28. heinäkuuta 2012

Lomamuistoja talteen - Kepposia muumeille!

Olimme ensimmäistä kertaa Muumimaailmassa. Pojat eivät ole hinkuneet sinne aikaisemmin vaan ovat pitäneet paikkaa pienten lasten juttuna. Tänä keväänä nousi yllättävä Muumimaailma-kuume. Koska esikoinen on koululainen, ajattelimme tämän olevan ehkä viimeinen kesä, kun paikka kiinnostaa ja niinpä suuntasimme auton nokan kohti Naantalia.


Päivä oli kuuma. Muumimaailma oli täynnä väkeä. Poikia se ei haitannut. He solahtivat satuun saman tien. Jännimpiä paikkoja oli noidan talo ja mörön luola. Toisen polun pojat kiersivät kahdesti ja toisella aikaa kului pitkään vesileikeissä. Suurin osa ajasta kuitenkin kului Muumitalon ympärillä. 

Pojilla nimittäin oli agenda matkalle: "Tehdään mahdollisimman paljon kepposia muumeille!"


Listalla oli Hemulin kukkien tuhoaminen, Mamman lettujen syöminen, hillokellarin tyhjentäminen. Nuo jäivät suunnitelun asteelle, mutta keskimmäinen iski kuitenkin kepposvaihdetta sisään. 

Ainakin seuraavat episodit todistimme (sitä mitä tapahtui keskimmäisen ollessa kateissa en halua tietää):
-veti Nipsua hännästä niin pitkään, että Nipsu kanteli Myylle ja poistui paikalta
-yritti irrottaa Niiskulta silmät päästä ja Niisku pakeni paikalta
-muumitalon musiikkiesityksen aikana yritti kampata esiintyjiä
-karkasi ja eksyi 5 kertaa, joista kahtena pojan löytäminen vei aikaa sen verran paljon, että lapsi löytyi hillittömästi itkemästä
-kasteli vaatteensa läpimäriksi puuveneitä uittaessa

Poikien ehdoton suosikkihahmo oli tietenkin Haisuli. Keskimmäinen huusi aina Haisulin nähdessään: "Haisuli, me ollaan sun tiimissä". Lisäksi hän kävi innoissaan raportoimassa muumeille tekemänsä kepposet Haisulille. Joko Haisuli ei ymmärtänyt suomea tai sitten hänen tilannetajunsa oli hiukan heikko, koska Haisuli kannusti poikia peukuttamalla ja taputtamalla heille. Ja sitten sai taas muumit kyytiä ja vanhemmat perässä...

Ensin halataan viattomasti.
Kun silmä välttää, niin vetäistään hännästä.

Sitten nauretaan voitonriemuisesti päälle:
"Vedin sua hännästä, koska mä oon Haisulin tiimissä"

Ja sitten raportoimaan Haisulille

Aikaa meni ihan koko päivä. Pojat tykkäsivät todella paljon. Kesäloman paras juttu!


No, entäs äiti?
Korrektisti ensin totean, että lasten riemua oli toki ilo seurata. Sen suhteen ihan kympin arvoinen reissu.

Noin muuten oli kesäloman toiseksi raskain, turhauttavin ja vmäisin päivä (heti synttäripäivän jälkeen). Vierailijoita oli liikaa. Mielestäni "puuhapaikatkaan" eivät ole kovin hääppösiä. Hermo meinasi mennä kokonaan kaitsiessa lapsia ihmisvilinässä - etenkin kun keskimmäisellä ei ollut aikomustakaan pysytellä perheen mukana. Keppostelu sucks.

Sen lisäksi joudun toteamaan, että hermoni eivät tungoksen lisäksi myöskään kestä suuria määriä muiden lapsia. Sen lisäksi, että yrität siirtää omat lapsesi eteenpäin pitää yrittää kytätä, että milloin jonkun toisen heikosti liikkuva natiainen lakoaa jalkoihin. Tai joku innokas leikki-ikäinen juoksee päin klähmäinen muumitikkari ojossa. 

