11. elokuuta 2023

Helppo ja herkullinen suklaakakkuresepti

Tämä on niin herkullinen ja helppo resepti, että pitää tallettaa se tänne blogiin itselleni ja myös muiden iloksi. Resepti on Kotiliesi-lehdestä ja tässä linkki siihen italialainen suklaakakku. Alkuperäinen resepti on gluteiiniton ja siitä saa myös laktoosittoman käyttämällä laktoositonta tummaa suklaata ja voita.

Ensimmäistä kertaa maistoin kakkua ystävälläni Leenalla. Leena sanoi laittavansa aina näihin perunajauhopohjaisiin kakkuihin yhden teelusikallisen venhäjauhoja. Leenalla oli joku hieno teoria, miksi lisäys kannattaa ja minä uskoin sen heti. (Tämän jälkeen kakku ei tietenkään ole enää gluteiiniton).

Kakku on niin helppo tehdä, että meidän kuopus tekaisi sen tuosta vaan itsekseen mökillä. Emme vaivautuneet sulattamaan suklaata ja voita vesihauteessa, vaan neuvoin teiniä sulattamaan ne helposti mikrossa. Kannattaa käyttää normaalia pienempää tehoa ja laittaa vähän aikaa kerrallaan. Aluksi 30s on hyvä, mutta loppu sulattelu kannattaa tehdä jopa 10s pätkissä.

Löysimme mökkipaikkakunnan lähikaupasta ainoastaan vähäsuolaista voita. Meistä se ei maistunut mitenkään lävitse kakusta. Pähkinärouheen sijasta käytimme voideltuun vuokaan sokeria. Minusta sillä tulee kakkuihin muutenkin ihana pinta. Kakun paistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kuopuksen kakku meinasi päästä liian kypsäksi. Kävi nimittäin niin, että kakkua paistettiin myöhään illalla mökillä ja sähkökatkos iski juuri silloin. Yritimme arvioida lämmön säilymistä uunissa ja lopuksi kännykän valolla testata tulitikun varrella kakun kypsyyttä. Hyvä siitä tuli!

Minulla oli tarkoituksena ottaa kuvia kuopuksen kakusta runsaasti, mutta en ehtinyt aamulla vielä edes sängystä, kun kakkua jo aloiteltiin :) Ukki eli appeni oli sitä mieltä, että maultaan kakku on aivan kahvilatasoa ja hän oli hämmentynyt, että teini tekaisi tuollaisen kakun tuosta vaan.

Ainoa kuva kuopuksen tekemästä kakusta

Tässä minun ihana mökkiseuralaineni ja -kokki/leipuri. Kuvassa ei ole valmistella suklaakakkua vaan pasta carbonaraa

Kopio Kotilieden reseptistä, yliviivaukset ja italicsit minun merkintöjäni

ITALIALAINEN SUKLAAKAKKU:

  • 200 gtummaa suklaata
  • 100 gvoita tai margariinia (suolatonta) Vähäsuolainenkin käy
  • 4munankeltuaista
  • 200 gtomusokeria
  • 1.5 rklperunajauhoja
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 4munanvalkuaista

Italialainen suklaakakku leivotaan näin:

1. Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa eli astiassa kuumenevan veden päällä. Siirrä astia pois vesihauteesta, kun suklaa on sulanut, Sulata suklaa ja rasva mikrossa sekoita ja anna jäähtyä (esimerkiksi siirtämällä astia nyt kylmään veteen jääkaapissa).

2. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja seulo joukkoon perunajauhot ja vaniljasokeri. +1 tl vehnäjauhoja

3. Sekoita keltuaisvaahto jäähtyneeseen suklaaseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon.

4. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija noin 23 cm) ja leikkaa leivinpaperista pohjalle vuoan pohjan kokoinen pyöreä pohja tai jos käytät irtopohjavuokaa, laita leivinpaperi pohjaan reunojen yli ja kiinnitä vasta sitten reunat. Leikkaa ulkopuolelta ylimääräinen paperi pois. Voitele reunat ja sirottele reunoille rouhittua pähkinää tai sokeria.

5. Kaada taikina vuokaan ja paista torttua 180 asteessa 20-30 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä sisältä kosteaksi ja pehmeäksi. Jos kakku kypsyy liikaa, siitä tulee kuiva. Jäähtyessään kakku kiinteytyy, mutta jää rakenteeltaan suklaamaisen pehmeäksi. Tarjoa italialainen suklaakakku kylmänä hieman huoneenlämpöä viileämpänä. Pinnan voit hunnuttaa kevyesti tomusokerilla. Tarjoile kakun kanssa kermavaahtoa tai jäätelöä sekä marjoja

Leenan leipomasta suklaakakusta jäi huomattavasti enemmän kuvia, joista iso osa on jo kertaalleen blogissani julkaistu. Mutta tässä vielä kerran italialainen suklaakakku Leenan leipomana.

Leenan leipoma suklaakakku

Rapea kuori ja pehmeähkö sisus ovat hyvä yhdistelmä


Kohta kaksi viikkoa takana töitä loman jälkeen. Selkä alkaa helpottamaan, mutta töihin kiinni pääseminen tuntuu edelleen tuskaiselta. Muistikin pätkii. Voi apua! Ensi viikolla on pakko päästä normaaliin tehokkuuteen.

Kivaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!


8 kommenttia:

  1. Mulla on helposta eri käsitys kuin sulla. Erottele valkuaiset ja keltuaiset!! Vatkaa ensin yhdet, sit pese vatkaimet ja vatkaa toiset. Uuvuin jo :D Mutta varmasti todella hyvää, en epäile.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt aloin miettimään, että onhan tuossa reseptissä selvästi enemmän vaiheita kuin vaikka peltimarjapiirakassa, jossa sotketaan kaikki aineet keskenään, levitetään pellille ja marjat päälle :D :D :D

      Me leivotaan aika usein kääretorttupohjaa tai sokerikakkupohjaa. Tämä suklaakakku on nopeammin vatkattu, vaikka on kaksi vatkausta, kuin kääretorttupohja, jota pitää vatkata ärsyttävän pitkään.

      Kuopuksen mielestä ei ollut sen vaikeampaa tai hitaampaa kuin kääretorttupohjan teko. Liekö koulu opettanut, kuopus sanoi jo ennen aloittamista, että keltuaisten ja valkuaisten erottelu on ihan helppo juttu.

      Jos joku sanoo, mulle pyykkien viikkaus tai tavaroiden järjestely, uuvun ihan vaan sanan kuulemisesta :D

      Poista
  2. Kiitos vinkistä, toi vaikuttaa niin helpolta reseptiltä, että minäkin rohkenen kokeilla! Kesäiloa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku on ihanan suklainen, rapea pinta ja pehmeä sisus. Minusta paras kotiresepti tähän mennessä.

      Poista
  3. Mahtavan hyvältä näyttää 🖤🤎
    Sinulla on onnea kun on reipas apuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Meillä saa innostettua nuorisoa ruuanlaittoon ja leivontaan. Sitten kun olisi siivousta vuorossa, pojat pakenevat kauhuissaan ;)

      Poista
  4. Kiitos kakkuohjeesta! Näyttää superhyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä ohje :) Tekeepäs taas mieli suklaakakkua :D

      Poista