22. heinäkuuta 2012

Asuntomessut

Kävin viime keskiviikkona asuntomessuilla. Se oli lomareissun ainoa aurinkoinen päivä ja väkeä oli sen mukaisesti. Suurimman ruuhkahuipun aikaa moniin taloihin oli pitkät jonot ja sisällä kuljettiin jonossa. Jonottaminen ja paha tungos vie kyllä idean asuntomessuilta. Dekon messulehtikin jäi kotiin, joten etukäteen en ehtinyt tutustua asuntoihin.

Talot olivat liian pieniä <135m2 aivan="" hulppeita="" kivilinnoja="" liian="" sitten="" tai="">200.

Oman perheen tarpeisiin sopivia taloja oli ällistyttävän vähän. 5-henkinen perhe tarvitsisi neljä makuuhuonetta ja etätöitä tekevä vähintäänkin työpisteen. Kuraprinssien kanssa kodinhoitohuoneen neliöistä on turha tinkiä. Koska tulevaisuudessa haluaisin lasten edes joskus pysyvän poissa jaloistani, lastenhuoneet eivät voisi olla ihan onnettomia koppeja. Emme tarvitse saunaan pukuhuonetta, johon mahtuu vaivaisesti pari tuolia. Saman kokoisella takkahuoneellakaan ei ole virkaa. Emme tarvitse jätti-isoa master bedroomia emmekä asuinneliöihin laskettavaa talvilämmintä viherhuonetta. Walk-in-closet neliötkin ovat meille tarpeettomia toistaiseksi.

Parasta messujen antia olivat keittiöt ja pesutilat. Keittiöt vaikuttivat mukavan tilavilta, paljon työtasoa ja laatikostoja. Tosin keittiöt olivat hyvin avonaisia muihin tiloihin. Tyypillisin väritys oli korkeakiiltovalkoiset ovet ja hyvin tummat tai mustat tasot. Kuten kuvista näkyy:

Villa Pärssinen

 Passiivikivitalo Ideal

Deko-talon hyvinvointikoti

Pesutiloja taloissa oli riittävästi, saunat fiksun kokoisia. Muutamia aivan upeita pesutilojen materiaalivalintoja. Kauniita struktuurikaakeleita. Värityksenä useasti myös tumman ja vaalean yhdistelmää. Bongasin myös muutamia upeita kodinhoitohuoneita. 


Villa Pärssinen

Estelle

Mutteri

Passiivikivitalo Ideal

Sisustukset olivat lähinnä minimalistisia tai retroa, joista kumpikaan ei ole minun juttuni. Täysin poissa muodista olevaa kapinetta nimeltä kirjahylly en nähnyt yhdessäkään talossa. Erilliset tv-tilat ovat selvästi menossa pois muodista, tosin telkkarit olivatkin sitten ilmaantuneet makuuhuoneeseen, keittiöön ja integroituna saunaan.

Minulle uusin sisustusjippo oli tapetit, jotka peittävät myös kattoa. Tapetit ovat suurikuvioisia, osa myös hyvin värikkäitä kuten lilaa. Muodikkain seinäpintamateriaali on eläväpintainen "epätasainen" maalaus.

Passiivikivitalo Ideal

Tervakukka

Mutteri

Olohuoneissa on edelleenkin huiman korkeaa tilaa ja suuria tai ylisuuria ikkunoita. Takka kuuluu olohuoneeseen ja näyttää kasvattavan kokoaan varsin muhkeaksi.


Estelle


Lastenhuoneet olivat täysin mitäänsanomattomia tylsyyksiä. Sininen huone alla oli ihan parhaasta päästä :( Kuvassa on muuten messujen trendihuonekalu (sopii joka huoneeseen), kirkkaan väriseksi maalattu pinnatuoli. Ne kannattaa nyt dyykata roskalavoilta talteen.

HausKaks

Aurinko-Tuulia

Pihat olivat pieniä, ja täytetty terasseilla. Osa terasseista oli todella kutsuvia, osa pinta-alaltaan sellaisia että nurmikkoa jäi pieni pläntti. Kattoterassit olivat varsinainen muoti-ilmiö, niitä oli todella monessa talossa. Itseäni rakenteena epäilyttää kattoterassit, kuvittelisin lisäävän hurjasti kosteus- ja lumivaurioiden riskiä. 

