7. elokuuta 2015

Pakasta, pakastaa, pakastaa

Hra Kepponen: "Vaimo ei lepää ennenkuin pakastin on täytetty" Siinäpä mottoni :D :D

Johtuen ilmeisesti siitä, että pakastin kumisi tyhjyyttään ja kiilsi puhtauttaan sain normaalia suuremman pakastusinnon.

Joka kesä pakastan mansikoita, yleensä 5kg. Jos lajike ei maistu kitkerältä pakastettuna, mansikat loppuvat joulun jälkeen. Silloin harmittaa, että taas ne mansikat loppuivat kesken. Hyvin pakastusta kestäviä mansikoita menisi kepoisesti 10kg. Niinä vuosina, kun olen hakenut mansikat Uudenmaan parhaalta tilalta suoraan, 10kg ostaminen kannattaa ehdottomasti. Muuten vastaan on tullut aikamoisia pettymyksiäkin. Kitkeriä pakastemansikoita himmaillaan pakkasessa vielä toukokuussa asenteella "hetkenä minä hyvänsä valmistan näistä kiisseliä" ja kesäkuussa päätyvät biojätteeseen.

Elokuun mansikat ovat osoittautuneet niin makeiksi, että suunnittelen pakastavani vielä toiset 5kg. Mansikat syömme esikoisen kanssa sellaisenaan hiukan kohmeisina tai sitten palasteltuna banaanisiivujen kanssa (ihanan makea herkku!)


Joka kesä pakastan myös mustikoita n. 3kg. Osan poimin tänä kesänä itse. Olisin poiminut enemmänkin, mutta jatkuvat kuurosateet haittasivat hommaa. Mustikoita menee jonkun verran puuron päällä ja rahkassa, suurin menekki on piirakkana. Hyvästä mustikkakesästä johtuen mustikkaa on tarjolla kukkaroystävälliseen hintaan ämpäreittäin. Harkinnassa on, että pitäisikö vielä ottaa se 10l lisää. Jääköhän siitä osa syömättä?

Sieniä pakastan aina myös. Etenkin kanttarelleja. Suppilot ja tatit kelpaavat toki myös. Pakastan niin paljon kuin saan hyvää materiaalia käsiini. Torien virolaiset sienet eivät pakkaseeni päädy eivätkä ne kuivettuneet kotimaisetkaan. Sienet käytän kastikkeisiin, joskus myös keittoihin. Vadelmia meillä on aina pakkasessa, ne menevät kakunkoristeiksi ja puuron päälle.

Ahkera sienestäjä myi minulle päivän saaliinsa :)

Näitä pakastan, jos satun löytämään hyvälaatuista ja sopuhintaista:
-lakkoja, ne käytän täytekakkujen koristeeksi tai leipäjuuston päälle
-raparperia (sellaisia nuoria yksilöitä), viipaleet käytän kaura-raparperiherkkuun
-punaisia viinimarjoja rankoineen täytekakkujen koristeeksi

Paras työkaverini kuuluu ruokapiiriin ja metsästysporukkaan ja hänen kauttaan voin välillä ostaa erilaisia lihoja. Tänään ostin jauhelihana peuraa sekä hirveä sekä fileinä fasaania.

Nämä menivät juuri pakkaseen

Pakastetulle omenasoseelle (tai se on lähempänä survosta) meillä on hurja menekki. Sitä menee pannukakun ja lettujen kanssa, rahkan, jugurtin ja puuron päällä. Joka syksy en ole vaan saanut aikaiseksi tehdä sitä. Koska tänä syksynä ei ole mitään matkoja tiedossa, niin toivon hyvää omenavuotta sekä soseutus inspiraatiota. Soseen valmistan helposti mikroastiassa. Omenaviipaleet mikrotusastiaan ja loppu homma hoituu kuin itsestään.

