10. huhtikuuta 2021

Lumoava Tornionjoki

Terveisiä Tornionjoen varresta! Tällä kohtaa missä mökkeilemme ystäväni Ilonan sukumökillä, Tornionjoki on hyvin leveä. Kesäisin leveys on 800-1000m, veden määrästä riippuen. Siinä on joella kunnolla leveyttä! Pituuttakin riittää, joki on 522km pitkä ja on Euroopan pisin vapaana virtaava joki.

Dronekuvasta näkyy parhaiten joen leveyttä


Tornionjoki toimii Suomen ja Ruotsin välisenä rajajokena. Mökiltä voikin katsella Ruotsin puolelle. En pelkästään tyytynyt katselemaan Ruotsin puolelle, pakkohan se oli tehdä ihan pieni rajarikkomus ja hiihdellä Ruotsin puolelle. Että meikäläinen se käväisi ulkomailla ja vielä koronaturvallisesti, kun en ketään edes nähnyt. Rajavartiostokaan ei saanut vihiä kurittomuudestani eikä päässyt takavarikoimaan suksiani rikosvälineinä.

Hiihtosää oli aivan taivaallisen hyvä! Katsokaa nyt näitä maisemia!


Onnellinen hiihtelijä

Rikollinen palaa Ruotsista
 
Vielä pari fiilistelykuvaa lisää Tornionjoelta

 
 
Hiihtämisen lisäksi kävimme joella pilkillä Ilonan isän kanssa. Emme valitettavasti saaneet mitään saalista, mutta Ilonan isä toi meille pakkasesta Tornionjoen siikaa ja Tornion metsien mustikoita ja karpaloita.


 
Pilkillä

Leveä Tornionjoki soveltuu myös hyvin auringonlaskujen ihailuun.Kävimme pulahtamassakin Tornionjoessa. Oli raikasta!


Minulla on vielä toinen pohjoisen viikko edessä. Ihanaa! Ohjelmassa on koskivierailua, mademertojen tarkastusta ja madekeittoakin lupailtu. Minulla on pari päivää lomaa ja tarkoituksena olisi päästä hieman laskettelusuksillekin. 
 
Lopuksi vielä kaksoiskaupunki Tornio-Haparandan rajatilanteesta. Koronan vuoksi raja on tosiaan suljettu. Rajan ylitse vieviä teitä valvotaan jatkuvasti, tällä hetkellä sekä Suomen että Ruotsin puolelta. Työpaikkaliikenne on ymmärtääkseni vielä mahdollista, mutta kaikki muu on kiellettyä. Kaksoiskaupunkiin on ilmestynyt korona-aita. Onneksi molemmin puolin on aika lainkuuliaista sakkia, koska muutenhan tuo aita ei ketään pidättelisi :)

Vuoden jaettuna oleminen on toki tuskaista kaksoiskaupungin asukkaille. On sukulaisia ja perhettä molemmin puolin rajaa, joiden tapaaminen on vaikeutunut. Sitten on harrastukset, ravintolat ja kaupat, joiden taloudellinen pohja on rakennettu kaksoiskaupungin molempien puolien varaan. On hankalaa elämää. 

Toivottavasti koronatilanne hellittää. Olen ehtinyt katselemaan uutisia telkkarista normaalia enemmän ja vähän siltä kuitenkin tuntuu, että vielä ei olisi aika höllentää rajoituksia.


10 kommenttia:

 1. Tornion joesta on moneksi: hiihtoon, uintiin, pilkkimiseen, auringon nousujen ja laskujen ihailuun. Kesäiseen aikaan (kun ei ollut vielä koronaa) olemme ajelleet joen vartta ja molemmin puolin jokea. Suorastaan vaikuttavan näköinen leveä joki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komea on Tornionjoki 👍 Olisi kiva nähdä se kesälläkin. Yritän pummia kyläilykutsun 😆

   Kivaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. Ai ai sentään. Vai on siellä rikottu lakia ja käyty hiihtäen Ruotsin puolella. Ties mitä rötöksiä ehdit vielä tehdä toisen viikkosi aikana. Varmaan tuo aitakin kaatuu jossakin vaiheessa. ;-D

  Ihanaa viikkoa siellä pohjoisessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin olevani suurrikollinen, kun hiihtelin Ruotsin puolelle, mutta vantaalainen ystäväni väittää että kiellettyä on ainoastaan rantautuminen Ruotsin puolelle. Joudun siis hiihtämään sinne uudestaan ja tökkimään suksen kärjellä Ruotsin rantapengertä 😆😆😆

   Kivaa alkanutta viikkoa ☀️

   Poista
 3. Miten puhtaan kauniit maisemat 😍 ja pilkillekin ootte päässeet. Se on jännää hommaa. Ja jännää siltikin, vaikkei tulisi saalistakaan. Meilläpäin ei ihan turvallista. Jäät ovat nykyään petollisia. Muuttuneet talvet.

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olisi kiva, jos saisi jonkun kalankin 😂 mutta eipähän tarvitse alkaa perkaamaan.

   Huonot ovat jäät Tornionjoellakin, 31.3 mittauksessa jäätä oli vain reilut 50cm kun usein on ollut metri.

   Kivaa alkanutta viikkoa☀️

   Poista
 4. Aika hyisennäköiset uimavedet! Toisaalla lumi- ja jääpeite kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raikasta oli uimavesi 😆 Kuva on paikallisen talviuimaseuran avannosta, jota pidetään koneellisesti auki. Tosin lähellä oli sillan alla jo sulan näköinen paikka, vaikka kauempana yläjuoksulla oli vielä 50+ cm jäätä.

   Kivaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 5. MÄ en kestä miten kauniit kuvat ja muutenkin ihana postaus<3 Ihan mahtava reissu teillä <3 Valoa viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Maisemat ovat täällä Tornionjoella ihan huikeat kauniit ja meillä on käynyt tuuri, kun olemme saaneet nauttia niin paljon auringosta!

   Poista