17. maaliskuuta 2013

Omin käsin

Kädentaitoharrastukseni ovat olleet jäissä - ei ole ollut aikaa eikä oikein inspiraatiotakaan (edelliset kortit olen tehnyt jouluksi). Kunnes tänään sattui molemmat samaan aikaan.

Tein tämän vuoden ensimmäisen korttini ja heti osallistun sillä p*skarteluhaasteeseen nro 179. Työssä piti olla maalia ja ressausta.



Leimakuvan päälle töpöttelin Distressejä. Reunat on ressattu ja ronskilla otteella vielä käsitelty Distressillä. Myös keltainen taustapaperi on ressattu. Vihreää maalia käytin kuviopaperin kulmiin. Perhonen on Marthan leikkurilla tehty ja sivelty Glossylla. Puu sai vielä muutamia minihelmiä kevään "silmuiksi".

Kun kerran pääsin vauhtiin, niin miksi tyytyä vain yhteen korttiin? P*skiksen innoittama tein vielä toisen kriteerit täyttävän kortin.


Paksusti Glossylla päällystetty tipunen seisoskelee rairuohon päällä ja taustalla kimaltelee taivas. Tipusen tausta on väritetty ensin Promarkerilla ja sitten käsitelty helmiäischalksilla. Taivaan kimallus katosi yökuvauksen mukana :(  Rairuohona on maalilla maalattu säkkikankaan palanen. Sekä tipu, että oranssi paperi on ressattu. Sitten reilu määrä sinisiä dropseja ja siinäpä se.

Kun kerran on tekemisen makuun päästy, niin päätin myös tehdä vaihtelun vuoksi jotain ruokaa, mitä en ole itse aikaisemmin valmistanut. Tänään syntyi helppo ja maukas kana saltimbocca.

Siellä muhii kanaset

Kana saltimbocca on helppo ruoka. Kanafileet palastellaan sopivan kokoisiksi, maustetaan suolalla ja pippurilla. Päälle laitetaan maun mukaan salvian lehtiä. Ohje suositteli 1-2 lehteä, itse laitoin 3. Päälle kääritään Parman kinkku. Minulla oli aitoa Parman kinkkua, mikä meinasi hajota käsiin. Voisin sanoa, että saman asian ajaa joku edullisempikin ilmakuivattu kinkku eikä tukevammat siivut haittaa lainkaan.

Paista kuumalla pannulla, jotta kinkku saa hyvän värin. Kanat voisi paistella pannulla sellaisenaan, mutta itse haudutin ne salvialla maustetussa kanaliemessä (n. 2dl) kymmenisen minuuttia. Italialaisittain kana saltimbocca tarjoiltaisiin sellaisenaan suolaisena alkupalana tai salaatin kanssa. Me söimme sen lämpimien vihannesten ja riisin kanssa.

Sitten italialaisten kauhuksi "raiskaan" koko ruokalajin. Haudutusliemestä saa suurustamalla erinomaisen kastikkeen.  Kanat voi toki vain valella hyvin liemellä ennen tarjoilua ja lorautella lientä riisin sekaan. Alankin kutsua tätä tästä lähtien kana kastikesaltimbocaksi ;)



11 kommenttia:

  1. Kuulosti aika hifistelyltä tuo askartelu. ;)
    Kanaa voisi kokeilla, vois olla Myn makuun...

    VastaaPoista
  2. Woops:
    Korttiaskartelu on harrastus, jossa pääsee helposti alkuun ja sen jälkeen voikin sitten varustella itsensä uuvuksiin erilaisilla välineillä ja aineilla ja käyttää tunteja yhden kortin tekoon :)

    Meidän pojille salvia on liian eksoottista ja voimakkaan makuista. Kana ja parmankinkku (tai peräti pekoni) maistuu kyllä.

    VastaaPoista
  3. Piti juurikin kysyä, että tekikö salvia kauppansa? Itsekkin meinaan vieläkin suhtaudun siihen varauksella - en ole syönyt ruokaa, mitä se olisi varsinaisesti parantunut...

