11. elokuuta 2015

Pojille kouluun

Taaperot ja leikki-ikäiset pojat kuluttivat paljon vaatetta ja kenkää. Päiväkotiin uuteen kauteen varautuminen oli jo suorastaan operaatio. Piti olla se varsinainen käyttökappale, varakappale ja vielä monessa jutussa varakappaleen varakappale. Alakoululaisten varustaminen on osoittautunut paljon kevyemmäksi, varakappaleita ei enää tarvitse samalla lailla. Tässä meidän varusteemme:

Ohuet välikausihousut
Ohuen ohuet vettä pitävät välikausihousut mahtuvat hyvin reppuun hyvällä säällä ja huonommalla ne sujahtavat näppärästi sisähousujen päälle. Näissä meidän vakiomerkiksi on muodostunut Stadiumin Everestit. Näitä housuja saa aika edullisesti ympäri vuoden, joten varaparin voi hankkia vasta, jos tarve iskee.

Ainakin meillä muistamisen arvoista tosiaan on, että välikausihousujen alle pitää mahtua sisähousut. Sisähousut kannattaa sovittaa myös välikausihousujen kanssa. Joskus ne vyötärökaistaleet ovat vaan kertakaikkiaan ikävät päällekäin.

Vedenpitävä tai vettähylkivä välikausitakki
Meidän perheessä voi koulukäytössä unohtaa sadetakit. Voin pakottaa pojat lähtemään kotoa sadetakki päällä, mutta siitä hankkiudutaan eroon jo ennen koulua ja koulupäivän aikana on turha unelmoida siitä, että sadetakki menisi päälle. Siksi takin hyvä vähintään hylkiä vettä. Yleensä pojilla on vedenpitävät takit. Esikoisellamme on vain yksi takki, eipä tuo ole toista takki tarvinnut. Varatakkina voi käyttää hupparia.

Sateenvarjo
Sellainen pieni malli, että sitä on helppo pitää repussa jatkuvasti sateen varalta. Sateenvarjot ovat meillä pysyneet yllättävän hyvin tallessa.

Goretex-kengät tai kumisaappaat
Meillä on usein pärjätty koko syksy yhdellä goretex-kenkäparilla. Siis todellakin yhdellä kenkäparilla. Varakenkinä on ollut sisäkäyttöön soveltuvat lenkkarit. Goretex-kengät pitävät sen verran vettä, että ainakin sateenvarjon kanssa jalat pysyvät kuivina. Mielestäni parempi vaihtoehto märälle säälle olisi kumpparit. Osalle jälkikasvua kumisaappaiden käyttäminen on aika mahdotonta, koska niillä on törkeän huono juosta välitunnilla. Mikäli juoksuominaisuudet ovat tärkeät suosittelemme vain ja ainoastaan Nokian Kontioita. Niissä on sen verran napakka varsi, että se pysyy jalassa kovassa vauhdissakin.

Sisäkengät kouluun tunneille
Ulkokengät riisutaan koulussa naulakolle ja sateisina päivinä sukat kastuvat heti. Siksi sisäkengät ovat hyvät kouluun. Kesän crocsit siirtyvät meillä kouluun sisäkengiksi.

Halpoja hanskoja
Meillä suositaan syksyin halpoja neulesormikkaita. Yhtään paria kalliita välikausihanskoja en enää osta hukattavaksi. Ainakaan 1-2 luokkalaiset eivät kykene huolehtimaan välikausihanskoistaan. Talvihanskoja meillä ei ole kadonnut juurikaan.

Verkkarihousut, urheilushortsit
Molemmat tarvitaan kouluun liikuntatunneille, ja tietysti t-paitoja. Meillä sisäpelikenkiä tarvitaan yleensä vasta kolmannelta luokalta alkaen. Olen yleensä ostanut kaiken varalta koululaiselle jotkut edulliset sisäkäyttöön sopivat lenkkarit joka tapauksessa. Nehän toimivat gore-kenkien varaparina.

Koululaisen varustusta

Reppu
Ekaluokkalaisemme ovat yleensä jaksaneet jonkun verran innostua repusta. Sen jälkeen reppuinnostus on ollut mennyttä. Tänä vuonna kaksi koulureppua tulevat Stadiumista. Ekaluokkalaisemme käyttää ekaluokan isoveljen Lego Chima reppua.  Pikkurepun vuoden käyttökokemukset olivat, että A4-vihkon kulma taittuu repussa ikävän näköiseksi. Muuten se oli kevyt ja sopivan leikkisä ekaluokkalaiselle, mutta eipä kelvannut enää tokaluokkalaiselle. Esikoisella oli sama juttu, että ensimmäisen kouluvuoden Start Wars-reppu oli käytössä vain vuoden.


