30. heinäkuuta 2017

Kolmas ja viimeinen lomaviikko

Tämän vuoden kesäloma on muutamien tuntien päästä loppu. Kolmaskin viikko on mennyt mökillä ihmetellessä näitä kehnohkoja säitä. Kuluneella viikolla on sentään aurinko pilkistellyt ja lämpötilat ovat lähempänä 20 kuin 10 astetta. Järvivesikin palautui viimeisenä lomapäivänä takaisin melkein uimalämpimäksi ja uskaltauduin uimaan.

Turhaan olen monena iltana odottanut auringonlaskua, sadepilvet ovat peittäneet taivaan


Sadesäähän on pitänyt yrittää keksiä jotain piristystä. Kun yhden aamun oli satanut melkein tauotta, loin mökin sisäisen auringonpaisteen paistamalla perheelle ison kasan lettuja lounaaksi. Koska lettupiristys toimi niin mukavasti, paistoin vielä toisena iltana lettuja iltapalaksikin :D


Yhtenä aurinkoisena iltapäivänä teimme kivan retken Seitsemisen Kansallispuistoon. Siitä postaan ihan erikseen. Yhtenä päivänä lähdimme Hra Kepposen ja keskimmäisen kanssa ajelemaan kohti Mänttää. Sain Marjolta blogista Marjon matkassa hyvät vinkit Mäntän vierailuun, Marjolta löytyy myös postaus Kulttuurimatkalla Mäntässä.

Me aloitimme Mäntän kierroksemme Gustaf-museosta, joka on alunperin rakennettu Serlachiuksen paperitehtaan pääkonttorina. Rakennus on hieno, linjakas ja valoisa funkkistalo ja sen aulaa koristavat Lennart Segerstrålen maalaukset. Aloitimme tutustumisen museoon sen päänäyttelystä, joka kertoo Gustaf Serlachiuksen elämäntarinan. Näytelyssä kuljetaan audio-opasteen kanssa. Tarina on hyvin dramatisoitu ja se imaisi myös keskimmäisen mukaan tarinaan.

Keskimmäinen Gustaf-museon ala-aulassa

Sisäportaikko oli minusta upea

Museon yläkerrassa tutustuttiin maisemien maalaustaiteen eri suuntauksiin ja siellä pääsi rakentamaan valmiista elementeistä oman teoksensa. Alakerrassa lapset pääsivät pukeutumaan roolivaatteisiin ja leikkimään apteekkia.

Kokoelmateoksemme ja kaksi sen tekijöistä

Samalla lipulla pääsee myös Göstä-museoon, jossa on enimmäkseen modernia taidetta esillä. Meidän lapsemme eivät ymmärrä eivätkä arvosta lainkaan modernia taidetta. "Miksi kukaan haluaa katsella sellaisia töitä, joita kuka tahansa lapsi pystyy söhertämään?" Tällä kertaa modernitaide aukesi keskimmäiselle aivan uudella tapaa. Göstassa oli Riiko Sakkisen näyttely "Rajat kiinni", joka kertoo pakolaisuudesta Euroopan raja-alueiden piikkilankamuurien maailmassa. Näyttely ja etenkin siitä kertova video kiinnosti keskimmäistä kovasti. Harmillisesti meiltä loppui aika kesken. Nyt yhdelle lapselle on auennut se, että taide voi olla kantaa ottavaa ja poliittistakin.

Mielenkiintoinen oli myös Antti Oikarisen näyttely, jossa teokset olivat maalattu jäljilttelemään puu- ja vaneerilevyjä.


Gösta-museo toimii Joenniemen kartonossa ja sen tyylikäs moderni siivessä

Ihanat laiturilla vietetyt hellepäivät jäivät tällä lomalla yhteen. Pari kertaa vietimme laituriaikaa, toisen kerran farkut jalassa ja toisen kerran ajoittain filttien alla. Olen ahkerasti googlannut lähiseudun palveluita ja 30km päästä löytyi sekä elokuvateatteri että keilahalli. Päädyimme jälkimmäiseen. Paikka oli tosi sympaattinen, siellä oli kaksi keilarataa. Keilareissu oli onnistunut!

Kuopuksen tyylinäyte. Albanian tuliaispaidassa on mennyt melkein koko heinäkuu.

Lomalla olen levännyt, tehnyt pieniä retkiä ja toiminut rutkasti riitojen sovittelijana. Karkkia on kulunut enemmän kuin minään muuna kesänä, syytän siitä tappelupukareja. Kolme viikkoa mökillä oli mukavampi kokemus kuin etukäteen odotin, siitä huolimatta että säät olivat surkeat. Luonnolla on minuun rentouttava vaikutus. Tekemistä ja näkemistä löytyi yllättävän mukavasti mökkiseudulta. Tosin löytyisihän sitä kotoakin käsin vaikka mitä, jos olisi aina valmis ajamaan tunnin suuntaansa ;)

Huomenna alkaa työt, pari ensimmäistä työpäivää täältä mökiltä käsin. Yllättävän vähän stressaa, ehkä tämä pitkä pysähtyminen on kuitenkin tehnyt hyvää.

18 kommenttia:

 1. Alkoipa niin tekemään mieli lättyjä, nam. Jospa menisin syömään ruisleipää.
  Täällä kans loma vetelee viimeisiä tunteja ja aamulla pitäisi jaksaa nousta. Eipä sillä että tuskinpa illalla saan edes unta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paista mieluummin pino lettuja viimeisen illan kunniaksi ja säästä pari aamupalaksi :D :D
   Minulla on unirytmi sekaisin. Olen todellakin luontainen illanvirkku ja lomalle se ryöstäytyy niin helposti käsistä.

   Tsemppiä ensimmäiseen työpäivään!

