4. maaliskuuta 2024

Paras kuivakakku ja ihania lounaita

Olen kirjoittanut jo monesti siitä, että meillä on työpaikalla pullapiiri. Se kokoontuu joka torstai ja jokainen jäsen tuo vuorollaan pullaa. Yllättävän moni leipoo itse. Pullapiirin osallistujista on 70% miehiä ja silti itse leipominen on suosittua. Olen jaksanut koronan jälkeisessä elämässä käydä aika harvakseltaan pullapiirissäkin. Se on tämän vuoden ryhtiliikkeen paikka :)

Minulla oli pullavuoro pari viikkoa sitten. Olin luvannut pyhästi leipoa. Aloitin tietenkin iltamyöhään leipomisen suunnittelun ottamalla hätäpuhelun ystävälleni Leenalle "Apua, mulla on pullavuoro huomenna ja pitäisi äkkiä leipoa jotain helppoa ja hyvää. Ehkä joku kuivakakku. Onko sinulle mitään hyvää reseptiä". 

Leena tietenkin ratkaisi ongelmani. Kiitos! Ratkaisu oli erinomainen valkosuklaa-kaardemummakakku. Nam! Työpaikalle viemäni kakun koristelin valkosuklaaraidoilla ja sydänströsseleillä, tarjoilulautaselle asettelin vielä sydämen mallisia vaahtokarkkeja.

Kuivakakku ennen koristelua

Kakku tarjoiluvalmiina

Piti oikein poseerata kakun kanssa toimistolla :D

Tämän ohjeen sain Leenalta

VALKOSUKLAA-KAARDEMUMMA KAKKU

150g pehmeää voita tai margariinia
1,5dl sokeria (siro)
2 keskikokosta munaa
1-2tl kardemummaa (sitä rouheampaa putkilossa)
noin (60-)100g valkosuklaata (Panda on leipoessa paras)
3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1,5dl lämmintä maitoa

Valmisteluna laita uuni lämpiämään 175C.
Voitele kakkuvuoka hyvin voilla ja "jauhota" se joka puolelta sokerilla.
Rouhi valkosuklaa terävällä veitsellä pieneksi.
Mittaa taikinakulhoon pehmeä rasva ja sokeri sekä kardemumma.
Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa astiassa, jauhot, leivinjauhe ja suola.
Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi.

Tee taikina. Vaahdota sähkövatkaimella rasva ja sokeri tasaiseksi, lisää seokseen munat yksitellen, välissä aina kunnolla vatkaten.
Lisää taikinaan vuorotellen kuivataineet (mielellä siivilöiden) ja maito, aina vähän kerrallaan.
Sekoita lopuksi taikinaan esim nuolijalla valkosuklaarouhe.
Annostele taikina tasaisesti kakkuvuokaan (n. 1l vuoka) ja paista 175C uunin alatasolla 50-70min.
Ota someen hyvä kuva valmiista kakusta ja myhäile onnistumisesta. Valmis.

Sutkautuksia-blogin Tarun kanssa kävimme lounaalla Itä-Helsingissä Rastilan kartanossa toimivassa Cafe Monamissa. Kartano on saneerattu hienosti ja sisustettu silmää hivelevän modernin tyylikkäästi ja ruoka on hieman perushyvää parempaa. Käynti Monamissa ilahduttaa aina, mutta aika harvoin tulee sinne lähdettyä. Pitäisi käydä useammin. Tarua oli ihana tavata!

Tämä nurkkaus on mielestäni hurjan kaunis




Työkavereiden kanssa kävin pitkästä aikaa lounaalla Espoon Leppävaarassa Mezzassa. Se on yksi parhaista lounaspaikoista. Ne notkuvat ja niin maistuvat salaattipöydät, tahnat ja talon oma leipä ovat erinomaisia. Lämpimissä ruuissakin on aina monta maistuvaa vaihtoehtoa. 