Koska paikka oli aivan liian täynnä, monessa kohtaa piti jonottaa. Pari kertaa meinasi tulla käsirysy: sain omat lapseni jonottamaan aika asiallisesti kohteisiin, niin eikös sieltä jonkun 2v yritä kiilata ohitse. Meidän pojat olivat varsin tomerasti tukkimassa kiilaajan tien ja kiilaaja tietenkin yrittää voimalla ohi. Tai sitten se vajaa 2v on jämähtänyt siihen liukumäen yläpäähän ja äiti maanittelee alhaalla minuuttitolkulla, että laske nyt vaan. Takana yli 10 kärsimätöntä lasta suunnittelevat vauhdin tuuppaamista. Joukossa tyhmyys tiivistyy ja omani (ja pari muuta) seuraavat sellaista esimerkkiä välittömästi. Esimerkiksi yksi näppärä keksi kivuta kahlaamaan veneiden uittopaikkaan. Omaani ehdin ottamaan tylysti niskasta. (Olisin ehtinyt nappaamaan sen viereisenkin yritteliään, mutta en kehdannut). Istumapaikkoja on aivan liian vähän. Etenkin sellaisia, jotka olisivat naama merelle ja selkä lapsiin päin.

Meidän perheeltä sisäänpääsy oli 115€. Sillä hinnalla näkee mykkiä muumeja, pääsee katsomaan muumitaloa jos kunto kestää saunassa oleilun, voi kuunnella parit megafoniin lauletut lastenlaulut, voi jonottaa muutamaan liukumäkeen ja katsella teatteriesityksen, jossa on säästetty lavastuksessa. Huono diili. Mikäli minusta riippuu, niin tämä oli once in a lifetime experience.

11 kommenttia:

 1. Hihitellen luin teidän Muumimaailma-päivästä. Harmi ettei reissu ollut onnistuneempi! Me käytiin muumimaailmassa vuosi sitten elokuun lopulla ja silloin oli tosi rauhallista ja me taasen tykättiin kovasti! - Erona ruuhkattomuuden lisäksi lienee lasten ikä, meidän tenavat oli sillon 2v ja melkein 4v.

  VastaaPoista
 2. Sarita: En uskalla edes ajatella, minkälainen tungos mahtaa olla heinäkuun viikonloppuna. Olisin voinut nauttiakin reissusta, jos vierailijoita olisi ollut vain 1/3 paikalla ja jos keskimmäinen ei olisi kokoajan kadonnut omille teilleen. Joku muumiteemainen leikkipuisto, jossa voisi päästellä höyryjä ulos tulisi tarpeeseen. Kokonaisuudessaan reissu ei ollut huono, koska pidin bed & breakfast majapaikasta paljon sekä itse Naantalista. Vierailu Turun Linnaan sujui poikkeuksellisen rauhallisissa ja sivistyneissä merkeissä :)

  VastaaPoista
 3. Mekin on käyty kahdesti elokuun lopulla arkipäivänä! Suosittelen! Ainakin 3-4 v on tykännyt ja äitikin jaksanut hyvin ruuhkattomuudessa ;)

  Mutta me ollaan oltu vain päiväreissulla ja syöty Muumimaailmassa! Siinä vasta aliarvioidaan vierailijat, huh mitä mättöä hirveeseen hintaan.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi:
  Elokuun lopun arkipäivä on varmasti heinäkuuta paljon parempi. Ruuan laadusta ja hinnoittelusta olen aivan samaa mieltä, vaikka emme varsinaisesti edes syöneet Muumimaailmassa. Lapset valitsivat nakit ja ranskalaiset. Niitä on vaikea pilata, mutta olihan siinäkin onnistuttu suolaamalla ranskalaiset aivan liian reilulla kädellä. Omana paheenani on runsas suolan käyttö ja jos joku on minusta liian suolaista niin veikkaan, että 80% mielestä se on syömäkelvotonta.

