7. kesäkuuta 2020

Vuosi sitten Sveitsissä

Toukokuussa 2019 olin sukuloimassa Sveitsissä. Hra Kepposen serkku asuu siellä vaimonsa ja pienen poikansa kanssa. Elena oli vuosi sitten vielä kotona vauvan kanssa ja siksi olikin hyvä aika vierailla heillä.

Reinin putoukset
Aivan reissun aluksi tein yhden naisen ja yhden päivän roadtripin ennenkuin jatkoin matkaa Elenan luokse. Päivän roadtrippiä varten vuokrasin Zürichin lentokentältä auton ja suuntasin kohti Reinin putouksia (Rhine falls) jonne on matkaa Zurichista vajaa tunti. Reinin putoukset ovat Euroopan suurimmat. Katselupaikkoja on paljon ja kohtuullisella maksulla pääsee myös veneajelulle, josta voi jäädä keskellä olevalle suurelle kalliolle ihailemaan putoksia. Tykkäsit Reinin putouksista paljon.


Reinin putouksilta ajelin Liechtensteiniin. Ihan vaan siitä syystä, että en ole siellä aikaisemmin käynyt. Olin netistä katsellut, että voisin käydä tutustumassa Gutenbergin linnaan, jonka piti netin perusteella olla auki. Vastaantulleet turistit kertoivat linnan olevan kiinni, mutta kiipesin ylös uteliaisuuttani.

Liechtenstein - Gutenbergin linna


Burg Gutenberg ja viiniviljelmiä harmaassa säässä

Näkymä linnalta laaksoon

Ajelin lyhyen matkaa Liechtensteinin pääkaupunkiin Vaduziin ja kävin pizzalla. Sää muuttui sateisemmaksi eikä Alppimaisemat päässeet oikeuksiinsa. Kaikki olivat varoitelleet minua, että Liechtensteinissa ei ole mitään kiinnostavaa. Minusta maisemat matkalla olivat kauniit, mutta toki  Sveitsissä on täynnä samanlaisia ja hienompiakin maisemia. Rheinin putousten ja Liechtensteinin välissä minun piti käydä Stein am Rheinin kylässä ihailemassa upeita maalauksia, mutta jätin sen väliin isomman sadekuuron vuoksi ja koska halusin ehtiä Gutenbergin linnaan. Jälkiviisaana voin todeta, että olisi kannattanut odottaa sateen loppumista Stein am Rheininissa.

Vaduz
 
Liechtensteinin pääkaupungin Vaduzin keskustaa


Päivän roadtrip sujui mukavasti. Tuo oli samalla sellainen koeponnistus, että haluanko lähteä yksin ajelemaan Elenan perheen autolla Sveitsissä. Totesin, että hyvin sujuu ja tykkään katsella paikkoja vaikka sitten yksiksenikin.

Roadtrip päivä. Tuo tienpätkä Obersee-järven rannalla oli todella kaunis

Solothurn
Ensimmäinen kokonainen päiväni Elenan luona osui äitienpäiväksi sunnuntaille. Annoimme Elenalle häiriötöntä aikaa valmistautua saksan kielikokeeseen. Läpäistessään kokeen, sillä voi osoittaa mahdolliselle työnantajalleen, että kielitaito on riittävä työelämään. Elena teki kokeen kevään päätteeksi ja sai 4,5/5 arvosanaksi ja onnistui työllistymään sveitsiläiseen yritykseen. Elena on koulutukseltaan juristi ja puhuu siis erinomaista englantia, saksaa, venäjää ja ukrainaa. Lähdimme Hra Kepposen serkun ja vauvan kanssa viehättävään Solothurnin pikkukaupunkiin. Vanha kaupunki on kuin karamelli! Näkemistäni kaupungeista Solothurn on suosikkini.


