2. elokuuta 2023

Pariisin nähtävyyksiä, osa 2

Kesäloman jälkeen, töiden alettua haluan palata muistoissa johonkin ihanaan. Vielä on kirjoittamatta Pariisin nähtävyyksistä, vaikka ensimmäisen osan jo julkaisin kesäkuussa. Nyt siis aikaharppaus taaksepäin ja toukokuiseen Pariisiin. Näin jälkikäteen pitää todeta, että päätöksemme mennä toukokuussa perheen yhteiselle lomalle oli oikea. Minä kestän nykyisin huonosti kuumaa ja kesälämpötilat Euroopassa olisivat olleet minulle liikaa. Ehkä olisin voinut viettää loman meressä :)

Sitten niihin loppuihin Pariisin nähtävyyksiin. Meidän pojista yhdellä on lievää korkeanpaikan kammoa ja toisella vähän vahvempaa. Siksi hämmästyin kun se korkeanpaikan kammoisin ehdotti Eiffel-torniin menemistä ja se toinenkin kannatti ehdotusta. Ostimme liput reilusti ennakkoon netistä ja ostimme ne liput, joilla pääsee aivan huipulle saakka. Emme saaneet enää lippuja illan viimeisille nousuille, mutta laskeskelimme että ilta alkaa hämärtymään jo meidän vuorollamme mukavasti.

Kohti Eiffeliä


Alkaa hämärtämään



Eiffelissä vierailu sujui korkeiden paikkojen kammoisilta mukavasti. He palasivat edeltä alemmalla katselutasolle. Jäimme vielä ihailemaan, kun valot vilkkuvat Eiffeltornissa iltaisin. Kannatti odotella, Eiffel näytti ihanalta valojen tuikkiessa.



Yhtenä aamupäivänä esikoinen halusi mennä käymään tietyssä kaupassa ja Hra Kepponen oli luvannut lähteä mukaan. Keskimmäinen päätyi heidän matkaansa ja me kuopuksen kanssa kävelimme Montmartren kukkulalla ja kipusimme kävellen Sacre Couerille saakka. Päivä taisi olla lauantai tai sunnuntai ja Montmartrella kävi aikamoinen kuhina.

Aikamoinen kuhina Montmartrella


Vihdoin Sacre Couerilla. Emme jaksaneet jonottaa sisään.


Minä en uskaltanut lähteä Hra Kepposen ja poikien mukaan Pariisin katakombeihin, koska sinne on runsaasti rappusia. En ole ikinä käynyt katakombeissa ja saattaa käydä niin, etten myöskään tule ikinä käymään niissä. Pojat ottivat kuvia minullekin.



Kun miesväki suuntasi katakombeihin, minä vierailin Palais Garnierissa, joka toimii oopperatalona. Ostin sinnekin liput sekä audioguiden etukäteen. 

Oopperatalon suunnittelukilpailun voitti Charles Garnier, joka oli voiton aikaa vielä hieman tuntemattomampi. Garnier päätti suunnitella loisteliaan, ehkä vähän yliampuvankin palatsin. Siellä on väliaikaa varten aulatila, jonka kattoon on haettua vaikutelmia Vatikaanin Sikstiiniläiskappelista. Teatterisali on radikaalisti sisustettu punaisella, koska Garnier ajattelin se korostavan hienosti naisten rusoposkia ja pukuja ja kampauksia. Suunnitelmia arvosteltiin, että ne eivät ole minkään tyylisuunnan mukaisia. Siihen Garnier sanoi, että rakennus tulee edustamaan Napoleon III tyyliä. Palatsi valmistui 1875.

Sisääntuloaulaa


Sisääntuloaulan jälkeen on jättimäinen runsaasti koristeltu aula


"peruskäytävä", näitä rakennuksessa riitti

"peruskäytävän" katto

Loistelias väliaikojen vietto aula


The katto

Tokihan itse salikin on hieno. Henkilökunta oli unohtanut lukita yhden aition oven ja ehdin hetken istahtaa siellä ihailemassa salia, ennenkuin häätivät minut ja yhden pariskunnan pois.