Mutteri
Katolla jotain super trendikästä kasvustoa, sammalta ja varpuja?

Villa Hesse

Mitään sellaista taloa ei ollut, että haluan tämän heti minulle. Villa Ilo oli luksustaloista tyylikkäin, Villa Hesse minusta yksityiskohdistaan hienostunein. Eniten omaan makuun varmaan olisi kuitenkin Mutteri, Mustikka tai Tervakukka.

Ja hei ne järkyttävät sillat joita pitkin muutama vuosi sitten kuljettii yläkerrassa ovat kadonneet.

Tontit ja pihat olivat käsittämättömän pieniä tilkkuja ottaen huomioon, että messualue oli keskellä metsää.

***

Mitä sain messuilta itselleni?
Hyötyliikuntaa. Olihan niitä taloja kiva tiirailla.

Nousiko talokuume?
Tarvitsisimme lisäneliöitä. Velkataakan lisäyshalukkuus on tällä hetkellä nollassa. Rakentamiseen tuskin ikinä riittää voimavaroja. En silti voi kieltää, etteikö talokuume välillä nousisi, mutta realiteetit torppaavat sen tällä hetkellä.

Tuliko sisustusideoita?
Eipä juuri. Muutama mukava seinäidea jäi mieleen muhimaan. Tyhjien seinien vähäinen määrä saattaa torpata toteutuksen.

Meillä suurimpaan tarpeeseen tulisi tehokkaat ja helppokäyttöiset säilytysjärjestelmät ja lastenhuoneiden viihtyvyyden lisäys. Työtilat lähes olemattomiin tiloihin olisi myös tarpeen. Nämän loistivat poissaolollaan.

11 kommenttia:

 1. ikinä en ole asuntomessuilla käynyt, mutta noita messulehtiä kun lukee, niin todella ihmettelen tuota tilankäyttöä!
  Neliöitä on vaikka kuinka hulppeasti, ja tila on silti aivan väärissä paikoissa.
  Joku vuosi sitten talossa oli huone, nimeltään kirjasto - eikä huoneessa ollut yhtään ainoata seinää, jota vasten olisi saanut kirjahyllyn...!
  Ja täysyy sanoa, että noiden kuvien perusteella eivät nuo keittiötkään ole järin minun makuuni. (mutta minä olenkin vähän tylsä tyyppi, hmm)

  Minulle tärkeintä asumisessa on tilojen muunneltavuus - ei siis pieniä koppihuoneita, ja se että kaikki mahdollinen tila on asumisessa ja olemisessa. Peseytymään mahtuu pienemmässäkin kopissa, tilat sinne missä ihmiset ovat!

  Näissä kauniissa muodikkaissa sisustusratkaisuissa minua aina mietityttää se, miten äkkiä ne oikeastaan vanhenevat. Vaikka nyt nämä keittiöt: miten äkkiä ne muuttuvat vähän huvittaviksi aikakautensa ilmentymiksi?

  jaa-a puhuisikohan täällä kukaties kateellinen kerrostaloasukki?
  Pitäisi varmaan mennä messuille itsekin!

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus. Pääsin jo ennakkoon messufiilikseen :)

  VastaaPoista
 3. Messut kertovat hyvin Tampereen tämänhetkisestä tonttitilanteesta: pieniä postimerkkejä ja vuokrakin 3000e/vuosi :(

  VastaaPoista
 4. Tiedätkö, en ole koskaan käynyt asuntomessuilla. En edes silloin, kun ne olivat omalla kotipaikkakunnalla ja saatiin ilmaisliput.

  Tiedän itseni, mulla tulisi vaan kauhea ahdistus omasta kämpästä enkä muutenkaan ole mikään "huvikseen sisustelija".

  Mulle riittää hyvin nämä muiden tiivistelmät, joten kiitos tästä! :-D

  VastaaPoista
 5. Marikan polut:
  Tänä vuonna minusta nuo messutalot olivat jakaantuneet kahteen kastiin: hulppeasti neliöitä tai sitten noita alle 130m2. Hukkaneliötiloja kyllä löytyi tänä vuonnakin, etenkin noista isommista taloista.