Sitten niihin erikoisempiin pakastussuunnitelmiin:
1) Kesäkurpitsa
Meillä syödään aika paljon kesäkurpitsaa ja näin syksyllähän se ei maksa juuri mitään ja pakkasessakin olisi tilaa. Niinpä olet miettinyt, että pakastaisin kesäkurpitsaveneitä. Vähänkö olisi näppäriä, täytteet päälle ja uuniin.
Onko kukaan kokeillut kesäkurpitsan pakastamista?

2) Mintunlehdet
Mahtavatko mintunlehdet kestää pakastamista? Minulla on muutamia ohjeita, joihin tarvitaan pienehkö määrä minttua. Eikös juuri silloin tuoreminttu ole loppu kaupasta :( Eikä se 2€ hintakaan houkuttele.

3) Suippopaprika
Se on yksi herkkugrillattavistani, mutta talvella sen saatavuus on heikko. Kestäisiköhän sekin pakastamista?

4) Koivuvihta
Näen jo kuinka kaivan sen jouluna esille :)

Mitä sinun pakkasessasi on?

32 kommenttia:

  1. Mä olen ostanut tänä kesänä 15 kg mansikkaa, joista osa päätyi suoraan suuhun, suurin osa pakkaseen. Mustikassa käytiin ja saatiin (vaivaiset) viitisen litraa pakastimeen. Kateellisena lueskelen muiden saaliista tyyliin 30 litraa hupsista vaan aamun aikana...
    Aiempina vuosina olen myös tehnyt omenasoseita pakkaseen ja marjamehuja, mutta enään ei ole omenapuita eikä marjapensaita, sniif. Taidan olla vähän sellaista muumimammasorttia - olo on turvallinen, kun pakastin on täynnä ja talven varalle riittää pakasteita, hilloja ja soseita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä keräsin ukin mökin ympäriltä 4-5l mustikoita pysyttelemällä max. 10m päässä mökistä. Jos metsä olisi pysynyt kuivana, saalis olisi ollut erinomainen. En muista milloin siellä olisi ollut niin paljon mustikoita. Arvioisin, että noin 3 kertaa enemmän kuin normaalisti.
      Olen samaan mieltä, että pakkasessa pitää olla talvenvaraa :)

      Poista
  2. Mä en enää pakasta mansikkaa, mun makuun menee liian vetiseksi pakkasessa ja ehkä osunut liikaa niitä surkeita satseja niin ei tee mieli en'' laittaa ollenkaan. Sen sijaan puolukkaa pakastan niin paljon kun vaan saan - syön sitä mielellään luonnonjugurtin kanssa tai jäisenä suoraan, nam! Jos edes parikymmentä litraa saisi, niin olisi kiva - kulutusta kyllä olisi ainakin tuplasti. Mustikkaakin voin syödä jugurtin kanssa, joten niitäkin voisin pakastaa sen parikymmentä litraa. Näissä on vaan se, että jonkun pitäis ne poimiakin... :P Metsään pääsy lasten kanssa ilman autoa on mahdottomuus, joten tartten operaatioon lapsille sijoituspaikan ja sit vielä kyydin. Helpointa olisi jos joku mulle ne keräis maksusta, mutta mistään torilta en muhjuja halua ostaa.

    Mielellään syötäis myös vadelmia, ja käyttöä olisi ainakin jonkinlaiselle määrälle punaisia karviaisia, punaisia ja mustia herukoita, lakkaa ja tyrniä. Saa nähdä saanko niitä jostain.

    Muuten mä olen kyllä suippopaprikaa syönyt läpi vuoden, ihan Lidlin ja S-marketin valikoimista. Outoa jos tällaisesta tuppukylästä löytyy muttei pk-seudulta! :O Ite en tykkää pakastetuista kasviksista (vettyvät), teen aina tuoreista ruuat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei syödä puolukkaa lainkaan, paitsi se puoli litraa pororuokien kanssa. Se on liian hapanta makuumme. Tänä vuonna sitäkin näyttäisi tulevan runsaasti, ainakin raakileiden perusteella.

