8. kesäkuuta 2016

Maltan hotelli ja nähtävyydet

Palaan vielä kuopuksen ja minun Maltan matkaani hotellin ja nähtävyyksien osalta.

Alkuperäinen suunnitelma oli matkustaa Madeiralle, mutta matkamessujen aikaan satuin huomaamaan, että Maltalle oli tarjouksessa All Inclusive matka ja niin päädyimme Maltalle. Matkamme oli tällä kertaa Aurinkomatkojen valikoimasta.

Minusta hotelli oli hyvä ja palvelut toimivia. Koin saavani rahoilleni vastinetta. Voi olla, että kiihkeimpänä sesonkina aurinkotuolit loppuvat ja ravintoloihin joutuu jonottamaan, mutta meidän lomaviikkonamme ei ollut tungosta. Matkalijoista suurin osa oli brittejä, oli lapsiperheitä ja eläkeikäistä porukkaa. Lomatunnelma oli leppoisa ja brittieläkeläisten kunniaksi pitää sanoa, että he olivat hyvin rentoja ja hauskoja ja lastenvihaajat puuttuivat joukosta.

db Seabank, alkulomasta oli pilvistä ja tuulistakin 

Pilvinen sumupäivä jälleen


Maksoin lisämaksun merinäköalasta. Jälkikäteen luin, että moni oli moittinut noita 
huoneita meluisiksi kadulta kuuluvan liikenteen äänien takia. 
Me emme onneksi kuulleet mitään. Huoneemme oli 4. kerroksessa.

Kuopuksen mielestä hotellissa parasta oli sisäuima-allas. Merivesi oli vähän viileää, ulkoallas oikeastaan merivettäkin kylmempää, joten +29 asteinen sisäuima-allas oli ihana lisä. Kuopus puljasi siellä tuntikausia ja minä lueskelin dekkaria kun kyllästyin uimiseen.


All Inclusive ruokatarjoilu oli enemmän suunnattu aikuiseen makuun. Perusbuffetin lisäksi hotellilla oli neljä erikseen varattavaa teemaravintolaa: italialainen, viidakkoteemainen amerikkalainen, churrascaria tyylinen liharavintola ja aasialainen ravintola. Lapsille sai churrascariasta ja aasialaisesta ravintolasta ranskalaiset ja kananugetit. 

Illallisbuffetissa ei ollut päivittäin pizzaa ja lounaalla ei ollut ikinä pizzaa. Tämä oli pojalle vähän kova paikka ;) Sen sijaan pizza tarjoiltiin allasbaarissa klo 15 alkaen. Pizzan himoinen kuopus otti ruokailurytmikseen aamupalan, hyvin hyvin kevyen lounaan ja sitten klo 15 alkoi pizzan tankkaus. Pizzatankkaus sotki aika lailla illallisrytmiämme ja osassa varatuista ravintoloista kuopus söi vain leivän. Sitten kävimme juuri ennen buffetin sulkemisaikaa hakemassa hänelle pienen annoksen pastaa. Buffetruoka oli hyvin tavanomaista, ravintolat sen sijaan olivat hyvät. Alkoholitarjoilu oli huomattavan hyvä AI paikaksi. Baarista sai hyvää kuohuviiniä ja mm. Baileysin korvikkeesta tehtyjä drinkkejä.

Jonkun pojan aamiainen :)

churrascaria liharavintola

Merinäköala, lounas ja lasi roseeta. Life is good :)

Aasialaisen ravintolan ankkaa, hoisin-kastiketta ja lettuja. Todella hyvää!

Loma oli pääosin leppoisaa oleilua ja uimista. Minua tietenkin poltteli Maltan nähtävyydet. Kuopus ei ollut innokas poistumaan hotellista, mutta saimme aikaiseksi muutaman kompromissiratkaisun. Kävelimme hotellilta Anchor Baylle ihailemaan maisemia. Mieleemme jäänee se, että saimme sieltä ilmaisen taksikyydin hotellille. Taksikuski oli kesäduunissa Maltalla ja olin alunperin kotoisin sieltä, missä superbabysitterimme nykyisin asuu osan vuodesta. Kävimme veneretkellä Comino-saaren Blue Lagoonilla ja teimme melkein koko päivän nähtävyyskierroksen. Nähtävyyspäivä oli tarkoituksena toteuttaa hop-on-hop-off bussilla. Ajauduimme tästä erimielisyyteen, kuopus vaati autokyytiä bussin sijasta.  

Vasemman puoleinen vilkas kaupunkiliikenne ei houkuttanut auton vuokraukseen. Olin suhteellisen varma, että taskuparkkeeraus ei tule ikinä onnistumaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi lopulta taksi. Varasin netin kautta tuntihintaan taksin, jolla kiersimme ison osan saarta. Kuljettaja suoritti matkaoppaan hommat ajaessaan. Taksisetä hiffasi nopeasti, että nyt on kyydissä nähtävyyksien himoinen sekä kärsimätön turisti ja osasi hyvin auttaa reitin suunnittelussa. Pientä kuittailua kuulin Suomessa siitä, että Kepposka se ajelee saarta nähtävyyksien perässä taksilla. Toki olin sen verran kustannustietoinen, että taksireissu tuli halvemmaksi kuin matkatoimiston vastaavat retket. Kuopus ei paljoa perusta selostuksista ja minusta oli kiva jutella maltalaisen kanssa maasta.

Nähtävyyspäivä oli todella sumuinen ja kuuma ja kostea. Tuli aika hikinen kierros :) Kierroksemme ensimmäinen pidempi pysähdys oli Maltan pääkaupungin Vallettan vanha kaupunki. Merinäkymät eivät säästä johtuen olleet parhaimmillaan.

Kuopuksen mielestä Vallettan paras juttu oli nuo tykit. Niillä ammutaan klo 12.

Hikinen+meikitön selfie ja hienot kukkaistutukset Upper Barrakka gardenissa

Vallettan vanha kaupunki jätti minut hiukan kylmäksi. Toki parvekkeet ikkunaluukkuinen olivat söpöjä, muutamassa kohdassa vanha ja moderni yhdistyivät todella hienosti, mutta ei Valletta ollut mitenkään mieleen painuva. Ehkä Valletta olisi ollut parhaimmillaan iltapäivällä ja auringon laskiessa. Vuosi sitten Dubrovnik teki lähtemättömän vaikutuksen, joten ehkä tuli liikaa verrattua Vallettaa siihen.

Vallettan parvekkeita ja ikkunaluukkuja

Vanhaa kaupunkia halkova pääkatu.
Minusta oikean puoleinen moderni rakennus sopii huikean hyvin vanhaan kaupunkiin

Markkinameininkiä

Vallettasta jatkoimme matkaa katsomaan megaliittitemppeleitä. Ne ovat maailman vanhimmat vapaasti seisovat rakennukset, joista vanhimmat ovat 3500 eKr. Megaliittitemppelit ovat siis pyramidejakin vanhemmat ja ovat myös UNESCOn maailmanperintökohteita. Megaliittitemppeleitä on Maltalla useita, yksi tunnetuimmista on kaksikko Hagar Quim ja Mnajdra. 

Temppelialueet on suojattu isoilla telttakatoksilla


Megaliittitemppelienkin rakentajilla oli kevätpäiväntasaukseen jippo. 
Silloin aurinko paistaa tuolta pyöreästä reiästä.

Taksisetä osasi neuvoa hyvin hätäistä turistia. Samalla lipulla pääsee sekä Hagar Quimiin että Mnajdraan, mutta niiden välillä on vartin kävely. Taksisedän mukaan ne molemmat ovat hienoja ja aikuinen historiasta kiinnostunut toki katsoisi ne molemmat, mutta poikani todennäköisesti ei havaitse paikoissa mitään eroa ja on vain nyrpeänä 30min kävelystä kuumuudessa :) Joten tsekkasimme vain Hagar Quimin sekä museon ja sen elokuvan megaliittitemppeleistä. Kuopus piti enemmän megaliittitemppelistä kuin Vallettasta.

Hagar Quimista jatkoimme matkaa kurkkaamaan huikeat merinäkymät Blue Grottoon. Sieltä matka jatkui Maltan entiseen pääkaupunkiin Mdinaan. Se oli päivän paras kohde minusta. Ne hiljaiset, kapeat kujat joita reunusti vanhat kivitalot. Ne värikkäät parvekkeet ja ikkunaluukut ja siellä täällä kukkivat ruukkukukat saivat sydämeni sykkimään Mdinalle. Se oli sellainen paikka, jossa olisin voinut vaellella koko päivän pysähtyen välillä kahville tai jäätelölle. Jotain taikaa oli Mdinan tunnelmassa, koska kuopuskin viihtyi siellä selkeästi paremmin kuin Vallettassa. Ehkä ne pienet sokkeloiset kujat vetoavat lapsiinkin.

