26. kesäkuuta 2023

Hyvän sään ja ruuan perhejuhannus

Sää suosi tänäkin vuonna juhannuksen viettoa mökillä. Meillä oli rauhallinen ja leppoisa perhejuhannus oman perheen ja apen kesken. Harmillisesti isäni sairasteli juhannuksena, eikä päässyt mukaamme mökille. Aurinko paistoi, järvivesi oli ihanan uimalämmintä, ruoka oli hyvää ja linnut lauloivat. Otettiin aika rennosti. Toki piti ottaa ylimääräinen ajokeikka, kun nuoriso ei halunnut viettää koko pitkää viikonloppua mökillä ja kävimme tipauttamassa heidät takaisin kaupunkiin.

Vuosikausia mökillä vietettiin juhannuksena isot suvun yhteiset juhannusjuhlat. Juhlissa oli enimmillään kolmisenkymmentä henkeä. Anopin kuoleman jälkeen niitä ei ole enää pidetty. Joskus olemme miehen kanssa miettineet, että pitäisikö meidän jatkaa perinnettä, mutta oli se sen verran raskas operaatio, että en tiedä, miten sen jaksaisimme. Suvun juhlaperinteestä kummuten meillä on hääpäivä juhannusaattona. Ehkä voisimme suoritua sellaisesta, että joka viidentenä hääpäivänä järjestäisimme yhdistetyn hääpäivä-juhannusjuhlan.

Alla kuvia juhannuksen vietosta

Poimimme juhannuskukiksi perinteen mukaan lupiineja. Uudellamaalla alkaa kukinta olla jo ohitse.

Appi oli tehnyt erinomaista siemennäkkäriä, jota söimme lohimoussen kanssa. Nam! Apen siemennäkkäri oli niin hyvää, että sitä pitää tehdä kotonakin. Pojat söivät senkin loppuun.

Juhannusaattona tarjolla oli perinteinen kalapöytä: savulohta, kylmäsavulohta, lohimoussea, kermaviilitillikastiketta, salaattia ja uusia perunoita. Hra Kepponen grillaili vähän lihaa nuorisolle.


Jouluksi ja juhannukseksi appi hankkii kakut Lohjan St. Honoreelta. Se on yksi Suomen parhaista konditorioista ja se oli anopin vakiopaikka. Anopin työmatka kulki aikoinaan aika läheltä St. Honoreen leipomoa ja sitä kautta tutustuimme heidän herkkuihinsa. Jos olin mökillä synttäreitteni aikaan, niin anoppi toi silloinkin sieltä kakun. Synttärikakku oli aina yllätyskakku, muuten juhlapäiväkakut olivat aina ne samat.

Mansikkatartaletti ja pormestarin pullakranssi. Pullan nuoriso söi loppuun jo juhannusaattona. Mansikkatartaletin jämät söimme sunnuntai-iltana vaarilla, kun kävimme moikkaamassa häntä. Meidän perheelle 10 hengen kakku on ihan sopiva :D


Siitäkin on tullut jo perinne, että viimeiset kantarellit syödään juhannuksena. Apen pöytäliinavalikoimasta löytyi myös tälläinen keltakukkainen ihanuus.

Kävimme soutelemassa



Olisin jo aivan kypsä jäämään lomalle, mutta vielä pitää jaksaa. Olen taas onnistunut sähläämään omia asioitani ja nyt yritän saada niitä jotenkin kuosiin. Tällä viikolla on vanhan leasing auton palautus ja uuden vastaanotto ja joku rva K unohti varata palautuskatselmoinnin. Tilannetta hämäsi se, että leasingfirmalta tuli viesti, että mikäli työnanatajan palautuspolitiikka sallii, niin auton voi palauttaa uuden auton toimittajalle. Ehdin jo ilahtua, että ihanan vaivatonta! Tietenkin oli niin, että sepäs ei koskenut minun toimipistettäni ja auto pitää palauttaa julkisten ulottumattomiin 35km päähän. Huoh. 

Tällä viikolla lähdemme jännittävästi täyssähköautolla käymään mökillä kuopuksen ja hänen kaverinsa kanssa. Tämä on kolmas ellei peräti neljäs mökkireissu. Todella mukavaa, että pojat haluavat vielä tehdä kanssani mökkireissun. Minulla tosin ei ole lomaa, mutta onhan se kivaa minullekin, että voin ottaa lounas- ja kahvitaukouinnin.