      Minulle on sattunut välillä tosi huonoa pakastemansikkaa ja silloin on harmittanut. Pitäisi aina vaan pystyä järjestämään elämä niin, että mansikat tulee suoraan tuolta lempparitilaltani. Ne kitkerät ja vetiset lillukat eivät maistu. Tosin mansikoiden sulatuksen kanssa pitää olla tarkkana. Jos ne ehtivät sulaa sellaisiksi lötköiksi, niin eivät maistu enää. Syön siis ne aina hiukan kohmeisina.

      Meillä päin on marjanpoimijat myyneet tori.fi mustikoita. 10l on saanut edullisimmillaan 37€ kotiovelle toimitettuna tietyllä alueella. Juuri harkitsen, että pitäisikö ottaa se 10l. Minä pakastin yhtenä vuonna tyrniä, mutta ne jäi kyllä kaikki syömättä :(

      Meillä on vähän sellainen ongelma, että käymme myöhään kaupassa. Silloin tuppaa olemaan hyllyt tyhjinä :( Muutenkin tuossa meidän Prismassa on usein lopput siitakkeet, tietyt tuoreyrtit, esikypsytetyt avokadot ja mangot sekä suippopaprikat. Minä en koskaan itse pakastanut kasviksia, joten minulla ei ole kokemusta, että kuinka pahasti vettyvät. Talvella olemme syöneet jonkun verran kaupan kukka/parsakaalisekoitusta ja se on ainakin toiminut todella hyvin.

      Poista
  3. Olen pakastanut monena vuotena pari vihtaa talvea varten. Käärin pakastettavan vihdan tiukasti muovikelmuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Yritän kelmuttaa yhden vastan :)

      Poista
  4. Juuri pakastin miehen tuomia mansikoita kauppareissulta. Mansikka on meillä kaikista suosituin marja. Itse pidän eniten punaherukoista, joita saan mummolasta joka vuosi pakkaseen. Punaherukkapiiras on ihan mielettömän hyvää. Mustikoita tekisi mieli pakastaa tänä vuonna. Teen myös paljon ruokaa pakkaseen, jotta aina on lapsille jotain ruokaa valmiina, jos aina ei jaksa laittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän perhe on makeampien marjojen perään, meille ei juuri punaherukatkaan maistu :) Ruoka pakkasessa on kätevää, meillä vaan jotenkin se jää usein pakkaseen syömättä. Siksi ei ole viime aikoina tullut pakastettua ruokaa. Sen suhteen voisin kyllä ottaa uuden yrityksen.

      Poista
  5. Minä pakastin mansikoita 10 kiloa, se meillä menee vuodessa. Omenasosetta laitan myös pakastimeen, meidän kolme omenapuuta tuottaa vuosittain satoa kahdesta omenasta (sekin vuosi on koettu....) yli 500 kiloon. Lisäksi puna-valko- ja mustaviinimarjaa, joita saadaan omista pensaista. Ei noita kyllä juuri muuten käytetä paitsi mies tekee jossakin vaiheessa mehuja niistä meille mehumaijalla. Puutarhavadelmaakin meillä on paljon, mutta ne syödään suoraan, pakastettuna niistä tulee kitkeriä.

    Kesäkurpitsaa olen joskus pakastanut kuutioina ja esim. wokeissa käyttänyt. Vähän se on ollut vetistä. Tänä vuonna en laittanut kesäkurpitsaa ollenkaan kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 500kg omenaa on aivan hurja sato! Meidän omenpuu kuoli ennenkuin ehti tuottaa ensimmäistäkään omenaa. Olen pidempään suunnitellut, että pitäisi laittaa uusi ja odottaa toiveikkaana, että saisin satoa omasta pihasta.

      Oletko pakastanut vihreää vai keltaista kesäkurpitsaa? Oli nimittäin harmillinen uutinen, että se oli vetistä. Toiveikkaana ajattelen, että vihreä kuitenkin kestäisi pakastamista :)

      Poista
    2. Vihreää pakastin. Vähän se oli vetistä enkä oikein tiedä, voiko siihen asiaan vaikuttaa mitenkään. Siinä tekemässäni wokkiruuassa se vetisyys ei oikeastaan haitannut.

