8. lokakuuta 2021

Vuonna 2021 ostetut vaatteet

Monessa blogissa on ollut juttua Laura Frimanin kirjasta Tauko, jolloin luovuin vaateostoksista vuodeksi ja pilasin elämäni ehdoin tahdoin, joka kertoo hänen uudenvuodenlupauksestaan olla vuosi ostamatta vaatteita. Kirja on herätellyt monia miettimään omaan muodin kuluttamistaan, mikä on hieno asia, koska tekstiiliteollisuuteen liittyy paljon ongelmia työntekijöiden kohtelusta ympäristökuormitukseen. Kuten Laura ja moni muukin on todennut, niin totaalisessa ostolakossa ei ole juurikaan järkeä, mutta ostokoukutusta vastaan kannattaa hieman taistella.

Jos ajattelen omaa kuluttamistani, niin minulla on parhaiten hallinnassa vaatteiden ja kodin "sisutuksen" hankinnat. Ostan aika vähän ja pyrin ostamaan pitkäikäistä, kotimaista ja eettistä. Toki on jotain sellaisia tavaroita, joissa joustan tuosta. Ensimmäisenä esimerkkinä mieleeni tulee sukat ja alustopit ja -paidat, jotka ostan halpaketjusta.

Vuonna 2020 ostin ennätysvähän vaatteita ja jalkineita. Kuuteen vaatteeseen ja kolmeen kenkäpariin kuului heräteostos ja kun halvalla saa, niin pitää varastoida ostos ja viluisen päivän (minulle harvinaista) herätelämmike. Eli tuohonkin määrään mahtui kolme ei niin harkittua ostosta. Vuoden 2021 ostokset postauksessa https://pikkukepponen.blogspot.com/2021/05/vuoden-vaateshoppailut.html

Viime vuonna ennakoin, että tänä vuonna ostoksia tulee tehtyä enemmän. 

Mitä olen ostanut vuonna 2021

  • Kaksi tunikaa Ratiashopista alkukeväällä.
    Molempien tunikoiden trikooneulos on miellyttävää päällä ja on kestänyt pesuja. Plussaa siitä, että vaatteet on valmistettu Portugalissa ja niiden hinta on maltillinen.

    Ratiashop oli minulle uusi tuttavuus. Tilasin ensin Paapiilta lyhythihaisen tunikan, mutta jouduin toteamaan, että minusta heidän tunikoidan niska-helmamitoitus on liian lyhyt ja palautin sen. Nanson kuosit eivät inspiroineet ja niinpä päädyin Ratiashoppiin. Osa Ratian kuoseista ei iske yhtään, mutta joukosta löytyi kivaa ja aika edullista perusvaatetta arkeen.

 
Kukkakuvioinen musta-harmaa-valkoinen lyhythihainen tunika. Olen käyttänyt tätä todella paljon, koska se on niin mukava päällä.

 

 
Pitkähinainen sinisävyinen pallotunika, joka on ihanan ohutta trikoota. Olen harkinnut ostavani toisen lyhythihaisen eri värissä. Mutta en sitten ole viitsinyt, kun ei ole varsinaisesti tarvetta nyt.

  • Ulkoilupuvun Lapin reissua varten.
    Helteistä johtuen se jäi käyttämättä reissulla, mutta on päässyt aktiivikäyttöön syksyllä. Teknisistä urheiluvaatteista kuulemma ainakin 80% valmistetaan Kiinassa. Niinpä ostin sitten kotimaisen merkin Kiinassa valmistetut takin ja housut.

  • Kolme teknistä t-paitaa samaiselle reisulle reippailua varten
    Kolme siksi, että t-paidat olivat tarjouksessa 10€ kpl, otin sitten jokaisen värin. Tarkoituksena oli ostaa uusia puuvillaisia t-paitoja, mutta se on vieläkin tarkoituksena. Ehkä pari uutta mustaa teepparia viimeistään talvella ja sitten lisää vasta ensi keväänä.

 

Haltin t-paidat. Näitä tuli käytettyä kesällä jonkin verran. Tosin kotioloissa hellemekot veivät voiton.

  • Kaksi juhlamekkoa
    Kesällä oli kahdet rippijuhlat ja omat synttärit. Tilasin netistä kaksi mekkoa. Tummasävyinen mekko oli oma suosikkini, mutta kuvien perusteella lähes kaikkein muiden mielestä korallinpunainen kukkamekko oli parempi. Edellinen juhlamekkoni oli vuodelta 2012, joten Hra Kepponenkin kannusti pitämään molemmat.

