24. elokuuta 2013

Aamupäivä Moskovassa

Kivikasabongauksen kruunaamattomana kuningattarena en tietenkään voinut vastustaa Moskovan keskustan kutsua. En voinut, vaikka se tarkoitti aikaista nousua. En voinut, vaikka vaihtoehtona olisi ollut poreallaslilluttelu ja pitkä aamiainen, jonka kylkeen olisi voinut tilata lasillisen kuohuvaa. Ei muuta kuin metroon tunkemaan paikallisten kanssa ja suunnaksi Punainen Tori.

Aamu oli huikaisevan kirkas. Olin niin aikaisin liikkeellä, että olisi voinut valita lipun mihin tahansa avoimeen museoon. Siihen en kuitenkaan suoriutunut, vaan päätin ottaa rennosti ja nauttia Kremlin ympäristön puistosta ja istuskella varjossa nauttimassa maisemista. Näkymät olivat komeat.


Katunäkymiä Kremlin tienoilta.
Rakennukset olivat huippukunnossa ja kukat loistivat joka paikassa. Kaunista, rauhallista ja tyylikästä. Koska Pietari yllätti vuosi sitten keskusta-alueiden siisteydellä ja huippukunnolla, ei Moskova päässyt enää yllättämään.Suunnitelmatalous on antanut tilaa markkinataloudelle.
Tavaratalo oli aikoinaan varattu puolueen eliitille. Nyt se on täyttynyt luksusmerkkien putiikeista. Tavaratalolla on tosi kivat kahvilapalvelut kadulla, joista on voi tuijotella merkkirakennuksia. Voi valita kalliimman ja tyylikkäämmän paikan pitkällä ruokalistalla tai kahvin ja jätskin itsepalveluna.

Matkalla metrolle jouduinkin kauppakeskukseen. Valikoima oli erinomainen. Hintataso minusta hiukan Helsinkiä edullisempi.


Punaisen Torin edustalla oli bisnes käynnissä. Ei mitään turistikrääsää eikä todellakaan pimeää pulloa. Siellä oli Stalin ja Lenin look-a-liket, joiden kanssa sai kuvata itsensä.Koska näitä katukuviakin tuli niin paljon, niin laitan turistipytinkikuvat omaan postaukseensa. Lopuksi vielä kuva modernista venäläisestä illallisesta: borsh-keitto ja stroganoff. Voi jestas tuo stroganoff oli hyvää! Suolakurkut erillisessä astiassa olivat ilman etikkaa ja olisin voinut syödä niitä keittokulhollisen. Okei, mulla oli nälkä :) olin vetäissyt koko työpäivän yhdellä espressolla.Mukavaa viikonloppua!


14 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Yllätyin kyllä nyt oikeasti Moskovan siisteydestä ja nättiydestä! Tuollahan voisi joskus käydä (aiemmin ei todellakaan ole tullut edes mieleen) :)

  VastaaPoista
 2. Nonna:
  Mullekaan ei ole tullut mieleen lähteä Moskovaan (paitsi näin työnantajan määräämänä).

  Tämän reissun jälkeen voisin hyvin lähteä lomamatkalle Moskovaan. Keskusta on todella siisti ja kaunis, ja siellä on paljon kivoja ruokapaikkoja ja kahviloita. Hyvät shoppailumahdollisuudetkin. Minua kiinnostaisi runsas kulttuuritajonta (baletti, museot) ja jokiristeily Moskovajoella kuoharia siemaillen.

  Metrolla on helppo liikkua. Keskustan ravintoloissa on ruokalistat englanniksi. Omatoimimatkallakin pärjäisi. Sellainen pakettimatka, johon voisi ostaa valmiiksi kaikki haluamansa liput ja risteilyt ja tarvittavat kuljetukset olisi kyllä helppo. Saisivat alkaa myydä siihen Pietarin risteilyyn sellaisia paketteja, että päivä Pietarissa ja illalla kuljetus Moskovaan ja pari päivää siellä perillä ja sitten vaikka lentäen takaisin.

  Ainakin saksalaiset turistiryhmät olivat löytäneet tiensä Moskovaan.