      Poista
    3. Äääh, olisipa ollut keltaista ;) Kiitos tiedosta joka tapauksessa. Ainakaan ilman koepakastusta en ala kesäkurpitsaa pakastelemaan. Koepakastuksen voisi tehdä niin, että koverran sen sisuksen pois ja kokeilen, että miten sitten käy.

      Poista
  6. Minä asun yksin ja olen jo pakastanut tuon 10kg mansikkaa, tällä kertaa viipaloituna, niin voi suoraan laittaa jäisenä puuron päälle tai smoothieen. Mustikkaa on poimittu jo kolmisen litraa ja lisää pitää saada, mutta täällä pohjoisessa on vielä aikaa poimia, kun vielä oli osa ihan raakana. Vadelmaa pitäisi ostaa yksi laatikko pakkaseen ja puolukoitakin kerätä jonkin verran, en kyllä siitä hirveästi tykkää, mutta menee vispipuurona ja smoothieissa. Hillaa olen käynyt poimimassa jo vähän ja pitänee ensi viikolla käydä katsomassa, löytyykö korpihilloja. Äidin ja mummon marjapensaista saa mustat ja punaiset viinimarjat, joita pakastan vähän kokonaisina ja loput mehuina (jotka äiti tekee) ja survoksina ja puista omenat, jotka menevät pakkaseen survoksina. Sieniä poimin niin paljon, kuin ehdin ja kaikkk ylimääräinen menee pakkaseen. Olisi ihana poimia myös tyrniä ja karpaloa, mutta pitäisi tietää kunnon paikat. Poroa tulee yleensä ostettua pakkaseen neljäsosa, sillä jaamme sisarustemme kanssa kokonaisen, joka siis ostetaan suoraan Lapista. Joskus pakkaseen on tullut ostettua myös vähän lammasta, sillä vanhempani yleensä ostavat kokonaisen paloiteltuna ja minä sitten heiltä osan siitä. Vieläkin enemmän varmaan pakastaisin ja säilöisin, jos en siis olisi yksin syömässä ja käytössä olisi isompi pakaste ja kylmiö/kellari..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, pakastimesi sisältö kuulostaa erinomaiselta! Lakkaa ja poroa mahtuisi kyllä minunkin pakkaseen *toiveikas huokaisu*. Ruokapiirin kautta ostin kevättalvella erinomaista käristyslihaa, voi kun saisin lisää yhtä hyvää.

      Poista
  7. Meillä ei varmaan mikään määrä marjoja olisi liikaa. Mansikkaa menee keposesti 15 kg aamupuurojen päällä. Mustikkaa saamme isovanhemmilta, jotka "asuvat" metsässä koko satokauden.
    Kesäkurpitsan pakastaminen kiinnostaisi minuakin. Meillä aikuiset syövät tavattomat määrät kurpitsaa. Se on helppo tapa vähentää hiilareiden kulutusta ;). Lapsille kesäkurpitsa ei maistu meillä ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulutus on varmasti tuota luokkaa, jos 5-henkinen perhe syö paljon marjoja. Meidän pienemmät pojat syövät marjoja lähinnä kiristyksellä :( Esikoiselle kelpaa mansikka. Ainoa puuronsyöjä olen minä.

      Heli tuossa aikaisemmin kommentoi, että kesäkurpitsasta tuli pakastettuna vetistä :( Pitäisiköhän tässä tehdä vihreän kesäkurpitsan koepakastus? Ei meilläkään lapset juuri syö kesäkurpitsaa, esikoiselle närsii jauhelihatäytteisiä kesäkurpitsaveneitä, pienemmät juoksevat yökötellen karkuun.

      Poista
  8. *kade* meillä on pieni koti ja pieni pakastin, ei mahdu. Eikä hilloillekaan ole säilytystilaa sellaisille määrille, joille tarvetta olisi.
    Maksan ilomielin - ja toisinaan hampaitani kirskutellen - keskusliikkeille marjojeni pakastamisesta ja varastoinnista.
    Ehkä kalliimpaa, mutta olen löytänyt pakastajan, jolla marjojen laatu on kohtalaisen hyvä, ja ainakin tasalaatuinen. Mansikkaa, mustikkaa ja vadelmaa yhdessä menee viikossa useampi 100 grammaa, parhaina aikoina varmaan likemmäs kilon.
    Joskus keittelen talvella pakastemarjoista hillot, on herkkua.

