30. kesäkuuta 2023

Aamiaistreffit Levainissa ja uudistettu Esplanadi

Meidän piti mennä Ilonan kanssa mökkeilemään ennenkuin hän lähtee pohjoiseen ja jatkaa sieltä suoraan pidemmälle ulkomaan reissulle. Olin treffiajankohtana vielä väsynyt sen kauhean öisen yskän jäljiltä ja ehdotin, että tekisimme jotain lyhyempää kaupungilla. Päädyimme sopimaan aamiaistreffit Levainiin. Levain tarjoilee aamiaista, lounasta ja loppuviikosta myös illallista, sekä myy leipomotuotteita. Levainin hapanjuurileivän olen todennut hyväksi, mutta muuten tämä oli ensimmäinen kerta kuin söin Levainissa.

Päädyimme Ilonan kanssa täsmälleen samoihin tuotteisiin. Otimme avokadoleivät uppomunalle, breakfast bowlin ja kahvin. Aamiaisen hinnaksi tuli 25€. Olin hieman hämmentynyt, että noilla hinnoilla paikka oli täynnä. Tein meille pöytävarauksen kaksi päivää ennen ja Levain oli jo loppuunvarattu välille 11-12:30. Aamiainen oli kyllä herkullinen sekä terveellinen.

Aamiaisella. Tässä kohtaa naamasta näkyy sairastelu ja valvotut yöt

Avokadotoast ja uppomuna

Pitäisi opetella tekemään uppomunia. Yksi maailman parhaimmista ruuista on eggs Benedict.

Ihana mustikkabanaanikreemi. Kun mustikkasesonkin alkaa, niin pitäisi yrittää löytää tälle resepti ja kokeilla.

Ilona 

Levain

Levainin pullavalikoimaa


Aamiaiselta jatkoimme katsomaan uutta Espaa. Molemmilta Esplaneilta on poistettu yksi autokaista. Eteläesplanilla on leveä pyöräkaista ja Pohjoisespalla "viherkatu" istutuksineen, penkkeineen ja laajennettuine ravintoloiden terasseineen. Espan puistoalueella olivat kesäkukat upeassa loistossa.

Espan kukkaloistoa


Ensimmäistä kertaa näin Espalla kukkivan kultasateen. Se on ihastuttava!

Runebergin patsasta ympäröi värikäs kukkameri. Minusta niin ihana!


Espan muutos on koeluontoinen ja kestää 1,5 vuotta. Se on saanut paljon kritiikkiä liikenteen tukkeutumisesta sekä siitä, että pyörätien asfaltti laitettiin vanhojen mukulakivin päälle. Minusta jalankulkijan kannalta uusi viheralue on viehättävä kasveineen ja penkkeineen ja ravintolaterassit kivoja. Nähtäväksi jää lisäävätkö ne riittävästi keskustan vetovoimaa. Minusta on tullut lähiöihminen. Käyn keskustassa lähinnä ravintolassa tai kahvilassa tapaamassa ystäviä muutamia kertoja vuodessa. Viehättävällä vihervyöhykkeellä ei ole vaikutusta kulutuskäyttäytymiseeni. Ajelen ehkä 10-12 kertaa vuodessa keskustan lävitse ja olen käyttänyt reittinä Espaa. Sille pitää etsiä jokin vaihtoehto ja se hieman ärsyttää.

Pitkä penkki ja istustusaltaita

Hienot istutukset

Tämä mäyräkoirapenkki on niin veikeä :)


Marimekon myymälällä on kesäkahvilaterassi. Minusta ihanan värikäs!

Aamupäivä kaupungilla oli varsin onnistunut. Nyt haaveilen perinteisitä torikahveista :)

Oletko jo käynyt katsomassa Espan viheraluetta? Tykkäsitkö?

Kivaa viikonloppua!

14 kommenttia:

  1. Herkullinen aamiainen! En ole käynyt katsomassa Espan viheraluetta, kun on niin kaukana meiltä. Hienoja kuvia, mielenkiintoisia yksityiskohtia ja upeaa kukkaloistoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kesälomallasi vierailet Helsingissä, niin kannattaa käydä piipahtamassa Espalla :)

      Kivaa kesäloman jatkoa sinulle!

      Poista
  2. Mä olen myös lähiöihminen, enkä oikeastaan lähde Helsingin keskustaan, ellei ole sinne jotain asiaa (ja harvoin on). Mutta varmasti sellainen, joka muutenkin viihtyy keskustassa, viehättyy Espojen uudistuksista, kuten myös turistit. Keskustan kuoleminen on kyllä kaksipiippuinen juttu, koska jos ajattelen esim. itseäni, niin mulle on ihan sama, mitä keskustassa on, kun en lähde sinne kuitenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä miten keskustan elinvoima säilyy.

      Meillä pojat tykkäisivät käydä välillä keskustassa pullakahveilla. Yleensä tulee valittua sellainen paikka, johon pääsee autolla lähelle. Helppouden lisäksi siihen kannustaa julkisen liikenteen hinta. Jos joutuu ostamaan jokaiselle perheessä kaksi lippua metroon, niin pelkästään matkoihin menee yli 25€.

      Niin kiva Espa oli, että aloin suunnittelemaan, että kävisin siellä tänä kesänä toisenkin kerran 😆

      Poista
  3. Olipas hauskaa nähdä aamiaisleipäsi. Espanjan reissullamme yhtenä aamuna saavuimme kävelyn jälkeen isompaan kaupunkiin. Pysähdyimme satunnaiseen kahvilaan aamiaiselle ja näin siellä tarjottavan avocadoleipää uppomunalla. Se oli neljän viikon reissun paras aamiainen :) Pitäisi tosiaankin kokeilla tehdä tuota joskus kotonakin.