Bern
Kävin pyörimässä Sveitsin pääkaupungin Bernin keskustassakin. Elenalla oli Bernissä kielitunti ja minä viihdytin Matiasta sillä aikaa. Sen jälkeen lounastimme Bernissä. Matias on ihanan hyväntuulinen vauveli ja hän viihtyi hyvin rattaissa niin kauan kuin rattaat pysyivät liikenteessä ;) Siksi kuvasaldo jäi aivan olemattomaksi. Eikä Bern minusta ollut yhtä hurmaava kuin Solothurn, Interlaken tai Luzerne.

Bernin kuuluisin maamerkki on tuo kellotapuli. Sen sain kuvattua. Tosin jouduimme palaamaan kuvauspaikalle, koska liikkeen loppumiseen tympääntynyt Matias olikin viskannut tuttinsa maahan.

Moikka Bernistä! Bernissä on kivaa vaikka pipo on vinossa :)

Thun
Thun on myös todella viehättävä pikkukaupunki. Se ei ole aivan Solothurnin veroinen kauneudessaan. Kävimme Elenan ja Matiaksen kanssa kiertelemässä Thunin vanhaa keskustaa. Thunissa olisin voinut korvata Liechtensteinissa väliin jääneen linnavierailun, mutta päivä oli niin ihanan aurinkoinen, että päädyin vaan nauttimaan terassilla istuskelusta, seurasta ja säästä.

 
Tästä kuvakimarasta puuttuvat vielä reissuni kaksi tunnetuinta turistikaupunkia Luzerne ja Interlaken. Aion postata niistäkin vielä.

Matkakohteena Sveitsi on helppo, turvallinen, toimiva ja kertakaikkiaan hurmaava. Ainoana miinuksena maan korkea hintataso. Ravintolaruoka on selvästi Suomea kalliimpaa, ruoka kaupassa lihaa ja kalaa lukuunottamatta on vain jonkin verran kalliimpaa. Nähtävyydetkin voivat olla yllättävän kalliita, esim. kaapelihissillä vuorelle nousu olisi maksanut muistaakseni 20€ per suunta ja juna Jungfraujochiin jäätikölle olisi maksanut 200€ (meno-paluu). Alppimaisemista pääsee nauttimaan selvästi edullisemmin Itävallan puolella.  Alustavien suunnitelmien mukaan kesällä olisi tarkoitus tavata Elenaa perheineen. Toivottavasti se on mahdollista!

Aiemmat Sveitsi-postaukset
Sveitsiläinen maisemakylpylä
Sveitsin alppimaisemia 
Reissuterveisiä Sveitsistä

6 kommenttia:

 1. Upeat kuvat♥ Olipa kiva kierros! Sveitsi ja varsinkin alpit on kyllä houkutelleet:) Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Alppimaisemat ja suloiset kylät ovat kyllä niin kauniita! Toivon vielä joskus pääseväni uudestaan ja haaveilen että näillä kehnoilla polvillani voisi kuitenkin vähän kävellä Alpeilla.

   Kivaa viikkoa!

   Poista
 2. Oijoi, olipa ihana nojatuoli matka! Upeita maisemia ja ihanat kuvat <3

  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :) Tällä hetkellä paras matkailumuoto on kyllä juurikin tuo nojatuolimatkailu ;)

   Alppimaisemat ja pikkukaupungit ovat hurmaavia. Ehkä vielä joskus koen ne uudestaan.

   Kivaa viikkoa!

   Poista
 3. Oi, miten ihania kuvia! Sveitsi on kokematta ellei junanikkunasta nähtyjä maisemia lasketa. Nuo alppimaisemat ja talot ovat suloisia. Serkkuni on asunut vuosia Sveitsissaä. Ehkä joskus menen kun voimme taas matkustaa ja korona on voitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo :)
   Sveitsin maisemat ovat kyllä hienot. Minä haaveilen, että pääsisin joskun uudestaan kesällä ja voisin taapertaa Alpeilla jotain pieniä lenkkejä.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista