9. elokuuta 2015

Hetkessä: perulaista ruokaa

Kävin ystäväni kanssa maistelemassa perulaista ruokaa ravintola La Morenassa. Perulainen ruoka on kyllä mielenkiintoista, Perussa valmistetaan tutuistakin perusraaka-aineista ihan oman tyylistä ruokaa.

La Morena sijaitsee keskellä asuinaluetta Helsingin Niemenmäessä, eli suuren osan helsinkiläisistä kannalta "ei missään". Parkkipaikkoja löytyy helposti kadulta ja läheltä kulkee muutamia bussilinjoja. Talojen keskeltä kulahtaneesta ostarista löytyy La Morena. Ravintola ei leveile sisustuksellaan, huonekalut lienevät jonkun aiemmin paikalla toimineen yrittäjän jäämistöä 90-luvulta.

Palvelu on ystävällistä ja tarjoilija kertoi meille hyvin ruuista ja niiden valmistuksesta. Päätimme tilata puoliksi kaksi alkupalaa ja kaksi pääruokaa. Alkupalaksi valitsimme perunakakun katkaraputäytteellä sekä kuhacevichen. Tarjolija suositteli perunakakkua. Siinä on perunamuusia, joka on maustettu reilusti limellä. Perunamuusin keskellä on valittu täyte ja päällä paljon kotitekoista majoneesia. Pidin todella paljon. Enpä olisi uskonut, että kylmään perunamuusiin sopii mausteeksi lime, kaveriksi avokado, majoneesi ja katkaravut.

Perunakakku - NAM!

Kuhaceviche oli hyvä, tosin kalapalat olisivat voineet olla selvästi pienempiä. Sitrusmarinadissa oli mukavasti chilipotkua. 

Takana kuhaceviche

Lämpimiä ruokia mietimme pitkään. Listalla oli kivasti valikoimaa burgereista häränsydänvartaisiin. Päädyimme maksaan ja tarjoilija suosituksesta valitsimme tiristettyä maksaa, eli maksaviipaleita, jotka oli paistettu tomaatin ja sipulin kanssa. Hiukan jännittyneenä odottelimme, että ei kai pöytään tule kitkeräksi paistettua maksaa. Ei tullut, annos oli hyvä ja maksassa ja lisukkeissa oli reilusti makua. Annoksen kokokin oli varsin reilu.

Tiristettyä maksaa

Toiseksi annokseksi valitsimme Morenan äyriäiset. Kookoskermalla, chilillä ja korianterilla maustetussa liemessä oli runsaasti kasviksia ja erilaisia pakasteäyriäisiä. Annos oli hyvä, mutta se ei yltänyt maksan tasolle. Annoksessa ehkä vaivasi eniten se, että raaka-aineista tuli sellainen fillis, että siihen on käytetty suoraan kaupan pakastealtaan äyriäissekoitus. Jos simpukat olisivat olleet kuorellisia, se ehkä olisi tuonut freesimpää vaikutelmaa. No, mutta maku oli hyvä ja lusikoimme annoksen viimeiseen pisaraan saakka.


Morenan alkupalojen hinnat ovat välillä 8-12€, suurin osa pääruuista alle 20€.

Miljööllään La Morena ei asiakkaitaan hemmottele, maistuvalla ruuallaan kyllä. Ruoka oli konstailematonta ja tuli sellainen fiilis kuin olisimme päässee syömään perulaista kotiruokaa. Aikomuksenani on koestaa tulevaisuudessa paikan lounas. 

10 kommenttia:

 1. Ruoka näyttää hyvältä ja annokset reiluilta!

  Tuo on juuri sellainen ravintola, johon ei välttämättä uskaltaisi mennä ilman kenenkään suosituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme etsineet etelä-amerikkalaisia ravintoloita, etenkin noita perulaisia. Silti meilläkin meinasi jäädä La Morena väliin. "Korttelikuppilat" eivät ole niitä houkuttelevimpia ja meidän molempien kannalta La Morenan sijainti on vähän kehno. Onneksi tällä kertaa starttasimme molemmat autoilla suoraan töistä, jolloin La Morenaan oli helppo päästä. Kannatti käydä :) Olen vieläkin ihan ihmeissäni, siitä kuinka perunamuusia voi käyttää ihan uudella tavalla :D

   Poista
 2. Hyvän näköisiä annoksia, mutta mulla on sellaiset ennakkoluulot maksaa kohtaan etten syö sitä koskaan missään muodossa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksa on niitä ruokia, jotka jakavat mielipiteet kahtia. Joko tykätään tai sitten se kuuluu "tiukka ei"-luokkaan. Minä tykkään maksasta ja se on niitä ruoka-aineita, joiden käsittelyssä ravintolat onnistuvat yleensä aina minua paremmin. Siksi siitä on tullut minulle ravintolaruoka. En juuri valmista sitä kotona.

   Poista
 3. Ikinä en ole syönyt perulaista ruokaa, mutta näitä oli hyvin mielenkiintoista katsella. Ystävien kanssa on tuo maateemahommeli, olisikohan seuraava ruokamaa Peru. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perulainen ruoka on maistuvaa ja yhdistelmät voivat olla hyvinkin yllättäviä :) Kannattaa kokeilla.

   Maateemaillalliset ystävien kanssa ovat ihania. Meillä on usein ollut puhetta, että pitäisi pitää niitä, mutta aika lailla on jäänyt vain puheeksi, jos ei japanilaista lasketa mukaan.

   Poista
 4. Oih mitä herkkuja. Maksa on hyvää jos sen osaa tehdä, itse en valitettavasti osaa....

  Kiitos vinkistä, mulla on tää viikko lomaa ja voisin testata jonkun kivan uuden lounaspaikan....

  Iloa viikkoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauti lomastasi ja ehdottomasti kannattaa testata joku uusi lounaspaikka - vaikka La Morena. La Morenaan kannattaa ehdottomasti mennä seurassa. Paikka on sen verran rujo, että joutuu muuten vielä tuijottelemaan vaan pöydän pintaa ;)

   Poista
 5. En ole minäkään koskaan perulaista ruokaa maistanut - en (ennen tätä) tainnut edes tietää, millaista se mahtaisi olla. Perunamuusi ei ehkä tulisi ihan ekana mieleen. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Limemarinoidut kalat eli cevichet ovat varmasti tunnetuin perulainen ruoka. Siellä käytetään paljon tosiaan perunaa sekä kvinoaa ja maissia. Ilmeisesi perunan, avokadon ja limen yhdistelmä on hyvin perulaista, - outo mutta toimii.

   Eksoottisempia herkkuja on Andien alueella yleisesti käytetty marsu. Sitä ei taida Suomessa löytyä ruokalistalta. Voisi olla häränsydänvartaatkin aikamoinen menestystuote marsuun verrattuna ;)

   Poista