 
Omiin juhliini valitsemani mekko. Jos meillä vietetään ensi kesänä rippijuhlia, niin varmaankin käytän tuota mekkoa uudestaan. Sehän ei ole vielä yksissäkään sukujuhlakuvissa näyttäytynyt :)

 

 
Rippijuhlamekko
 
Edellinen kesäjuhlamekko, siis todellakin vuodelta 2012.

Sama mekko kesällä 2019, kuvassa eri lapsi kuin ylemmässä kuvassa. En ehtinyt hankkimaan uutta.

  • Pellavapaitapusero
    Tummansininen pellavapaitapuseroni on usean vuoden käytön jälkeen edelleenkin siistissä kunnossa, halusin sen rinnalle kesäisemmän värin. Yhdella bypias visiitillä innostuin sovittelemaan pellavapaitiksia ja valitsin hyvin perinteisen mallin ja neutraalin beigen. Kyseistä puseroa en voi teille esitellä, koska se on mystisesti kadonnut kotiimme.

  • Kaksi paitaa Kustavin kivasta myymälästä
    Olen pitkään katsellut niitä puhvihihaisia puuvilla tai pellavapaitoja netissä, että sellaisen voisin ostaa, jos sattuisi vastaan. Kustavin myymälässä oli vaikka mitä ihanaa ja minulla oli sen himoitsemani puhvihihapaidan lisäksi kainalossa kolme muutakin vaatetta. Tein kassajonossa järkipäätöksen, että koska en vielä tiedä, miten tulen palaamaan toimistolle, ostan vain kaksi vaatetta. Valitsin sitten yhden peruspaidan sen puhvihihapaidan lisäksi siitä mukavimmimman tuntuisesti materiaalista.

 

 
Puhvihihapaita ja pieni jälkkärilautanen

 
Museoselfie uudessa peruspaidassa

Tänä vuonna tähän mennessä olen ostanut 12 vaatetta, en yhtään kenkiä. Tästäkin määrästä olisin voinut vielä karsia toisen juhlamekon pois (tuon kukallisen) sekä jättää ihan hyvin tuon viimeisen peruspaidan pois. Koska käytän kokoa 46/XL/XXL niin tavaksi on tullut ostaa muutama vaate kerralla, jos sattuu jotain kivaa löytymään, koska aina ei välttämättä löydy eikä kaupoilla pyöriminen kiinnosta minua. Olen ostanut monena vuotena vaatteita aika vähäisesti, mutta silti kaapissa on vaikka mitä. En ole se trendikkäin pukeutuja, mutta melkein joka tilanteeseen löytyy asiallista ja usein jopa mieluista vaatetta. En kaipaa shoppailukierroksia lainkaan enää nykyisin, en oikein ehdi enkä viitsi. Sitä aina välillä huokailen, että olisipa minulla samalla lailla mieliteot hallinnassa ruuan ja herkkujen suhteen. Kaverit eivät saa minusta seuraa kaupoille pyörimään, mutta jos pyytävät johonkin uuteen ravintolaan tai hyvään kahvilaan, olen yleensä heti valmis :D Olen aina valmis miettimään, että mitä syötäisiin seuraavaksi.
 
Ostoslistalla ainakin:
-Farkut, pakko ostaa
-Toppatakki
 

Onko 12 vaatetta sinusta paljon vai vähän?
 

10 kommenttia:

  1. Minusta 12 vaatetta on tosi vähän. Mutta ihan superhyviä ostoksia olet tehnyt: kaikki vaatteet sopivat sinulle tosi hyvin ja näyttävät päälläsi hyviltä – ja tuo puhvuhihapaita aivan erityisen hyvältä. :-) Oma suosikkini on tuo rippijuhlamekko, koska rakastan oranssia (tai ainakin minun silmiini tuo näyttää oranssilta)!

    Mulle tulee ihan liian paljon hutiostoksia, ja vaatteet jäävät kaappiin joskus ihan käyttämättöminä. En tiedä, mistä tämä johtuu. Yhdistelyn vaikeus vai mikä, tai liian heppoisin perustein tehdyt ostopäätökset? Olisi kyllä mielenkiintoista seurata omia ostoksianikin vuoden ajan. Luulisi jo pelkästään sen rajoittavan niiden hutiostosten tekemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Olen itsekin tyytyväinen tämän vuoden ostoksiin.

      Kyllähän noita hutiostoksia sattuu ihan varmasti jokaiselle. Minä en enää osta ylä/alaosaa, jos en tiedä, että minkä kanssa voin käyttää sitä tai sitten ostan samalla sen puuttuvan osan. Sovitettaessa vaatetta pitää tulla tunne, että tämäpä näyttää kivalta tai sitten, että tuntuupas mukavalta päällä. Jos kumpikaan ei täyty, niin vaate jää kauppaan.

