21. huhtikuuta 2021

Koronaturvallisesti Levillä

Tuntui oudolta palata Lapin lumilta tänne pitkälle edelleeseen kevääseen ja koivun siitepölyn keskelle. Päälimmäinen miete oli, että voi kunpa olisin voinut olla vielä viikon pidempään pohjoisessa.

Meri-Lapin reissuun liitttyi pitkä viikonloppu Levillä. Meidän perheeltämme jäi kevättalvella 2020 Levin loma väliin. Loman siirtoyritys itsenäisyyspäiväviikonloppuun meni pieleen ja nyt oli viimeinen mahdollisuus käyttää se. Ennen lomaa mielessä kävi useastikin, että käyttämättä jää koko varaus. Mietin omaa ja muiden turvallisuutta ja ennen lähtöä spekulaatiot liikkumisrajoituksista olivat korkeimmillaan.

Suunnittelimme Ilonan kanssa mahdollisimman kontaktittoman Levin loman. Ruuat ostimme valmiiksi jo ennen Leviä ja selvisimme yhdellä pikaisella maidon ja leivän haulla Levillä. Matkavarusteisiini kuuluu nykyään käsidesiä, desinfioivia siivous- ja käsipyyhkeitä. Levipäivät suunnittelimme siten, että voimme syödä vuokrahuoneistossamme ja käydä siellä myös vessassa. Lisäksi olimme molemmat käyneet koronatesteissä ennen pohjoiseen siirtymistä.

Levillä kausi oli hiljentynyt huomattavasti, ei ollut hissijonoja eikä tungosta. Kolmena aurinkoisena laskettelupäivänä osuimme kahdesti muutaman minuutin hissijonoon. Ihmiset olivat oppineet pitämään välimatkaa, eikä kukaan vieras tunkenut samaan hissiin. Sää oli ihanan aurinkoinen ja Lapin maisemat niin komeat! Rinteet olivat vielä varsin hyvässä kunnossa. 

Nyt kun tiedän millainen tilanne oli ja miten näppärästi pystyi välttämään kontakteja, niin olisi kyllä harmittanut jättää käyttämättä maksettu varaus. Toisaalta tilannehan olisi voinut olla aivan päinvastainenkin. Siihen varauduimme sillä suunnitelmalla, että voimme ajaa takaisin Tornionjoelle mökkiin milloin vaan. Levillä aukesi ravintolat meidän sinne saapuessamme. Emme todellakaan käyneet Levin yössä. Kävimme yhtenä iltana iltakävelyllä ja edellämme käveli kolmen miehen porukka, jonka partaveden tuoksu leijui kymmeniä metrejä heidän perässään. Epäilen, että tuoksuvat miehen olivat menossa, johonkin baariin. Ravintolat tosiaankin aukesivat meidän saavuttuamme, mutta me kiersimme ne kaukaa.

Me vietimme iltaa huoneistossamme

Ja söimme omia kokkailujamme

Näistä kuvista saa realistisen käsityksen ihmismäärästä rinteissä. Sinisissä rinteissä emme juuri lasketelleet, South Pointin rinteissä on saattanut olla enemmän laskettelijoita. Tosin lapsiperheitä oli vähäisesti paikalla.

Ilonan kanssa kahdestaan tässä rinteessä

Minä olen saanut koko rinteen itselleni

Tästä näkee hyvin väen määrää


Tuulisena päivänä muodostui muutaman minuutin hissijono suojaisan South Pointin tuolihissilleLevin maisemien äärellä tunsin huikaisevaa onnea.

Vaikka olen ihan tavallinen palkansaaja, niin välillä tunnen olevani onnekas ja etuoikeutettu, koska olen pystynyt perheen ohella tekemään itseäni ilahduttavia asioita eikä toistaiseksi haaveet ole heti kaatuneet huonoon taloudelliseen tilanteeseen tai terveyteen. Laskettelu kaatuu kohta huonoon kuntoon. Reidet huusivat hoosiannaa ja perun kaikki puheeni siitä, että laskettelu ei ole liikuntaa. Alastuloon tarvitaan muutakin kuin painovoimaa. Melkein valui kyyneleet, kun tiukemmassa rinteessä sattui reisiin niin.

Järkytyin hissilippujen hinnoista. Päivälippu oli 47€ ja 3t 39,5€. Meidän perheelle liput tuolla hinnoittelulla päiväksi maksaa 188€. Huh, huh.

 


Uusien West Point rinteiden ja tuolihissin myötä nykyisin pääsee helposti laskemaan elokuvan Joulutarina joulupukin majalle. Se on kyllä upealla paikalla!Nykyisin on muodostunut perinteeksi, että jotain pientä vastoinkäymistä liittyy jokaiseen matkaan, joko juuri ennen matkaa tai sitten reissussa. Tällä kertaa Levillä iski silmätulehdus. Se on ollut melkein jatkuva riesa viimeisen puolen vuoden aikana. Pääsin nopeasti yksityislääkärille ja siellä kelpasi matkavakuutuskorttini. Viimeisenä laskettelupäivänä oli tuulista ja tuuli vaan yltyi iltapäivää kohden. Gondolihissi ja yksi tuolihisseistä suljettiin ja jouduimme kiertoreitille takaisin parkkipaikalle. Reitti vei tunturin laen kautta. Tuuli siellä oli aivan mahdoton, eteenpäin oli hyvin hankala päästä. Välillä ajattelin, että en vaan pääse enkä jaksa. Ensin oli sivutuulta ja lopuksi vastatuulta. Niin kovaa sivutuuli piiskasi kasvojani, että vasen puoli oli kosketusarka pari päivää. Jopas oli kokemus! Lumimyrskyepisodin jälkeen päätin hieman joustaa kontaktittomasta Levistä ja söin poropizzan. Olin niin kohmeessa ja nälkäinen. Jos joskus nenäni edestä suljetaan Levillä hissejä tuulen takia, tiedän että otan varmasti taksin enkä lähde ylittämään tunturia.

