15. elokuuta 2023

Erikoinen, historiallinen ja kaunis Luulajan kirkkokylä

Terveisiä Torniosta!

Selkävaivoista ja sähköautoilun kommervenkeistä huolimatta pystyin lähtemään matkaan ja pääsimme jopa perille Tornioon saakka ystäväni Ilonan kanssa. Viime sunnuntaina teimme retken Ruotsin puolelle Luulajan Gammelstadin kirkkokylään. 

Gammelstadin kirkkokylä on UNESCOn maailmanperintökohde. Kirkkokylä on kasvanut Alaluulajan 1400-luvulla rakennetun ison kivikirkon ympärille. Etäisyydet pohjoisessa ovat pitkät, tuohon aikaan tiet olivat huonot ja kulkepeleinä oli jalat, sukset, hevoskärrty tai reki tai joillakin onnekkailla oma pyörä. Kirkkoon oli tietenkin pakko tulla. Niinpä kirkon ympärille rakennettiin pieniä mökkejä, joissa yövyttiin kirkkoretkellä. Näitä mökkejä on ollut enimmillään 484 kpl ja tänä päivänä 405. Osa pienistä mökeistä oli jaettu, jolloin yhden perheen "mökin" koko oli huoneen verran.

Mökit on rakennettu hyvin lähelle toisiaan ja kohta taitaa käydä niin, että osa mökeistä nojaa toisiinsa. Mökit ovat suurimmaksi osaksi yksikerroksisia, ne on maalattu punaisella ja ikkunanpielet, ikkunaluukut ja ovet ovat valkoisia. Osa ikkunanpielistä on koristeellisia. Ne ovat suloinen näky!

Kaikki mökit ovat punamullalla maalattua ja suurin osa hieman vinossa. 

Siellä se kirkkokin pilkottaa korkeimmalla kohdalla


Kirkkotupien rakentaminen on todennäköisesti alkanut 1500-luvun puolivälin paikkeilla. Ensimmäinen historiallinen merkintä on vuodelta 1600, jolloin mökkejä on ollut useita. Rakentaminen kiihtyi 1600-luvulla, jolloin Ruotsissa oli kirkossakäyntipakko. Etäisyyden mukaan määrättiin, että kuinka monena sunnuntaina on käytävä kirkossa. Kirkko omisti ja omistaa edelleen kirkkokylän maat, mökit kuuluivat talonpojille ja heidän jälkeläisilleen tai mökin ostaneelle. Bongasimme yhden mökinmyynti-ilmoituksen.

Kirkkokylä alkoi taantumaan 1900-luvun alussa. Tuli bussit ja yksityisautot. Eikä ollut enää pakkojumalanpalveluksiakaan. 1960-luvulla alueen historiallinen ja kulttuurinen arvo ymmärrettin ja siinä alkoi alueen suojelu myös kaavoituksella. UNESCOn maailmaperintölistalle paikka pääsi 1996.

Tänä päivänä kirkkotupien käyttöä säädellään tarkasti. Niissä saa asua vain viikonloppuisin ja kirkkopyhisin. Tuvat ovat edelleen vedettömiä, mutta alueelle on rakennustalousrakennuksia, joissa on suihkut ja wc:t. Haaveet kirkkotuvan ostoon karisevat suurimmalla osalla siinä kohtaa, kun saa kuulla, että kirkkotuvan voi ostaa ainoastaan henkilö, joka asuu Luulajan kunnan alueella.




Alueen reunamilla oli muutamia uusia punamultaisia pientaloja, jotka olivat selvästi vakituisessa käytössä. Kirkkokylässä toimii pari kahvilaa ja maahanmuuttajataustaisen perheen pyörittämä pizzeria. Pohjoismaitten yhteinen uusi kansallisruoka on pizza. Ei löydy niin pientä paikka, etteikö siellä olisi pizzeriaa. Muutama vuosi sitten Norjassa oli pari niin pientä paikkaa, että pizzeria puuttui. Silloin pizzaa sai ostaa ruokakaupan aulasta.



Yhteen kirkkotupaan pääsee sisälle ja siellä on paikallisoppaat kertomassa alueen historiasta ja kirkkotupien käytöstä.

Ihana kerrossänky, jonka luukut tarjoavat yksityisyyttä :)


Näkymä kirkkotuvasta ulos kadulle

Gammelstadin kirkkokylän jatkeena on sievä maksuton ulkomuseo Hägnan. Sekin on hyvin viehättävä paikka. Siellä on vuohia, lehmiä ja lampaita sekä pieni kauppamuseo ja useita rakennuksia, joihin pääsee sisään. Tässä vielä muutama makupala sieltäkin.


Kauppamuseossa tiskillä myyntitavaraa ja takahyllyillä ja katosta roikkui museotavaraa. Ihastuttava putiikki!

Sisäkuva yhdestä museotalosta




Tämä oli minulle erittäin mieluinen vierailukohde! Olen käynyt kerran aikaisemmin tutustumassa kirkkotupiin ja se oli Utsjoella. Siellä tupia on jäljellä vain muutama ja ne ovat selvästi vaatimattomampia kuin Luulajassa. Utsjoen kirkkotupia pääset kurkkaamaan *tästä*.

Kivaa alkanutta viikkoa! 

18 kommenttia:

  1. Mahtava matkakohdekuvaus!
    Täytyy tämäkin kirjoittaa jonnekin reissuvihon sivun nurkkaan tulevaisuuden varalle 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Gammelstadin kirkkokylä on ainutlaatuinen kohde. Pohjoismaissa on muitakin kirkkokyliä, mutta ne eivät laajuudeltaa ole lähellekkään Luulajan kirkkokylän kokoa.

      Minäkin olen vihdoin ottanut ihan fyysisen vihon käyttöön, johon olen listaillut paikkoja, joissa haluaisin käydä.

      Poista
  2. Tuolla oli pakko olla sosiaalinen - tulla toimeen naapureiden kanssa. Kiitos kuvista sekä kuvailuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin siellä piti elää kirkkoreissulla naapurien valvovan katseen alla :D Tuskin kovin moni asia pysyi yksityisenä, etenkään jos asui sellaista tupaa, jossa oli naapuri heti seinän takana :)

      Kuulemma vessakäyntejä välteltiin, kun ei ollut aivan selvää, että kenen vuoro olisi milloinkin tyhjentää huussit :D

      Poista
  3. Erikoinen käyntikohde, vautsi, ja ennennäkemättömän jännä kerrossänky 🙃😀😬

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirkkokylä on mielenkiintoinen paikka. Se pistää myös miettimään menneiden vuosisatojen ihmisten elämää ja suhtautumista uskontoon ja on se protestanttinen kirkkokin määrännyt ihmisten elämää aika lailla ja yllättävän pitkäänkin.

      Poista
  4. Olipa symppiksen oloinen paikka ja hei toi kerrossänky on toppen! Eloiloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli ihastuttava vierailukohde. Kaikenlaista jännittävää sitä löytyy pohjoisestakin :)

      Minulla oli vähän tuskaa kesällä, kun some pullisteli toinen toistaan upeampi matkakuvia ja itse selkävaivaisena tein remppahommia mökillä ja tunsin vähän kateutta, kun en käynyt missään. Nyt sitten olen niin onnessani täällä Torniossa ja minulle riittää täällä nähtävää ja koettavaa kuin olisin jossain enemmänkin eksoottisessa paikassa. Eilen olin katsomassa lippoamisvuoron päättymisen jälkeistä siian jakoa. Varsinaisia elämyksiä stadin muijalle!

      Poista
  5. Kylläpä oli mielenkiintoinen paikka, ihanat pikkuiset tuvat ja upeat sisätilat ja tuo kauppa, siellä olisi kiva käydä ihastelemasssa kaikkea kivaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on minustakin kaunis ja mielenkiintoinen paikka. En ollut kuullut siitä aikaisemmin, mutta ystäväni Ilona, joka on kotoisin Torniosta ehdotti retkeä sinne. Hyvä että menimme :)

      Poista
  6. Vastahan sinä olit Torniossa ja Haaparannassa... ja nyt taasen Luleåssa.
    Viet kyllä niin lapsuus- ja nuoruusmuistoihin että... Luleåssa kävin varmaan 15-kesää putkeen... isän evakkosukulaisia siis ajatui Tornio-Haaparanta-Luleå-Sommaroy akselille ja joka kesä sinne piti mennä - jäämeren lohta hakemaan ja sukuloimaan. Piti muuten ihan tarkastaa, että Luulaja on sama paikka - hih.. me aina puhuttiin siitä "ruotsalaisemmin" Luleåsta - kuulosti kai hienommalta. Kirkkokylää en kyllä muista - liikuttiin uusilla asuin alueilla!! Blogimatkailu on kivaa... kuin aikamatkailua! Eloisaa elokuuta Kepposille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen nyt tehnyt elämäni ensimmäisen kesäreissun Tornioon. Olimme siellä viikon etätöissä, olisi ollut toisenkin viikon, mutta ei kalenteri joustanut siihen.

