23. heinäkuuta 2016

Balttian kierros - osa 1 Riika

Balttian kierroksemme kesti reilun viikon ja siinä oli kaksi pääkohdetta: Riian alue ja Kuurinkynnäs.


Ajoimme ensimmäisenä matkapäivänä Tallinnasta Riikaan parilla pysähdyksellä. Via Baltica -"moottori"tiellä on useita erittäin houkuttelevan näköisiä lepopaikkoja, joista näkyy hieno hiekkaranta. Levähdyspaikalla saattaa olla palveluitakin, kuten ravintola ja pukukopit löytyvät melkein joka rannalta. Meidän pidemmän pysäyksen kohteena oli Saulkrastin pikkukaupunki. Olin etsinyt Saulkrastista meille myös majoitusta, mutta en sitten uskaltanutkaan valita niistä mitään palvelujen puutetta ja majoituksen laatua epäillessäni. Joka tapauksessa ranta ja luontopolku olivat ihanat.

Saulkrasti 


Majoituimme Riiassa Booking.comin kautta vuokraamaani isoon asuntoon aivan keskustassa. Huoneiston laatu vastasi odotuksia. Saimme ensimmäisen oppitunnin, että balttialaista asuntoa ei voi arvioida rappukäytävän perusteella ;) Autoamme pidimme maksullisella parkkipaikalla asunnon vieressä.

Minä rakastan vanhoja kaupunkeja, joten oli odotettavissa, että Riika miellyttää minua. Vanha kaupunki ja joen rannan puisto olivat hyvässä kunnossa ja aivan ihastuttavia. Vanha kaupunki on täynnä värikkäitä taloja ja kutsuvia terassiravintoloita. Joella kiertää pienet suloiset veneet, uskon että tunnin kierroksella saa kivan käsityksen vanhasta kaupungista. Vanhassa kaupungissa on kiva kierrellä sekä päivisin että iltaisin. Iltaisin kaduilla kuljeskelee juhlivia nuoria aikuisia, mutta meno vaikutti siistiltä. Riian tuomiokirkko on vierailun arvoinen kohde, sisään pääsee ilmaiseksi, mutta vierailusta kellotapuliin peritään 9€ per naama.

Kurkistetaanpas ensin Riian vanhaa kaupunkia iltahämärässä




Sitten iltapäiväkävely puistossa, aloitetaanpas oopperatalolta.



Jatketaan matkaa kadun toiselle puolelle...




Rakkauslukkoja 


Ja sitten vanhan kaupungin supersuloisia taloja...





Ravintolahintoja kannattaa katsoa  etukäteen, sillä vanhassa kaupungissa on ravintoloita, jotka ovat hinnoiltaan lähelle Suomen tasoa ja sitten niitä, joissa hinnat ovat noin puolet Suomen tasosta. Olin ajatellut kokeilla enemmän fine dining paikan, mutta emme saaneet järjestettyä pidempää ajankohtaa ruokailuun ilman lapsia. Viini ravintoloissa maksaa lähes saman kuin Suomessa. Meille muodostui heti kantaravintola vanhan kaupungin liepeiltä. Pojat rakastavat pastaa ja pizzaa, joten he halusivat syödä hyväksi todetussa ravintolassa yhä uudestaan ja uudestaan. Mikäs siinä, etenkin kun ravintolan aasialaiset ruuat olivat aivan yhtä hyviä kuin italialaiset. Ensimmäistä kertaa elämässäni olen saanut naamavipin ruokaravintolaan :D Pöytä toivotulta paikalta järjestyi nopeasti, vaikka kaikki olivatkin sillä hetkellä täynnä.

Iso peukku Il Patio ravintolalle

Pastat ja pizzat olivat n. 6€/kpl. Nälkäiset pojat vetäisivät ensin pastat ja sitten pizzan puoliksi.

Ravintolan muutkin annokset olivat hyviä

lohta 

dim sum 

Paras annos oli ankka

Ravintoloiden lisäksi Riiassa on paljon hyviä kahviloita. Lounaanhan voi korvata kakkukahveilla :)


Puleeratun vanhan kaupungin ulkopuolella Riika on enimmäkseen rappioromanttinen. Iso osa vanhoista taloista kaipaa kipeästi jonkinasteista julkisivun kohennusta, osa vähemmän osa enemmän. Yleiskuva on nuhruinen ja vähän likainen. Siistejä ja miellyttäviä puistoja on useita. Me kuljimme päivittäin ison puiston ohitse, jossa oli lapsille vuokrattavana sähköautoja, perinteiset leikkipuistohärvelit sekä lisämaksullinen pomppulinna. Mielestäni kaupunki vaikutti rauhalliselta ja turvalliselta.

Leikkipuisto

Minä en käynyt lainkaan ostoksilla, mutta ostoskeskuksia oli useita ja monella brändillä on myymälä vanhassa kaupungissa, joten uskon että shoppailijallekin Riialla on tarjottavaa. Riian museotarjonta vaikutti hyvin mielenkiintoiselta. Minä en valitettavasti ehtinytkään käymään missään niistä. Omat suosikkini olivat kaupungin ulkopuolella sijaitseva Latvian ethnographic open air museum ja KGB building file No. 1914/2014.

Pojat jaksoivat innostua vanhassa kaupungissa kuljeskelusta laimeasti. Päivittäisillä ruokailureissuilla vanhaan kaupunkiin kiersimme jonkun lenkin ja sitä kautta pojatkin pääsivät näkemään vanhaa kaupunkia. Tässä kohtaa olin aika tyytyväinen, että valitsin Liettuan kohteeksi luontokohteen enkä toista vanhaa kaupunkia eli Vilnaa. Riian alueen enemmän toiminnalliset nähtävyydet sen sijaan hurmasivat myös lapset. Niistä lisää erillillisessä postauksessa.