  VastaaPoista
 3. Mulla nousussa paha matkakuume, eikä se helpota toisten reissusuunnitelmia kuunnellessa tai postauksia lukiessa :)Moskovassa olen käynyt vuonna 1987 ehtaan neuvostoaikaan, joten se olisikin mielenkiintoista nähdä nykyisellään. Muistan tuolta ajalta jotain omituisuuksia, joita ekaluokkalainenkin jäi ihmettelemään.

  VastaaPoista
 4. Onpa siistin näköistä ja paljon istutuksia, Moskovassa en ole koskaan käynyt. Ainoastaan Leningradissa ja myöhemmin kun siitä tuli Pietari.

  VastaaPoista
 5. Bellis:
  Arvaa mitä? Mullakin on hiukan matkakuumetta :) Siitä huolimatta, että olen viipottanut tukkaputkella pitkin ja poikin. Mutta rentoutuminen auringossa, hyvän ruuan äärellä kyllä kelpaisi minullekin.

  Itse olen käynyt neuvostoaikaan Tallinnassa ja Parnussa ja muistiin syöpyi, että ruoka oli kamalan pahaa ja reissu meni aamiaislettujen ja pepsin voimalla :(

  VastaaPoista
 6. Haveaniceday1:
  Keskusta-alue oli todella siisti. Hotellini oli metrolla noin 10-15min poispäin keskustasta. Yllättävän siistiä oli sielläkin, nurmikot hoidettu, mutta samanlaiset kukkameret puuttuivat.

  Minusta sekä Pietari että Moskova ovat varsin kauniita kaupunkeja.

  VastaaPoista
 7. No nam! Mun setä asui ja kuoli Moskovassa -yhden Svetlanan kanssa ja auton alle kun olin 10. Moskova kuulostaa siis... kuriositeetilta, ja näyttääkin sille. Mikä fiilis jäi? Kaikkiaan? Nyt kun olet saanut olla yhdessä ja samassa hotellissa? :D

  VastaaPoista
 8. Ä.Hupulainen

  Nähtävyydet Moskovassa ovat hienot. Voisin mennä uudestaan turistireissulle ja mieluiten pakettimatkalle. Mua on pidempään kiehtonut Venäjän ja muiden ex-Neuvostoliittomaiden matkailu. PItäisi vaan olla jonkinverran kielitaitoa.

  Useimmista maista ja kaupungeista yleensä totean, että jos mulla olisi sellainen vankka keskiluokkainen asema, niin ihan hyvin voisin asua kyseissä paikassa. Noh, Moskovaan muuttaisin ainoastaan todella muhkean rahatukon houkuttelemana :)

  Itselläni on ollut Venäjästä todellisuutta heikompi kuva. Sellainen neuvostotyyliin, rikollisuuden ja hirveännäköiseksi tällättyjen tatjanoiden sekamelska. Omat kokemukseni turistialueista on: kaunista, tyylikästä ja rauhallista. Hyvää ruokaa, kohtuullista palvelua. Paljon nähtävää.

  VastaaPoista
 9. Kivoja kuvia ! Itse en ole koskaan käynyt Venäjällä, mutta olisi hauska matkustaa vaikka Pietariin miksei Moskovaankin :)

  VastaaPoista
 10. Sara S.
  Suosittelen Pietaria. Olimme vuosi sitten miehen kanssa Pietarin risteilyllä ja ostimme koko päivän retkipaketin. Oli kiva reissu.

  VastaaPoista
 11. Itse olin pari vuotta sitten vapun Moskovassa, koska taitoluistelun MM-kisat osuivat silloin sinne, ja sain suvun kautta kutsun kisoihin. Majotuimme kuulemma Moskovan hienoimpaan hotelliin, ja täytyy myöntää, että ne modernit, upeat aulan kristalli installaatiot olivat kyllä hämmästyttäviä, samoin se kaikki kulta ja punainen sametti.

  Kävimme myös lauantaipäivänä kolmen tunnin opastetulla turistikiertoajelulla keskustan perinteisimmissä ja upeimmissa nähtävyyksissä, ja itse jotenkin ihastuin siihenkin, kuinka monet historian tapahtumat liittyivät myös meidän historiaan - tapahtumien suuruuksia oli siten jotenkin helpompi ymmärtää. Silloin toukokuun alussa puistot olivat vasta puhkeamassa kukkaan, mutta kiertoajelulla poikkesimme käpsyttelemässä myös niissä, ja silloin puistoissa näki paljon hääpareja seurueineen piknikillä, minusta se oli jotenkin ihastuttava tapa :)

  Meille toki Moskova näytti silloin sen kaikkein rikkaimman ja silotellumman puolensa, ja todellinen miljoonakaupunkin jäi hyvin etäiseksi, mutta siellä rikkauskin näytti olevan melkoinen elämäntapa, ja täytyy tunnustaa, että hieno sitä oli seurata sivusta...

