30. huhtikuuta 2019

Erilainen Tallinna

Olin työkaverini Sirpan kanssa Tallinnassa lauantaina. Yleensä Tallinnan reissut menevät aikalailla saman kaavan mukaan: kuljeskellaan vanhassakaupungissa, käydään leivoskahveilla, katsellaan muutama kauppa ellei peräti ostoskeskus ja syödään jossain vanhankaupungin ravintoloista ja näpsitään aina samat kuvat suloisesti raatihuoneentorista. Sinänsä perushyvä Tallinnan ohjelma, mutta joskus rutiinien rikkominen tekee hyvää.

 Sää Tallinnassa oli lauantaina aivan mahtava

Perinteistä reissussamme oli laiva-aamiainen. Matkustimme 10:30 lähtevällä Tallinkin Megastarilla ja söimme myöhäisen aamiaisen. Aamiainen oli tosi ruuhkainen ja täyteen myyty, joten kaksi henkeä joutuu jakamaan pöydän tuntemattomien kanssa. Ruuan puolesta aamiainen oli oikein onnistunut. Valikoimasta löytyi muutama oikein hyvä ruokalaji ja muutkin olivat ihan hyvää aamiaistasoa. Jälkiruuat olivat pettymys, ne olivat aika mauttomia. Suklaamousse oli paras, mutta se maistui aivan jauhepussista tulevalta tavaralta. Kahvi oli järkytys! Herranjumala missään ei ole niin surkeaa kahvia kuin Tallinkilla :(


Laivalta lähdimme kävelemään kohti Kadriorg-puistoa. Kumpikaan meistä ei ollut käynyt siellä aikaisemmin, mutta molemmat olemme googlailleet paikkaa useasti. Kävelyreittimme vei meidät ennestään tuntemattomien alueiden lävitse. Ihastelimme matkallemme osuneita puutaloja ja nautiskelimme auringonpaisteesta. Sää oli tosiaan aivan mahtava, aurinko paistoi koko päivä ja kevät oli selvästi Helsinkiä pidemmällä. Kävelymatkaa satamasta kertyy Googlen mukaan 1,6-1,9km riippuen valitusta reitistä.

Puiston alussa on hieno allas suihkulähteineen

Puisto itsessään on 70 hehtaarin suuruinen. Sen tunnetuimpia kohteita ovat Kadriorgin palatsi, joka on keisarillinen kesäasunto 1700-luvun alusta ja nykyinen taidemuseo sekä Viron Taidemuseo Kumu. Me jätimme Kadriorgin palatsin ja Kumun taidemuseot väliin ja vierailimme pienessä Mikkeli museossa sekä japanilaisessa puutarhassa.

Japanilainen puutarha oli söpö, vaikka se ei vielä näin aikaisin ollut parhaimmillaan. Minusta ihastuttavin paikka puistossa oli soliseva puro. Kävelyä kertyi puistossa nopeasti paljon, Kadriorgin palatsilta oli matkaa japanilaiseen puutarhaan 650m.




Suosikkini puistossa oli tämä ihanasta soliseva puro

Halusimme käydä Mikkelimuseossa, koska siellä oli georgialaisen taitelijan Pirosmanin näyttely. Viime lokakuussa Tbilissä näimme paljon kortteja, joihin oli painettu Pirosmanin naivistisia teoksia. Opastetulla kävelykierroksella selvisi, että Pirosmani on kuuluisin georgialainen taiteilija ja oikeastaan kansallissankari. Pirosmani eli 1862-1918, hän oli itseoppinut taidemaalari. Hän on maalannut paljon teoksia suoraan rakennusten seinille Tbilisissä - ravintolat ja majatalot tilasivat häneltä töitä tiloihinsa. Harmillisesti seinämaalauksia on säilynyt vähäisesti. Toinen mistä Pirosmani on kuuluisa, on maalaamisesta mustalle vahakankaalle. Musta tausta on aivan erilainen työstää kuin valkoinen ja se tuo värisävyt erilailla esiin ja kerroksia tarvitaan monta mustalle alustalle. Kuten monesta muustakin taiteilijasta, Pirosmanista tuli kuuluisa vasta kuolemansa jälkeen. Olisimme halunneet nähdä Pirosmani töitä jo Georgian reissulla, mutta emme harmillisesti ehtineet museoon Tbilisissä. Tallinna tarjosi meille mahdollisuuden korjata tilanteen ja samalla muistella mahtavaa Georgian matkaa.