Pyyhe liikuntatunneille
Muista, että pyyhkeen pitää olla neutraali. Ekaluokkalainen voi vielä käyttää Nalle Puh-pyyhettä, mutta ainakin kolmasluokkalainen kuolee häpeästä ;) Pyyhe vielä ihan älyttömästi tilaa repussa. Siksi aion kokeilla tänä syksynä ystäväni vinkkiä ja hankkia jokaiselle koululaiselle oman mikrokuitupyyhkeen. Niitä myy esim. urheiluliikkeet.

XXL mikrokuitupyyheliina, 60cmx120cm ja painoa 145g


Hirvittävä määrä lyijykyniä, muutama kumi ja teroitin kotikäyttöön
Pojilla on koulussa pulpetissaan kirjoitusvälineet. Olen yrittänyt opettaa heitä penaalin käyttöön ja pöhköyksissäni ostelin hienoja penaaleja ja koulutarvikkeita. Noh, ainakaan kahta ensimmäistä koululaista ei voisi vähempää kiinnostaa koulutarvikkeet. Penaali on aina kotona ja tyhjänä kynistä. Kynäpurkki läksypaikan vieressä on toimivampi ratkaisu.

Kontaktimuovia - joskus kierrätyskirjat ovat ihan jees, kun äidin ei tarvisekaan päällystää :)


Onnistunutta koulunaloitusta kaikille koululaisille!

PS. Muistan vieläkin, mitä minulla oli päällä, kun aloitin ekaluokan. Muutenkin ensimmäisen koulupäivän vaatetus oli seuraavinakin vuosina tärkeä. Ja tietysti koululaukku ja ennen kaikkea ne uudet hajukumit. Ero omiin lapsiin on aikamoinen, heitähän mikään näistä ei kiinnosta :D

22 kommenttia:

 1. Osittain samalla tavoin mennään meilläkin. Sateenvarjoa ja pyyhettä ei meidän juniorin repusta (yleensä) löydy, vedenpitävillä ulkovaatteilla mennään hanskoja myöten ja joskus on joku varaulkovaatekin mukana. Crocsit meillä on erikseen ulko- ja sisäkäyttöön, tosin kouluvuoden (tai osan siitä) sisällä palvelleet Crocsit siirtyvät kesäksi ulkokäyttöön ja kouluun kaivetaan syksyllä jemmoista uudet (niinkuin eilen). Koulutarvikkeet ja reppu eivät meidänkään junioria kiinnosta yhtään, taitaa poikien äidit siltä osin helpommalla ja halvemmalla selvitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla valtaosa pojista sellaisia, että koulutarvikkeet eivät kiinnosta. Ei sen puoleen, ei meidän poikia vaatteetkaan kiinnosta. Mielipiteitä on sen suhteen, että joku ei kelpaa, mutta ei vaateita, että pitäisi olla juuri tietynlaista. Noiden suhteen pääsee vanhemmat toistaiseksi helpommalla. Sitkeät huhut väittävät, että teini-ikä toisi tuohon muutosta :D

   Poista
 2. Pojilla on mun mielestä luontainen tarve pyrkiä yksinkertaisuuteen pukeutumisessa ja hyvä niin. Ihailen välillä varsinkin nuoremman poikani 16v. vaatekaappia, siellä on vain mustaa, valkoista ja harmaata. Ei mitään turhaa ja kaikki kärjestyksessä. Huh huh ;)
  Meillä lasten ollessa pieniä oli koulujen alku täyttä työtä. Emme asuneet Suomessa ja kaikki koulutarvikkeet piti ostaa itse. Leikkikoulun puolella kaikenmaailman kyniä, värejä, papereita, muovailuvahaa ym. Ekaluokkalaiselle kirjoja saattoi olla yli 10 ja muut jutut siihen päällä. Kun lapsia oli 4, vietin päivät kirjakaupoissa ja supermarketeissa haalien tarvikkeita.
  Nyt hädin tuskin huomaan milloin koulut alkavat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikasi vaatekaappi kuulostaa erinomaiselta! Alankin elättelemään toiveita, että edes joku meidän pojista pystyisi pitämään kaappinsa järjestyksessä ;) Itse en ole esimerkki parhaasta pasta laisinkaan.