      Poista
  2. Mielenkiintoisesti koottu juttu. Minä en edes muista, mitä olen ostanut tänä vuonna, mutta aika maltillisesti kuitenkin.
    Mikähän siinä onkin, että shoppailu tuntuu äärimmäisen rasittavalta nykyään. Kahvilakierros on jo helpompi, etenkin jo son tiedossa juustokakkua ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en meinaa millään jaksaa sovitella vaatteita kaupassa. Minulla ylimääräiset kilot kertyy aina ensimmäiseksi vyötärölle, niin oikeastaan ihan kaikki pitää sovittaa. Monessa vaatekaupassa ei saa enää minkäänlaista palvelua, mikä lisää sovittelun tuskaa entisestään. Ennen koronaa minulla oli vielä yksi vakiokauppa jäljellä tuossa lähikauppakeskuksessa. Siellä on joskus jopa onnistunut sellainen, että olen mennyt tiskille notkumaan, että haluan jonkun vaatekokonaisuuden toimistotyöhön, myy mulle sellainen ja myyjä on etsinyt muutaman vaihtoehdon.

      Kahvilakierros on helpompi, maukkaampi ja hauskempi :)

      Poista
  3. Vitsi miten kiva postaus ja katsaus ostoksiin ja vaatekaappiin. Tuo 12 on taatusti oikein kohtuullinen määrä, ei liikaa.

    Kivaa uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Yllättävän pienellä määrällä ostoksia sitä pärjää ilman, että jotain olennaista puuttuu vaatekaapista. Vielä kun ehtisin ja viitsisin siistiä kaapit jälleen. Joka siistimisellä löytyy tavaraa joko kierrätykseen tai lumppukeräykseen.

      Kiitos samoin - kivaa viikkoa!

      Poista
  4. Ihailen kovasti sun järkevää ostoskäyttäytymistä. Ostat laatua ja vain tarpeeseen. Ja ehdottomasti sulla on kiva itsesi näköinen tyyli. Susta voi ottaa oppia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Siitä muuten vapautuu energiaa ihan kummasti, kun päättää, että pienempi määrä vaatteita riittää ja että samoja vaatteita voi käyttää aina vaan uudestaan. Jos olisi vielä laadukkaampia kankaita ja saumoja, niin voisi välillä varmaan pitää välivuoden ostoksista kokonaan. Mullahan esimerkiksi farkut eivät kestä edes vuotta vaan rispaantuvat haaroista käsittämättömän nopeasti.

      Poista
  5. Kiva postaus ja kauniita sinulle sopivia vaatteita - tuo rippijuhlamekko on mielestäni tosi nätti ! Vaatteiden osto on tuskaa, enkä halua itsekään kierrellä kaupoissa. Yhdellä Suomen reissulla kävin kaupassa, jota olin netissä ihaillut - mutta en osannut itse löytää sopivia yhdistelmiä - eikä kukaan tuntunut olevan kiinnostunut auttamaan. Onkohan se niin, että sellainen on nykyään yleistä ja asiakkaat mieluummin etsivät itse ? Minulle se ei oikein sovi eikä minulla ole edes silmää siihen. Jotain uutta olen sentään oppinut - täällä on toiminut netissä suomalaisten naisten kirpputori - ja olen sieltä ostanut muutaman laukun ja puseron. Samalta ihmiseltä - oikein odotan, että ostaa uutta vaatetta ja laittaa myytiin vanhansa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Palvelu vaatekaupoissa tuntuu vähentyvän jatkuvasti. Kai se halpavaateketjujen tyyli leviää muuallekin, että paikallakin on useinmiten vain kassa. Lisäähän se toki hintaa, jos on myyjiä paikalla. Kauppiaan kannalta olisi tietysti suotavaa, että myyjät auttaisivat innokkaasti. Olen ymmärtänyt, että moni kiertelee kauppoja ihan vaan huvikseen ja silloin varmaan ei ole kiinnostusta myyjän apuun. Minä useinmiten mielelläni ottaisin apua, koska sehän tarkottaisi sitä, että olen nopeammin kaupasta ulkona :D

      Minä en ole löytänyt pitkään aikaan mitään vaatetta käytettynä. Useampia vuosia sitten olen ostanut minäkin samalta myyjältä muutamia asiakastilaisuuksissa käyttämiäni vaatteita. Se oli tosi näppärää ja mukavan edullista.

      Poista