Tässä yksi räpsy näyttelystä

Pirosmanista kerrotaan tarinaa, joka kuulemma kuvastaa georgialaisten miesten rakastumista ja tunteiden voimakkuutta. Pirosmani rakastui palavasti ranskalaiseen näyttelijään, joka vieraili Tbilisissä. Voittaakseen näyttelijättären kiinnostuksen Pirosmani myi kaiken omaisuutensa ja osti koko rahalla ruusuja naiselle. Tarina hiukan vaihtelee tässä kohtaa, että täyttivätkö ruusut naisen vuokrahuoneiston vaiko talon ulkopuolella olevan torin. Mutta niitä oli siis paljon! Pirosmani sai romanssinsa, mutta nainen palasi takaisin Ranskaan. Tästä tarinasta syntyi myöhemmin Alla Pugatsovan laulu Miljoona, miljoona ruusua, josta tuli suosittu myös kotimaisena käännösiskelmänä. Pirosmanin rakastumistarina on tähän saakka huikentelevainen mutta kuitenkin romanttinen. Tunteiden palo muuttuu holtittomaksi, kun sitä miettii Pirosmanin loppuelämää vasten. Hän kuoli aliravitsemukseen, osa lähteistä kertoo kuolinsyyksi hypotermian. Pirosmani eli siis kodittomana ja nälkäisenä ainakin loppuvuotensa.

Tämä taisi olla eniten postikorteiksi painettu Pirosmanin työ

Kadriorgin alue olisi tosiaan tarjonnut vaikka mitä muutakin, mutta näiden kokemusten jälkeen otimme pidemmän patikoinnin syömään. Ruokapaikaksikin valitsimme jotain meille uutta Tallinnassa, nimittäin kiinalaisen ravintolan. Emme mitenkään sattumalta, vaan olimme tilanneet jo etukäteen Pekingin ankan valmiiksi siivutettuna. Annos pitää tilata vähintään vuorokautta aikaisemmin, samoin letut.

Dao Hua, Mardi 1, aika lähellä Stockmannia

Ankka syödään siten, että letun sisään laitetaan ankkaa, purjoa ja kurkkua ja rutkasti kastiketta. Lisäksi söimme ankkaa myös valkosipulisen parsakaalin kera. Ankassa ei ollut moittimista, hyvä annos. Toki muistelen edelleen kaihoisasti jo lopettaneen ravintola Yumen Pekingin ankkaa, heidän annoksensa oli suorastaan jumalainen. Dao Hua jäi kyllä kauas tuosta Yumen jumalaisesta ankasta.

Kävelyä Tallinnassa kertyi kaikkiaan 15km. Ja montaa metriä emme kävelleet entuudestaan tutuilla reitillä. Saattaa olla, että seuraavallakin Tallinnan reissulla suuntaan aivan uusille nurkille.

Hauskaa Vappua!
Minä vietän vappua poikien kanssa ilman Hra Kepposta. Hän on tylsästi työreissulla. Ollaan laiskasti suunniteltu poikien kanssa leffojen tuijottamista ja kunnon herkkuövereitä :)

18 kommenttia:

  1. Olipas kiva kuulla erilaisesta Tallinnasta, kiitos.

    Mua ahdisti tänä vuonna vappu, koska ei mitään kummempia suunnitelmia, mutta tuo teidän plääni voisi toimia meilläkin :D Kivaa ja rentoa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinnasta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista :)

      Meillä meni vappu tosi rennosti. Tässä iässä voi juhlia tai olla juhlimatta, jos siltä tuntuu. Pojat olivat aivan tyytyväisiä meidän vappuun :)

      Poista
  2. välillä kadehdin pääkaupunkiseutulaisten vaivattomia visiittejä tuonne "Etelä-Helsinkiin", matka taitaa taittua aika nopeasti ja kohtalaisen edullisestikin.
    (tosin istuttuani viime syksynä Tallinnan-paluulaivalla neljän tunnin ajan jollain kiikkerällä jakkaralla kuuntelemassa epävireistä karaokea, ajattelin etten ikinä koskaan enkä milloinkaan halua tehdä sellaista reissua uudestaan...!)

    Teidän vappusuunnitelma kuulostaa oivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinna on kyllä helposti saavutettavissa pääkaupunkiseudulta, vaikka vihaankin ratikkamatkaa Länsisatamaan. Se on niin hirvittävän täynnä, että hiki virtaa ja melkein iskee joko fobia ;) Matka taittuu Tallinkilla 2 tunnissa ja menopaluu taisi olla 20€ viime kerralla. Minä suosin tuota MegaStaria, koska siellä on tosi paljon istumapaikkoja. Joskus olen ollut Viiking Linen risteilyllä ja juurikin joutunut kärsimään karaokeasta ;)

      Poista
  3. Kivoja tuollaiset reissut ja sääkin on sopivasti ollut aivan ihana, Niin kaunis sininen taivas! Teidän vappusuunnitelmat kuulostaa oikein hyviltä! Täällä suunnitellaan myös herkkuövereitä:) Leppoisaa vappua ja ihanaa alkavaa toukokuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää tosiaankin suosi meidän reissuamme :)
      Toivottavasti sinulla oli kiva vappu!

