14. heinäkuuta 2014

Kansallispuistoretki

Sieluni silmin näen perheeni luonnosta nauttivina, reippaina patikoijina, lintukiikarit kaulassa innoissaan menossa viikonlopun metsäretkelle. Todellisuudessa olemme joukko mukavuudenhaluisia erätaidottomia kaupunkilaisia, joitten on paras pysytella merkityillä reiteillä ja mielellään suhteellisen lähellä palveluja. Siksi olenkin kääntänyt katseeni kohti kansallispuistoja.

Teimme ensimmäisen koko perheen kansallispuistoretken Ruovedellä sijaitsevalle Helvetinjärvelle. Poikien kannalta aivan mielettömän hyvin nimetty paikka, koska kerrankin saa luvan kanssa kiroilla :D

4km lenkki on äskettäin kunnostettu ja suhteellisen helppokulkuinen (ei sovi liikuntarajoitteisille, eikä rattaille). Lenkki kulkee tiheän kuusimetsän, kuivemman kangasmetsän ja soiden lävitse. Matkalla on muutamia opasteita sekä tietoja jäljellä olevan kävelyn määrästä. Varsinaisena kohokohtana oli upea näkymä rotkojärvelle sekä lyhyt sola nimeltään Helvetinkolu.

Rotkojärvi. Kalliolla on maksimissaan korkeutta noin 40m ja järvellä syvyyttä 50m


Helvetinkolu oli niin lyhyt, että meiltä meinasi mennä koko kolu ohitse. Kolu ei ole tarkoitettu käveltäväksi, mutta kyllähän sinne todella innokas laskeutuu.

Kyllähän tuonne koluun olisi pitänyt mennä kävelemään

Helvetinkolu

Lapset jaksoivat retken hyvin. Puolivälissä näköalapaikalla söimme retkieväät. Paluumatka sujui jopa menomatkaa paremmin vaikka aurinko alkoi lämmittämään. Tankkauksella on ratkaiseva merkitys! Tankkauksen ohella lisäboostia tuli avatusta karkkipussista. Kuopus 5v vetäisi koko retken kertaakaan narisematta, ainoat narinat kuuluivat esikoisen suusta. Narinasta huolimatta esikoisesta retki oli kiva, mutta kävely kuumassa tuntui raskaalta.

Pitkospuut suolla

Tervetulokyltti

Luontopolun alussa sijaitsee ravintola Helvetin portti. Ravintolan pitäjät kasvattaat villisikoja ja strutseja, ruokalistallakin olikin strutsinfileestä villisikaburgeriin. Strutsit ja villisiat näkyivät paikkaan tuovalle autotielle.

Strutsinmunia

16 kommenttia:

 1. Voi vitsi,te ootte ollut ihan meijän mökin naapurissa!Me ollaan käyty jo monta kertaa tekemässä tuo kävely,ollaan samanlaisia erä-ihmisiä;) Ja kyllä,kaikki muut paitsi minä itse,on kiivennyt tuon varsinaisen kolun ylös!Se on sopivan lyhyt matka tottumattomallekin:)
  Eiköst vaan ookkin upeat maisemat?'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ovat upeat! Oman lapsuuteni olen viettänyt mökissä suon reunalla, joten pelkkä suon läpikävely tuntui suorastaan nostalgiselta - olisipa sieltä vielä löytynyt edes yksi lakka.

   Hienolla seudulla teillä on mökki.

   Poista
 2. Kaunista siellä on ♥
  Näittekö pieniä raitapossuja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimme tieltä aitauksen, jossa vilisti useampi raitapossu. Ihan varmasti noista villisian porsaista on tullut sanonta "nätti kuin sinä pienenä" :)

   Poista
 3. Voi, miten hauska retki teillä on ollut. Kansallispuistot ovat loistava vaihtoehto patikoimiselle. Vai olivat lapset riemuissaan, kun saivat "luvalla" käyttää kirosanoja :D Komeita ovat maisemat Helvetinjärvellä. Kiitos kivasta lukutuokiosta. Iloisia kesäpäiviä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansallispuistot ovat meidän porukalle juuri sopiva vaihtoehto. Etenkin tuollainen, jossa on ravintolakin vieressä, jossa voi retken päälle kylmät limsat tai jopa syödä :)
   Mukavaa kesää sinulle!

   Poista
 4. Hurja kun rupesi huimaamaan tuo kallion reunalla seisominen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama vika. Siksi laitoinkin miehen siihen reunan lähelle kuvattavaksi :)

   Poista
 5. Meidän mökki on juuri Ruovedellä ja lapsena tuolla käytiin monta kertaa, pitääpä poiketa katsomaan miten on uudistettu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista seutua tuo Ruovesi. Kannattaa käydä verestämässä lapsuusmuistoja ja hämmästyä kuinka paljon pienemmältä moni paikka nykyisin näyttääkään :)

   Poista
 6. Olimme vaeltamassa Rukalla opiskeluaikana ja nimesimme nuo pitkospuut moottoritieksi, kun silloin pääsi kovaa!
  Tuollaiset lyhyet retket ovat kivoja ja tietty eväisiin panostettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä nuorena haaveilin, että menen vielä Lappiin vaeltamaan, mutta se jäi haaveeksi. Ainoastaan puolen päivän kävelyitä sain aikaiseksi. Nekin tietysti eväiden kanssa. Nyt ajattelin laittaa tavoitteeksi tehdä enemmän juurikin tuollaisia lyhyitä retkiä, mieluiten koko perheen kanssa.

   Poista
 7. Kyllä eväät tekee retken :D Paitsi että mä oon aina malttamaton ja eväät pitäis syödä heti ekojen askelien jälkeen... Upeita maisemia ja hienon kesäinen päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos syö eväät heti, niin on tietenkin vähemmän kannettavaa :) Hyvä strategia :D

   Poista
 8. Haluaisin mennä perheen kanssa tuonne "helvettiin", mutta mulla on se ongelma, että mä pelkään että siellä voi tippua jonnekin rotkoon...
  Ja sit vielä toi sun laitama kuva tuosta kallion reunalta... kääk !!

  *arkajalka*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pysyy valmiilla polulla, niin ei ole pelkoa rotkoon putoamisesta tai edes kengän lipsahtamisesta suohon :) No worries :)

   Näköalapaikalla on katselulava, jossa on kaiteet. Siihen oli kiusallisesti kasvanut puskaa eteen aivan liikaa, joten kalliolta tuli paremmat kuvat. Ihan kivasti siitä kaiteen kohdalta näki kuitenkin :)

   Poista