Salissa on upea kattomaalaus ja jättimäinen kristallikruunu


Livahdanpa aitioon

Lisää aitioita

Palais Garnier oli yliampuvuudestaan huolimatta vaikuttava ja upea. Tosin mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän skandinaavinen tyyli puhuttelee minua.

Tykkäsimme nähtävyyksistä koko perhe. Jos matkabudjetti ja etenkin ruokabudjetti olisi ollut isompi, meillä olisi hyvin kulunut koko viikko tai vielä pidempäänkin Pariisissa. Nyt matkasta on kohta kulunut jo 3 kuukautta. Kukaan ei ole muistellut nähtävyyksiä, mutta niitä Pariisin ruokia etenkin nuoriso on muistellut ahkerasti.

Aikaisemmat postaukset:
Pariisin ruokia

14 kommenttia:

  1. Aika huikea tuo oopperatalo! Tuntuu, että sen suunnittelussa on pätenyt lause "enemmän on enemmän". :-D

    Ja Eiffel on niin kaunis iltavalaistuksessa. Kiitos pikamatkasta Pariisiin! Ei vaikuta enää yhtään niin vastenmieliseltä paikalta kuin mielikuvissani. ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Garnier vetäisi aika överiksi oopperatalon kanssa :D mutta onhan se hieno.

      Minusta Pariisi on ihana. Kahvilat ovat jumalaisia ja ravintolat isoksi osaksi erinomaisia, joten siinä on jo riittävästi syitä rakastaa Pariisia. Eurooppalaisista kaupungeista pitää todeta, että ruoka Lissabonissa on myöskin erinomaista, mutta kahvilat eivät pärjää Pariisille. Minä tosin en menisi Pariisiin kesäkaudella, siellä voi olla tukahduttavan kuumaa ja turistien määrä räjähtää sellaiseksi, että joka paikkaan saa jonotella ja tunkea. Se on tylsää, että liput nähtävyyksiin pitää varata hyvissä ajoin. Joustava matkaohjelma olisi ideaali.

      Poista
  2. Mon Dieu! Pariisi on historiaa, perinteitä ja tunnelmaa tulvillaan.
    Itse en matkusta ja siksi arvostan näitä matkapostauksia.
    Tästä postista tykkäsin eritoten ranskan opiskelu- ja opetustaustani takia. 🇫🇷❤️💙Jos joskus matkustan Pariisiin pitää muista tuo vinkkisi että ei kannata mennä kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pariisi on tosiaankin tulvillaan historiaa ja perinteitä ja monelta osin upea kaupunki. Minä opiskelin yläasteella ja lukiossa ranskaa ja olisipa tehnyt hyvää päästä silloin käyttämään sitä aktiivisemmin ja vaikka matkailemaan Ranskassa. Osasin kouluaikana paremmin ranskaan kuin ruotsia. Nyt ranskasta on sellaiset rippeet jäljellä, että sillä ei pitkällä pötkitä ;)

      Minä rakastan matkailua ja maailmassa on vielä niin monia paikkoja, joihin haluaisin palavasti. Olen jo pidempään yrittänyt vähentää matkailua, menestys on ollut vaihtelevaa. Toki korona kyllä auttoi siinä. Syinä vähennysyrityksiin on ilmasto, yritykset säästää rahaa ja uusimpana se, että jos matkailee todella paljon, niin helposti siitä normaalista kotiarjesta tulee sellainen tylsä matkojen odotustila ja sitä haluan vältellä. Arkeni ei voi olla sitä, että kärsimättömänä odottelen seuraavaa matkaa.

      Poista
    2. Hyvin puhuttu. Kiitos vastauksesta 💗🇫🇷 Toisaalta jos rakastaa matkustamista, miksi ei voisi suunnitella ja odotella seuraavaa matkaa? Minä suunnittelen koko ajan seuraavaa remonttia kotiin. 🙂 Rakastan olla kotona.