Sain jälleen ostettua lounaalta baklavaa kotiin. Mezzan baklava on erinomaista.

Lounasporukkaa oli tämän verran tällä kertaa

Mukavaa uutta viikkoa!

19 kommenttia:

  1. Minua alkoi naurattaa tuo sinun leipomisenaloitus ;) Ensin aiotaan leipoa, sitten tartutaan toimeen hetki ennen nukkumaanmenoa. Niin tuttua touhua ;) Mutta..kyllä tuollaisen kakun kanssa kannattaa poseeratakin!
    Minulle lounastelu jossain ruokapaikassa on vierasta. Meillä kukin menee yhteiseen ruokailutilaan (joka on aika pieni) ja kaivaa eväänsä esiin. Nähtävillä on pinaattikeittoa, kiinalaista, pitsaa tai vain jukurtti. Monipuolista sekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vähän taipumuksena vitkutella aloittamista ja olen iltaihminen. Siksi aika moni asia tapahtuu meillä niihin aikoihin, kun aamuvirkut menevät nukkumaan :D

      Meillä nykyisin iso osa ihmisistä on 3 päivää viikossa toimistolla ja syö silloin työpaikkaruokalassa. Kerran kuussa meillä on lounastreffit, johon on kutsuttuna myös entisiä työkavereita, jossain työpaikan ulkopuolella lounasravintolassa. Aika harvalla on eväitä mukana toimistolla. Tosin eväiden suosio on kasvamaan päin. Lounasruuan hinta on jatkuvassa nousussa ja jos ruokana on jotain edullisempaa keittoruokaa, niin siinä alkaa moni laskeskelemaan että tulee keitolle, leivällä ja lisäkesalaatille aikamoisesti hintaa. Minä olen alkanut syömään kasviruokavaihtoehtoa, siellä buffet pöydässä on aina joku edellisen päivän jämäkin joten saan monipuolisemmin maisteltavaa :)

      Poista
  2. Oi mikä iloinen kakku. 💕 Pullapiiri kuulostaa kerrassaan söpöltä.

    Vähän tulee ikävä baklavaa jota maahanmuuttajaoppilaani aina minulle toivat, mutta on se kyllä hirvittävän makeaa 😀 Ja lihottavia monet muutkin neljän vuoden aikana saamani syömiset. Nyt on se opetustyö ohi, mutta saadut lisäkilot eivät vaan poistu. Kumma juttu. 🙃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullapiiri on mahtava keksintö. Sen avulla tulee ainakin kerran viikkoon istuttua useamman työkaverin kanssa ihan rauhassa juttelemaan. Ja pullahan on nyt aina ihana asia ;)

      Baklava on makeaa, mutta tuo ravintola Mezzan baklava on vähiten makeammasta päästä. Sitä ei ole upotettu hunajaan tai siirappiin ;)

      Joutunen toteamaan minäkin, että lisäkilot ovat ikuisia ja vyötärön ympärys kasvaa kuin puiden vuosirenkaat :)

      Poista
  3. Sulla on kumma tapa nostatttaa muistoja postauksillasi....
    KUIVAKAKKU, keksimmäisemme toivoi ylppäreihinsä tiikerikakkua...
    Kuinkahan monta "Tiikeriä" erilaisissa asennoissa meillä olikaan koeleipojaisissa ja Ostettiin uutta vuokaa ja Iloleipurit ustansi takuuna uuden silikonisen vuoan lisäksi kaikenmaailman suteja-lastoja ym. krääsää, kun reklamaation sinnekin tein... ei edes uudella vuoalla onnistunut, tiikerit makoili, oli löysiä, oli tummapaahtoisia ja ties mitä... ei ollut juhlissa tiikerikakkua ei.... ei ne lasten kaikki toiveet ole millään toteutettavissa....