Kovasti toivon pääseväni tunturiin ensi kaudellakin!

Ravintolasortuminen - tarkasti vahdittiin, että asiakasmäärä ei ylity ja että ravintolassa liikuttaessa asiakkaat käyttävät maskeja ja desinfioivat kätensä. Iso peukku sille!

Pizzaa lukuunottamatta pysyimme ulkoruokinnassa

15 kommenttia:

 1. Nauratti lukiessa kun puhuit silmätulehduksesta. Mä oon just terkkarilla jonottamassa saman vaivan takia.
  On teillä ollu upeat maisemat kyllä. Ymmärrän et outoa laskeutua etelään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sait helpotusta silmätulehdukseesi. Minulla on nykyisin lääkkeitä aina reseptillä tai kotona, mutta eipä tullut otettua reissuun. Nyt on sekin sitten tiedossa, että aina pitää olla reissussa antibioottitipat mukana :(

   Hiihtosäät olivat juuri parhaimmillaan. Suurin ongelma on päätellä ennakkoon, että kuinka vähällä vaatetuksella sitä pärjäisikään. Olisin voinut helposti jatkaa talvesta nautiskelua.

   Poista
 2. Mahtavat maisemat! Herkullisen näköiset ruuat! Teillä on ollut hieno reissu. Olimme viime kesänä juhannukselta viikon Levillä. Hieno olisi käydä nyt myös talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin piipahtamassa Levilla viime kesänä. Kaunista oli silloinkin. Olen ollut sitä mieltä, että Lapin paras sesonki on juurikin kevättalvi, mutta joku kesäisen Lapin hulluus taisi iskeä viime kesänä ja haaveilen jälleen kesälomamatkasta pohjoiseen :)

   Poista
  2. Sama juttu on käynyt minulle. Lapin hulluus on iskenyt ja mieli kaihoaa Lappiin yhä uudelleen ja uudelleen <3

   Poista
 3. Kauniit maisemat. Kuinka voikin olla niin eri 'vuodenaika' eri seudulla. Tuo parsa on muuten niin herkkua. Viime kesänä grillailin sitä usein pekoniin käärittynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunturimaisemat ovat komeita :) Vuodenaikaero on lopputalvesta melkoinen. Pohjoisessa on vielä lunta ja etelässä kukkii sinivuokot.

   Parsa on yksi suosikeistani. Joka keväinen kohokohta on parsakauden aloitus. Pitää kotonakin avata parsakausi. Nam!

   Poista
 4. Voihan tunturin ylitys! Hatunnosto sille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan kokemus sekin. Never again :)

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 5. näyttääpä ihanalta ja rentouttavalta. (vaikka minä en kyllä itse osaa kuvitella laskettelua millään tavalla rentouttavaksi lajiksi - mutta silti!)

  Tekisi hyvää päästä hetkeksi arjesta irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla kauniiden maisemia äärellä tapahtuvassa tekemisessä on rentouttava puolensa. Silmä lepää ainakin.

   Arjesta irtautuminen tekee hyvää. Tämän pitkän korona-ajan keskellä se olisi erityisen tärkeää, mutta harmillisesti entistä vaikeampaa.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 6. Ihana Lappi-loma sinulla on ollut! Hyvä että sait hoitoa silmääsi. Silmävaivat ovat niin kiusallisia. :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihanaa pohjoisessa! Olin lomalla vain 3 päivää, mutta mahtava sää ja paikan vaihdos sai melkein tuntumaan kuin olisin ollut koko pari viikkoa lomalla.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 7. Ihania talvimaisemia. Levilläkin olen käynyt mutta taas kesällä :D Kyllä se talvimatka varmaan pitäisi jossain vaiheessa tehdä. Hyvin väljää on rinteissä ollut ja kiva, että pystyitte vihdoin käyttämään tuon majoituksen, jota oli jo siirretty pariin otteeseen. Tuo on muuten totta, että paikan vaihdos saa aina ajan tuntuman paljon pidemmältä kuin siellä vietetty aika itse asiassa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tekemään Lappiin talvimatkan. Jos ei suksilla olo kiinnosta, niin maisemista pääsee nauttimaan kävellen tai lumikengillä tai koiravaljakon kyydistä :)

   Oli kyllä hienoa, että sain tuon maksetun varauksen edes jollain lailla käytettyä. Kahden makuuhuoneen iso huoneisto vaihtui pieneen huoneistoon, mutta tulihan edes jollain lailla käytettyä.

   Poista