   Kouluun varustautuminen nousee tosiaan ihan uusiin sfääreihin, kun kirjat ja kaikki tarvikkeet pitää hankkia itse :( Onneksi Suomessa se on edessä vasta lukioikäisillä. Silloin sen huomaa kyllä kunnolla lompakossaan :(

   Poista
 3. Hei minä muistan myös, mitä mulla oli päällä ekana koulupäivänä! Muuta en siitä päivästä sitten muistakaan.

  Meillä on lapsen koululla sellainen systeemi, että lapsilla on liikuntavaatekassit, joissa sisäliikkavaatteet, sisäpelikengät ja pyyhe säilytetään. Lomilla ne tuodaan kotiin pesuun. Minusta se on ihan hyvä. Niillä on muutenkin mahdollisimman vähän sisäliikuntaa. Nuo ohuet kuorihousut pitäisi varmaan hankkia. Paksuja poika ei suostu laittamaan ennen kuin on tarpeeksi syksy. Tosin olen melko varma siitä, että vaikka olisi ohuet housut repussa, ei niitä päälle muisteta/ehditä laittaa. Kun on niin kiire välitunnille. Siitä syystä on saappaat olleet ihan suosikkikengät - ne kun saa nopeasti jalkaan. Täällä maalaiskoulussa se on ihan yleistä ja isommatkin niitä pitävät aika paljon.

  Meilläkään ei ole ollut kuin yhdet goretexlenkkarit ja on ihan riittävät. Hanskoja tosiaan häviää siihen malliin, että kiinalaiset euron sormikkaat on tosiaan ainoat, mitä enää koulumatkalle suostun antamaan. Muualla (missä on minun valvovan silmän alla) saa sitten pitää mun neulomia, mitä se tykkäisi pitää koulussakin.

  Uutta reppua me ei tokaluokkalaiselle ostettu, koska oli itse sitä mieltä, että vanha on ihan hyvä. Ja onhan se. Pitäköön niin kauan kuin pohja on ehjä. Kyniä ja kumeja ja teroittimia käytiin ostamassa ja siitä se oli innoissaan. Penaali pullistelee kaiken maailman juttuja, mutta ne siellä koulussa vaihtelee jotain pikku hilppeitä, joten siitä kai se innostus johtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään juuri muuta muista kuin ne ekan koulupäivän vaatteet :)

   Teidän lasten koulun liikuntavaatekassi kuulostaa näppärältä ratkaisulta. Onpahan sitten aina oikeat tarvikkeet koulussa, eikä tarvitse kantaa niitä edestakaisin. Tosin jos pyyhe pääsee kostumaan kunnolla, niin voi alkaa kassin sisältö tuoksahtamaan :(

   Tällä hetkellä meidän lähikoulussamme pojilla näyttää kumisaappaat olevan aika lailla out :( Tytöillä näkee niitä enemmän ja saahan niitä paljon houkuttelevamman näköisenäkin, kun on tosi värikkäitä ja kivasti kuvioituja saappaita.

   Kiva, että teillä pojatkin innostuvat koulutarvikkeista!

   Poista
  2. Noilla on koululuokassa naulakot, missä liikkakasseja säilytetään ja samaan naulakkoon ripustetaan se pyyhe kuivumaan, joten ei ole märkää hajuyllätystä vielä kotiin tullut :) Siis sehän toimii, jos vain muistaa ripustaa sen pyyhkeen.

   Poista
 4. Meillä pojat ovat saaneet (halutessaan) vaihtaa repun kahden vuoden välein. Noi legojutut tosiaan eivät montaa vuotta putkeen iske.....

  Löydettiin tosi kiva reppu Stadiumista, ja kuopus oli todella happy.

  Iik huomenna se alkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pojat ovat saaneet valita ekalle luokalle ihan minkälaisen repun tahansa. Se on sitten yleensä uusittu jo toiselle mennessä. Saas nähdä miten sitten tästä eteenpäin. Se riippuu siitä, että missä kunnossa reppu säilyy. Elättelen toiveita, että vähintään kaksi lukuvuotta pärjäisi yhdellä repulla.

   Huomenna se alkaa. Meidän pahnanpohjimmainenkin aloittaa koulun.

