17. heinäkuuta 2017

Yllättävän hyvä Lohja

Etsitkö kivaa perheretkikohdetta Uudeltamaalta? Kannattaa harkita Lohjaa - se on yllättävän hyvä. Minusta Lohjan valtit ovat hyvät kahvilat, kauniit ja vehreät maisemat ja Tytyrin kaivos.

Olen vieraillut muutaman kerran Lohjalla jo aikaisemmin (muutenkin kuin kakkujen noudon merkeissä suomen parhaasta konditoriasta) ja alkukesästä tutustuin Lohjaan Länsi-Uudenmaan Lumo matkailun bloggariretkellä. Pääsin tutustumaan moneen uuteen ja kivaan kohteeseen!

Retkiaamu alkoi ihanasti Kettukallion elämystilalla.

Kettukallion lampi, jossa voi uida

Kettukallion emäntä Terhi johdatteli meidät kotaan aamupalalle. Olen minä kodassa istunut ennenkin ja pannukahvia juonut, mutta tällä kertaa aamiainen oli suorastaan elämys. Tunnelmallisessa kodassa jokainen grillaili itse omat aamiaileipänsä. Itse grillattu leipä maistui niin hyvältä hämyisessä kodassa.

Tervetuloa kotaan!

Ihanat avotulelle sopivat valurautaiset voileipäpannut. Haluaisin tällaiset mökille!

Jestas kun maistui hyvältä!

Aamiaisen jälkeen tutustuimme Kettukallioon tarkemmin. Kettukallio tarjoaa erilaisiin tapahtumiin tiloja ja ruokailua. Siellä voi viettää leirikoulua, työhyvinvointipäivää tai järjestää juhlia pikkujouluista kaverisynttäreihin ja häihin. Kettukallion elämystilalla voi myös sanoa savusaunassa, lillua paljussa ja uida lammessa. Tilalta löytyy myös majoitusmahdollisuus ja varsinaisena erikoisuutena juuri valmistunut metsäkirkko tsasouna.

Katseltavaa tilalla on kauniin luonnon lisäksi vaikka kuinka. Kettukallio on saanut alkunsa Terhin apen työstä ja hän on keräillyt erittäin mittavan määrän irtaimistoa tilalle potkukelkoista marjanpoimureihin. Esineet on laitettu hauskasti esille keräämällä samanlaiset yhteen.

Hupaisa lihamyllykokoelma

Onpa Kettukalliossa tanssilatokin

Suloisen laavun luona on lapsille leikkipaikka

Minun lisäkseni ainakin yksi toinenkin bloggariretkeilijä alkoi heti haaveilemaan savusaunasynttäreistä. Minulle savusauna olisi aivan uusi kokemus. Kettukallion Elämystila on avoinna tilauksesta ryhmille.

Kettukallion Elämystilalta matkamme jatkui Tytyrin Elämyskaivokseen. Minä kävin ensimmäistä kertaa Tytyrissä syksyllä 2015. Sen jälkeen Tytyriä on uudistettu. Nykyisin kaivokseen mennään Koneen supernopealla älyhissillä, joka on suunniteltu suurkaupunkien pilvenpiirtäjiin. Uutuutena on myös näyttelytilaa, jossa oli vierailumme aikana kaksi näyttelyä. Lisäksi lapsille on uusittu leikkipaikka.

Näin toisellakin käyntikerralla Tytyri on minusta jännittävä ja mielenkiintoinen kohde. Pelkästään se, että pääsee 100m syvyyteen luolastoon on jo kokemus. Jopa kalkin louhiminen kuulostaa jännittävältä. Kierroksella käydään yhdessä isossa tyhjässä onkalossa katsomassa valoteos ja se on vaikuttava. Uskoisin, että tämä kohde kiinnostaa lapsiakin - etenkin poikia!

Tytyrissä on myös kaikenlaisia tapahtumia tanssiesityksistä teatteriin. Minua eniten kiinnostaa Tytyrin Halloween. Se voisi olla ihanan kamala! 

Tytyrin kaivos on avoinna läpi vuoden ti-su, kesäaikana päivittäisiä kierroksia on jopa neljä.

Moikka Koneen supernopeasta älyhissistä. Meillä kaikilla oli samanlainen hattumaku ;)

Tytyrin kaivoksen käytöstä poistettua kalustoa

Aikoinaan kuljettiin tällaisella avohissillä 

Mustaa valoa teos Tytyrissä

Tytyrin Elämyskaivokselta retkemme jatkui lounaalle Lohjansaaressa sijaitsevaan Martinpihaan. Martinpihan ympäristö oli kaunis. Aurinko paistoi, omenapuut kukkivat ja järvi siinsi sinisenä. Vanhat punaiset, perinteiset majoitusaitat piilottelivat omenapuiden takana. Martinpiha tarjoaa aittamajoituksen lisäksi kesäravintolaa, juhlatiloja ja -tarjoiluja sekä myy mm. keramiikkaa ja sisustustuotteita.

Tällä myymäläaitalla on hauska nimi

Martinpiha tarjoaa tapaksia, keittoja sekä annoksia listalta

Martinpiha myy myös keramiikkaa

Lounaalta kierroksemme jatkui Paavolan tammelle. Paavolan tammi on saanut viime aikoina kävijöitä, kun kuvat upeasta tammesta on julkaistu retkipaikka.fi:ssä ja Metsien kätkemä tv-sarjassa. Tammelle vie mukava lyhyt luontopolku, jossa on pitkospuut. Luontopolku oli keväällä ihastuttava, koska sen varrella kukki niin paljon kieloja, että niiden huumaa tuoksu tuntui nenässäni pitkään. Näinpä luontopolulla ensimmäistä kertaa kalliokielonkin.

Tammen ikätiedot vaihtelevat lähteestä riippuen aina jopa 500 vuoteen saakka. Todennäköisimmin ikä lienee siinä 300 vuoden paikkeilla. On se komea tammi! Lähiympäristö, eli liian tiuhaan istutettu ja siksi kärsivä kuusimetsä, ei tee tammelle oikeutta, mutta ilmeisesti jonkinlaista huoltotyötä on käynnissä tammen ympärillä alueen siistimiseksi.Eihän tuon kokoista puuta meinaa mitenkään saada kuvattua...

Retkemme päättyi Kaarteen sotamuseolle. Siitä lisää myöhemmin. Sitten vielä minun vinkkini Lohjalle tämän kierroksen ulkopuolelta. 

Lohjalta nimittäin saa Suomen parhaat kakut St. Honore konditoriasta. Eläköitynyt anoppini työskenteli aikoinaan Lohjalla ja hän osti sieltä kakut kaikiksi juhlapäiviksi ja välillä ihan vaan viikonlopun kunniaksi. Moni heidän kakkunsa on minunkin blogissani näynyt ja osa on saanut perheen kesken jo lempinimetkin. Lohja on muutenkin varsinainen kahvilakaupunki, niitä on kaupungissa monia. Suositukseni myös Cafe Laurille, joka on sekä viihtyisä että herkullinen. 

 St. Honoren kakkuja appivanhempien joulupöydästä 2015

Lasten kanssa retkeileviä ilahduttaa tieto, että säiden suosiessa Lohjalla on varaa valita mieluinen uimaranta. Kaupungin ylläpitämiä rantoja on peräti 23.

Tervemenoa Lohjalle ;)
Alkoiko yhtään kiinnostamaan?

14 kommenttia:

 1. Lohja on niin lähellä, mutta harmittavan harvoin siellä tulee käytyä. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Minäkin tykkää Lohjasta kovasti, mutta siellä ei ole tullutkaan muutamaan vuoteen käytyä. Ja Tytyrin kaivoksessa en ole käynyt vieläkään! Mutta voi, miksi tuo ihana nostalginen hissi korvattiin supernopealla älyhissillä... :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vanha hissi on mennyt rikki jo vuosia sitten ☹ Sen osa olisi maksanut niin paljon, että korjaaminen ei olisi kannattanut. Ensimmäisellä vierailullani kuljetus tapahtui autolla. Siihen nähden tuo uusi hissi on ihan pätevä vaihtoehto. Kannattaa käydä tsekkaamassa Tytyri, se on mielenkiintoinen.

   Poista
 3. Lohjalta löytyy kyllä vaikka mitä mielenkiintoista, kiitos vinkeistä! Tänä kesänä piipahdimme vihdoin tsekkaamassa Paavolan tammen ja yhdistimme reissun uintiretkeen. Rantoja todella tuntuu tuolla riittävän, sillä vaihdoimme rantakohdetta lennosta sopivan osuessa kohdalle sattumalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohja on mukava ja helppo kohde päiväretkelle ja tosiaan rantoja riittää. Kannattaa myös muistaa Lohja joulukuussa, kun siellä on suloiset Vanhan ajan joulumarkkinat.

   Poista
 4. Fiilis, että Länsi-Uudenmaan matkailu hoitaa ihan parhaiten nämä hommelit. Ihan mieletön retkipäivä ja oijoi noita herkkuja!

  Ihanaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsi-Uudenmaan matkailu tekee hyvää työtä alueen markkinoimiseksi. Hämmästyttää kuinka paljon kaikenlaista alueelta löytyykään.

   Appivanhemmilla on tapana ostaa aina jouluksi liikaa kakkua. Sieltä palatessa on aina kakkua mukana reilusti, kaikki on aina tuhottu. St. Honoreen kakut ovat niin hyviä.

   Poista
 5. Lohjalla olemme jonkin verran käyneet, koska miehen kummipoika asuu siellä. Mutta siihen ne minun Lohja kokemukset sitten jääkin, Muijalaan. Paavolan tammesta olen nähnyt nyt monessa blogissa kuvia. Tytyri kuulostaa kiinnostavalta paikalta, mutta meidän sinne pääsy taitaa tyssätä autottomuuteen. Pitäisi varmaan joskus äitini täällä ollessa ajaa sinne äitini autolla ja näin päästä käymään paikassa. Uskoisin, että se voisi kiinnostaa paikkana myös poikia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjalle on hyvät bussiyhteydet. Silloin kun ensimmäistä kertaa kävin Tytyrin Elämyskaivoksella minulla oli auto parkissa kirkon tuntumassa Omenakarnevaalien aikaan ja koska sää oli hyvä, niin kävelimme Tytyriin. Sinne tulee matkaa pari kilometriä keskustasta. Joten reissu onnistuu kyllä ilman autoakin, jos pojat jaksavat kävellä tuon pari kilometriä ja sää ei ole karmea.

   Poista
 6. Mä en olisi uskaltanut mennä kaivokseen =D. Savusauna olisi minullekin uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän muitakin joita ajatus maan alle menemisestä tuntuu niin vastenmieliseltä, että jättävät kaivokset ja luolastot väliin. Tytyri on sisältä todella tilava eikä olo ole yhtään sellainen, että oon syvällä maan uumenissa.

   Poista
 7. Meillä oli kyllä ihan hulvattoman ihana päivä :) vieläkin muistelen sitä naurun määrää kun otettiin selfieitä "tuossa samassa hatussa". Ihan päivä ja kiitos siinä sinulle Rva Kepponen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli kyllä tosi kiva päivä! Kiitos itsellesi Marjo <3

   Poista