    Kävin nyt kotiin tultuani myös kiertelemässä kaupungilla mm. Esplanadilla. Silloin jokainen penkki oli täynnä ihmisiä, aivan kaikenikäisiä nauttimassa kesästä. Ajattelin, että tämä kyllä toimii ja toivottavasti ei jää pelkäksi kokeiluksi. Vaikka ymmärrän toki autoilijan kannan kaistojen vähenemiseen. Seurailin sivusta, että autojono oli jatkuva, mutta ehkä se on sitä joka tapauksessa Espalla.

    Jos jäätelö maksoi Pariisin puistossa jo 9e, niin Espalla sen sai halvemmalla. Tosin syömisen iloa kavensi lokit, jotka ovat tulleet jo todella jäätelönahneiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uppomunat ovat hyviä ja sopivat erinomaisesti kaveriksi avokadoleivälle, niitä pitäisi kokeilla kotonakin. Brittityökaverillani on joku kehikko, jonka avulla voi helposti tehdä uppomunia. Jos ei kaapit olisi jo valmiiksi ääriään myöten täynnä, niin voisin jopa kuvitella investoivani sellaiseen.

      Kiva kuulla, että uudistunut Espa on vetänyt ihmisiä nauttimaan kesästä siellä. Silloin kun kävimme siellä, jonkin verran ihmisiä oli puistossa, mutta uudella alueella oli penkit vapaana. Eilen luin, että tuo veikeä mäyräkoirapenkki on jo hajonnut :(

      Poista
  4. No onpa kauniita tunnelmia ja täällä kaikki vielä näkemättä. Levain myös kokematta, mutta fiilis, että olen jossain heidän herkkuja saanut nautiskella. Näyttää kyllä todella herkulliselta ja mies rakastaisi tuota avokadoleipää.

    Kivaa heinäkuuta Rva Kepponen. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä on kesää jäljellä vaikka pistäytyä Espalla :)

      Sehän voi olla, että jonkun pr-tilaisuuden tarjoiluta ovat Levainin tekemät ja olet sitä kautta päässyt maistelemaan heidän tuotteitaan. Minulla on myös sellainen muistikuva, että olen joskus ostanut Levainin leivän jostain ruokakaupasta.

      Kiitos samoin - kivaa heinäkuuta! Toivottavasti paremmat säät palaavat pian.

      Poista
  5. Heipä hei.
    En ole Espalla käynyt, kun en minäkään juuri koskaan liiku keskustassa. Ei ole syytä mennä. Lähin lienee ratikkamatka toisinaan rautatieaseman/Aleksanterinkadun kautta Katajanokan terminaaliin, heh. Oli aikomus mennä käymään Vallisaaressa ja silloin olisin voinut kävellä Espan läpi, mutta eipä se enää kiinnosta, kun ovat nostaneet lauttamaksun 7 eurosta liki kahteenkymppiin. Biannaalikin oli (on) kuulemma niukka, eikä sitä kannata mennä katsomaan. Muutenhan olen käynyt saaressa kahteen kertaan ja ne riittää. (Sain saarivinkin, mutta siitä vasta sitten, jos toteutan sen..)
    Hyvää alkanutta viikkoa ja heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on edelleen Vallisaari näkemättä, taitaa käydä niin että se jää tältäkin kesältä väliin. Ehdottomasti haluaisin joskus käydä siellä. Aikamoinen lauttalipun hinnannousu :(

      Helsingin saarireissut ovat kyllä ihanaa kesäviihdettä. Teinien kanssa on tullut käytyä todella harvakseltaan. Pitäisi rykäistä koko perhe edes Suomenlinnaan käymään pitkästä aikaa.

      Kivaa heinäkuuta!

      Poista
  6. Oooooo-la-laa, todellakin kukkameri ja jotenkin nautin todella paljon seesteisestä/harkitusta kukkien värimaailmasta... Kuviesi ansiota myös, kun kuvakulmasi ovat niin upeat - sitä on kyykistelty!!
    Näkemättä jäänee tänä kesänä, vaikka pitkälle penkille tekisi mieli sopia treffit isommankin porukan kanssa! Ja Marimekon kesäterassi alkoi myös houkutella... liikaa on Suomessakin paikkoja jonne tekisi mieli, mutta aivan ihanaa kun niitä näkee näin.... ja auts... sievoinen summa aamiaisesta... ei muuta kuin kokeilemaan vain mustikka-banaanikreemiä.... mihin niitä reseptejä tarvitaan!!
    Iloisia asioita heinäkuulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Espalla on upeat istutukset tänä kesänä. Iso peukku sille kauneudelle!

      Niinhän se on, että kesällä kivoja kohteita Suomessa on moninkertaisesti verrattuna siihen, mitä ehtii kesällä tekemään ja kokemaan. Etenkin jos suunnittelee olevansa koko lomansa mökillä ja kesäviikonloppuja on jo kulunut mökkihommiin.

      Kivaa heinäkuuta!

      Poista
  7. Kiitos vinkistä, pitääpä käydä espailemassa loppuviikosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä ihailemassa kukkia :) ja vaikka juoda jollain terassilla lomakahvit tai peräti skumpat.

      Poista