    Poroa ja hirveä olisi mukava varastoida, ja kokeilla noita eksoottisempiakin lihoja...niille tulee hintaa ihan kohtuuttomasti suurista ketjuista ostettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole meilläkään neliömäärä suuri nuppia kohden, mutta meillä on täyskorkea jääkaappi sekä pakastin. Silloin kun miehen kanssa kahdestaan muutimme tähän asuntoon pidin niitä turhina. Nykyisin saisi olla viileä säilytystilaa enemmänkin, etenkin jos ei löydetä konnille muuta talvehtimispaikkaa :D :D

      Onneksi nykyään tosiaan saa pakastemarjoja hyvin suoraan kaupan pakastealtaasta. Sieltä meillekin tulee täydennystä, jos omat loppuu. Sen vaan olen huomannut, että jos saa hyvää mansikkaa itse pakastettua niin se voittaa 6-0 kaupan pakasteet. Mustikan suhteen en ole eroa havainnut. Mikä on suosikkimerkkisi?

      Ruokapiirin hinnat eivät olleet porolle yhtään kaupan pakasteiden halvempia. Tilaus ei kyllä yhtään kaduttanut, koska niiden maku oli erinomainen. Fasaanit olivat tällä erää aika edullisia, mutta en vielä osaa sanoa, että miten hyvin niiden kanssa onnistun, niin piti ottaa varovaisesti vaan kilon satsi :)

      Poista
  9. Pakastamisen meininkiä! :)
    Mää pakastelen aina mitä pakastelen..mansikkaa, mustikkaa ja vattua. Mansikat tältä vuodelta ostamatta. Mustikoita on kerätty, samoin vattuja omasta pihasta ja saatu porukoilta satsi. Kanttarellia ja jotain muuta sientä jonkin verran, mitä nyt porukat tuo :D. Muuta ei kannata, koska jää syömättä.
    Vihannesten pakastaminen voiskin olla...alkaa aika äkkiä ne pakastevihannekset tökkiin, mitä syön talvikauden (en syö riisiä, pastaa enkä perunaa ollenkaan). Täytynee melkein testata.

    Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään sitä voi ihmiseen iskeä pakastushimo :D
      Vadelmat omasta pihasta olisi ihanaa! Meillä oli pari puutarhavadelmapuskaa, ne mokomat menivät kuolemaan. Minulla olisi selvästi pihahommaa rästissä: pitäisi laitaa uudet vadelmat ja omenapuu ja perata se perennepenkkiraukka.
      Minuakin kiinnostaa nyt testaila, että miten se kesäkurpitsa ja suippopaprika selviäisivät pakastamisesta.

      Kiitos samoin - mukavaa viikonloppua!

      Poista
  10. Ihana talven varalle pakastaja <3 Yes kiitos kiitos vinkistä, aina pitänyt pakastaa joulun saunavihta, nyt sen teen ja uusia perunoita pakkaseen myös. :)

    Ihanaa viikonloppua <3 Jäisistä mansikoista tulee kyllä ihana jäinen smoothie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus iskee martta-mania :D tällä kertaa pakastamisen muodossa. Ihan uusi juttu oli tuo uusien perunoiden pakastaminen. Voiko niitäkin pakastaa?

      Minä en ole kovin innokas smoothien juoja, tykkään enemmän lusikoitavista herkuista :)

      Kiitos samoin - ihanaa viikonloppua!