  VastaaPoista
 12. Haltiakummi:
  Minä näin vain noita Holiday Innejä ja ne olivat -kas kummaa- ihan samanlaisia kuin kaikki muutkin näkemäni HI:t. Trust me, olen nähnyt muutaman :) Myös muutenkin kuin vain aulan :D Venäläinen ökyhotelli olisi kyllä ollut tervetullut tuttavuus.

  Se täytyy sanoa, että omassa hotellissani oli aivan älyttömän hyvä palvelu. Respan tytön kanssa piti selvitellä kaikenlaista, kun jäi se taksi paluumatkalle saamatta , ja olivat todella ystävällisiä ja ammattitaitoisia.

  Minulta jäi tuo venäläinen luksuselämä aivan kokonaan bongaamatta. Ihmettelin, kun se ei katukuvassa näkynyt, mutta olin varmaan väärällä alueella.

  Jonkin verran tuli taas kosketusta paikalliseen keskiluokkaan. Elämä oli aika samanlaista kuin minullakin. Paitsi että työkavereiden lapset kävivät maksullista koulua. Asuminen on Helsinkiä kalliimpaa, mummit hoitaa pienet lapset ja kodin ja lomilla matkustetaan Kanarialle :) Tai kesämökille Suomeen. Moskovalaisilla oli kahden perheen kimppamökki Suomessa.

  Pukeutumista bongasin erityisesti ja stereotypiani venäläisen naisen lookista oli jälleen täysin väärä. Toimistolook oli tyylikäs ja hillitty! Istuin aika pitkään omalla ja asiakkaan toimistolla.

  Vaikka venäläiset eivät kohteliaisuudellaan juuri loistaneet, niin kaksi miestä tarjoutui kantamaan matkalaukkuani metron portaita. Se on enemmän kuin Suomessa ikinä.

  Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin matkailullisesti minusta Moskova on hieno. Jos tosiaan olisi sellainen reissu, johon saisi kaikki haaveilemani retket, niin lähtisin uudestaan. Minä istuskelin pitkät pätkät puistossa Kremlin muurin varjossa ja oli aika ihanaa.

  Mulla on nyt vähän sellaista naisten seikkailureissukutinaa ja kunhan saisin jonkun kielitaitoisen värvättyä, niin voisin sittenkin alkaa suunnittelemaan Kiova-Odessa-Sotsi-reissua. Useimmilla kavereilla silmät pyörii päässä, kun ehdottelen seikkailumatkaa Itäblokkiin :)

  VastaaPoista
 13. Tajusin juurikin vanhenevani, kun haluaisin kylpyläretkelle itään. Tuo on totta, että pitäisi osata kieltä, tai edes kirjaimet, onneksi sentään VR.n kivimiehet opettivat meille että "pectopa" lausutaan restourant ;) :D Mutta oikeasti, kyllä mua enemmän kiinnostaisi eteläisempi itä, entisen Jugoslavian alueet, linnanraunioineen, rantoineen, kaikkineen...

  VastaaPoista
 14. Haltiakummi:
  No niin. Minähän olen just tässä kirjoitellut, että pitäisi saada jostain itämatkailusta kiinnostunutta seuraa. Olet kohta henkilökohtaisella markkinointilistallani vanheneva nainen ;)

  Olin kaverin kanssa reilu kaksi vuotta sitten Kroatiassa. Meillä oli auto ja kävimme aivan upeassa luonnonpuistossa Plitwice järvillä. Huristeltimme muutenkin sitä rannikkoa pitkin ja kävimme kuvankauniissa Mostarin kylässä Bosnia-Hertzegovinassa. Oli hieno reissu. Eikä se Belgradekaan ollut hassumpi paikka. Minulla tosin veri vetäisin kohti venäjän kielistä mustaa merta.

  Voi olla, että laitan jossain vaiheessa toteutuslistalle, vaikka kielitaito uupuukiin.

  VastaaPoista