28. marraskuuta 2015

Hetkessä: Snorklausta Galapagoksella

Matkalta kertyi toista tuhatta kuvaa. Matkakertomuksen aloittaminen tuntuu vaikealta, koska en tiedä, mistä päästä lähtisin ihanaa matkaa purkamaan ja kuinka saisin kuvamäärän pysymään kohtuullisena. Ajattelin tehdä postauksen aikajärjestyksessä lähinnä itseni takia, mutta päädyin sittenkin satunnaiseen järjestykseen. Snorklaus on ehkä parhaiten rajoittuva kokonaisuus, joten aloitan siitä.

Galapagoksen risteilyltä tehtiin kaksi retkeä päivittäin. Toinen retki oli aina "dry landing", mutta kahtena päivänä toinen retki oli "wet landing". Wet landing retkillä oli vaihtoehtona oleilla rannalla tai snorklata. Risteilyalukselta sai lainaan maskin, snorkkelin ja räpylät. Minulla oli oma maski linssivahvuuksilla ja putki. Me valitsimme snorklauksen ja mikäli tarjolla oli snorklausta suoraan kumiveneestä, valitsimme sen.

Galapagoksella oli kylmä kausi juuri päättynyt. Sen aikana merivirta tuo saarille hyvin planktonpitoista, viileää, ravinteikasta vettä ja kaloja näkyy todella paljon. Ravinteikkaan veden huomasi aivan paljain silmin virtauksessa, jossa kävimme snorklaamassa. Planktonia ja aivan pientä kalaa oli todella paljon.

Snorklaukset olivat upeat! Näimme paljon koralleja, erilaisia kaloja, meritähtiä. Santa Cruzin saarella snorklatessa näimme myös merimakkaroita sekä syömäkokoisen hummerin. Snorklauksen huipentuma oli merikilpikonnat. Pohjassa näimme kaksi ja sitten löysimme liikkeellä olevan kilpparin, jota lähdimme seuraamaan. Yritimme pitää kahden metrin määrätyn etäisyyden, mutta välillä kilpikonna oli melkein käden ulottuvilla. Se ei välittänyt meistä lainkaan, vaan jatkoi häiriintymättä omia puuhiaan. Kilppari söi kasveja kivien päällä, kävi välillä pinnassa haukkaamassa happea ja jatkoi sitten sulavaa, majesteetillista lipumistaan. Toivon, että en ikinä unohda niitä maagisia hetkiä kilpikonnan perässä valon siilautuessa kiiloina planktonin lävitse.

Halusin ikuistaa vedenalaista maailmaa ja ostin ennen reissua vedenpitävän pokkarikameran Olympus Toughin.

Tervetuloa virtuaaliselle snorklauskierrokselle.

Espanola-saari, ensimmäinen snorklaus:

Floreara-saari, toinen snorklaus (Post Office baylta)
Floreana-saari, kolmas snorklaus (Devil's crown)

Huikea kokemus. Melkein vieläkin pitää nipistellä itseäni, että tapahtuiko tämä todella minulle.


Olympus Tough oli helppokäyttöinen ja kuvista tuli kivoja myös pilvisellä säällä. Akun kesto pääsi yllättämään snorklatessa ja harmillisesti akku loppui kun vastaan ui rausku :(


20 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, tuolla veden alla on kyllä aivan toisenlainen maailma. Itse tykkään uida paljon ja sukeltaakin, mutta en tiedä olisiko minusta sukeltamaan laitteilla tai edes snorklaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Snorklaus on todella helppoa, siinähän ei tarvitse muuta kuin kellutella laineiden mukana :) Kannattaa joskus kokeilla. Etenkin jos käyt vaikka Punaisen meren rannalla uudestaan. Siellä pitäisi olla nähtävää ja sopivia retkiäkin tarjolla. Minua on pidempään kiinnostanut laitesukellus, mutta en ole löytänyt aikaa ja riittävä motivaatiota kurssin käymiseen.

   Poista
 2. Ihan oma upea maailmansa näyttää olevan tuolla vedenpinnan alla. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vedenalainen maailma on kyllä kaunis ja kuhisee elämää :)

   Poista
 3. Ihania kuvia - sellaisia akvaariokuvia !

  VastaaPoista
 4. Tosi hieno kierros, kiitos tästä! Itse en ole koskaan snorklaamista kokeillut, kun se tuommoisen kalamäärän seassa uiminen tuntuu hieman pelottavalta... Miten kalat suhtautuivat snorklaajaan, väistivätkö alta pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalat väistävät kyllä ja tuollainen isompi kalaparvi saattaa pelästyä helpostikin ja vaihtaa suuntaa. Kun liikkuu rauhallisesti, pääsee aika lähelle kaloja, mutta kyllä ne jossain vaiheessa menevät kovaa karkuun. Yksikään kala ei ole vielä uinut päälle :) Kilpikonna suhtautui kaloja rennommin perässä snorklaajiin, se ei tuntunut välittävän lainkaan meistä.

   Jos satut paikkaan, jossa on kirkkaat vedet ja nähtävää, suosittelen kokeilemaan snorklausta. Se on oikeasti helppoa. Suurin ongelma on maskin huurtuminen. Matkaseurani ei ollut snorklannut aikaisemmin. Snorklaus sujui heti ensimmäisestä reissusta erinomaisesti.

   Poista
 5. Voi mahoton, miten upean näköistä! Ja kuviin ei varmaan saa vangittua ikinä sitä kaikkea väriloistoa ja tunnelmaa, mikä vedenalla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koralleilla on kyllä upea oma maailmansa. Minä voisin snorklailla tuntitolkulla koralleilla ja katsella kalaparvia ja oudon näköisiä koralleja :) Tunnelma on vielä niin rauhallinen kun ei ole ääniä.

   Poista
 6. Voi että miten hienoja otoksia huikealta reissulta. Kannatti panostaa kameraan, ja seuraavalle snorklaukselle sitten vara-akku mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Minulla oli haaveena minijärkkäri ja säästin rahat siihen matkaa silmällä pitäen. Sitten viime metreillä päädyinkin vedenpitävään pokkariin. Seuraavalle reissulle pitää hankkia vara-akku tai välillä pistää virrat pois kamerasta. Nythän se tuntui mahdottomalta, kun vastaan voi uida vaikka mitä :)

   Poista
 7. Ihania kuvia. Mä ihailen aina kun kun mun kummityttöni kuvailee maanalaisia kuvia kun on sukeltamassa. Hän on pitkiä aikoja ollut Thaimassa yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Kuvittelen, että sukeltamiseen ja vedenlaiseen kuvaukseen on helppo hurahtaa. Tekisi mieli kokeilla sukeltamista, mutta hurahdukseen ei ole mahdollisuutta ainakaan vielä.

   Poista
 8. Ihan uskomattoman kaunista. Kiitos kun jaoit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hienoa päästä snorklaamaan ja olin vähän tohkeissani tuosta kuvausmahdollisuudesta :)

   Poista
 9. Hienoja kuvia:) Sieltähän olisi löytynyt uusia perheenjäseniä kilpparilaumaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meidän kilpikonnat ovat maakilpikonnia, joten ne eivät olisi osanneet arvostaa lainkaan tuollaista vesielävää :D Vesikilppari olisi kyllä kiva.

   Poista
 10. Ai että mitä kuvia! Teillä ollut kyllä aivan huikea loma ja on varmasti ollut mahtavaa uida kilppareiden kanssa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelmien matka vastasi odotuksia. Näin jälkikäteenkin nipistelen itseäni, että koinko ja näinkö tosiaan niin paljon. Kilppari perässä snorklailu on todella mieleenpainuva kokemus.

   Poista