14. maaliskuuta 2017

Rytökasat kadotkaa!

Kuten varmaan tiedätte olen kovasti innostunut ulkoilusta, retkeilystä, kulttuurista, Pokemon Gosta, lukemisesta, kokkaamisesta ja vaikka mistä. Näihin kivoihin puuhiini saan nipistettyä aikaa kodin järjestyksen ylläpitämisestä. Se on minulle yksi maailman tylsimmistä hommista. Järjestyön jälki säilyy vain hetkisen ja sitten raivatun pinon paikalla on jo uusi pinon alku. Minä olen ehkä kuitenkin se perheen siistein ja järjestelmällisin tyyppi. Järjestelyhaluttomuuttani ei pidä sotkea siivoushaluttomuuteen. Imurointi sujuu sukkelaan pinoja siirtämällä tai imuroimalla niiden ympäriltä :D

Olen päästänyt pinojen kertymisen ryöpsähtämään käsistä. Monessa huoneessa on joku rytökasa, joka odottaa raivaajaansa. Koska suunnittelen olohuone-ruokatilan kalustuksen uusimista (siitä tulee ehkä sellainen viisivuotissuunnitelma), on syytä kohdata karu totuus, että pinot on raivattava. Huoh. Ystäväni on jo suunnitellut minulle tavoiteaikataulun kesään saakka.

Koska monesti blogistaniassa on ollut keskustelua siitä, että millaista on bloggaajan elämä oikeasti ja miksi kukaan ei paljasta sotkuisia nurkkiaan, niin minäpä nyt paljastan. Tässä on ruokailutilan astiakaapin ja avokeittiön seinämän välinen nurkka.


Pinoraivatessani voi samalla kivuliaasti tarkkailla kulutustottumuksiani. Koska en ole ehtinyt enkä jaksanut keskittyä lukemiseen, olen tilannut lehtiä. Siitä pitää tulla loppu. Lähimmässä pinossa on melkein neljännesvuosikerta naistenlehteä lukemattomana. Olen toki varmuuden vuoksi vielä tilannut vähän harrastelehteä ja mahdollisen sisustusprojektin vuoksi sisustuslehdenkin. Minulle riittäisi yksi lehti kuukaudessa, koska nukahdan yleensä iltaisin kesken ensimmäisen artikkelin.

Nyt lupaan itselleni, että vähän kerrallaan raivaan pinoja pois. Tuon ensimmäisen rytökasan siivouksen luulisi olevan helppoa. Siinähän on pääosin lukemattomia lehtiä, jotka voin kantaa suoraan lehtikeräysastiaan. Tulen tuntemaan suurta voimattomuutta siinä vaiheessa, kun pitäisi heittää harrastuslehtiä pois. Niissähän voi olla vaikka mitä mahtavia ideoita ;)

Nyt siis pyhästi lupaan, että aion pistää merkittävän osan vapaa-ajastani taisteluun pinoja vastaan. Heippa huvit ja retkeily, Rva Kepponen raivaa :(

36 kommenttia:

 1. Jaahas, siellä on lomalla kerätty energiaa oikein urakalla :D

  Toisaalta, mitä nopeammin Rva Kepponen raivaa, sitä nopeammin hän pääsee myös retkille ja huveihin. Ja mikä hienointa, todellakin huvitukset ansainneena. Tsemppia raivaukseen, raivolla raivaten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä loma on vähän energisoinut :) Ja ainakin ehdin lätisemään puhelimessa aiheesta ystäväni kanssa ja tekemään suunnitelmia.

   Aion ottaa sillä lailla pikkuhiljaa, mutta varmasti. Minulla on ainoastaan yksi päivä viikossa, jolloin ei ole pakollista menoa, niin en viitsi kalenteria tukkia hamaan tappiin asti rytökasaprojektilla ;) Mutta eiköhän alkuraivolla saa homman käyntiin ;)

   Poista
 2. Kiitos tästä! Tällaisia juttuja ja kuvia kaipaisin ehdottomasti lisää. Itsellä on useita pinoja lehtiä ja erinäisiä vaatteita. Asuntomme on joka mittapuulla aivan liian pieni perheellemme. Mutta parempaa ei ole löytynyt. Meillä on aika kovat kriteerit asunnon sijainnin, kunnon, koon, pohjapiirustuksen, hinnan ym. suhteen. Aika mahdoton yhtälö varmaankin. Myös itselle kertyy lukemattomia lehtiä, mutta en halua viedä niitä pois ennen kuin ehdin lukea - koskahan vaan, kun koko ajan tulee uusia?? Ja tuo neljännesvuosikerta on vielä lyhyt aika ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän asuntomme on myös hiukan liian ahdas isolle perheellemme ja ennen kaikkea mitkään säilytystilat eivät ole riittävän irtaimistollemme. Etenkään sille osalle irtaimistoa, mikä ei ikinä päädy kaappeihin ;) Pitäisi vaan ahkerasti hävittää tavaraa ja joskus jos pääsen rytökasoista eroon, niin tappaa heti kasan alut :D

   Poista
 3. Noita "rydksiä" kertyy todella salakavalasti :) Olen tässä vuosien saatossa opetellut laittamaan tavarat paikoilleen ja kun lapset muuttivat pois kotoa kaappitilakin lisääntyi. Nykyisin meillä on epämääräisiä tavarakasoja vähemmän. Tsemppiä raivaushommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rytökasat sikiävät kuin itsestään. Ovat kuin voikukat pihallemme, tulevat sanoin joukoin pyytämättä ;)

   Meillä kukaan ei ole ehtinyt kierrättämään lasten kamoja pariin vuoteen, joten kaapeissa on varmasti runsaasti kaikkea tarpeetonta. Osa vieläpä sellaista tavaraa, jonka saisi hyvin kiertoon jopa rahaa vastaan (siis että ei itse tarvitse maksaa :D ). Kun vaan ehtisi ja jaksaisi.

   Meillä ei oikein kukaan osaa laittaa tavaroita paikoilleen. Tai sitten paikaksi kaikelle sälälle muodostuu joku rytökasan alku ;) Siinä olisi opeteltavaa.

   Poista
  2. Meillä on suht siedettävä tilanne (mitä nyt tällä hetkellä remonttikaaos). Lähtökohtaisesti kaikelle ON oma paikkansa. Mutta voi turkanen, kun se hyvän ja hyödyllisenkin kaman kiertoon saaminen on työlästä ja aikaa vievää. Joku netti- tai Facebook-kirppariurakka on aina kamala voimainponnistus sääntöineen ja mittailuineen ja valokuvaamisineen ja sopimisineen. Ei mulla tahdo oikein olla aikaa sellaiseen.

   Kun ei oikein ole siihenkään, että keräisin vaatetta ja tavaraa ja veisin vaikka SPR:n Konttiin...

   Ehkä taas kesälomalla kierrätän. Roskiin en pysty juuri hyvää kamaa heittämään, olen sen verran ekoenthusiasti.

   Poista
  3. Kierrättäminen on todella työlästä. Olen noita nettipalstoja yrittänyt, mutta se on niin tuskaista hommaa, että aika eri riitä sen hallinnointiin. Puolet ostajista tekee ohareita, osa kysyy miljoona kysymystä ja sitten vain nouto muuttuu tarpeeksi postittaa. Argh :) Minä yritän heittää jonkun kirppiskeikan seuraavan vuoden sisään ja loput kannan sitten MLL:lle. Kyllä minäkin kaiken kierrätettävän kannan johonkin laatikkoon, ettei suotta mene kaatopaikalle jätteeksi.

   Poista
 4. Epäilen olevani ainakin jonkinlaisen keväthöyrähdyksen kourissa, sillä sain järjesteltyä pari pitkään (todella pitkään) raivausta vaatinutta tasoa. Kaikki kama vaan tasolta raakasti alas lattialle selvitettäväksi. Yllättävän nopeasti ja kivuttomasti se sitten lopulta kävi. Jälkikäteen sitten harmittelin, että olisihan homman voinut hoitaa hieman aikaisemminkin. Mutta veikkaanpa että rytöläjiä alkaa taas kertyä pikku hiljaa. Ja veikkaan yhtä vahvasti, että homma venyy kohdallani toistekin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tuollainen keväthöyrähdys! Ottaisin mielelläni vastaan tuollaisen :)

   Rytöläjät ovat siitä ikäviä, että nehän kertyvät suorastaan itsestään.

   Poista
 5. I feel your pain. Sama ongelma, missä vaakasuora pinta, siellä rytökasa!
  Epämääräisten tavaroiden epämääräinen kinostuma. Aina vaan vaikka vanhat kasat siivoaisi....:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaakapinnat kutsuvat rytökasoja. Illalla kun kiiltelee taso puhtaana, niin 24 tunnin päästä siinä on jo oiva alku :(

   Poista
 6. Meidän asunto on iso mutta siinäkin on huonot puolensa. Tuttavat tuo meille tavaroitaan - kun meillä on tilaa. Ja säkkikaupalla vaatteita lapsille - kun teillä ne menee käyttöön. Mut mihin kaikki ne loput... Tämä on loputon suo. Luulin tosiaan että kun on enemmän tilaa on siistimpää. Nythän niillä tavaroilla vasta onkin tilaa levitä ja räjähdellä ympäriinsä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se niin valitettavasti taitaa olla, että mitä enemmän säilytystilaa, sitä enemmän säilytettävää :( Luulen, että meillä olisi yhtä sekaista, vaikka olisi 50 neliötä enemmän. Se mikä oikeasti voisi auttaa tilannetta olisi sellainen 15 neliön kodinhoitohuone tuon kopin sijasta ja iso lämmin varasto.

   Poista
 7. hop-hop! Parikymmentä minuuttia joka päivä! Kyllä se siitä!
  ja kaikkea muuta sentapaista.

  Jaan kyllä ehdottomasti tuon tunteen raivaamisen työläydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen järjestysihminenhän tekisi juurikin 20min joka päivä ja paikat pysyisivät kunnossa. Minä olen niin mukavuudenhaluinen, että en viitsi vapaa-aikaani joka päivä pilata tavaroiden järjestelyllä ;) Johan tässä joutuu melkein päivittäin tiskaamaan ja pyykkäämään. Mutta yritän päästä säännöllisempään ponnisteluun ;)

   Poista
 8. Niin lohdullista, etten ole ainoa rytökasojen kerääjä. Nykyään olen kehittänyt jonkinlaisen sokeuden niiden suhteen. Siinä missä aiemmin ragesin niiden kasojen äärellä ja kiihdytin itseni lähes sydänkohtauksen partaalle, nykyään kuljen vain ohi. Mutta joo, silti tarttis tehdä jotain... :D

  Tsemppiä raivaukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös sokeutunut kasoille - ja aika pahasti. Pitäisi joku kerta yrittää shokkihoitoa ja tyhjentää joku vakiorytökasapaikka ja sitten vaan istua ihailemassa ja painamassa muistiin, että mitä vaakapinta näyttääkään ilman rytökasaa ;) ;)

   Poista
 9. OI miten lohdullista, kyllä noita kasoja ja pinoja löytyy meiltäkin, ihan liikaa ja osa on jopa tuupattu kaappeihin odottamaan siivoustaan, ihmettelen suuresti, että meidän kaikki kaapit on ihan täynnä...

  Kun vaan saisi aikaiseksi... Onnea matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on niitä kasoja tuupattuna kaappiin ja sohvan allekin olen jemmannut niitä :D :D Jos nyt ensin raivaisin nämä lattiakasat ja sitten joskus syksyllä voisin päästä käsiksi niihin rytökaappeihin. Ei ole minusta inspiroivaa puuhaa lainkaan, mutta yritän ponnistella eteenpäin kasa kerrallaan :)

   Poista
 10. Olet ihana, rouva Kepponen :) Rytökasat ovat tuttu näky meilläkin, tosin tuo sinun kuvaamasi on kesyä kamaa meidän nurkissa majaileviin yksilöihin. Kiitos kuitenkin vertaistuesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Tuo ei ole minun pahin rytökasa :D Mutta se on varaan pahin näkyvillä oleva. Kaikkien rytökasoje äiti on sellaisessa paikassa, että se ei juurikaan näyt mihinkään, sitä varten se on saanut kasvaa ja pulskistua rauhassa :D Saas nähdä milloin pääsen siihen käsiksi ja kuinka kauan sen perkaus viekään.

   Poista
 11. Sielunkumppaninini!
  t. Rytökasoen kuningatar
  EN kyl tajua tota ettei lehtiä ehdi lukemaan. Jopa silloin kun kävin oikeissa töissä ja kotona 2 ja 4v lapset MÄ EHDIN LUKEA MUN LEHDET.
  No joo, kaikilla on omat prioriteettinsa. Mulla toi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs me rytökasojen kuningattaret :) Valtakunnassa on kaikki hyvin kun pinot huojuvat kuin palmut ;)

   Se voi olla, että minulla tulee päivän aikana lukukiintiö täyteen. Olen joutunut lukemaan normaalia enemmän viimeisen vuoden aikana. Tai sitten toinen syy on Netflix.