      Poista
  11. Meille jouluvihdan toimittaa yleensä mun äiti, kuivattuna.
    Mansikoita olen ostanut tähän mennessä 19 kg, niistä on syöty niin paljon kuin navat on vetäneet ja loput on pakastettu. Mustikka kerään itse, tänä vuonna 2 litraa on jo pakastimessa, tavoite on 10. Lisäksi sekalainen määrä lakkaa,( ne on jo kerätty) vadelmat olen varannut viljelijältä, puolukkaa ja karpaloita kerään, jos ehdin. Minusta marjanpoiminta on erinomaista meditaatioon kaltaista toimintaa, enkä voisi elää syksyä ilman sitä. Ainiin, viinimarjat löytyy omalta pihalta ja hirvenlihaa on yleensä joltain tutulta saanut ostaa.

    Hamsteri mikä hamsteri :-)

    Tarmotar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan omasta lapsuudestani, kuinka mummolla oli aina vihtoja kuivamassa mökillä puuvajassa. Tosin enpä tiedä, että päätyivätkö ne ikinä kaupunkikäyttöön vaan olivatko varavihtoina mökillä. Meidän mansikankulutus ei ole 19kg yltänyt, vaikka sitä on ostettu keväästä saakka viikottain :)
      Minusta marjanpoiminta sellaisina tunnin pätkinä on ihan kivaa puuhaa, mutta en enää jaksa innostua edes puolen päivän poimintaurakoista. Vähän kerrallaan :)

      Poista
  12. Minä olen alkanut tulla siihen tulokseen, että meillä pakastaminen on aika turhaa. Ukkeli laittelee aamupuuroonsa mustikoita, ja niitä meinaan ehkä hieman kerätä, mutta muuten meillä ei oikein marjoja kulu - vaikka joka syksy päätän (mansikoita, mustikoita ja puolukoita pakastettuani), että nyt rupean syömään marjoja oikein kunnolla. Kai se on vain pikkuhiljaa tunnustettava tosiasiat, että minusta ei marjojen syöjäksi ole.

    Olen joskus koittanut pakastaa tuoreita yrttejä niin, että olen laittanut silputtua yrttiä jääpalamuotteihin ja lisännyt muotteihin ihan vähän vettä. Eiväthän pakastetut tuoreiden yrttien veroisia ole, mutta ovat ne kumminkin parempi kuin ei mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos yritän olla arkipäivät ilman herkkuja, niin marjojen kulutus kasvaa huimasti :) Kummasti herkkuhampaan kolotukseen kelpaa mansikat, jos ei ole muuta saatavilla :D :D

      Täytyypäs joku kerta kokeilla tuota sinun pakastuskikkaasi.

      Poista
  13. Meidän neljän hengen perheessä varsinkin marjaa kuluu talven mittaan; mansikkaa pakastettu 25 kg, pensasmustikkaa lähes 15 kg :) Vielä mietinnässä josko mustikkaa vielä tarvis hommata... Viinimarjamehuja pitäis jostain saada haalittua, kun omat vanhat vinimarjapuskat vedettiin maan tasalle. Kohta alkaa hirvestys, joten lihaa alkaa tulla sieltä :) Satunnaiset peurat ja linnut saattaa myös pakastimeen eksyä ;)

    *2 poikaa*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas teillä hyvät talvivarastot :) Tällä hetkellä tuntuu aivan mahdottomalta ajatukselta, että meillä menisi ikinä 25kg mansikkaa. Sitten mietin, että jos vaikka 5 söisi puuroa ja runsaasti rahkaa ja haluaisi syödä niiden kanssa marjoja, niin kyllähän siinä voisi se 25kg kulua. Nyt menee 5kg yhdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle josta suurimman osan syön minä :)

      Poista
    2. Kyllähän tuo uskomattoman kovalta määrältä tuntuu, mutta viime kauden 20 kg mansikkaa loppui kesken, niin nyt ajattelin varustautua vähän reilummalla määrällä vielä. Meilla muksut tykkää syödä päivittäin tai lähinnä iltapalan yhteydessä pienen rasiallisen/minigrip-pussillisen marjoja, samoin myös minä ja itse vielä syön päivisin töissä välipalalla marjoja + rahkaa/jugurttia tms, joten yllättävän paljon niitä saa kulumaan.. :)

      Poista
    3. Marjathan on superterveellisiä, että sehän on hyvä juttu jos niitä kuluu paljon :)

      Poista