2. heinäkuuta 2018

Turkin Side on hurmaava turistikylä

Perhelomamme hotelli Pegasos World sijaitsee lyhyen taksimatkan päässä Siden kylästä. Tuttavamme kehottivatkin meitä käymään Sidessä. Siellä voisi ihailla Rooman valtakunnan aikaisia raunioita, tehdä ostoksia (ken jaksaa tinkiä ja juoda teetä) ja kylässä olisi kuulemma kivoja ravintoloitakin.

Koska halusimme hyödyntää ihanat iltapäivän ja illan tunnit uiden päädyimme Sideen keskipäivän kuumuudessa. Ainoastaan keskimmäinen lähti mukaamme, esikoinen ja kuopus jäivät hotelliin siestalle. Lähteminen oli helppoa: takseilla oli kiinteät hinnat ja liikenteessä oli monia tilatakseja, joihin meidän viisihenkinen perhe olisi mahtunut mukavasti. Taksimatka maksoi 10€. Hotellin vierestä kulki myös bussi noin vartin välein ja sillä olisi päässyt eurolla per nenä.

 Tervetuloa Sideen, käynti Rooman valtakunnan aikaisen portin kautta

Rauniot ja sinisenä kimmeltävä meri tekivät keskipäivän kuumuudessa uinuvasta Sidesta varsin hurmaavan. Raunioita ei ole niin paljoa, että niitä pitäisi kierrellä tuntikaupalla, mutta niitä on sen verran, että ne saavat mielikuvituksen lentämään antiikin Rooman aikaan.

Komeita holvikaaria ja marmoripylväiden osia

Ihastuin erityisesti siihen, kuinka pienen korttelin puolikkaan alta oli kaivettu näkyviin Rooman aikaisia rakenteita ja lisäksi sinne oli aseteltu malliksi katulaattoja. Ympärillä oli tukirakenteet ja lasi, joten myös maan alle hatautunutta Rooman valtakuntaa pääsi ihailemaan. Harmi, että pölyisen lasin läpi oli aivan mahdoton saada kunnon kuvia.

Katumosaiikkia

Siden valokuvauksellisin raunio on ehdottomasti Apollon temppelin komea pääty. Onpahan ollut hieno paikka temppelille.


Rauniot alkavat komean kaupungin portin ja muurin ulkopuolelta. Siellä sijaitsee mm. amfiteatteri. Teatteri toimii museona, joten sisäänpääsystä joutuu maksamaan pari euroa. Teatteria on kunnostettu siten, että siellä järjestetään konsertteja ja oopperafestivaalit. Amfiteatterin vastapäätä on varsinainen museokin, joka keskittyy Siden historiaan, mutta sen jätimme tällä kertaa väliin.

Takana näkyy amfiteatterin katsomoa

Keskimmäinen tykkäsi todella paljon Amfiteatterista


Side oli kaunis kylä muutenkin. Tässä muutama tunnelma näpsy kauniista satama-alueesta.



Talot olivat söpöjä myös

Vaikka Side onkin viehättävä, en kuintenkaan olisi halunnut lomailla siellä ainakaan siten, että ateriat olisi pitänyt nauttia kylässä. Kaupankäynti oli makuuni liian kiihkeää. Yhden ylihintaisen shakkilaudan ostimme keskimmäisen kokoelmaan, kun tinkimishermoni eivät kestäneet pidempään :) Siinäkin piti hörppiä kylmää teetä, kuunnella laatuesitelmää shakkilaudasta ja heitellä nappuloita lattialle, jotta varmasti uskon niiden olevan aitoa metallia. Koska oli niin kuumakin, niin suunnitellut t-paitaostokset täksi ja seuraavaksi kesäksi jäivät tekemättä. 

 Poika oli todella onnellinen hienosta shakkilaudasta. Tässä siis koko reissun ostokset.
Täydellinen tympääntyminen tinkimiseen iski, kun ravintolan sisäänheittäjä näytti minulle ruokalistoja ja yritti kaupitella kaikkea listalta listahintoja halvemmalla. Ajatus siitä, että minun pitäisi jonkun kanssa jopa tinkiä ruuasta ja juomasta tuntui aivan ylitsepääsemättömältä. Toisillehan tinkiminen ei ole ongelma. Tuttavallani on varsinaiset hovihankkijat Turkissa ja hän saa sieltä hyvää laatua hyvään hintaan. Mutta minä en haluaisi tehdä lomallani mitään epämiellyttävää ja tinkiminen minulla kuuluu epämiellyttävien hommien joukkoon.

