19. kesäkuuta 2023

Pieniä raksahommia mökillä

Toukokuussa aloitimme halkoliiteriprojektin mökillä. Yksi viikonloppu meni hommia painaessa ihan kokonaan. Silloin kaadoimme puita ja teimme halkovarastolle pohjat. Nyt viikonloppuna oli vuorossa varaston kasaaminen.

Perjantai-illan lupiinikuva. Minusta lupiinit ovat kauniita, vaikka ovatkin haitallinen vieraslaji

Nuorison pohjakäsittely-yksikkö. Kaikki laudat käsiteltiin pohja-aineella joka kolosta myöten


Halkoliiterin seinät nousivat pystyyn ripeästi ja helposti. Ehdimme jo ajatella, että saamme homman valmiiksi yhdessä päivässä. Peltinkaton asentaminen osoittautui hyvin hankalaksi ja kahden asennetun pellin jälkeen totesimme, että joudumme jatkamaan urakkaa seuraavana päivänä. Työvälinesuunnittelu jäi Hra Kepposen ja hänen isänsä iltahommaksi. Seuraavana päivänä innovoitiin vielä lisää työtä helpottavia apuvälineitä. Tärkein oli mittakeppi, jonka avulla sai helposti mitattua ruuvin paikat. Seuraavaksi tärkein oli traktoriavuisteiset tikkaat ja traktorihenkilönostin. Maaperä on sen verran möykkystä, että tikkaat ovat liian huterat ja katolle oli myös hyvä saada tikkaat. Kolmas keksintö oli kiinnittää matto kattotikkaiden alapuolelle, jotta katto ei naarmuunnu.




Minun vastuulleni jäi työmiesten muonitus. Puoleenpäivään mennessä nuoriso oli juonut muutaman cocislitran lisäksi melkein kaiken maidon (n. 3l) ja minun piti lähteä kaupoille. Epäilen, että maidon juominen saattoi olla sotajuoni, jotta minut saisi liikkelle. Kaupan vieressä on pienleipomo, jonka pullat maistuvat etenkin esikoiselle ja kuopukselle.

Piti taas pysähtyä matkalla kuvaamaan lupiineja


Heti hyödynsin tilaisuuteni laiskotella ja nautin pullaa jo paikan päällä leipomon pihakahvilassa

Siinä se nyt on. Vielä pitäisi maalata.

Meillä oli kokoamisurakassa palkallista apua. Ilman häntä ei olisi projekti valmistunut yhdessä viikonlopussa. Kiireisen alkukesän ja sairastelun jälkeen tämä projekti tuntui aika raskaalta. Sekin on tuntunut aika raskaalta, että kaikki viikonloput kesälomaan saakka sisältävät ohjelmaa. Ohjelmaton loma tulee niin tarpeeseen. Tosin somea selatessani olen tuntenut jonkinlaista "olisi pakko päästä jonnekin"-fiilistä, kun olen katsellut muitten upeita lomamaisemakuvia. Olen jo ehtinyt ehdottaa vakavissani, että ajetaan edes Lappiin. Hra Kepponen on alkanut vihjailemaan, että jos en pysty hallitsemaan somen aiheuttamaa matkakaipuuta vai onkohan se peräti matkakateutta, hän voi kyllä blokata minut somesta oman parhaani vuoksi. Palasin taas hetkeksi järkiini ja aion viettää loman mökkeillen. Mutta jos instatilini hiljenee, niin tiedätte sitten, että puolisoni on laittanut minut pakkojäähylle.

Minulle riittää kesäohjelmaksi uiminen, saunominen, lukeminen ja hyvä ruoka

Vielä yhdet lupiinit kirkkaan vihreänä hohtavan pellon reunalla

Jos kerta ollaan mökillä, niin voisihan siellä tehdä jotain pientä puuhaa. Niinpä viikonloppuna katselimme apen kanssa, että mihin saisi meidän kapealle rantakaistaleelle tehtyä tilaa pöytäryhmälle ja grillille. Löysimme sopivan oloisen paikan ja nyt vaan täytyy tehdä ensin koekaivaus, että saadaanko maa tasattua vai onko siellä liikaa isoja juuria. Sitten suodatin kangasta ja runsaasti hiekkaa. Kyllähän noihin traktorihommiin saa pari kolme päivää kulutettua, kun tekee leppoisalla tahdilla. Vaarin lupasin tuoda mökille ainakin pariksi yöksi, Sveitsin sukulaiset tulevat Suomeen lomailemaan ja heitä treffataan varmaan kahdestikin, yhdet rippijuhlat päästään juhlimaan, Hra Kepposen veljepoikaa perheineen haluaisimme nähdä  ja haaveilen Mikkelin kummien tapaamisesta, että eiköhän se tämä ohjelmaton lomakin ala olla ohjelmoitu :) Kunhan se loma joskus koittaisi.

Aurinkoista juhannusviikkoa! Joko koittaa loma?

16 kommenttia:

  1. Mahtavaa, kun on paljon työväkeä omasta takaa! Ja jos ei omat riitä, niin palkataan lisää. :-) Halkoliiteristä tuli ihan superhieno!

    Kivaa juhannusta, jos ei "nähdä" enää ennen sitä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi meidän nuoriso on välillä aika laiskanpulskeaa talkooväkeä :D Mutta määrä korvaa laadun :D Kyllähän heistä on usein ihan oikeasti apuakin ja kunhan tuosta vielä vähän kasvavat ja tottuvat hommiin, niin luulen, että saadaan ihan kelpo talkooväki kasaan omasta perheestä.