   Poista
 5. Meillä koulunsa tänään aloittanut esikoinen sai valita itselleen uuden repun. Vaikka eskarireppukin oli suht hyvässä kunnossa, niin mielestäni eka luokka on niin merkittävä juttu, että uusi reppukin oli paikallaan. Valitsi Lego Ninjago -repun.
  Meillä on pojilla yhdet gore-tex-lenkkarit ja toiset vähän kevyemmät kuiville keleille (paitsi esikoisen menivät rikki ja pitäisi hommata uudet). Kummarit menevät jalkaan märällä kelillä. Nuo ohuet kuorihousut ovat kätevät, mutta epäilen, että muistaakohan poika sitten laittaa niitä oikeasti päälle... Sormikkaita meilläkin paljon käytetään. Eskarivuonna tosin ostin n. 15e välikausihanskoja, mutta mokomat kaikki hajosivat aika nopsaan!

  Kirjoja meillä ei tarvitse päällystää, koska ope on sitä mieltä ettei ole ekologista läträtä muovien kanssa. Ihan järkevää sinänsä. Koulu ostaa oppilaille kynät, kumit yms. koulussa pidettäväksi ja kotiin hankittiin muutama uusi kynä ja viivotin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, teillähän onkin sitten vähän jännempi koulunaloitus, kun esikoinen menee ekalle. Meillä menee viimeinen vauvani ekalle :)

   Meillä pojilla on lyhyitä välitunteja ja pitkä välkkä. Ainakin pitkällä välkällä pojat väittävät käyttäneenä ohuita välikausihousuja. Jos on riittävän lämmin ja kuiva, niin pärjäähän niillä sisähousuillakin.

   Aika jännä tuo, että kirjoja ei tarvitse päällystää. Meidän koulussa kierrätettävät kirjat eli ihan jokainen lukukirja on pakko päällystää. Kaikkia työkirjoja emme päällystä, koska ne ovat lukuvuoden jälkeen paperikeräyskamaa.

   Onnea koulutielle!

   Poista
 6. Kaikennäköstä tarttee näimmä! Ei uskois että meilläkin on kutosluokkalainen. Oon NIIN huono näissä hankinnoissa. Mitään ei oo hommattu vielä, ei eskarilaisellakaan. Isoimmat hankinnat meneekin jälkimmäisselle. Poika vetelee lenkkareilla (tuhdimmat mitä kesä) luultavasti joulukuulle ja softshelltakilla. Ulkohousuja ei suostu pitään..toppahousut laitto viime talvena niillä yksillä kovilla pakkasilla (joululomalla) ja muuten collareissa...jee jee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko vielä jatkaa kun hätyytettiin kesken kaiken koneelta pois :D. Puolusteluna, että tokihan teen kaikki hankinnat ja lasten kanssa kun työskentelee, niin tiedän mitkä on hyvät ja mitkä huonot mutta kaikki teen viime tipassa :D. Pojalle en kylläkään en ees tee mitään hankintoja, kun ei se mitään suostu pitään. Sisäkenkiä esim. piti tasan ekaluokalla ja sen jälkeen reinot pölytty hyllyssä. Nyt sitten taas kaikki pitää olal tietynlaista, ettei mitään voi ostaa omin päin, eikä tietenkään alennuksesta :D :D

   Poista
  2. Vielähän tässä ehtii tekemään hankintoja :) Ainakin sääennusteen perusteella ensimmäinen vajaa kouluviikko sujuu hyvin lämpimissä merkeissä. Lapset voi lähettää kouluun shortsit päällä :D

   Meillä on ollut esikoisen kanssa koko kouluajan vääntöä ulkohousuista :( Nuo ohkaiset kuorihousut sentään jotenkin kelpaavat ulkohousujen vastustajalle ainakin kostealla ja viileällä säällä.

   Minä pystyn vielä tuolle 10v ostamaan paitoja ja collegehousuja itsekseni, mutta muut vaatteet pitää yleensä sovittaa ensin. Tai sitten pitää ostaa täsmälleen samanlaista kuin kotona on jo aikasemmin. Tämä selittää sen miksi pojalla on monen samanlaiset farkut :D