   Poista
 12. Minulla tahtoo noita rytöläjiä kertyä kodinhoitohuoneeseen. Ne tulee lähestulkoon siitä kun siivoan jotain kaappia ja sieltä kerään kirpparitavaroita, no kirpparille ne ei kovin nopeaa juokse vaan läjät odottelevat kodarissa kuukausitolkulla.
  Mutta alkoi niin naurattamaan noi tilatut mutta lukemattomat lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodinhuone on minusta sallittua aluetta rytökasojen kasvattamiseen :) Mihinkäs sitä muuten varastoisi ne kierrätykseen menevät kamppeet. Yksi minun suurimmista asumishaaveista olisi sellainen kunnon kodinhoitohuone, jossa mahtuisi myös säilyttämään viiden hengen vaatteet. Ei tarvitsisi rontata niitä kerroksesta ja tilasta toiseen. Pääkaupunkiseudun neliöhinnoilla haaveeni tuskin toteutuu ikinä...

   Poista
 13. Näyttää ihana sellaiselta pinolta, joita minulla on askarteluhuoneen lattialla enemmän kuin laki sallii. Mistäköhän saisin buustin sen siivoukseen ja raivaukseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Askarteluhuoneessahan kuuluu olla pinoja, jotta voisi samalla inspiroitua omistamistaan tarvikkeista ;) Mutta kyllähän niillekin ajoittainen järjestäminen ja perkaaminen tekee hyvää. Minulla on sellainen askartelukaappi ja sen sisältö on juuri siinä tilassa kuin viimeisen joulukortin jäljiltä jäi :D

   Poista
 14. Ihana postaus. Nauratti tuo kuva, niin tuttua. Minäkin olen tällä viikolla voivotellut noita rytökasoja, niitä on erityisesti minun työhuoneessani. Lastenhuoneista tulin siivonneeksi niin tehokkaasti pari viikkoa sitten rytökasoja, että siinä tuli menneeksi myös esikoisen ruotsin läksymonisteet...itku häneltä tuli ja piti sitten laitella viestiä wilman kautta opelle, että nyt on äidin vika, että läksyt ovat tekemättä ja koko monisteet raivattu pois.

  Mulle tuli arvostelukappaleeksi juuri kirja "Paikka kaikelle" ja tuo otsikko jo kuulostaa hyvälle. Paikka kaikelle. Meillä sinällään olisi säilytystilaa myös, mutta kun kaikki vaan jää niin helposti epämääräisiin pinoihin.

  Tsemppiä sinne raivaamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen joskus siivouspuuskassani myös hävittänyt lasten tärkeitä koulupapereita. Yhtenä kesänä meni jopa todistus. Lapsilla on parhaimmat ja väljimmät säilytystilat, mutta silti minun pinoissani lojuu aina heidänkin papereitaan. Jouduin ottamaan syyt niskoilleni, vaikka olin ainakin viidesti sanonut, mihin ne tärkeät koulupaperit pitää viedä ;)

   Me olemme pinoperhe, kaikesta ei voi syyttä säilytystilojen niukkuutta ja kodin pienuutta. Mutta kyllähän nuo seikat tietenkin vaikuttavat asiaan. Mutta eniten ne vaikeuttavat vaate- ja harrastusvälineiden säilyttämistä. Isoista jutuista kuten pyörät puhumattakaan :(

   Paikka kaikelle kirjan nimenä kuulostaa hyvältä. Jos kirja tarjoaa hyviä vinkkejä, niin tee siitä postaus.

   Poista
 15. Sama vika on myös minulla, että osa lehdistä jää lukematta. Sitten huomaa aikojen päästä, että olisi näitäkin lehtiä täällä pinossa. Kierrätän äitini kanssa lehtiä, joten tulee halvemmaksi, jos unohtuu joku lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtien kierrättäminen on kyllä fiksu homma. Minä olen joskus kierrättänyt noita lehtiä neuvolan aulaan. Harmi, ettei enää ole mitään asiaa sinne. Minulla ei äiti enää jaksa lukea :( Täytyypäs kysellä, että kiinnostaisiko töissä jotakuta pino lehtiä.

   Poista
 16. Onneksi muiltakin löytyy rytökasoja =).

  VastaaPoista
 17. Meillä on kanssa noita itsekseen kasvavia pinoja ja röykkiöitä. Jos tavarat korjaa tai korjaisi heti omalle paikalleen niin huomaan, että pinot eivät muodostu niin helposti. Sitten kun tavaraa on jo valmiina lattioilla niin ajattelee, että ei väliä onhan nuokin tuossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta. Jos noudattaisi periaatetta "Kaikelle on paikka ja kaikki paikalleen" niin eipä kertyisi rytökasoja. Jotenkin vaan olen kykenemätön tuollaiseen :(
   Mukavaa viikkoa!

   Poista