20. huhtikuuta 2019

Dokumenttielokuvasuositus

Minulla oli mahdollisuus nähdä jo ennakkoon Iiris Härmän ohjaama dokumenttielokuva Who made you (Outouden laakso) ja Iiris osallistui elokuvan jälkeiseen paneelikeskusteluun. Elokuva julkaistiin tammikuussa 2019 ja se on saanut runsaasti kiinnostusta ja sitä on esitetty monissa Tekoälytapahtumissa. Dokumenttielova kertoo siis tekoälystä ja robotiikasta, sen suomista mahdollisuuksista näyttäen konkreettisia tämän päivän esimerkkejä sekä haastattellen aiheen tutkijoita. Dokkari myös avaa hiukan sitä, että millaisia lainsäädännöllisiä muutostarpeita tekoäly tuo mukanaan sekä hiukan pohtii aiheen etiikkaa.


Minusta dokkari oli todella hyvä. Sen ehdoton tähti oli Michael Laakasuo. Jos minulta kysyttäisiin, että kenet julkisuuden henkilön haluaisin tavata, olisi listan kärkipäässä Laakasuo. Ihan kaikista maailman ihmisistä! Elokuva on jouheva, riittävän kansantajuinen. Minä olisin ehkä typistänyt ainakin yhden japanilaisen tutkijan haastattelun ja antanut aikaa enemmän Laaksuolle. Jos haluat lisätä ymmärrystäsi tekoälystä ja robotiikasta, niin tässä on erinomainen 54min mittainen mahdollisuus avartaa tietämystäsi mukavasti ja kiehtovasti paketoituna.

Dokkarin suomenkieliseksi nimeksi on annettu Outouden laakso, joka on minusta epäonnistunut nimivalinta. Mutta siitä huolimatta iso peukku minulta!

su 21.4.2019 12.00 Yle TV1
dokumentin voi katsoa myös Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4421752 
dokkarin traileri https://youtu.be/hjRbnldarls 
 

5 kommenttia:

  1. Mä rakastan nokkareita! Tämä vaikuttaa kiinnostavalta, kiitos suosituksesta.
    Aurinkoista pääsiäisen jatkoa! <3

    VastaaPoista
  2. No kyllähän tämä olisi monella tapaa meikäläisen juttu. Aihe kiinnostaa ja en yhtään epäile noin tulevaisuuden visiona, etteikö robotiikka syrjäyttäisi vaikka pahimmassa tapauksessa ihmistä. Jepulis Galagtica, ehkä osittain aiheuttanut tämän, mutta vilpittömästi. Kohta ihminen on monella tapaa tarpeeton.

    Mukavaa uutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se robotiikka tietyissä työtehtävissä jo syrjäyttänyt ison osan ihmistyövoiman tarpeesta ja aivan varmasti sama trendi tulee jatkumaan. Työn väheneminen aiheuttaa varmasti paljon uusia haasteita yhteiskunnalle, jotka eivät ole teknisiä vaan poliittisia. Ehkä suurin kysymys on, että miten valtiot pystyvät jatkossa rahoittamaan toimintaansa, jos yhä isompi osa työstä on koneiden tekemää ja tuotot keskittyvät yhä harvemmalle omistajajoukolle? Verotetaanko robotteja?

      Kiitos samoin - mukavaa viikkoa! Nämä vajaat työviikot ovat niin ihania :)

      Poista