  Itse rivitaloasujana yksi suurimmista ongelmistani on säilytys. Välillä on ollut ikävä kerrostaloa, jossa meillä oli isot pyörä/suksikellarit, asuntokohtainen iso varastotila, pyykkitupa ja varattavissa oleva kerhotila.

  Itse kyllä arvostan tilavia pesutiloja. Sen verran harvoin tosin saunon, että pärjäisin varmaan ilman saunaa kokonaan.

  Minä tykkään kyllä noista valkoisena kiiltävistä keittiöistä, etenkin koska uskon sen olevan helppo pitää siistinä ja ilme on avara. Työtasoiksi valitsisin kyllä jotain muuta kuin mustaa ja välitilaan jotain raikasta.

  Osa sisustuksista ei kestä aikaa, se on selvä. Tosin moni muuttuu pintaremontilla helposti uuteen uskoon. Itsellänikin on muotihirvitys keittiössä. Jättimäinen rosteripintainen leisituuletin. Sen päälle kertyy aina kaikkea romua ja se näyttää järkyttävältä. Lisäksi senkin tilan olisi voinut käyttää säilytykseen.

  Anonyymi: mukavaa messureissua.

  Äitiliini: Minun mielestäni messualue tosiaan on ihan ei-missään, joten tuntuu oudolta, että sinne ei olisi voinut kaavoittaa hiukan reilumpia tontteja.

  Pääkaupunkiseudulla vuokratontti on lähes tuntematon käsite :( Joku onnekas joskus saa tarpeeksi pisteitä ja voi voittaa sellaisen. Yleensä se sitten on alueella, josta koulut puuttuvat tai ovat huonossa maineessa.

  Jassu:
  Minä tykkään käydä asuntomessuilla välillä. Nyt oli tosi monta vuotta väliä, koska messut ovat olleet kaukana pääkaupunkiseudulta.

  Minä haaveilen olevani sisustaja. Olisi kaunis koti ja vimpan päälle puunattu. Tilaa ihan mahdottomasti. Todellisuus on sitten aivan toisenlaista, mutta pitäähän sitä saada vähän unelmille polttoainetta :)

  VastaaPoista
 6. Viimeksi Vaasassa on tullut käytyä asuntomessuilla. Siellä ammattilaisen silmään otti aivan törkeän huono työnjälki pesuhuoneissa ja tapetoinneissa. Kiire oli ollut.
  Kuulun kaiketi vähemmistöön, kun en kertakaikkiaan ymmärrä terasseja. Mitä varten pitää joka tuvan nurkalla olla sateisen taivaan alla lahoavaa puuta? Eikö niinä vuotuisina viitenä lämpimänä kesäehtoona olisi mukavaa olla ihan vaan nurmikolla? :D
  Niin, että joo, asuntomessuille en enää mene.

  VastaaPoista
 7. zirk:
  Minä taas tykkään terasseista, mutta en sellaisista jotka täyttävät koko pihan. Meillä on lasitettu terassi, jossa on kiva istua tuulelta (asumme tuulisella ja viileällä paikalla) ja sateelta suojassa. Parempia säitä varten meillä on pieni aurinkoterassi. Sen olen onnistunut pitämään hyvin muurahaisvapaana, joka on suurin etu nurmikkoalueeseen meillä.

  Tampereella oli sen verran tunkua, että monessa paikassa ei työnjälkeä päässyt lähempää katsomaan. Ainakin maallikon silmään näytti ihan normaalilta. Toki eivät sielläkään osaa vatupassia aina käyttää katkaisijoita asentaessaan :(

  VastaaPoista
 8. Hei olipa tosi kiva kirjotus messuista! Itse vielä arvon niille lähtemisen kanssa, ja taisin saada tästä taas enemmän tietoa.

  Oltuani pari vuotta sitten viimeksi messuilla, niin en kokenut saavan mitään sellaista ideaa, mitä en olisi jo lehdistä bongannut. Toisaalta, sain kyllä paljon ideoita ja hoksaamista siitä mistä EN tykkää. Tampereen messuilla minua ei oikeastaan ole tähän asti lehtien perusteella kiinnostanut kuin tuo Tervakukka, mutta kuviesi perusteella kiinostuin myös tuosta Mutterista ja Mustikkaa en ollut kuullutkaan. Täytyypä vähän perehtyä niihin etukäteen lehdistä.

  Ja voi olla että vieläkin kallistun siihen että käykööt muut messuilla, minä haaveilen lehdistä, koska muistan sieltä parin vuoden takaa ne pienet kopperomaiset tilat, tummat, korkeat, laajat olohuoneet, persoonattomat massasisustusratkaisut (kuinka paljon voi olla beigeä, valkoista, ruskeaa ja harmaata joko maalaisromantiikkaan verhoiltuna tai modernin pelkistettyyn ympättynä, ja miten vieläkin ne sisustustarrat jopa teksteineen voi olla se THE juttu.....) sekä lisäksi sen kuumuuden, jonottamisen, karjalaumana rynnivät ihmiset ja sen kuinka valtavan paljon mua ärsytti että aikuisetkaan ihmiset ei osaa lukea tekstiä "ÄLÄ KOSKE, KIITOS".

  Joo, mä katsastan ton Mutterin ja Mustikan sisustuslehdistä, Tervakukan oonkin jo bongannut ja tapettitalon ratkaisuihin mieltynyt :)

  VastaaPoista
 9. Valaiseva postaus messutarjonnasta :) Viime vuosina on tullut tutustuttua messutaloihin lehtien sivuilta mutta tänä vuonna en ole viitsinyt. Minusta jatkuva trendi ovat olleet hirmu pienet talot tai neliöiltään ylisuuret, joissa ei kuitenkaan ole järkeviä asuintiloja. Meillä tietysti tarve esim. makuuhuoneille on hieman suurempi kuin keskivertoperheellä, kun lapsia on viikonloppuisin 6 ja tarve myös työhuoneelle... Mutta silti minusta nykyajan taloissa tuntuu olevan liikaa hukkaneliöitä.

  VastaaPoista
 10. Kiva juttu, kiitos tästä. Itse toivon tänä kesänä pääseväni messuille, jos vaikka joku mahtava sisustusidea tarttuisi päähän.

  VastaaPoista
 11. Haltiakummi;
  Mitään sellaista mitä ei olisi moneen kertaan esitelty sisustuslehdistä messuilla ei tosiaankaan ollut. Jos haluaa katsella pintamateriaaleja tai huonekaluja, niin sisustuslehdet ovat varmaan suorastaan paremmat. Jos itse rakentaisin/remontoisin rankasta haluaisin varmaan käydä ihmettelemässä tiloja, mitä mihinkin neliöihin on mahdutettu.

  Mitä tulee tuohon "ÄLÄ KOSKE" niin se on tyrmistyttävää. Yhdessä talossa oli isot laput, että seinä on uniikki taideteos eikä siihen saa koskea. Edessä kulkevan rouvan kassi raapi seinää ja kahdesti rouvalle ystävällisesti huomautin asiasta. Sitten kun kassi ei lopulta enää raapinut seinää, niin rouvan ja herran piti käydä sitä maalipintaa kourin ropeloimassa.

  Tekstitarroja oli edelleen. Minä ihastuin aivan täysillä liukuoviin, jossa on kuva: rakennus tai kaupunkimaisema. Samoin kuin karttaseiniin. Suunnittelin jo sellaista maalata, kunnes muistin että mullahan on maailmankartta kotona jemmassa (ei ole ollut seinä pinta-alaa).

  Iltahämärä:
  Olen kanssa ihmetellyt noita talojen neliöitä. Jos kahteen kerrokseen ja alle 120 saadaan 5h+k+sauna+2wc, niin ahdasta tilaa on. Toisaalta kyllä kummastuttaa ne kahden makuuhuoneen lähes 200 neliöiset talot. Kai niillekin sitten kohderyhmänsä on, kun sellaisia rakennetaan edelleen...

  Roosa: Toivottavasti pääset messuilemaan ja osut paikalle vähemmän ruuhkaisena ajankohtana.

  VastaaPoista