15. heinäkuuta 2017

Lomailua epämukavuusalueella

Olen varmasti kirjoittanut monta kertaa aikaisemmin, että en ole varsinaisesti mökki-ihminen. Arvostan mukavuuksia enkä nauti korjaustöistä -suursiivouksesta puhumattakaan. Hyvällä säällä lyhyt mökkeily on tietysti aivan ihanaa. Voi nauttia uimisesta, luonnon ja kesän kauneudesta eli poimia rusinat pullasta.

Tänä kesänä aioimme mökkeillä usemman viikon appiukon erämaahenkisellä mökillä, jossa onneksi on sähköt ja vedet. Ensimmäisenä mökkiviikkona minä olen lomaillut poikien kanssa ja mieheni on tehnyt etätöitä mökiltä. Ensimmäinen viikko ei ole ollut pelkkää riemua. Sää muuttui melko lailla saman tien kehnohkoksi, kun saavuimme mökille. Minun on pitänyt viihdyttää poikia jotenkin, että Hra Kepponen on saanut hoidettua töitään ja etenkin puhelinpalaverejaan. Aika monta nahistelua olen joutunut tuomaroimaan :(

Tuloiltana kävimme myöhään uimassa ja vesi oli silloin melkein uimalämmintä. Yllätykseksemme vedenpinta on ainakin 40cm normaalia alempana. Laiturilta uimaan meneminen on vaikeutunut huomattavasti. Onneksi kukaan pojista ei hypännyt laiturilta! Samana iltana oli minusta loman toistaikseksi kaunein auringonlasku.

Auringolasku laiturilta kuvattuna

Kuopuksen kummitäti tuli meille kylään mökille perheensä kanssa ja pikkuserkukset pääsivät viettämään yhteistä riiviöaikaa.Vieraat toivat mukanaan herkullisen ja todella muhkean kokoisen mansikkakakun. Mietin, että tuo kakku ei mene millään. Yksi palanen jäi :) Noh, olihan meitä 6 aikuista ja 5 lasta tuhoamassa kakkua.


Kesän ensimmäinen mansikkakakku

Joku röyhkimys kaapaisee juuri keksillä kermavaahtoa kakun päältä. Arvatkaa vaan oppiko pienemmät heti samoille tavoille?

Minä kävin lasten kanssa uimassakin. Tämän päivän jälkeen vesi jäähtyi sateiden myötä.

Pikkuserkukset uimassa

Sitten alkoikin lyhyiden sadekuurojen pitkä ketju. Sadepäivinä mökillä on vaikea keksiä pojille tekemistä. Pojat toki tuijottelisivat jotain ruutua vaikka koko päivän, mutta sitten illansuussa iskee kärttyisyys ja himo veljien ärsyttämiseen. Parempi siis keksiä jotain aktiviteettia.

Päätimme siirtyä lämpimämpiin vesiin uimaan, vaikka aivan lähellä ei ollutkaan uimahallia. Vierailukohteeksemme valikoitui Ähtärin Mesikämmen-hotellin pieni kylpylä. Se oli ihan sympaattinen paikka, mutta hyvin pieni. Aikuisten altaalla oli pituutta 16,6m, porealtaaseen mahtui 6 henkeä ja pikkuruiseen monitoimialtaaseen ehkä 12. Onneksi kylpylän vilkkain allas oli lastenallas ja muihin mahtui oikein hyvin. Samalla tuli ihmeteltyä 70-luvun arkkitehtuuria. Hotelli Mesikämmenessä on seinänä kalliota sekä kivenlohkareista koottua seinään. Niihin on yhdistetty betonipintoja. Kiviseinät ovat minusta rouhen tyylikkäät, mutta en tule varmasti ikinä lämpenemään betonille.

Kiviseinää ja betonia Hotelli Mesikämmenen tyyliin

Oikealla puolella seinä on kalliota

Viikon paras retki oli minusta perjantaina, kun kävimme poikien kanssa Torisevan rotkojärvillä. Maisemat kallioiden päältä ovat hienot ja huimaavat, koska siellä saa mennä niin lähelle reunaa kuin uskaltaa. Me ihailimme maisemaa turvallisen etäisyyden päästä reunasta, vaikka paremmat kuvat olisi tietysti saanut reunalta.

Toriseva on kiva retkikohde paitsi paikan kauneuden niin myös sen kesäkahvilan vuoksi. Torisevan kahvimaja on perustettu 80 vuotta sitten. Se on varsin sympaattinen paikka ja suklaa-kookoskakku on hyvää. Kahvimajalta lähtee merkittyjä luontopolkuja. Minä olin ajatellut, että kierrämme n. 3km lenkin, mutta sataa tihutteli ja Kahvimajalle protestiksi jäänyt poikalapsikin alkoi soitella peräämme. Varsinainen Torisevan kävelykierros odottaa siis vielä ;)

Torisevan rotkojärven kallio, kuvattuna järven rannalta

Maisema ylhäältä

Perjantai-iltana alkoi Hra Kepposenkin loma, joten ehkäpä tämä korpitaloutemme kulkee hiukan kevyemmin kahden aikuisen voimin. Kovasti toivon, että sää paranisi. Olisi aivan täydellistä, jos tulisi aurinkoa ja uimasäätä. Koska tämä kesä on ollut luminen ja kylmä, niin lienee parempi skaalata odotuksia... loppuisi edes sade.

