14. helmikuuta 2015

Ajatuksia ystävyydestä

Minusta keski-ikäisenä ystävyys on rikkaampaa kuin nuorempana. Ystäviä on tullut eri-ikäkausilta ja eri yhteyksistä. Ystävyys ei enää määritä viitekehystä, mihin porukkaan kuulut, vaan voit olla ystävä aivan kenen tahansa kanssa, jonka kanssa kemiat tai yhteiset kiinnostuksen kohteet osuvat yksiin. Ystävyys on myös joustavampaa ja lempeämpää, ystäväsi voi toimia aivan erilailla tai olla aivan eri mieltä kuin sinä itse, ilman että se vaikuttaa ystävyyteen. Erilaisuus tuo rikkautta elämään.

Milloin ystävyyden tiet sivuavat toisiaan,
koko maailma tuntuu hetken verran kodilta.
Hermann Hesse

Keski-ikäisenä samojen ystävien ei tarvitse "aina tarjota kaikkea". Yhden kanssa enimmäkseen urheillaan, toisen kanssa käydään kaupungilla, kolmannen kanssa parannetaan maailmaan, neljännen kanssa lapset ovat mukana ja viidennen kanssa tavataan aina aikuisten kesken ja sitten välillä iloisesti rikotaan rutiineja.

Ystävyyden ylläpitäminen keski-ikäisenä on vaikeinta ystävyydessä. Perheellisellä, työssäkäyvällä se käytettävissä oleva vapaa-ajan määrä on niin pieni. Kalenterista valitaan ensimmäinen vapaa viikonloppu ja se löytyykin vasta kahden kuukauden päästä ja sitten lapset sairastuu. Hyvällä tuurilla nähdään kuitenkin kuukauden päästä. Ystäviksi jäävät ne, joiden kanssa on helppo jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Minua toki harmittaa, että en ehdi tavata ystäviäni niin paljon kuin haluaisin. Silti uskon, että ystävät tietävät olevansa ajatuksissani ja tietävät minun olevan saatavilla, jos he minua tarvitsevat. Ainakin samalla lailla ajattelen, että olen omien ystävieni ajatuksissa ja he olisivat saatavilla tarvitessani.


Hyvät ystävät ovat kuin lyhtyjä tiellä
- he eivät lyhennä matkaa, mutta tekevät sen turvallisemmaksi kulkea

Virtuaaliystävyys on asia, johon olen tutustunut vasta lähemmäs 4-kymppisenä. Osa lukijoistani on kulkenut mukanani vuosia ja osa lyhyemmän aikaa. Osan teistä mukana olen itsekin kulkenut vuosia. Olen saanut teiltä iloa päivääni, hyviä mielipiteitä ja paljon neuvoja. Osan kanssa tuntuu ihan kuin tunnettaisiin, vaikka emme ole edes ikinä nähneet. Osa teistä on muuttunut ystävikseni myös netin ulkopuolella.


Maaria Leinonen on pukenut kauniisti sanoiksi sen, mitä tänä päivänä haluan ystävilleni viestittää.

Ajattelen Sinua tänään.
Lämmöllä ajattelen.
Ja ilolla.
Vaikka kaukana -
mutta ajatus ei matkaa mittaa 
ei myrskyä pelkää

Ei esteet erota
ei vuodet vieroita 
kun ystävä
ainutkertainen
ajatuksenkantaman päässä

Ajattelen Sinua tänään
juhlassa ja arjessa ajattelen
ilossa ja kivussa
pettymyksessä ja täyttymyksessä.
Ajattelen Sinua tänään.
Lämmöllä ajattelen.
Ja ilolla.
Maaria Leinonen


Se kaikista läheisin on romanttisesti tänään lahjottu ja kortitettu

Be my Valentine Mr. Kepponen


12 kommenttia:

 1. Hyvä ystävä on kuin rintaliivit, vaikea löytää, tukee oikeissa paikoissa ja on lähellä sydäntä!
  Hyvää ystävänpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sanonta :) Kiitos samoin, hyvää ystävänpäivää!