18 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia! Meillä oli Riika mietinnässä lomakohteeksi tälle kesälle, mutta päädyimme lopulta Viroon - taas jälleen kerran. Jään innolla odottamaan postausta toiminnallisista nähtävyyksistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika oli kiva kohde. Lisää kuvia tulossa, yllättävän hitaasti käy kuvien lataaminen verkkolevyltä.

   Poista
 2. Ihania kuvia, kiva että teillä on ollut noin onnistunut reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Reissu meni kyllä aivan nappiin, lukuunottamatta sitä, että takapenkin jengi olisi kyllä voinut nahistella vähemmän ;)

   Poista
 3. Upeat maisemat. Teillä on ollut pitkä matka. Oli varmasti antoisa reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli ihana ja näimme ja koimme paljon. Ajokilometrejä kyll kertyi mittariin ja 12t ehdimme kuuntelemaan Taru Sormusten Herrasta äänikirjojakin :)

   Poista
 4. Mielenkiintoista lukea. Kävimme Riikassa miehen kanssa kaksin silloin joskus ennen lapsia. Mielikuvani kaupungista vastaa kertomustasi. Tuskin on paljon muuttunut kymmenessä vuodessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika on varmasti kiva paikka myös kahdenkeskeiseen lomaan, sellaiseen syödään hyvin ja notkutaan kaupungilla tai jopa nautitaan yöelämästä :)

   Tämä oli minulle ensimmäinen kerta Latviassa, mutta helppo uskoa, että vuosikymmeneen ei ole tapahtunut merkittävi muutoksia. Vanha kaupunki on varmaan suojeltukin ja vuodesta 2008 alkanut ja edelleen jatkuva talouden taantuma on varmasti pitänyt muun kaupungin melko samanlaisena.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Riian vanha kaupunki on kaunis, se oli kauniimpi kuin osasin odottaa :)

   Poista
 6. Upeita kuvia ja maisemia!
  En ole koskaan käynyt Riikassa.
  Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riika on kyllä söpö.
   Kiitos samoin - mukavaa kesän jatkoa

   Poista
 7. Viime kesänä osallistuin Pohjoismaalais-balttialaisille kuorofestareille Riiassa ja päätin, että tänne palaamme. Tänä kesänä vietimme 25v-hääpäivän siellä. Tuossa puistokuvassa vastapäätä Oopperataloa on aivan ihana Kolonade. Musu Stasti - ravintola, jossa kävimme kahdesti lounaalla. Ravintolassa on myös loistava viinibaari ja melkoinen viiniasiantuntemus, voin suositella aikuisten kesken paikaksi :) -Sannikaarina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika on varmasti kiva kohde hääpäivän viettoon. Minä olen harkinnut kahdenkeskeiseen vapaaseen Vilnaa, joka jäi tällä reissulla väliin.

   Luulen muuten tietäväni, mitä ravintolaa tarkoitat. Siinä on isot ikkunat sekä oopperatalolle että joelle. Harkitsin siinä välikahveja tai väliviiniä (kävelyretki välipysähdystä siis). Harmi että tuli kävelyä ohitse, toivottavasti joku muu saa tästä kivan vinkin.

   Poista
 8. Vitsi tätä oli nautinto lukea ja pari kuvaa meillä oli milteipä identtiset. :) IL Patio oli todella hyvä ja jotenkin jopa hassua, että oli eka kerta meille. Hinnat kyllä vaihtelevat laidasta laitaan ja sen kun tiedostaa, ei viitsi maksaa maltaita.

  Nyt seuraavaan postaukseen ja nämä tulen uudelleen kurkkimaan tarkemmin vielä kotona. Nyt vaan mobiililla laivalla. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja taloja olemme selvästi kuvanneet :) Olin erityisen ihastunut teidän entisen kotikatu päässä olevaan aukioon. Minulla Riian talokuvia on kymmenittäin, mutta olen säälinyt lukijoita ja postannut vain muutaman :)

   Mukavaa kotimatkaa!

   Poista
 9. Riika on kaunis kaupunki ja kutsuva kaupunki. Kuvasti vahvistavat sitä. Ihana tuo puisto... tulee mieleen Tallinnan Kardiorgin puisto. Suloinen tuo pieni jokilaiva.
  Sitä rappioromantiikkaa näki myös Pietarin keskustan ulkopuolella. Pietarissa rahat ovat vähissä korjauksiin. Riiasta en tiedä.
  Kiitos kivasta Riika-postauksesta.



  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riikan vanhakaupunki on todella kaunis, onneksi rahat ovat riittäneet sen kunnostukseen ja onhan se matkailutulojen takia ihan olennaista.

   Minä kävin muutama vuosi sitten Pietarissa ja hämmästyin kuinka hyvässä kunnossa turistialueet ovat. Edellisen kerran olin käynyt siellä pari vuotta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ja silloin minusta keskustakin oli nuhruinen ja täynnä epämääräistä viinan kaupustelijaa. Mutta helppo uskoa, että keskustan ulkopuolella paikat ovat korjauksen tarpeessa. Minä en käynyt keskustan ulkopuolella lainkaan. Moskova oli vielä paremmassa kunnossa kuin Pietari ja siellä siisteys levittyi aika kauas Kremlistä, mutta ne jättimäiset kerrostalolähiöt olivat aika surkean oloisia :(

   Poista