Mukavaa viikonloppua!

22 kommenttia:

  1. Vaikken yleensä ilmoista valita, niin onhan tämä kesä ollut ihan p:stä! Todella toivon että ilmat lämpiäisivät ja aurinkokin paistaisi useana päivänä peräkkäin. Mukavia lomapäiviä sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kesän säät ovat kyllä olleet kehnot eikä loppua näy. Ennuste tänne lupaa ensi viikolle kolme sateista päivää +13-15 astetta. Huomisen ennuste sentään lupailee auringonpaistetta ja sillä pitää pärjätä sitten viikon verran eteenpäin. Täytyy vissiin laitta kello soimaan, että olen heti aamusta todistamassa auringon paistetta :D

      Poista
  2. Toivon minäkin, että ilmat lämpenisivät, niin pääsisitte nauttimaan mökkeilyn hyvistä puolistakin, joita kai niitäkin on... (en ole mikään mökki-ihminen itsekään). Mukava postaus joka tapauksessa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos aurinko paistaa, niin me vietämme ison osan päivästä laiturilla. Siellä on kiva lueskella kirjaa, vähän uida ja pojat saattavat innostua onkimaan. Siinä voi samalla katsella lintuja ja pilviä - yksinkertaisia on nämä mökkeilyn ilot :)

      Poista
  3. Meilläkin oli suunnitelma lähteä äitini mökille mutta mökin pienestä koosta johtuen emme päässeet sinne kun vanhempani ovat olleet siellä koko kesän. Rakastaisin mökillä oloa lapsuuteni mummola maisemissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista että ette pääse mökkeilemään :( toivottavasti vielä tulee mahdollisuus.

      Poista
  4. Minäkään en ole mökki-ihmisiä - ja onneksi ei ole mitään pakkomökkiä suvussa!
    Aika urheita kyllä olette!

    Pitkä ruutuaika aiheuttaa teinitytöissäkin kinastelua, ei sentään onneksi nahistelua. Niitä vaan on huomattavasti vaikeampaa saada mihinkään muualle kuin kauppakeskukseen shoppailemaan. Ja se puolestaan aiheuttaa minussa sekä kinastelua, että nahistelua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on ihana käydä mummolassa, joka sekin on vähän kuin mökki, koska sijaitsee järven rannalla haja-asutusalueella. Siellä on helppo piipahtaa, saunoa, olla yö tai muutama tai ajaa yöksi takaisin kotiin. Tämä korpimökki on sitten asia erikseen: täällä ollaan metsän keskellä, ketään ei näy missään ja kauppaan on 25km ja kotoa kestää ajaa tänne 3,5t. Lähimpään kaupungiksi kutsuttavaan on tunnin matka. Minullehan tämä on kuin joku olisi pudottanut minut keskelle Lapin erämaita ;)

      Meidän perheessä kukaan ei ole kiinnostunut lähtemään kauppakeskukseen shoppailemaan :) Siinä on se hyvä puoli, että rahaa säästyy. Esikoinen siellä käy joskus luuhaamassa kavereiden kanssa. Toistaiseksi pojat ovat luuhanneet lähinnä Gigantissa ja hampurilaisella.

      Poista
  5. Mä olen henkeen ja vereen vannoutunut mökki-ihminen, mutta ymmärrän, etteivät kaikki ymmärrä mökkielämän outoja nyansseja :)

    Ihanaa viikonloppua ja tulevaa koko perheen yhteistä lomaviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appiukon mökki minun makuuni aivan liian korpimökki. tänne kestää ajaa 3,5 tuntia, lähimpään kauppaan on 25km ja ketään ei näy missään. Ikkunasta näkyy vain vettä ja metsää. Tuossa parin kilometrin hiekkatieosuudella ei ole välttämättä näe koko lomalla yhtään muuta autoa. Tonttikin on pelkkää metsää :) Että ehkä tämä on kaupunkilaiselle turhan extremeä. Lapsuuden kesämökkipaikassa oli sentään yksi naapuri ja tiellä kulki autoja :D

      Poista
  6. En mäkään ole mökki-ihmisiä...sellaiset muutaman tunnin vierailut ovat ihan jees.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla yö tai pari menee mukavasti. Se tuon sellaisen pysähtymisen tunteen, mutta sittenhän se pysähtyminen alkaa jo vaivaamaan :D

      Poista
  7. Kuulostaa aika tutulta, en ole mökki-ihminen minäkään ollut ja ns. mökkeys on tullut ylihilseen, koska lapsuudessa vietin vain kirjat seuranain kuukausitolkulla mökillä. Sen koommin en ole niin kovin mökillä viihtynyt, jotenkin se ahdistaa se kaikki. Tänä kesänä oli jostain syystä toisin ja oikein hinguin lisäpäiviä mökillä, onko tämä joku ikäkriisi vai alkaako ne lapsuuden mökkitraumat vihdoinkin valua musta. Tiedä häntä, tässä on niin paljon analysoitavaa. Kyllähän sitä nyt jokainen aika pitkälle mökillä viihtyy, jos säät suosii ja päivän kaksi sateellakin lorvii kirjan kanssa, mutta sitten...