Ihana Mdina:





Ainiin, kävimmehän me vielä matkalla Vallettaan bongaamassa kirkonkin (Rotunda of Mosta). Ei olisi kannattanut :) Vallettassa poika ilmoitti, että yksi kirkko on jo nähty ja toista ei ole tarpeen nähdä. Siten minulta jäi sitten näkemättä yksi saaren päänähtävyyksistä eli St. Johnin katedraali. 

Kiintiökirkko :) Kannattihan tuo tsekata, koska en muista nähneeni vaaleansinistä kirkkoa.

Ja kupolikin oli varsin komea

Kirkon sijasta söimme jäätelöt Vallettassa tuolla pallossa sisällä


About tälläinen oli nähtävyysreittimme, ajomatkat eivät ole kovin kummoisia 67km

Maltan nähtävyydet olivat hyvät, mutta kyllä silti Maltan parasta antia oli veneretki Cominon saarelle. Tekemistä ja näkemistä olisi riittänyt kevyesti toiseksikin viikoksi. Sellainen olo on, että mitään tarvetta ei ole palata katsomaan paikkoja Maltalla. Toisaalta Malta oli perushyvä Välimeren lomakohde, jossa voisi ihan hyvin vierailla useammankin kerran.

Tulipas tästä pitkä juttu. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

18 kommenttia:

  1. Kiva postaus 😊 Ihan tuli kuule tunne, että olis kiva käydä tuolla(kin). Ihana tuo teidän selfie 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogistani löytyisi sulle haaste :)

      Poista
    2. Kiitos sekä kommentista että haasteesta :) Kohta tulen kurkkimaan haastetta.

      Poista
  2. Olipa taas mukava lukea matkajuttujasi. Malta kyllä kiinnostasi!

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus ja osuva. Nääs pitäisi tässä alkaa etsiä joku äkkimatka heinäkuun alkuun jonnekin lämpimään paikkaan. Ei saisi olla kallis mutta ei tarvitse olla superhalpakaan, mutta Finskin suorat lennot jne. Huh, mun vaatimuksia :D. Malta näköjään voisi olla vaihtoehto ainakin jossain vaiheessa käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Malta on kiva kohde. Tosin jos haluaa rantaelämää, niin sitten pitää valita juurikin tuo Mellieha. Se on puolestaan aika pieni paikka ja hiljainen.

      Poista
    2. No juu. Matka varattu, Lefkas kutsuu :)

      Poista
    3. Ihanaa matkaa! Näillä keleillä takuuvarma aurinko ja lämmin vesi kuulostaa parhaalta.

      Poista
  4. Maltalla olisi kivaa käydä! Mies siellä vietti aikanaan monta viikkoa, itse en ole käynyt ikinä.

    VastaaPoista
  5. Voi tuota pizzanhimoista matkatoveria. :-D

    Sinä se osaat kirjoittaa nämä matkajutut aina niin kiinnostavasti, että ei tässä mitään kärsivällisyyttä tarvittu. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu :)
      Kuopuksemme oli suunnitellut elävänsä matkan ajan aamupalaletuilla ja pizzalla ja olihan se hetkellinen shokki, kun pizzaa ei ollutkaan ihan joka aterialla :D

      Poista
  6. Kääk, tässähän tulee aivan matkakuume... Olen jo pitkään haaveillut matkasta Maltalle mutta aina se on jäänyt. Pitäisiköhän ottaa takaisin agendalle? Ihana tuo pizzanhimoinen kuopus <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Malta oli kiva matkakohde. Rantoja on vähän ja ne ovat pieniä, mutta jos se ei haittaa, niin Malta on mukava ja helppo ja siellä on myös paljon nähtävää.

      Poista
  7. Vitsi osaat hyvin kirjoittaa matkakertomusta, ahmin joka sanan. Tuo pizzahommeli oli hauska, miten muuten lomalla on tärkeää, että ruoka-asiat sujuu.

    Kivaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia :)
      Kuopuksen taivas on all inclusiven pizza, letut, pekonileivät ja limsa. Pieni ihminen oli odottanut koululaismatkaa ja pizzaa pitkään :) joten pakkohan se oli sopeutua outoon aikatauluun.
      Kiitos samoin- mukavaa viikonloppua!

      Poista
  8. Kiva postaus. Tuonne olisi ihana päästä!

    VastaaPoista