      Poista
    3. Tottaikai on kiva suunnitella ja odottaa matkaa, mutta siinä vaiheessa kun mopo alkaa hieman keulimaan, niin suunnitteilla olevia matkoja ei ole yksi eikä kaksi vaan vaikkapa viisi tai enemmän. Silloin kun tein paljon matkatöitä huomasimme samassa tilanteessa olevan kolleegan kanssa, että alkoi tuntua siltä, että on elossa matkoilla. Toimistolla keskittymiskyky laski ja arki oli harmaata, jos ei ollut matkaa tiedossa. Tuo on tietyttlä tavalla occupational hazard, mutta en missään tapauksessa halua aiheuttaa sellaista omilla rahoillani itselleni. Että elämä olisi matkojen välissä harmaata ja tylsää ja tunnen olevani vasta elossa kun olen matkalla. Haluan pystyä nauttimaan siitä tavallisestakin arjesta.

      Poista
  3. Olen käynyt siellä lokakuulla ja se oli oikein hyvä aika. Aamulla oli jopa ruohon härmässä, mutta päivällä lämpeni mukavasti. Oli oikein oivallinen kävelysää, ei tullut liian kuuma. Ja kyllä se Pariisi aina kiehtoo. On siinä oma hohtonsa ei voi mitään. Syrjemmällä esim. Versaillesissa voi tehdä todella edullisia vaateostoksia. Ei välttämättä tule mieleen, että Versailles on oma kaupunkinsa, aina sitä vain ajattelee sitä linnan aluetta, joka tosin on aivan omaa luokkaansa. Versaillesissa on kiehtovaa kävellä ja katsella. Toripäivänä siellä on myös nähtävää ja ennen kaikkea kuultavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lokakuu on varmaan hyvä kuukausi tutustua Pariisiin. Minä olen ollut siellä syyskuussa, johon osui joku lämpöpiikki ja lämpöasteita oli 26-28. Joulukuun vierailulla oli kiva sää ja aurinkokin näyttäytyi, lämpötilat olivat 6-10 astetta ja tarkenin syystakilla melkin koko reissun.

      Minä olen käynyt Versaillesissa vain siellä linnassa. Kaupunki on jäänyt kokematta. Versailles oli toki upea, mutta jo vuonna 2005 jonot olivat pitkät ja käveltävää kun laski puiston mukaan oli jo liikaa. Ehkä nämä fiilikset johtuvat osaltaan siitä todella helteisestä syyskuusta.

      Poista
  4. Katakombit ovat varmaan todella mielenkiintoinen kokemus, mutta ei tuo palatsi jää yhtään huonommaksi. Upeita kuvia olet saanut otettua. Mietin heti, millaisia juhlia, millaisia osallistujia ja tilanteita on aikoinaan noiden seinien sisäpuolella nähty.
    Vaikka tornista näkyy vain murto-osa kaupungista, jaksaa tuo suurkaupunkien koko aina hämmästyttää pientä suomalaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palais Garnierin avajaisista on säilynyt mustavalkokuvia ja kyllä on ollut oopperavieraan viimeisen päälle puettuja ja jalokivet ovat loistaneet. Siinä audioguidessa oli vanhoja kuvia avajaisista.

      Noi korkeat tornin kyllä näyttävät hyvin kaupungin kokoa. Vaikka maailman laajuisesti Pariisi onkin aika pieni suurkaupunki reilullla 2,1 miljoonan asukasluvullaan :D

      Poista
  5. Vaikuttaa oikein teidän näköiseltänne matkakohteelta. Onnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pojat tykkäsivät Pariisista paljon - etenkin kahviloista ja ruuasta ja nähtävyydetkin vetosivat heihin.

      Poista
  6. Mahtipontinen oopperatalo. Kun on taitoa ja tahtoa, no vähän rahaakin, saa mitä tahtoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti oopperataloon on uponnut hirvittävät summat rahaa. Onhan se toki myös työllistänyt, mutta kansalaiset olisivat varmastikin arvostaneet perusinfran parannusta tai kevyempää verotusta ;) Mutta onpahan komea palatsi pariisilaisilla, jota ihailla vielä vuosisatoja eteenpäin.

      Poista