    Kivaa sunnuntaita Rva Kepponen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sitä taas pidetään mökillä sadetta ☹ Eilen oli kyllä ihanaa kun aurinko paistoi, mutta pianpa sitä tuli palattua maanpinnalle mökkileijunnasta. Olen niin kaupunkilaistunut että näille huonoille päiville kaipaan uimahallia, kahvilaa, leffateatteria, lounasravintolaa tai edes mahdollisuuksia hoitaa hankintoja syksyyn. Tuleepahan kerrankin luettua ja sateettomina hetkinä ihailtua luonnonkauneutta.

      Poista
  8. Minä olen ollut tässä yksinäni mökillä hetken verran, ja jatkuvat sateet ovat häirinneet tosi vähän. Olenkin todennut, ettei säillä olisi minulle itselleni niin väliä (aina voi lukea, kirjoittaa, haaveilla tai nukkua), mutta lasten kanssa niillä totisesti on. Puoliso lomaili trion kanssa kesäkuussa kaksi viikkoa, enkä tajua, miten he pysyivät tolkuissaan, kun koko ajan satoi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla menee muutama sadepäivä kivuttomasti, mutta sitten sää alkaa rassata minuakin. Lapsilla kestokyky riittää hädin tuskin yhteen päivään. Johonkin se ylitse pursuava energia pitää purkaa... kyllä sillä säällä on merkitystä. Sunnuntaina oleiltiin rannassa ja vähän uitiin ja jokainen oli hyvällä tuulella ja rentoutunut. Lisää sellaista kiitos!

      Poista
  9. Minäkään en kuulu mökkifaneihin. Olen viettänyt koko lapsuuteni mökillä toukokuun alusta syyskuun loppuun joka ainut viikonloppu ja koko heinäkuun. Muistoissa on toki kivoja uintihetkiä serkkujen kanssa ja metsäretkiä, mutta vielä enemmän muistiin tulee ne tylsät sadepäivät, kun vain istuin mökin sisällä lukemassa kirjoja tunnista toiseen. Ja muistan myös muurahaiset ja itikat ja ne kamalat ukonilmat, kun istuimme pienessä mökissä kuuntelemassa ja katselemassa sitä pelottavan tuntuista jytinää. Miehellä on ollut samanlainen lapsuus. Meillä ei ole tästä syystä mökkiä. Yliannostus saatu mökkeilystä lapsena.

    Toivottavasti siellä säät paranevat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole saanut edes pahaa mökkiyliannostusta lapsena, vaikka lomia onkin mökillä vietetty. Lähinnä tämä Suomen sateinen kesä on se, mikä minulla laskee mökkeilyinnokkuutta. Viileäkin kesä olisi vielä ihan ok, koska silloi voisi metsäretkeillä, mutta sade pitää kyllä meidän perheen neljän seinän sisällä.

      Sitten tämän postauksen olemme kokeneet täällä yhden ihanan hellepäivän ja loput ovatkin sitten olleet samanlaista kuurosateiden ketjua. Mutta täällä kuitenkin vielä sinnitellään ;)

      Poista
  10. Mä olen oppinu nauttimaan mökkeilystä vasta nyt lähivuosina. EN tykkää pakkohommista mökillä ja kind of pitkästyn. Nyt on kivaa kun pojat viihtyy ja jos vaan itsellä on kivat sukulaiset messissä. Eli istutaan terassilla koko päivä ilta ja yö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viihtyykö teidän kaikki pojat vielä mökillä hyvin? Kuinka pitkiä aikoja? Meilläkin pojat viihtyvät jos on uimasäätä tai rajoittamaton ruutuaika. Kun kumpaakaan ei ole, niin pientä kärhämää riittää.

      Meiltä puuttuu erämaamökiltä terassi kokonaan. Jos pojat viihtyisivät täällä tulevaisuudessa, niin pitäisi varmaan ryhtyä terassin rakennuspuuhiin...

      Poista
    2. Jostain syystä mun pojat rakastaa mökkeilyä. Ei päästä usein mut ehkä ne viikon ollu putkeen joskus. Ne ihmeen paljon tekee kaikkee ja vasta illalla ovat koneillaan.
      Jotain se luonto niille tekee. Mysteeri.
      Siel eivät ees riitele.

      Poista
    3. Tahtoisin tuollaisen luontomysteerin tapahtuvan meidänkin pojille!!! He roikkuisivat mielellään päivät pitkät (ja yötkin) koneillaan tai sitten haluaisivat pelailla lautapelejä, niin että vähintään yksi vanhemmista on mukana. Riitelyä riittää jopa kotioloja enemmän :(

      Poista