Kaikkiaan olin positiivisesti yllättynyt Siden viehättävyydestä. Jos satut lomailemaan jossain lähistöllä, niin kannattaa ehdottomasti käydä Sidessä.


Turkkipostauksien viimeiseksi olen säästänyt Cappadocian. Se oli todella vaikuttava! Kunhan loma koittaa, niin palaan Cappadociaan.

Mukavaa uutta viikkoa!

12 kommenttia:

  1. Olipas kiva postaus varsinkin kun olen ollut Sidessä ja tykkäsin siitä hurjasti. Niin hurjasti, että taidan lähteä sinne vielä tänä kesänä....

    Kesäiloa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pääset vielä nauttimaan Turkin auringosta tänä kesänä. Paljastaisitko, että mikä se lempparihotellisisi on?

      Kivaa lomanjatkoa sinulle!

      Poista
  2. Kivan näköistä ja nuo antiikin aikaiset rakennelmat saavat kyllä meikäläisen mielikuvituksen liikkeelle, ajatella, miten hienoja rakennelmia silloin onkaan tehty (ja kestäviä, eivät ole homehtuneet...). Minä olen vuosia sitten käynyt Turkissa, Kusadasissa tuolloin ja tuo tinkiminen oli kyllä raskasta ja aikaa vievää ja että vielä pitäisi ruoankin hinnasta neuvotella, ou nou.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla myös mielikuvitus lähtee lentoon katsellessa noita raunioita. Melkein pystyn siirtymään antiikin aikaan :)

      Minä en osaa tinkiä lainkaan, siksi varmaan onkin niin vastenmielistä ja useinmiten päälimmäiseksi jää jotenkin huijattu fiilis :D :D

      Poista
  3. Oi ihana millaisia kuvia♥ Teillä on ollut ihana reissu ja niin upeaa paistetta:) Side näyttää oikein kivalta paikalta, minua on aina nuo vanhat rakennelmat kiehtoneet..Amfiteatterin penkillä istuessa ajatukset lentäisivät heti menneisiin aikoihin, silmissä tooga-asuiset ihmiset ja mitä kaikkea tuollakin areenalla on nähty:) Tuo shakkilauta on kyllä hieno! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmintä ja aurinkoa riitti - ehkä vähän liikaakin meidän makuumme, mutta oli kerrankin niin lämmintä vettä uima-altaassa, että siellä pystyi viettämään koko päivän. Välillä piti käydä meressä vilvoittelemassa :)

      Minunkin silmissä näkyi toogaan pukeutunutta väkeä katselemassa traagista näytelmää amfiteatterilla ;)

      Kivaa lomanjatkoa sinulle!

      Poista
  4. Upeita lamakuvia. Onko kauniimpaa kuin sinisenä hohtava taivas ja valkoiset kauniit rakennukset? Minä en osaa tinkiä ollenkaan, pitäisikö opetella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sinisenä hohtava meri ja taivas ovat upea tausta mille vaan :)

      Minäkään en osaa tinkiä. Tinkiminen on Suomessa onneksi suhteellisen harvoin tarvittu taito, vaikka kuulemma kalliimpien ostosten suhteen Suomessakin kannattaa tinkiä. Onneksi tuossa lähi-Prismassa on kuitenkin kiinteät hinnat ;)

      Poista
  5. Näyttää mahtavalta ja just miehelle totesin, että mitäs jos seuraava kohde olisikin Turkki. Nyt vaan into kasvoi taas lisää. Mahtavaa reissun jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöä ja aurinkoa Turkissa ainakin riittää :) Meidän Turkin reissu oli onnistunut ja voisin mennä uudestaankin, jos sattuisi reissu hyvällä hinta-laatusuhteella. Mitenkään palavasti en Turkkiin tai lomakohteeseemme rakastunut, mutta ei siinä todellakaan mitään vikaa ollut.

      Poista
  6. Olimme kolme vuotta sitten Sidessä ja juurikin samassa hotellissa, vitsi että se oli kiva reissu kaikin puolin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hotellin uima-allas ja vesipuisto olivat kyllä aivan mahtavat! Meidän pojat nauttivat niin, kun altaaseen mahtui isojenkin vesilelujen kanssa tai heittelemään palloa :)

      Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista