27. maaliskuuta 2015

Kevätpuutarha-messuhurahdus

Lähdin kaverin seuraksi kevätpuutarhamessuille. Minusta olisi kiva olla puutarhaihminen, kasvatella kukkia ja vähän hyötykasvejakin. Luontainen laiskuuteni yhdistettynä krooniseen aikapulaan ja kastelulomittajan puutteeseen aiheuttaa sen, että perennapenkissä on loppukesästä valtavasti rikkaruohoja ja hyötykasvit kituvat kuivuudesta. Mutta noin ajatustasolla olen puutarhaihminen.

Lähdin messuille siis vain katselemaan. Ensimmäinen repsahdus tuli jouluruusun taimien kohdalla. Jouluruusu on niin herkän kaunis. Toivon, että ne menestyisivät perennapenkkini varjoisassa päässä. Koska en osannut päättää, että ostanko valkoisia vai punertavia, ostin molempia. Taimet olivat aika hinnakkaita, joten otin ensin pienen määrän koekasvatukseen. Ensimmäinen ponnistus on tietenkin pitää taimet hengissä siihen saakka, että pääsen istuttamaan ne ulos :)Ihastuin kovasti myös kalloihin. Niitä oli sekä mukuloina että kasveina. Väreinä on pääsiäiseen sopiva keltainen ja lisäksi valkoinen, pinkki, tumma lila ja sellainen "liukuvärjätty" lila. Kauppiaalla oli iso malliruukku, jossa kalloja oli 4kpl. Se oli todella upea. Kallan mukulan voi syksyllä kaivaa penkistä ylös, kääräistä sanomalehteen ja säilyttää viileässä, sitten vaan keväällä uudestaan penkkiin.


Sitten vielä pienet mukulaostokset: laukkoja ja japanin ihmekukkaa. Jälkimmäistä markkinointiin, että sopii vaikka kesämökille, koska on kastelu- ja lannoitusvapaa eikä kuolleita kukintoja tarvitse nyppiä. Mukulat saattavat selvitä talven ylitse, mutta ne kannattaa kaivaa ylös.


Ostin vielä leikkokukkia kotiin. Ihan kaikki kotiinviemiset eivät liittyneet keväpuutarhaan. Ostin kipukoukun lapojeni ja hartioiden paineluun. Ihan älyttömän vaikea nähdä kipukoukun yhteyttä kevätpuutarhaan. Ystävälläni oli taimien lisäksi kassissa kunnon kokoinen muikkukukko. Se oli messujen luomuruokaosion antia.

Juuri nyt olisi innostusta hoitaa pihaa. Toivottavasti innostukseni kestää edes istutuskauden alkuun. Päässä olisi monta pientä ja helppoa suunnitelmaa pihan kohentamiseen. Tule jo kevät!

14 kommenttia:

 1. Oi mitä ihania ostoksia! Minä taidan skipata messut, mutta muuten olen aina keväisin innoissani puutarhanhoidosta. Jossain vaiheessa kesää kyllä innostus aina lässähtää. Kovasti odotan jo lämpimämpiä säitä ja sitä, että syksyllä istutetut kukkasipulit alkavat puskea kukkia esiin.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuppaa myöskin lässähtämään innostus kesän aikana. Viime kevät oli tosi paha, puutarhanhoitoinnostus lässähti suoraan lähtökuoppiin :) Viime keväänä oli niin kamala koivunsiitepöly, että pihahommiin oli asiaa vasta kesäkuun puolella ja siihen mennessä oli jo into laantunut. Yleensä innostukseni riittää pionien kukintaan saakka. Tänä syksynä olen päättänyt, että innostuksen on riitettävä syystöihin, nin pääsee keväällä pienemmällä vaivalla liikkeelle.

   Kiitos samoin, mukavaa viikonloppua.

   Poista
 2. Vaaleanpunaiset kallat on tositosi kauniita!! Muikkukukon mäkin tahtoisin laukkuuni myös... Kipukoukkuhan on ihan selkeä puutarhatuote; sillä VOI koukkuilla puutarhassa, tai toisaalta...jos on oikein kovin kuopsuttanut ja saanut hartiansa kipeäksi, sitä tarvitaan silloinkin.
  Samaa mieltä: tule jo kevät! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta pinkin kallat ovat niin kauniita. Nyt en vaan enää ymmärrä, että miksi en ostanut niitä kallan mukoloita pihalle, kun sitten kuitenkin sorruin ostamaan noita ylöskaivettavia mukoiloita. Kipukoukulle tulee kyllä käyttöä, jos kovasti huhkii puutarhahommissa. Minulla on kaksi kukkiapenkkia, joten sen suhteen ei ehkä olisi tarvetta.

   Poista
 3. Nuo ovat sellaiset messut, että mua ei saisi niille suurin surminkaan. :-) Ennemmin menisin vaikka moottoripyörämessuille. Mutta kauniita juttuja olet sieltä löytänyt.

  No kipukoukkuhan on ihan selkeä puutarhurin tuote: kyllähän pihalla kyntäessä saa itsensä hyvin äkkiä kipeäksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun asuimme kerrostalossa, meillä ei ollut mitään kasveja parvekkeella. Pihaplänttiimme olen yrittänyt saada kukkivia väriläiskiä vaihtelevalla menestyksellä. Yksi naapuri jo kyllästyi ikuisesti huonoon nurmikkoon ja tilasi kivetysfirman ratkaisemaan asian :)

   Itse en ihan hirveästi lämpene millekkään messuille, koska en kestä sitä tunkua. Seuraava tavoite voisi olla kestää lävitse ruoka- ja viinimessut tai sitten matkailumessut. Moottoripyörämessuilla olen ollut nuorena flikkana töissä, joten niiden kiintiö on ehkä ikuisesti täynnä :)

   Poista
 4. Pyörinpä tuolla eilen minäkin. Ostin pari soihtuliljan juurakkoa ja leinikin mukuloita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisit siitä etukäteen kirjoittaakin, että olet aikeissa mennä messuille. Toivottavasti messut olivat antoisat myös kaltaisellesi superharrastajalle.

   Poista
  2. Mitenkäs noi soihtuliljan juurakot hoidellaan, kun ostin tänään messuilta. Laitanko purkkiin kasvamaan ja myöhemmin ulos?

   Poista
  3. Kannattaa kysyä Sadulta hänen blogissaan. Minä olen vihertumpelo, joten en uskalla lähteä arvailemaan soihtuliljan juurakoiden hoitelua :)

   Poista
 5. Sama homma täällä, ajatustason puutarhahengetär :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno piha ja puutarha olisi niin ihana juttu. Mutta niin usein en vaan ehdi tai viitsi. Ajattelen toiveikkaana, että näillä pienillä puutarhahoitorykäisyillä löytyy vielä sellainen kombo kasveja, jotka kukoistavat jopa minunkin hoidossa :)

   Poista
 6. Kuulostaa kunnianhimoiselta;) mä ehkä tyydyn taas valmiiksi istutettuun yrttiruukkuun jos sellaisen saan taas hankittua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrttiruukku on varma valinta :) Ostan varmasti sellaisen itsekin.

   Poista