  Suurin osa perhekohteista sortuu tarjoamaan pahaa ja kallista ruokaa. Sen hinnankin vielä kestäisi, jos ruoka olisi maukasta. Ei tarvitse olla gourmeeta vaan maukasta ja syötävää ruokaa. En yhtään ihmettele, että perheet kulkevat monissa kohteissa eväiden kanssa (edellispäivän karjanpiirakka ja huoneen lämmin tuoremehukin yleensä päihittää buffet lounaan).Tympeää maksaa ruuasta, joka jää ainakin lapsilla lautaselle ja sitten yrittää pitää muksujen verensokeri hyvissä kantimissa makeilla välipaloilla :(

  VastaaPoista
 5. KIITOS.
  Kiitos, että annoit mulle synninpäästön, että ehkä me ei olla menetetty mitään, kun ei olla tuolla koskaan käyty. Eikä varmaan mennäkään (mikäli on musta kiinni.

  Tyttö ei ole koskaan liiemmin innostunut Muumeista ja suoraan sanoen en ole erityisemmin "ohjannutkaan" siihen suuntaan.
  Samalla tavalla olen kylmän viileästi ohittanut sen übertylsän TiTiNallen, mulla ei vaan pää kestäisi sitä touhua.

  VastaaPoista
 6. Hah hah, onnistuit tiivistämään kaikki pelkoni ja epäilykseni. Tähän saakka Muumimaailmalta on onnistuttu välttymään, mutta nyt on luvattu käydä siellä elokuussa päiväseltään ja olen myös päättänyt, että se on once in a lifetime experience :)
  Toivottavasti väkeä on silloin vähemmän ja onneksi Telmalla ei ole tuota karkaamistaipumusta niin reissu ei liene yhtä uuvuttava. Titi-nallea itsekin dissaan aivan periaatteesta teemalla "Ei ropoakaan enää Riitalle"!

  VastaaPoista
 7. Me mentiin aikanaan suosiolla siihen naapuriin eli Väskiin. Koska minä henk.kohtaisesti en jaksa ihmismassoja ja huonosti käyttäytyviä lapsia JA aikuisia! Luulen että mun sietokyky joutui jo kesätöissä Särkänniemessä niin kovalle koetukselle,että parempi kaikille että pysyn kotona;) Puuhamaankin lapset ovat nähneet isovanhempiensa kanssa...mutta senkin vain kerran! Ruoan tarjonnasta samaa mieltä; mielellään siitä maksaisi että saisi jotain säällistä syötävää - huonoin kokemuksemme on Wasalandian hampurilaiset; kylmiä, suolaisia, raakoja, poltettuja ja kaikki tämä samassa annoksessa...Suosittelen kesälomareissuilla suuntaamaan Ikeaan syömään - hyvää JA halpaa!

  VastaaPoista
 8. Huhhuh ja aamenta päälle: varsin autenttinen haisuli siellä ja aika liikkis kepposteleva keskimmäinen -joskin hajottava vanhemmille. Sympatiat!
  Mulla ei ole juurikin kaikista noista syistä mitään hinkua muumimaailmaan tai särkänniemeen tms. En kestä.
  Ähtäri ja merenranta rulettaa meillä, ja seuraavaksi traktorimuseo.
  Toisaalta, jos lapset innostuvat ja varmasti myöhemmin ainakin särkänniemeen haluavat, taatusti tuollaisiin kohteisiin tulee mentyä ja menon ennustaisin olevan saman suuntaista kuin teillä. :D
  Onko Turunlinnasta postaus tulossa?

  VastaaPoista
 9. Turun linnan pikkuritarikierros oli muuten tosi kiva! Onko joku käynyt sillä seikkailukierroksella Aboa Vetuksessa (seuraavaa Turun reissua suunnitellessa kyselen)?