    Käyhän ottamassa iloksemme pullapiiristä kuvia - siis leipovia miehiä työyhteisössänne... upeaa ja upea on kyllä lounaskin...
    Viimeisin oma kokemus ittellä yliopistolta... porkkanaraastetta taisi lisukkeena olla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoista, ettei tiikerikakut onnistuneet. Minulla on sellainen kokemus noista kuivakakuista, että ne onnistuvat melkein aina. Toki sitten niissä voi olla aikamoisia makueroja.

      Täytyy joskus kysellä pullapiirissä, että saisiko osallistujia kuvata. Voi olla, että ovat kovin ujoja ;) Minusta on ollut todella hämmentävää, että niin moni mies osaa leipoa.

      Poista
    2. Klups, ei mulla niistä leipojista kuvia ollut tarkoitus kysellä-vaan leipimuksista😅😂

      Poista
    3. Nyt on yksi leipoja ja leipomus kuvattuna ja lupa julkaisuun. Mitä tästä taas opimme, aina kannattaa kysyä. Myös väärää asiaa :D :D :D
      Kivaa viikonloppua ja Naisten päivää!

      Poista
  4. Pakko laittaa viesti. Kyllä tiikerikakun tekijällä taitaa epäonnistumisen syy olla uunissa. Kakkuhan on melkein satavarma onnistumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä hyvä pointti. Meillä on mökillä aika vanha uuni ja se paistaa toispuoleisesti. Yleensä siinä vaiheessa, kun uuniin jotain laittaa, niin tuo vika on unohtunut. Mutta kyllä sen sitten huomaa, ainakin useinmiten :D

      Poista
    2. Heh-uuniakaan en voi syyttää! Loistouuni-yhä, MUTTA, syy löytyy holtittomasta leipurista, pitäisi oikeasti noudattaa ohjetta ja esim. mitata…. Mutta kun se ei vaan kertakaikkiaan onnistu-ihan kamalaa tehdä jonkun ohjeen mukaan…. Aina vaan halu innovoida =luulla itsestään liikoja!

      Poista
    3. Leipominen on sellaista puuhaa, jossa mittaaminen ja ohjeen noudattaminen on hyväksi :D

      Poista
  5. Kiitos paitsi kakkuohjeesta, niin Rastilan kartano -vinkistä! Koitan laittaa paikkoja korvan taakse, jos (kun!) saan toteutettua sen kuukausilipun ja kierreltyä sen 'voimalla'. Aurinkoa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et ole käynyt ikinä Kallahdenniemellä, niin sekin kannattaa laittaa listalle. Todella kaunis luonto kannaksella ja perillä hieno merimaisema.

      Poista
  6. Vau mikä kakku! Oli varmaan tosi hyvän makuinen. Kävin katsomassa molemmat lounaspaikkasi ja taidanpa käydä testaamassa niitä jonain päivänä. Kiitokset hyvistä vinkeistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuolla reseptillä tulee mehevä ja hyvä kakku. Teimme heti toisen kakun kotiin.

      Poista
  7. Upea kakku koristeinaan ja varmasti myös tosi makoisa ♥ Minä rakastan kuivakakkuja joten nyt täytyy taas leipoa kyllä vaikka tällä reseptillä kuivakakku. Muistan, että lapsena inhosimme veljeni kanssa isoäidin tekemiä kuivakakkuja "kun niissä ei ollut mitään koristeita". Vasta murrosiässä ymmärsimme, että kuivakakut eivät ole kuin täytekakut kermavaahdolla ja koristeilla joten pääsimme isoäidin kakkujen makuun vasta silloin. Hän tekisi suussa sulavia tiikeri- ja sokerikakkuja. OMNOMNOM ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän tykkään kaikista leivonnaisista ja myös kuivakakuista. Vähän samaa fiilistä oli minullakin lapsuudessa, että parempaa oli täytekakut ja korvapuustit. Kuivakakut ja tavalliset pikkupullat olivat kakkoskategoriaa. Nykyisin maistuu kakkoskategoria melkein paremmin :)

      Kivaa sunnuntaita!

      Poista