   Poista
 7. Olet upean järjestelmällinen. Saan tästä hyviä vinkkejä. Kiitos!
  Minä olen jotenkin vetkutellut lasten syyshankintojen kanssa. Olen keskittynyt odottamaan kesää saapuvaksi ja sittenhän se tulikin! Nyt saisi shortsikelejä sitten riittää niin pitkälle, että äiti pääsisi syysvauhtiin. Verkkareissa taitaa olla kaikissa polvet jo puhki...
  Jännä juttu muuten, että penaalit ja koulutarvikkeet eivät meidänkään esikoista ole paljon kiinnostaneet. Saapa nähdä onko talon uusi ekaluokkalainen tarkempi tapaus :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän katsella aina tarvittavat kamppeet kasaan hyvissä ajoin. Sitähän ei ikinä tiedä, että mikä hässäkkä iskee h-hetkellä :) Viime vuonna olin pitkällä työmatkalla, kun koulut alkoivat. Hra Kepponen selvisi yksin varsin näppärästi aloitusrumbasta, kun kaikki oli valmiina. Siinä on kuitenkin vähän urakkaa saada kaksi koulutielle ja yksi päiväkotiin eskariin ja käydä toisessa kaupungissa töissä :)

   Ilmeisesti suurinta osaa pojista ei koulutarvikkeet kiinnosta. Meidän pojat saivat jostain matkamuistoksi tykin pienosmallit, joissa oli terotin. Edes se ei jaksanut kiinnostaa. Onhan se hämmentävä kokemus, kun itselleni koulun alkamisessa oli parasta koulutarvikkeet :D :D

   Poista
 8. Mitä, eikö nykyajan koululaisia kiinnosta koulureput ja hajukumit? On tämä maailma mennyt ihmeelliseksi. :-D

  Huh, onhan noissa lasten vaatteissa ja varusteissa miettimistä. Mitä useampi lapsi on, niin sitä enemmän rutiinilla tuo kaikki varmaan menee. Vai meneekö sittenkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon vakaasti, että tytöt (tai ainakin iso osa tytöistä) vieläkin arvostavat uutta reppua, penaalia ja kaikkia niitä ihania koulutarvikkeita. Näköjään markkinavoimat eivät olet pystyneet vielä hyödyntämään poikien piilevää koulutarvikeostovoimaa. Yleensähän en mitenkään toivo, että kenellekään myytäisiin enemmän ja enemmän härpäkkeitä, mutta noiden koulutarvikkeiden suhteen olisin aika lailla lompakko auki :D Kaikki jutut, millä koulun saa lapsesta tuntumaan kivemmalta, kannattaa ottaa käyttöön! Nykyisin kun valitettavasti poikien keskuudessa ainakin tuntuu olevan muotia asennoitua niin, että koulu on ihan tyhmää ja tarpeetonta :(

   Mitä useampi lapsi on sen enemmän menee varustelut rutiinilla - ainakin jos ovat samaa sukupuolta. Sitä oppii hamstraamaan kaikenlaista ja kierrätys oman perheen sisällä toimii hyvin. Itse kun en ehdi kaupoissa juuri laukkaamaan, niin onhan ne kertaostokset välillä aikamoisia tyyliin 9 paria collegehousuja ja 6 paria farkkuja :)

   Poista
 9. Tuollainen pyyhe pitää kyllä hankkia. Viime vuonna neidillä oli mukanaan suht pienikokoisia pyyhkeitä, jotka eivät olleet mitään hienointa designia :D Ihan vain sen takia, ettei olisi tarvinnut kantaa painavaa pyyhettä, eikä katoaminen olisi harmittanut. Kaikilla muilla oli kuulemma hienot Muumi- tai Minnipyyhkeet :D Noh, katsotaan, muuttuuko ääni kellossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni lapset käyttävät noita mikrokuitupyyhkeitä ja vielä useinmiten sellaisia reilumman käsipyyhkeen kokoisia. Pysyy koululaisen reppu littanana ja kevyenä. Täytyy kehittää joku hyvä nimikointi, että pyyhkeet vähintään löytäisivät jälkikäteen kotiin :)

   Minä erehdyin kerran pakkaamaan pojalle vaaleanpunaisen pyyhkeen, oli tullut sen verran ei-rakentavaa palautetta koulun pukuhuoneessa pyyhkeestä, että lapsi oppi kerrasta pakkaamaan itsekin liikuntakamojaan :D

   Poista
 10. Aamulla kylmä, päivällä kuuma, nämä ovat taas niistä aikoja. Eilen oltiin juuri shoppailemassa varustuksia ja uudet reput myöskin. Vans piti kuulemma olla. ,)

  Kivaa keskiviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltapäivälehtien lööpit veikkaavat koko elokuuksi hellettä. Luulen, että nopeammin kuin kukaan loppujen lopuksi haluaisi, on vallitsevana sääolotilana viileää ja märkää :D

   Sattui silmään koulun pihalla, että moni muukin oli valinnut repukseen Vansin.

   Kiitos samoin - mukavaa keskiviikkoa!

   Poista