      Poista
  4. Kauniita kuvia ja mielenkiintoisia paikkoja. Näyttää aurinkokin paistavan. Varmasti kiva reissu, liikuntaa, silmälle ja sielulle iloa ja hyvää ruokaa.
    Mukavaa vappua herkkujen ja poikien kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinnan reissu oli tosi kiva ja rento vappukin onnistui mukavasti. Hämmästyttävää kyllä meillä on jopa karkkia jäljellä :D :D
      Ihanaa toukokuuta!

      Poista
  5. Tuttu puisto ja aivan erittäin kaunis. Ruoka näyttää muuten tosi hyvältä tuolla Stockkan lähellä olevassa ravintolassa.

    Olen kyllä Tallinkilla juonut hyvää kahvia siis Megastarilla, mutta tuota aamiaista en ole testannut eli juuri tuota, niin siitä ei ole kokemusta, kun olen aina matkannut lattekoneen äärellä. Tai siis ne muutamat kerrat mitä Megastarilla olen matkannut.

    Ihanaa vappua teidän perheelle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vierailin ensimmäistä kertaa tuolla puistossa. En tiedä, että miten en olekaan aikaisemmin eksynyt sinne.

      Kahvi oli aivan karmeaa, kävin vielä varmuuden vuoksi hakemassa kupillisen toisestakin automaatista. Mutta laatu oli samaa. Toimistokahvin paaduttamalta ystävältänikin jäi kahvi juomatta ;)

      Toivottavasti teillä oli kiva vappu!

      Poista
  6. Joskus tosiaan kannattaa poiketa rutiineista. Tallinnassa on minullakin vielä monta paikkaa tutustumatta. Hauskaa vappua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin löytyy varmaan vaikka kuinka monta uutta paikkaa Tallinnasta :)

      Toivottavasti sinulla oli kiva vappu! Meillä vappu on sujunut rennosti ja makeasti.

      Poista
  7. Mukavaa vappua teille, ilman herra Keppostakin! :-)

    Kävin Kadriorgissa muistaakseni jokunen vuosi sitten, mutta miten se minusta näytti ihan erilaiselta kuin sinun kuvissasi. Olikohan se sittenkään Kadriorg? :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kadriorgissa on sellainen puna-keltainen palatsi, se on varmasti se tunnetuin näkymä. Kuulostaako tutummalta? Olisin kuvannut senkin, mutta joku polttariporukka linnoittautui eteen massiiviseen kuvaussessioon ja päätin skipata palatsin ikuistamisen. 70 hehtaarissa puistossa tosin riittää erinäköisiä näkymiä :)

      Poista
  8. Kadriorg on kiva kohde Tallinnassa. Tuo japanilainen pitää vielä joskus käydä katsastamassa. Joskus olis kiva hypätä ratikkaan ja tutustua myös Tallinnan laitamiin.
    Jostain syystä tänä vuonna ei oo yhtän vappufiilistä. Ehkä siksi, kun on niin keskellä työviikkoa. No, lakki päässä tässä istuskelen ja juon sitruunaista juomaa, ulos laitoin kynttilän lyhtyyn palamaan. Jospa se tästä, mikäli jaksaa valvoa :) Hauskaa vappua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinnan laitamiin tutustuminen ratikalla kuulostaa erinomaiselta idealta!

      Toivottavasti löysit vappufiiliksen ja sinulla oli kiva vappu! Meillä vappu meni leppoisasti ja makeasti :)

      Poista
  9. Ihania kuvia kukkivasta Kadriorgista! Olin just lähes samoihin aikoihin japanilaisessa puutarhassa kuin te – tiedä vaikka oltaisiin törmätty, mutta ei vaan tunnistettu toisiamme. On kyllä ihana paikka. Pirosmanista pidin myös, samoin Kumun näyttelyt kolahtivat. Siellä riittää kyllä aina tekemistä ja näkemistä. Kun yksi Tallinnan reissu on takana, tekee mieli jo suunnitella seuraavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan hyvinkin voitu tietämättämme törmätä japanilaisessa puutarhassa :)

      Kumu jäi minulta seuraavaan Tallinnan kertaa. Kiva, kun jätit viestin, niin löysin mahtavat Tallinna vinkit!

      Poista