      Nyt olen nähnyt samat paikat, jossa talvisin hiihdetään ja lasketellaan kesäisinä ja olen käynyt katsomassa, kun Ilonan isä kalastaa lippoamalla siikaa Tornionjoelta. Viihdyin oikein hyvin.

      Tuo Gammelstad on jäänyt vuosisatojen saatossa nykyisestä keskustasta syrjään. Lueskelin, että alueella on ollut voimakasta maankohoamista ja kun satamapaikka siirtyi, niin asutus siirtyi sen mukana.

      Kivaa elokuuta Repolaisille!

      Poista
  7. En ole ennen kuullutkaan kirkkotuvista. Olipa mielenkiintoinen esittely! Meilläkin uusi hallitus (tai ehkä kirkkohallitus) voisi määrätä pakkokirkot muutaman kerran vuodessa, niin olisi taas ihmettelemistä kansalaisilla ;)
    Erikoista, että ovat edelleen jonkun omistuksessa. Ehkä uudet omistajat myös pitävät rakennukset kunnossa. Tuo kerrossänkyviritelmä on hieno! Luukut kiinni vaan ja kuorsaamaan. Ja entäs kangasta kutoessa! Pitää varoa, ettei harava putoa katonrajasta niskaan ;D
    Tuolla hiekkasärkkämaisemissa oli varmasti myös upea käydä. Eihän tuollaiseen paikkaan osaa edes mennä, tai pääse, jos ei joku erityisesti vie.
    Voimia arkeen! Päivä kerrallaan. Minä olen iloinen siitä, että eilen töiden jälkeen saatiin ensin äidin tuija-aita leikattua ja sitten vielä oma orapihlaja-aita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kuulin ensimmäistä kertaa kirkkotuvista, kun kävin niitä ihmettelemässä Utsjoella. Mutta en ollut kuullut, että noita kirkkotupia voi olla noin hirmuinen määrä. Ilmeisesti noita kirkkokyliä on ollut useita pohjoismaissa, koska UNESCON maailmanperintölistauksessa Luulajan valintaa perustellaa, että se on laajin ja parhaiten säilynyt pohjoismainen kirkkokylä. Hienoa, että tuollainen on säästynyt jälkipolville.

      On se aika jännää tosiaan, että tavalliset ihmiset vielä omistavat noita tupia ja pitävät niitä kunnossa. Suurin osa olikin hyvässä kunnossa ja monessa oli niin sievät ikkunat. Oli ruotsin lippua, vanhaa öljylamppua ja pelargonioita.

      Suomessa moni kaunis paikka pysyy piilossa kävijöiltä, kun niistä ei ole pahemmin kerrottu. Retkipaikka-sivusto on kyllä tehnyt uraauurtavaa työtä keräämällä tietoa kivoista paikoista kaikkien luettavaksi. Toisaalta Etelä-Suomessa on jo koettu sen nurjat puolet, kun retkeilijät löytävän jonkun kohteen ja ihastuvat siihen ja kävijämäärä lähtee hurjaan kasvuun. Siitä voi seurata luonnon voimakasta kulumista ja ikävää roskaamista.

      Iso peukku aitaleikkaukselle. Olettepa olleet ahkeria!

      Poista
  8. Mielenkiintoinen kylähistoria

    VastaaPoista
  9. Voi miten ihana ja idyllinen paikka tämä Luulajan Gammelstadin kirkkokylä. Punamultaisia mökkejä vieri vieressä. Jännä juttu, että 1600-luvulla on ollut kirkossakäyntipakko. Toisaalta se on kyllä pitänyt ruotsalaiset varmaan hyvin kurissa ja Herran nuhteessa! Ehdottomasti haluaisin käydä ja kun on vielä UNESCON listallakin. Maailmassa on paljon löydettävää sekä katsottavaa ja tässä yksi niistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gammelstad on kyllä todella viehättävä paikka ja on aivan mahtavaa että se on säilynyt jälkipolville. Luulajassa maankohoaminen oli niin voimakasta, että kun Gammelstad menetti vesiyhteyden, niin asutus siirtyi sataman perässä. Se varmaan auttoi osaltaan siihen, että ei ollut tarpeen purkaa kirkkokylää uuden asutuksen alta.

      Pohjoisen reissu oli lähimatkailua parhaimmillaan.

      Poista