29. lokakuuta 2016

Vietä päivä italialaisittain ja kruunaa se renesanssilla

Syksyn ankeus on saavuttanut ainakin Helsingin. On harmaata, koleaa ja kosteaa. Joku voi tykätä, mutta minusta tämä on ihan hanurista. Nyt olisikin oiva aika paeta syksyä jonnekkin etelään tai edes Italiaan. Itselläni ei ole lomaa eikä oikein rahakaan, mutta sen sijaan minulla on hyvä idea, miten voit kuvitella viettäväsi päivän Italiassa, vaikka oletkin vain Helsingissä.

1. Hanki valmiiksi kotiin paria italialaista juustoa ja hyvä punaviini. Tai miksei proseccoa ja hedelmiä. Viimeistään nyt ota esille se parempi talvitakkisi ja saappaasi. Huolla molemmat.

2. Meikkaa ja laittaudu päivää varten.

3. Aloita päiväsi cappucinolla Helsingin parasta kahvia tarjoavassa La Torrefazionessa ja tarkkaile ihmisvilinää. Kahvi on todella hyvää!

Kuva lainattu: http://www.latorre.fi/

4. Tutustu italialaiseen muotiin. Jotta budjetti pysyisi kasassa, älä osta mitään. Käy ihastelemassa vaatteita Max Maran myymälässä. Max Marasta voitkin siirtyä Furlan myymälään ihailemaan laukkuja. Minulle Furla voi olla vaarallinen kohde, mutta Max Mara on helppo. Edes silloin kun olin kokoa 40-42, en löytänyt sieltä mitää mikä olisi istunut päälleni. Helppo siis keskittyä ikkunaostoksiin :)

5. Aika tehdä tuliaisostokset. Paras tuliainen on sellainen, jonka voi syödä tai juoda pois. Eli reippaile vaikka Katajanokalle Signora Deliziaan. Sieltä voit ostaa tuliaiseksi hyvää oliiviöljyä tai pastaa. Voisin suositella tässä välissä pientä levähdystä ja prosciutolla täytettyä leipää. Italialaisia elintarvikkeita löytyy myös Eirasta La Tartufatasta. Jos haluat säästää askelia, niin keskustan tuntumasta löytyy myös Gran Delicato. Sieltäkin saat sekä tuliaiset että kevyttä purtavaa.

6. Sitten onkin aika ihailla italialaista renesanssitaidetta. Kokonaisen italialaisen renesanssitaiteen näyttelyn näkeminen on Suomessa harvinaista herkkua. Ainutlaatuinen mahdollisuus kannattaa hyödyntää ja vierailla Kansallismuseon Renesesanssi. Nyt! näytelyssä.

Pääsin tutustumaan Kansallismuseon bloggaajatapahtumassa näyttelyyn opastetulla kierroksella. Näyttely on kasattu pääosin remontissa olevan Pinacoteca Museo Tosio Martinengon taidekokoelmasta ja se sisältää renesanssimaalauksen kärkinimien Raffaelin ja Tizianin töitä. Maalaustaide koki aimo harppauksen renesanssissa, kun temperamaalauksesta siirryttiin öljyvärimaalaukseen ja taitelijat opiskelivat perspetiiviä ja ihmisen anatomiaa ja pyrkivät ikuistamaan kohteensa mahdollisimman aidon ja elävän näköisinä.

Rafael: Siunaava Kristus Vapahtaja, n.1505-1506

Kierroksella opin heti lisää renesanssitaiteesta, kuten sen, että suurin osa maalauksista oli tilaustöitä. Tilauksessa määriteltiin tarkasti aihe, koko ja värimaailma. Siksi suosittuja aiheita olivat uskonnolliset teokset ja muotokuvat. Opin myöskin sen, että renesanssitaitelijat eivät signeeranneet töitään. Työtä tehtiin mestari-kisälli tyylillä eli esimerkiksi Raffaellolla oli ateljeessaan jatkuvasti oppilaita. Raffaellon maalauksen tekemiseen on siten voinut osallistua useampikin tekijä. Signeerattomuus aiheuttaakin jatkuvaa kiistelyä taidepiireissä teosten alkuperästä. Toki monista töistä on säilynyt paljonkin erilaista dokumentaatiota.

Il Cariani: Kristus kohtaa Veronikan n. 1530-1540

Moretto da Brescia: Venus ja Cupido n. 1548-1550
Kaikki työt eivät olleet uskonnollisia. Antiikin aikaa ihannoitiin ja sen kuvasto nousi taideaiheeksi.

Saimme myös hauskan katsauksen renesanssin miestin muotiin. Silloin miehet eivät ujostelleet koristella itseään. Vaatteissa oli koruompeluksia, oli pitkiä sukkia rusetteineen ja pepputoppauksia. Väreissäkään ei arasteltu. Pinkki puku, kuten alla olevan maalauksen aatelisella Gian Gerolamo Grumelilla, oli hyvin muodikas.

Giovan Battista Moroni: Gian Gerolame Grumelli (ritari ruusunpunaisessa asussa), 1560

Sunnuntaisin näyttelyyn järjestetään maksuttomia yleisöopastuksia. Lisätiedot Renesanssi.Nyt!

