20. kesäkuuta 2016

Kokemuksia Kiovasta

Olin ystäväni kanssa viikko sitten viikonloppureissulla Kiovassa. Kiova matkakohteena on herättänyt hämmätystä. Miksi Kiovaan? Mitä siellä voi tehdä? Onko siellä turvallista? Saako siellä edes syödäkseen?

Tällä hetkellä Kiova on turvallinen matkakohde. Tilanne on toki sellainen, että olosuhteet voivat muuttua nopeasti. Turvallisuuden lisäksi Kiova oli myös rauhallinen. Siellä saa kävellä rauhassa, kaupungilla on väljää eikä taskuvarkaitakaan tarvitse juuri varoa.

Kiova tarjoaa paljon nähtävää: puistoja, kirkkoja, luostareita sekä kauniita rakennuksia. Kokopäivän retken voi tehdä Tsernobylin alueelle tai korruption keulakuvan Yanukovcyhin palatsiin Mezhyriyaan. Meiltä nämä kokopäiväretket jäivät väliin matkan lyhyyden vuoksi ja keskityimme Kiovan tarjontaan ja erinomaiseen ruokaan.

Vietimme viikonlopun pääosin kävellen. Meille oli yllätys kaupungin mäkisyys, se tuntui jaloissa loman päätteeksi. Tuntikausia tallustelimme pitkin Kiovaa nähtävyydeltä toiselle pysähtyen välillä ravintolaan välipalalle tai -drinkille. Hotellimme sijaitsi varsin viehättävällä alueella taidekadulla Andriyivski Uzvizillä. Alueella oli paljon kivoja ravintoloita ja näkymää hallitsi upea barokkityylin St. Andrewin kirkko. Keskusta-alueella suurin osa rakennuksista oli hyvässä tai vähintään keskinkertaisessa kunnossa ja karmeat "neukkukuutiot" loistivat poissaolollaan. Puistoissa kukki kukat. Tässä ensimmäiseksi katunäkymiä.

Oopperatalon viereinen aukio

Oopperatalo

Random snap

Random snap

Random snap

Sofian katedraalin puisto

Kaunista vai mitä?
Kävimme tutustumassa Pyhän Sofian Katedraaliin puistoineen, St. Michaelin kirkkoon, Tsernobyl museoon, Golden Gateen, oopperataloon, yliopistoon ja sen viereiseen puistoon sekä sokerina pohjalla upeaan Perchersk Lavra luostariin. Laitan nähtävyydet omaan postaukseensa, mutta tässä yksi kirkkokuva makupalaksi.


Sitten siitä ruokapuolesta... emme todellakaan kärsineet nälkää tai janoa ja minun hyvin herkäksi muuttunut vatsani ei reagoinut mihinkään.

Mansikkamargarita. Ei ollut juoman määrässä eikä tequilassa pihtailtu.
Huomaatteko, että olen oppinut ottamaan sellaisia selfietä johon tulee koko naama.

Kievin kanaa ja perunapaistosta. Herkullista!

Ystäväni ankka-annos

Suussa sulava filet Mignon

Helmikanan ja fasaanin maksapateeta. Olisin ostanut kotiinkin, jos olisi säilynyt kunnolla.

bruschettaa 

creme brülee

Mitä ruoka maksoi? Ravintolalaskumme kahdelta oli yleensä n. 2000 paikallista joka vastaa n. 70€. Eli 35€ per nuppi. Eihän se mitenkään hirveän halvalta tunnu, mutta ateriamme koostui aina alkudrinkeistä, kolmesta ruokalajista ja pullosta viiniä. Ravintolat olivat keskusta-alueen kalliimpia paikkoja. Voileivän ja oluen siemaisi n. 4€.

Ulkomaiset tunnetut ketjuhotellit olivat kallista yleiseurooppalaista pääkaupunkitasoa ja siksi päädyimmekin valitsemaan paikallisen boutique hotellin, joka oli varsin sympaattinen. Huonekin oli söpö ja tilauksemme erillisistä vuoteista toteutui. 
Minulta tulee aina miinusta kokolattiamatosta, aavistuksen tunkkainen oli tämäkin.
Tunkkaisuudesta tuli mieleen, että Kiovassa ei saa sisätupakoida missään.

Aamiaiskattaus

Hyvällä säällä aamiaisen saattoi syödä ulkona. Suloinen terassi!

Tuplalettuaaminen: rahkalettu ja tavallinen lettu ja hunajaa :)

Seisovan pöydän lisäksi aamiaiseen kuului tilattavia vaihtoehtoja.
Kokki oli vähän koristellut puuroannostani :)

Miten Kiovassa pärjäsi englannilla? Jokaisessa ravintolassa oli englanninkielinen ruokalista. Tarjoilijoiden englannin taito oli välttävä. Ystäväni puhuu jonkin verran venäjää, joten hyvin tulimme ymmärretyksi. Taksia emme käyttäneet lainkaan. Olin etukäteen ostanut retkifirmasta yhden retken ja lentokenttäkuljetukset. Retkifirman henkilökunta puhui erinomaista englantia. 

Jos haluaa kokea slaavilaista tunnelmaa tai tutustua ortodoksikirkkoon, niin Kiova on Venäjän Pietaria ja etenkin Moskovaa helpompi matkakohde. Kiovassa voi liikkua kävellen, siellä pärjää englanniksi kohtalaisesti, on turvallista, joka paikassa toimii luottokortti eikä sinne tarvitse viisumia. Kiovaan pääsee suoralla kahden tunnin lennolla Helsingistä, toinen nopea reitti on vaihdolla Riikan kautta. Yllätykseksemme suora lento oli mennen tullen myyty viimeistä paikkaa myöden. 

Meillähän Kiovan reissu on saanut alkunsa siitä, että ystäväni on puhunut yli 1000-vuotisista hienoista venäläisistä kaupungeista ja minäkin olen kiinnostunut niistä. Siis tietämättä edes kaupunkien nimiä tai sijaintia. Sitten puhelimessa puhuessamme ystäväni sanoi, että käydäänpäs kääntymässä jossakin noista kaupungeista viikonloppumatkalla. Minun tehtäväkseni jäi alustavat matkasuunnittelmat. Kaverini ei muistanut sillä hetkellä yhtään kaupungeista nimeltä ja nämä mystiset kaupungit jäivät minun selviteltäväksi. Kiova oli ensimmäinen minkä löysin googlella :D :D 

Olen toki kuullut irvailua siitä, että rouva Kepponen lähtee tutustumaan venäläisiin kaupunkeihin ja päätyy naapurivaltioon Ukrainaan. Close enough!

24 kommenttia:

 1. Upeita kuvia nin rakennuksista kuin ruoka-annoksista. Tämän postauksen jälkeen en ainakaan suoralta kädeltä kieltäytyisi Kiovan matkasta, minkä olisin ehkä muuten tehnyt 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se Kiova vedä vertoja Länsi-Euroopan tunnetuimmille pääkaupungeille, mutta on se kiva kohde. Jos haluaa tosiaan tutustua itä-eurooppalaiseen ja slaavilaiseen meininkiin, niin Kiova on oiva portti siihen. Siellä on paljon Venäjän hallitsijoiden rakennuttamia rakennuksia ja sellaista Venäjä fiilistä, mutta kaikki on toimivampaa, leppoisampaa ja väljempää.