Kivaa alkanutta viikkoa!







16 kommenttia:

  1. Olipa mukava lukea teidän juhannuksestanne ja katsoa kuvat.
    Mitä mielenkiintoisimmat tarjoomukset taas. 🌹🌸🌿
    Siemennäkkäri on jännä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Aika perinteiset oli ruokapöydän antimet :) ja myös nopeasti tuhotut :)

      Poista
  2. Vielä antaa loma odotella itseään täälläkin... eikä meillä ole kuin viikko samaan aikaan.
    Mökkeily on sopivaa vastapainoa Ranskan näkymille :) Teillä oli oikein perinteinen suomijuhannus: soutelua, syömistä, yhdessäoloa. Ompa kaunis tuo ikkunoiden reunustama nurkkaus, veranta? Siellä istuu aika samannäköiset miehet, eri ikäkausilta :)
    Siemennäkkäri on päässyt ihan unohtumaan! Mies teki sitä joskus ja se oli tosi hyvää, vaikka onkin aika jytkyä vatsalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä loman odotteluun. Meillä on sellainen tilanne, että mies ei ilmeisesti pysty pitämään nyt kesällä lomaa lainkaan. Ehkä muutaman puolikkaan päivän. Onneksi on sentään etätyöt, niin voidaan olla mökillä.

      Nurkkaus on veranta, joka on osittain lasitettu. Mökki on 50-luvulta, mutta lasitus on "uusvanha". Paikallinen puuseppä on tehnyt sen vanhoista laseista. Aina välillä haaveilen koko kuistin lasittamiseta, mutta täällä mökillä on rahareikien määrä sellainen, että tuskin pääsen ikinä toteutuksessa sinne saakka :D

      Poista
  3. Ihanat juhannusherkut 🤗 Perinteet ovat perheelle tärkeitä ja luovat muistoja jälkipolville ☀️🌿

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kalapöytä ja mansikkakakku toimivat aina :)

      Meillä on pitkät perinteet juhannuksen vietossa ja siitä haluamme pitää kiinni. Samoin kuin kesäisistä "pakkomökkeilyjaksoista" teineille. He kyllä tulevat mökille vieläkin ihan mielellään, mutta eivät jaksaisi olla kovin montaa päivää putkeen.

      Kiva kun jätit kommentin niin löysin blogiisi. Iltapäivällä on aikaa lukea :)

      Poista
  4. Mukavan kuulloinen juhannus teillä ja aika samat jussiherkut kuin meillä. Mulla enää 3 työpäivää ja lomalle lompsis. Kesäiloa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on rento ja aika perinteinen juhannus. Teki todella hyvää myös vähän lepäillä.

      Ooh, sulla on loma kohta. Ihanaa! Toivon, että tämä hyvän sään putki jatkuu sinun ja vielä minunkin lomalle.

      Poista
  5. Ihan parhaan kuuloinen juhannus! Ja kyllä on ollut taas herkut kohdallaan! Toi eka kuva on jotenkin tosi hauska. :-D

    VastaaPoista
  6. Herkullisen näköinen juhannus.
    Upeaa kesän jatkoa!

    VastaaPoista
  7. Olipas kiva juhannus teillä. Maisemat näyttävät todella kauniilta!

    Lohjan St. Honoree onkin minulle aivan uusi tuttavuus. Täytyykin käydä pyörähtämässä siellä kesän aikana ja kokeilla minkälaisia herkkuja taiteilevat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannus meni mukavasti ja sää olin niin erinomainen.

      Suosittelen St. Honoreeta. Oma suosikkini leivosvalikoimasta on mustikkamascarpone leivos. Sitä on useammallakin eri marjapäällysteellä saatavilla :)

      Poista
  8. Ihana perhejuhannus ja kun ensimmäinen kuva aukesi - niin odotin jo jotain keskikesän minttumaarin loitsua... että näät rakkaasi pellolla... sinä näit ja ikuistit kameraan... ei taidettu tarvita sen seitsemään kukkasta - riitti lupiinit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvittu sen kummempia juhannustaikoja, lupiinit riitti :D Meillä oli lupiinit hääkukkinakin, joten toivottavasti niillä näkee tuon saman sulhon vielä pitkään.

      Poista