7. Kun sielu on ravinttu taiteella, onkin aika ravita ruumista italialaisella ruualla. Helsingistä löytyy useita italialaisia ravintoloita, osa aivan keskustasta. Il Gastone tarjoaa yleensä erinomaista ruokaa lähellä keskustaa. Edullisemmin syö jos kulkee Eiraan saakka Il Bucatiniin. Il Bucatiniin esikoiseni rakastui tulisesti. Kruununhakalainen Rodolfo on myös ollut hyvä paikka. Hyvää pizzaa saa esim. Pjazzasta.

Il Bucatinon pasta carbonara 

Pjazzan pizza

8. Tämän päivän jälkeen tuntuu kuin olisit ollut Italiassa talviseen aikaan: kahvia, muotia, upeaa taidetta ja hyvää ruokaa. Jos vielä tarvitset vahvistusta Italiafiilikselle, niin kotona ota esille juustot ja viini. Kannattaa ottaa ne esille, vaikka tuntuisikin jo ihan Italialta :) Laita Eros Ramazotti soimaan, nauti viiniä ja juustoja ja italoidu vielä hiukan lisää.

Ciao tutti, un buon fine settimana!


17 kommenttia:

 1. Ihan tuntui, kuin olisit kirjoittanut Italian reissusta! Ihana idea todellakin, hyvän taustatyön olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän mietin, että jos arki alkaa käydä liian raskaaksi, niin voisin tehdä tuon kierroksen uudestaan, vaikka kävinkin jo Renesanssi.Nyt! näyttelyssä ja kävin vielä Töölöössä italialaisessa kahvilassa sen päälle :)

   Poista
 2. Pikamatka Italiaan kuullostaa kyllä ihan loistavalta idealta, löytyisiköhän Tampereelta aineksia tuohon, ei ainakaan renesanssinäyttelyä. Haaveilen kovasti matkasta Firenzeen, ihastuin siihen ihan täysillä edellisellä reissulla, tämä oli kyllä hyvä korvike 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mutta otat edulliset junaliput Tampereelta Helsinkiin. Luet junassa naistenlehtiä, kuuntelet Eros Ramazottia ja kenties maistelet italialaista suklaata. Sehän tuntuu entistä enemmän kuin olisi ihan oikealla matkalla ;)

   Firenze on kyllä kertakaikkiaan upea!

   Poista
 3. Voi ei, ihana pikamatka Italiaan! Me paetaan nykyisin aika usein lomalle Helsingin keskustaan, muutama tuntikin riittää :) Pitääkin laittaa talteen nämä sinun Italian vinkkisi seuraavaa Hesan retkeä varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pitää taiteesta, niin Renesanssi. Nyt! näyttely on mukava uutuus. Italialaisia suuria nimiä ei kovin usein nähdä Suomessa, muistaakseni tämä on ensimmäinen kerta kun Rafaelin teos on Suomessa. Tokihan tuollainen pieni kokoelma kalpenee esim. Uffizin rinnalla täysin, mutta eipähän mene koko päivää museossa ;)

   Poista
 4. Tosi kiva postaus��! Ihka oikeat matkapostauksesi ovat myös nautittavaa luettavaa. Terv vakilukijasi mari

  VastaaPoista
 5. Grazie, singnora! Italiassa tuli käytyä, ja halvaksi tuli. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, yritin päteä ja kirjoittaa kieltä, jota en osaa, ja pieleenhän se meni tuokin yritys. :-D

   Poista
  2. Prego il mio amico.
   Hyvin ymmärsin :) Minulla teksti vilisee aina kirjoitusvirheitä ihan sama mikä kieli ;)

   Poista
 6. Ihana idis, pitääpä pistää toteutukseen. Ja nuo ruokannnokset!!!!
  Mua kiinnostaisi kauhesti myös Ateneumin italialaisen taiteilijan Amedeo Modiglianin näyttely :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin pikapiipahdukselle Italiaan :) Suosittelen :)
   Minä olen kanssa vähän miettinyt tuota Ateneumin uutta näyttelyä, ehkä pitäisi ulkoiluttaa museokorttia siellä.

   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 7. Upea idea!!! Ja sikälikin sopiva, että päätin juuri eilen, että italialaiset naiset on mun kauneus ja muoti-idoleita!

  Mut joo, tosi kiva idea tää italia-päivä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin muoti-idoleita voisi olla italialaiset tai miksei ranskalaisetkin. Todellisuudessa olen ruumiinrakeenteeltani sellainen, että saksalaiset vaatteet käyvät. Vähän niin kuin henkisesti Ferrari, mutta pakattuna Wolkkarin käytännölliseen pakettiin :D :D

   Ei muuta kuin Italia-päivää viettämään ;)

   Poista
 8. Ihana idea kerrassaan! Heti alkoi tehdä mieli proseccoa ja tuota pasta-annosta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Suosittelen ,aanantain kunniaksi tuhtia annosta carbonaraa ja sitä keventämään lasillinen (tai kaksi) pikkaisen kirpeää proseccoa, niin maailma tuntuu monta astetta paremmalta paikalta ;)

   Poista