   Poista
 2. Oikein ihanaa ystävänpäivää koko perheelle vaikka päivä taitaa jo illassa ollakin :-D

  VastaaPoista
 3. Ihanaa ystävänpäivää hiukan myöhässä.

  Se on jännä huomata miten tosiaan ystävillä on erilaisia rooleja. Sitten sitä miettii omaa rooliaan...Yritän olla hyvä kuuntelija mun ystäville ja autan hädässä. Ja toisaalta yritän myös olla ”huoletonta” ja hyväntuulista seuraa välillä jos ystävä sellaista kaipaa....

  Ja hei, sun mies on kyllä onnekas sälli ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävillä on erilaisia rooleja ja ne vielä vaihtelevat ajan myötä. Itselläni on eri ikäisiä ja erilaisista yhteyksistä tulleita ystäviä. Osan kanssa tehdään ja puhutaan kaikkea, osan kanssa ystävyys liittyy johonkin elämän osa-alueeseen. Itsekin olen varmasti erilainen ystävä ystävilleni. Riippuu vähän siitä, että millainen historia meillä on. Jonkinverran minulla on ammatinpuolesta tulleita ystäviä. Olen miettinyt, että onko se ystävyyttä lainkaan, mutta olen tullut tulokseen, että on se. Yhteyttä pidetään netin kautta ja säännöllisesti lounastetaan yhdessä ja käydään mielenkiintoisia keskusteluja. Nämä ystävät eivät ole esim. ikinä tavanneet perhettäni ja yleensä kotijutuista ei keskustella lainkaan. Mutta näemme säännöllisesti ja ammatillisissa asioissa nämä ystävät ovat varmasti tukena.

   Hra Kepponen lähti mukaan ystävänpäiväjuhlintaan. Hän tuli poikien kanssa laskettelukoulusta kukkakaupan kautta takaisin <3

   Poista
 4. Eilen en kuumeelta jaksanut kommentoida enkä toivotella kenellekään ystävänpäiviä, mutta ystävänpäivähän on joka päivä. <3 Hyvää ystävänpäivää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia!
   Harmi, että olet sairaana. Pikaista paranemista sinulle!
   Hirveän sitkeitä ovat tämän talven pöpöt. Itse sairastuin keskiviikkona. Nyt hirvittävä kurkkukipu alkaa muuttua yskäksi. Jännityksellä odotan, että minkälainen hiihtoloma tulee. Ostaa pläjäytin pienen lomasen laskettelukeskukseen ja kyllä harmittaa, jos ollaan petipotilaita ensi viikolla :(

   Poista
 5. Allekirjoitan ajatuksesi ystävyydestä täysin. Se on tosiaan tärkeä huomata, että yhden ystävän ei tarvitse tarjota kaikkea. Minullakin on ystäviä "eri tarkoituksiin" :).
  Iloista laskiaissunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkään tehdä ja kokeilla monenlaisia juttuja, siksi on kiva, että kavereissa on monenlaisia ihmisiä erilaisilla kiinnostuksen kohteilla, niin yleensä löytyy seuraa.

   Mukavaa laskiaista sinulle ja perheellesi!
   Hra Kepponen on keskimmäisen ja kuopuksen kanssa laskettelurinteellä ja minä esikoisen kanssa kotona. Itse sairastan :( Esikoinen sen sijaan suunnitelee, että hänen laskiaisen viettäminen keskittyisi tällä kertaa vain ja ainoastaan laskiaispulliin. Eilen pullat tuli Fazerilta ja tänään olisi kuulemma ehdottomasti kotikeittiön vuoro.

   Poista
 6. ... parempi myöhään kuin ei milloinkaan eli hyvää Ystävänpäivää ystävälle! Ja terkut myös perinteeksi muodostuneelta loma-sairastuvalta. -L-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Voi harmi tuota teidän lomailusairastelua :( Pikaista paranemista sinne!

   Poista