    Ja ootpas tosi kivoja kortteja tehnyt! Tuo puu-leima on kyllä tosi kiva, ja monikäyttöinen. Tuota kanasta en ole aijemmin nähnytkään, mutta vallan ihastuttava kortti tuli siitäkin. Ja tuo mahtava polkupyörä-paperi!!! Se on kyllä tosi hyvä ostos!

    Hei muutes, toisella tekstillä saisit tuosta kanasesta varmaankin mainion kortin korttisirkuksen uuteen haasteeseen, kun tekäkin on nyt intoutunut haasteelliselle tielle :D

    VastaaPoista
  4. Haltiakummi:
    Me miehen kanssa rakastamme salviaa. Aivan erityistä herkkua on ah-niin-terveellinen pastakastike. Sulatetaan reilu nokare/kimpale voita ja sekaan laitetaan ruukullinen salviaa ja vähän valkosipulia. Salvia saa jäädä sellaiseksi pehmeäksi ja sitten kipataan pastan päälle. NAM.

    Mulla on olut tuo kanaleima pidempään, olen sillä tehnyt joskus pari-kolme vuotta sitten kortteja :) Huima käyttöaste :D

    En ole korttisirkushaasteesta edes kuullutkaan. Täytyypäs käydä kurkkaamassa. Tosin ajattelin, että viimeisillä askarteluvoimilla rykäisisin muutamalle sukulaiselle pääsiäiskortit, kun vihdoin tuli esikoisenkin koulukuvat. Jos vaikka saisi postiin saakka :)

    VastaaPoista
  5. Haltiakummi:
    Se piti todeta, että kana saltimbocca on kyllä hyvää! Tässä voi käydä samalla lailla kuin sen risoton kanssa. Kannattaa kokeilla. Vaikka sillä yksi salvianlehti per file :)

    Maistuuko rosmariini sulle!

    VastaaPoista
  6. Kauniit kortit ja todella herkullisen näköistä kanaa.
    Kiitos muuten Petra kirjoituksesta. Oltiin viime viikko Jordaniassa ja Petran reissu oli aivan pakko tehdä. Jos kiinnostaa, kirjoitin vähän juttua blogiini http://apris-askartelunurkka.blogspot.fi/2013/03/reissut-tehty.html

    VastaaPoista
  7. Apris:
    Kiitos.
    Toivottavasti sinulla oli onnistunut loma ja Petran reissu. Käynpäs lukemassa lomakirjoituksesi.

    VastaaPoista
  8. Mä oon vähän huono kaikissa yrttilöisissä. Sanon aina että syön kaikkea, paitsi viiliä, mutta oikeasti suhtaudun varauksella tilliin ja persiljaan, mitä molempia pidän turhuutena, enkä ole vielä ruokaa löytänyt, mitä ne olisivat parantaneet. Homejuustojen kohdalla olen myös varautunut, niiden täytyy olla todella hyviä ja laadukkaita, että voin niitä missään muodossa syödä. Sama koskee oliiveja. Tosin, kaippa sitä kaikki ovat samanlailla ronkeleita - hyvä ja laadukassa ihan missä tahansa tuotteessa maistuu hyvälle, huono, paha, kitkerä tai väkevä ei maistu missään hyvältä.

    Mutta niin siis, opettelen vasta syömään salviaa ja rosmariinistakaan en ole löytänyt sitä juttua. Tosin basillikankin suhteen olin myöhäisherännäinen, ensin en pitänyt, ja nyt laittaisin sitä vaikka mihinkä. Joten jos koskaan haluat tehä mulle tota salviapastaa, niin hirmumiälelläni sitä opettelisin, ja saattaisin jopa innostua :)

    VastaaPoista
  9. Minä pidän basilikasta, salviasta, rosmariinista, tinjamista, rakuunasta ja kirvelistä. Tilli on vähäisissä määrissä ihan ok, mutta persiljasta en tykkään.

    Aloitetaan salviapastalla, jatketaan rosmarinilla ja valkosipulilla maustetulla lampaan fileellä ja rakuuna-hunajaporkkanoilla :)

    VastaaPoista