   Poista
 2. Wau! Söin justiinsa mutta silti nielen kuolaa kun katselen noita ruokakuvia. Pistetäänpä kohde korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitsimme ravintolat sen mukaan, että mitä sattui vastaan. Niitä riitti valittavaksi, melkein joka talon kivijalassa oli jonkinlainen anniskelupaikka: ravintola, kahvila, baari. Kaikki sattumanvaraiset valintamme osoittautuvat erinomaiseksi. Lisäyllätyksenä oli se, että ukrainalaiset valkoviinit olivat hyviä :)

   Poista
 3. Onpa todella upeaa Kiovassa! Nuo rakennukset ovat kyllä oikeita taideteoksia, eikä ruokakaan yhtään hullumalta näytä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiovassa oli kyllä kauniita rakennuksia ja sieviä puistoja :)

   Poista
 4. Hehee, yhtä kysymystä tuossa listassa ei ollut, ja se tuli mulle ekana mieleen: missä on Kiova? No löytyihän se sitten kun googlettelin. Ei tulisi kyllä ihan ensimmäisenä lomakohteeksi mieleen, mutta eihän tuo nyt mitenkään pahalta vaikuta. ;-)

  Olipa taas niin hersyvästi kirjoitettu juttu, että tätä oli ilo lukea. Random snapit oli parhaita, kun niitä oli monta. :-DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Mitä, eikö sinulla olekkaan ollut matkahaaveiden kärkipäässä Kiova? :D :D

   Matkakohteen valinta on aiheutti kummastusta. Fanitan kovasti Italiaa ja Ranskaa, niin miksi sitten matkustaa Kiovaan, jos voisi mennä vaikka Pariisiin. Mutta arvasin, että tykkään Kiovasta, koska pidin Pietarista ja Moskovastakin. Ytäväni seura näihin vähän valtavirrasta poikkeaviin kohteisiin pitää hyödyntää, perhereissut voi tehdä sitten paremmin ennustettaviin länsimaihin.

   Poista
 5. Tämän perusteella lähtisin heti puurolle Kiovaan ! Täytyy itsekin tutkia, missä se Kiova on ja miten sinne pääsee !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa tsekata Itä-Eurooppaa ja kokea slaavilaisuutta, niin Kiova on siihen helppo vaihtoehto.

   Poista
 6. Mulle tuli nälkä katsellessa noita ruokakuvia! Koskaan en muuten ole saanut noin ihanan näköistä aamupuuroa missään. Pitääkö lähteä Kiovaan siis? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisihan sitä alkaa koristelemaan aamupuron kotonakin sieväksi. Joskus teenkin pensasmustikoista sydämen kaurapuuron päälle :) Mutta kivempihan se on kun joku toinen valmistaa ja tarjoilee sen puuron :)

   Poista
 7. Ihania matka kuvia!
  Ja herkulliset ruokakuvat!
  Kyllä tuolla olisi kiva joskus käydä!

  VastaaPoista
 8. Tässä teki itsekin mukavan mielikuvamatkan Kiovaan kuviesi ja tekstiesi parissa. Ihania kuvia ja paljon lämmintä tunnelmaa. Aurinkoa juhannukseesi.

  VastaaPoista
 9. Hieman herkun näköinen tuo margarita! Ja rakennukset ihanan näköisiä, kivaa päästä kuvien kautta paikkaan jossa ei ole käynyt!

  VastaaPoista
 10. Vitsi noita ruokakuvia....vähäkö herkun näköisiä!
  Voisin kyllä harkita Kiovaa juttusi perusteella....
  Ihanaa Jussia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa kokea Itäblokkimeininkiä, niin Kiova on siihen oivallinen kohde. Tosin vielä helpompi on Pietarin risteily ja retkipaketti Pietariin. Minun ainakin tulee helposti sorruttua menemään niihin hyväksi havaittuihin kohteisiin, joskus tekee tosi hyvää ihmetellä maailman meno jossain vieraassa kolkassa. Jälleen totesin, että voisin reunaehtojen täyttyessä (=talous, koulu, lääkärit ja kielenopetus) asua ihan onnellisena Kiovassakin.
   Kiitos samoin - ihanaa juhannusta!

   Poista
 11. Hei!

  Mikä tuon hotellin nimi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut, että kommenttisi jäi odottelemaan hyväksyntääni enkä huomannut sitä.

   Hotellin on Vozdvyzhensky Boutique Hotel

   Poista