13. helmikuuta 2015

Hetkessä: Maailman hienoin moderni rakennus

Minä olen enemmän vanhojen rakennusten ihailija kuin modernien. Ensimmäinen minut täysin hurmannut moderni rakennus oli Harpa Reykjavikissa. Harpa jäi kyllä aivan kakkoseksi Bakun Heydar Aliyev kulttuurikeskukselle. Äärimmäisen mielenkiintoinen rakennus pyöreine muotoineen.

Ajelimme ainakin kahdesti päivässä rakennuksen ohitse ja himoitsin päästä tutustumaan siihen edes ulkoapäin. Viimeisenä työpäivänä minulla oli mahdollisuus vierailuun nopeasti jopa sisälle saakka. Jee! Paikallinen kolleegani suhtautui hieman epäilevästi siihen, että kuinka onnistun saamaan kulttuurikeskukselta taksin lennosta ja oli hiukan huolissaan pärjäämisestäni. Vakuutin pärjääväni ja soittavani heti hänelle, mikäli joudun ongelmiin ;) Minähän olisin melkein voinut olla kyseisen nuoren miehen äiti :D

Pääsin kulttuurikeskukselle vielä päivänvalossa.

Kuva puistoaluleelta rakennukselle päin. Ihan mielettömiä muotoja!

Olin liikkeellä korkeissa koroissa, joten päätin jättää väliin kokeilun, että kuinka korkealle kattoa pitkin voisi kävellä

Paikalla oli todella vähän ihmisiä. 
Kuvan nainen kävi hiukan korkeammalla, mutta en ehtinyt kuvaamaan :(

On se hieno

Edessä taideteos isoista lusikoista

Rakennus oli aivan yhtä huikea sisältä kuin ulkoakin. Parasta oli ehdottomasti erilaiset rappuset ja niihin yhdistyneet kaarevat seinät.

Alla kolmen kuvan sarja aivan mielettömän hienosta portaikosta. Mitäs pidätte?

Edessä on portaikko, vaikka tästä kulmasta näyttääkin liukumäeltä

Näyttää vielä enemmän liukumäeltä :)

Oli siellä ne portaat. Miten upea tila!

Sisätilakuva kohti rakennuksen korkeinta osaa

Avonaiset parvet rakennuksen korkeimmassa kohdassa

Tuolla mutkassakin oli pieniä näyttelytiloja

Jälleen mielenkiintoinen portaikko

Ostin lipun perusnäyttelyyn, jossa oli lyhyesti Azerbaijanin historiasta, jonkin verran vanhoja käyttötavaroita, astioita ja koruja sekä merkkirakennusten pienoismalleja. Itse näyttely oli aika suppea ja vaatimaton. 

Pääsin kunnialla vielä takaisin hotellillekin, eikä tarvinnut soittaa kolleegaa tätipelastusoperaatioon :)

Vanhoja pukuja

Kaunnita mattoja

Paikallinen soitin.
Soittimet oli kivoja, näyttelytelineen alla oli liiketunnistin ja kun kohdalle
käveli alkoi kuulua musiikkia soittimella soitettuna

6 kommenttia:

 1. mieletön rakennus, upea! Ehdottomasti haluaisin nähdä livenä...
  (mahdollisesti ainoa syy vierailla missäsenyttaasolikaan, Azarbaidzanissa?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennus oli ehdottomasti koko reissun kohokohta. Seuraava oli liekkitornit, joten tosi modernilla meiningillä tällä kertaa. Azerbaijanissa olisi ollut vanhojakin rakennuksia nähtävänä, mutta kaikki kauempana Bakusta.

   Jos tykkää modernista arkkitehtuurista ja harvinaisemmista matkakohteista, joissa on vähän turisteja, niin Azerbaijan on oiva kohde. Itsehän olen niin mukavuuden haluinen, että valitsisin kuitenkin kohteen suoralla ja lyhyellä lennolla ja kauniilla pikkukylällä ja päätyisin tuijottamaan jälleen Välimerta :)

   Poista
 2. No jopas! Onpa upea. Ei ollenkaan todellisen näköinen. Minä olen enemmän kiinnostunut luonnosta kuin rakennuksista, mutta tuolla olisi kieltämättä mielenkiintoista käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennus on kyllä kertakaikkiaan upea. Tuo rakennus pääsee aika korkealla hienoimpien näkemieni listalla, moderneista ehdottomasti upein. Sisätilat olisivat olleet varmaan vielä hienommat, jos olisi kirkas aurinkoinen päivä ja valo paistaisi suoraan ikkunaseinästä sisään.

   Sinun täytyy laittaa kohdelistalle muhimaan Azerbaijan, jos vaikka tulisi välillä teille kaupunkimatkailua. Siihenhän voisi varmaan yhdistää jonkun naapurimaan samaan reissuun :) ja maaseudulla/vuoristoissa uskoisin olevan kaunista. Itse en kyllä uskaltaisi ajaa Bakussa metriäkään, vaikka ajokokemuksia on kertynyt monestakin maasta.

   Poista
 3. Ihan käsittämättömän hieno paikka! Melkein henkeä pidättelin, kun näitä kuvia katselin. :-D Mahtavaa, että kerkesit käymään! Tuosta voisi muuten ottaa mallia siihen Guggenheimiin. Saiko rakennuksen katolla siis ihan oikeasti kävellä?

  Muutenkin on ollut tosi mielenkiintoista päästä vähän tutustumaan Azerbaijaniin (en ole ihan varma, tuliko tuo nimi nyt oikein :-)), kun ei ole ollut paikasta aiemmin minkäänlaista käsitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minua olisi harmittanut, jos en olisi edes päässyt katselemaan rakennusta ulkoapäin, on se niin hieno. Onneksi ehdin myös sisään.

   En tiedä kuinka pitkälle seinää pitkin olisi saanut kävellä ylös kohti kattoa (jotenkin outoa kirjoittaa että kävelen seinää pitkin katolle). Mitään kieltoja ei näkynyt ja ainakin se yksin nainen käveli jonkin verran ylös päin. Kiinnostavaa olisi tietenkin ollut, että saisiko kävellä niin korkealle kuin uskaltaa. Harmi, että sattui sen verran kehnot jalkineet, etten päässyt yhtään kokeilemaan. Ehkä parempi, mistäs sitä tietää vaikka siitä olisi voinut päätyä paikalliseen putkaan :o

   Poista