  Muumimaailma jätettiinkin jo tänä vuonna väliin, vaikka kahdelta edelliseltä vuodelta riittää juttua edelleen...

  VastaaPoista
 10. -Jassu-
  Jos Nelliä ei Muumit kiinnosta, niin ei kannata lähteä tuonne tunkemaan. Ti-Ti nalle musa on minusta todella ärsyttävää. Telkku menee usein kiinni kun Riitta ilmestyy permentissaan laulemaan syntikkamusan päälle. Siitäkin huolimatta pojat ovat käyneet Ti-Ti nallen talossa, mikä oli minusta ihan kiva paikka pienille lapsille < 4v. Ikaalisten kylpylä oli kiva kahluualtaassa viihtyville lapsille. Että oman kokemuksen perusteella Ti-Ti nalle voittaa Muumit, mikä sinänsä on ihan uskomatonta.

  Roosa: Toivottavasti teille ei satu samanlaista ryysistä. Olen sata varma siitä, että päivä Telman kanssa on huomattavasti rauhallisempi kuin meidän poikien kanssa. Jos olisin ollut kiltin kuopuksen kanssa reissussa kahdestaan, matkaraportti olisi varmaan ollut positiivisempi (eikä olisi pitänyt viettää paikalla ihan koko päivää).

  Niinu: Ihan täyteen tupattu oli Väskin laivakin ja mielettömät jonot. En ole siellä ikinä käynyt, niin en tiedä, että miten ihmismäärä "leviää" paikkaan, mutta vilskettä on riittänyt siellä. Me olemme käyneet kerran Puuhamaassa ja siellä ei ollut tungosta lainkaan. Ainoaksi moitteeksi jäi wc- ja pukuhuonetilojen järkyttävä siivo :(

  Ikean lihapullat yleensä maistuu lapsille ja jälkiruuathan ovat eilisiin pussipulliin verrattuna lähes gourmeeta. Yksi hyväksi havaittu on myös ABC. Lapset syö niiden lehtipihviä ja maistuu se aikuisellekin :)

  zirk: Teidän pojat ehtivät vielä moneen kertaan päästä vaikka mihin. Huvipuistot ovat jotenkin paremmin strukturoituja: seisot köysien välissä jonottamassa päästäksesi seuraavaan hilavitkaimeen. Jonotus on tietenkin ressaavaa. mutta on se paljon selkeämpää kuin nämä katsellaan ja ehkä jos hyvä tuuri suo niin saat jollain jonottamisella leikkivälineen käteesi paikat.

  Turun Linnasta tulee postaus. Pidin siitä paljon ja pojat myös. Kävimme pikkuritarikierroksella siellä.

  Anonyymi: Me olimme juuri Pikkuritarikierroksella ja se oli erittäin onnistunut! Ystävä oli käynyt aikuisten opastuskierroksen tyttärensä kanssa viime kesänä (tyttö 6v) ja sekä äiti että tytär olivat pitäneet kierroksesta ja tyttö jaksoi sen hyvin loppuun saakka.

  VastaaPoista
 11. Me oltiin tuolla ONNEKSI synkkänä ja harmaana maanantaina, ja silti oli ihan tarpeeksi mulle väkeä, ja onnistuin riiviön kadottamaan muutamaan kertaan. Päivän jälkeen olin totaalisen uupunut, niin kovaa tuli juostua koko päivä. Mä ihmettelen että miks ne muumit ei voi puhua??? Joskus oon kuullut että lapsia voi sitten ahdistaa kun ne puhuvatkin eri äänellä kuin siinä piirretyssä. Mutta puhuuhan Myy, noita, Nuuskis sun muutkin kuitenkin. Ja siinä teatterissa puhuu kaikki.

  Me selvittiin tosta reissusta muistaakseni 69€, ja meillä oli omat eväät mukana =)

  VastaaPoista