      Kiitos samoin, kivaa juhannusta! Siltä varalta jos ei "nähdä".

      Poista
  2. Hyvä te! Talkoot on jo unohdettu voimavara, tai kukaan ei ehdi talkoisiin.
    Somepäivitykset on kyllä houkuttelevia, paljon ihania kohteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei taida nykyään juurikaan kukaan ehtiä tai viitsiä tulla talkoisiin. Siksikin pitää opettaa omaa nuorisoa nyt niihin hommiin, jotta saamme sitten tulevaisuudessa apua :)

      Maailmassa on paljon todella upeita kohteita. Olisi ihana päästä käymään mahdollisimman monessa, mutta lomaa ja rahaa on rajallisesti ja pitäisi myös ajatella ilmastoakin. Ehkä vielä tulee jotkut virtuaalilasit, jotka päässä tuntuu kuin olisi itse paikan päällä :D

      Poista
  3. Loppu tulos hyvä, mutta näin työsuojelutätinä kehottaisin aina vuokraamaan asianmukaiset telineet. Nuo viritykset näyttävät aika Vaarallisilta. Onneksi mitään ei sattunut. Kiva kun on yhteistä tekemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta olisi saanut olla turvaköysi lisänä. Meillä sellainen on, mutta kattolla ruuvaukset tehnyt ei sitä halunnut. Tikassysteemin pitävyys varmistettiin hyvin ennen sen käyttöön ottoa. Tikkaat oli kiilattuna traktorin kauhaan tukevasti

      Poista
  4. Upea lopputulos, hurraa huuto yhteistyölle ja puurtajille! Mulla on lomaa vain 2 viikkoa. Aion vaan olla miten olen, tehdä mitä mieleen tulee, ilman suunnitelmia! Katsotaan mitä siitä tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan ihan hyvä suunnitelma ottaa pari viikkoa rennosti ja tehdä mitä mieleen juolahtaa tai olla tekemättä. Minä edelleen tsemppaan itseäni pitämään kiinni kesälomasuunnitelmasta, joka koostuu lähinnä rentoilusta ja toivottavasti myös runsaasta vesijuoksusta järvessä.

      Poista
  5. Ah tuoreen puun tuoksu 🌲 Liiterit ja laiturit, suomalainen kesä 💚🍀🌸
    Tulipa halkovajasta kaunis.

    Minäkin olen hulluna lupiineihin, niitä on olemassa muitakin lajeja kuin ne haitalliset. Sain blogikaverilta siemeniä, ja parina kesänä ovat kukkineet. Saa nähdä kukkivatko tänä kesänä kun on niin kuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupiinit ovat ihanan värikkäitä ja näyttäviä kukkia. Ymmärrän kyllä sen, että ne pitäisi kitkeä pois, kun mokomat leviävät liian tehokkaasti. Tuollaiset sallitut lupiinit ovat kiva idea, pitää etsiä siemeniä. Voisin kokeilla, että saisinko menestymään niitä mökillä.

      Poista
  6. Vaikuttaa sosiaalisesti täyteläiseltä lomasuunnitelmalta. Taitaa olla ihan sinun näköisesi? 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tämä on sellainen sosiaalisesti minimoitu lomasuunnitelma :) Jotta aikaa jäisi levolle, niin lomatapaamiset on tänä kesänä rajoitettu sukulaisiin. Ajatuksena on sitten tavata kavereita elo-syyskuussa helposti kaupungilla kahvilassa tai ravintolassa.

      Poista
  7. Huvittaa tuo maitojekku, mutta osasit käyttää tilannetta omaksikin hyväksesi ;)
    Meillä on vähän sama juttu tuon mökkiasian kanssa. Tekisi mieli lähteä vaikka just sinne Lappiin, mutta eipä ole järkeä kun on mökki ja siellä hommia. Sen lisäksi, että yhteistä lomaa on vain viikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin varmaan mennyt pullaostoksille muutenkin, niin siinä samalla saa tehtyä ruokkakauppaostokset. Jos olisi ollut jotain muuta hommaa, niin olisi taas hetkellisesti harmittanut nuoriso, joka saa ihme syömäkohtauksia ja tuhoaa hetkessä jonkun elintarvikkeen loppuun.

      Minä olen siinä mielessä huono mökkeilijä, kun veri vetää matkailemaan. Eikä se laiskuus kunnossapitoprojekteihinkaan ole mikään mökkiläiselle sopiva luonteenpiirre. Mutta eihän sitä tiedä, että minkälainen mökkiläinen minusta vielä kehittyy :)

      Poista
  8. Jestas teillä on upea tiimi... ensin kaatuu puut ja sitten rakentuu yhteistyöllä noin komea halkoliiteri!! Lupiinikuvan värito vat aivan mielttömät - vuoden luontokuva tasoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän tiimi on sellainen laiskanpulskea, että kaiken aloittamista vitkutetaan ja työt käy hieman hitaasti. Onneksi saadaan aina välillä repäistyä ja jotain aikaiseksi. Liiterin lisäksi meillä on pari pienempääkin projektia meneillään mökillä. Toivottavasti saadaan ne maaliin tänä kesänä.

      Poista