   Poista
 2. Kivasti olette löytäneet puuhaa mökkipäiviinne. Ja tosiaan, onpa hauskaa, kaksiratainen keilahalli.

  Moni tuntuu aloittavan huomenna töitä loman jälkeen, minä olen vielä huomisen vapaalla ja tiistaina aloittelen töitä. Tosin minulla alkaa ryhmien ohjaamiset vasta myöhemmin, mutta läppärihommia aloittelen vähitellen. Minullakin on nyt illat venähtäneet aika myöhäisiksi, pitää pikku hiljaa alkaa aikaistaa omaa rytmiä. Viimeistään silloin sille on tarvetta, kun poikien koulu alkaa. Siihenkin on yllättävän lyhyt aika.

  Mukavaa töiden aloitusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkopaikkakuntalainen saa googlailla ihan urakalle, että löytyy käyntikohteita. Onneksi tänä päivänä alkaa olla melkein paikka kuin paikka neitssä :)

   Koulu alkaa yllättävän pian. Jos minulla on rytmi sekaisin, niin meidän pojilla se vasta onkin :) Siinä menee useampi päivä normalisoinnissa. Luulen, että minulla ensimmäisen lyhyen yön ja työpäivän jälkeen homma korjaantuu automaattisesti ja seuraavana iltana olen viimeistään klo 22 sängyssä

   Poista
 3. Vaikka säät eivät ole oikein suosineet, niin mökillä kyllä katoaa kiire ja aika ja mieli nollaantuu. Zemppiä töiden alkuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikanvaihto toimii aina, kun pitää irroittautua normiarkikuvioista. Mieli on nollaantunut hyvin ja olisi nollaantunut vieläkin paremmin, jos pojat olisivat tapelleet vähän vähemmän :D :D

   Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 4. On mielenkiintoisia kohteita!Nämä on aina hyviä blogipostauksia matkoista,saa hyviä vinkkejä.Nyt pyrähdin tänään Helsinkiin,kiertelen kaupunkia ja mennään Lintsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Minuakin kiinnostaa aina kaikki retkikohteet ja matkat, koska niistä saa kivoja vinkkejä. Mukavaa päivää Helsingissä!

   Poista
 5. Täälläkin tekee mieli lättyjä! Miksen paistellut niitä viikonloppuna??

  Tsemppiä alkavaan työarkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Letut ovat niin hyviä. Vähän harkitsen vielä kolmatta lettusatsia :D

   Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 6. Upeat maisemakuvat. Aijai, kyllä lettuja pitäsi kans tehä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Ei muuta kuin letunpaistoon. Täällä ainakin on sellainen harmaa keli, joka sopii hyvin letunpaistoon ;)

   Poista
 7. Letuilla on maaginen vaikutus :) Juu, sateinen kesä luo lomailulle haasteita. Jos asiaa katsoo positiivisesti, olette päässeet tutustumaan moneen kiinnostavaan paikkaan epävakaiden ilmojen ansiosta. Hellekesä olisi kulunut laiturinnokassa ja järvessä. Juu... toivon kuitenkin ensi kesäksi hieman parempia ilmoja :) Töihin lähden tänään minäkin, siitä se taas lähtee! Mukavaa viikkoa loman loppumisesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki pienet murheet ja surut haihtuu pois letuilla ja tuoreella pullalla :)

   On siinä etunsa toki, ettei tarvitse lomaansa viettää laiturin nokassa köllien, tulee mentyä ja tehtyä. Marmatan silti noista jatkuvista kuurosateista. Enemmän olisi tullut tehtyä ulkoretkiä, jos kokoajan ei olisi ollut sateen riski. Mutta onpahan tullut myös levättyä ihan kunnolla.

   Tsemppiä töiden aloittamiseen!

   Poista
 8. Hauska nähdä tuoreita kuvia Mäntästä - meillä tuli käytyä siellä ekan kerran viime kesänä: https://www.flickr.com/photos/timokoo/sets/72157669441358831

  Muuten ollaan kyllä nykytaidetykkääjiä ^_^ vanha taide on tylsää, nykytaide joko tylsää tai hauskaa. Eipä niitä yleensä yritetä ymmärtää, kunhan tulee wow-fiilis tai huvitus tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja kuvia Mäntästä sinulla!

   Minä tykkään kaikenlaisesta taiteesta, mutta lähinnä sydäntäni on kuitenkin Suomen taiteen kultakauden teokset ja sitten sellaiset modernit installaatiot joita pystyy katselemaan monista eri kulmista tai peräti niiden sisältä. Suomen kultakauden teoksissa on sellaista maisemaa ja elämänmenoa, jota ei pysty enää livenä näkemään, niin taulu on samalla hyppy menneisyyteen.

   Poista
 9. Kauniita auringonlaskukuvia. Tämä kesä on todella ollut sellainen, että hyvät sisäpuuhastelukohteet ovat tulleet tarpeeseen. Me esimerkiksi kävimme lasten kanssa mökillä ollessamme Parolan panssarimuseossa kahteenkin otteeseen. Keilaamassa en olekaan käynyt pitkään aikaan, vaikka teininä kävin monesti pman perheeni kanssa hohtokeilaamassa. :) Mukavaa alkanutta syyskesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sademillimetreinä mitattuna tämä kesä ei välttämättä sijoitu ihan kärkipäähän, mutta kun niiden kuurosateiden riski on ollut hyvin korkea melkein koko ajan, niin kyllä se on rajoittanut kesäpuuhia noihin sisähommiin. Tylsää :(

   En olekaan käynyt Parolan panssarimuseossa, täytyy pitää se mielessä, koska pojat voisivat kiinnostua siitä.

   Kiitos samoin - mukavaa alkanutt syyskesää!

   Poista