16. marraskuuta 2016

Onko Bukarest Euroopan rumin pääkaupunki?

Muutama potentiaalinen kilpailija on vielä katsastamatta, mutta kyllä Bukarest on tiukasti mitalikannassa kiinni ;)

Miksi Bukarest on ruma? Eikö siellä ole mitään kaunista?

Ennen toista maailman sotaa Bukarestia kutsuttiin idän Pariisiksi, katselemalla valikoituja tienpätkiä ja taloja se on helppo uskoa. Sitten tuli sota. Romania yritti pysyä puoluettomana, mutta liittolaisten puutteessa ja Neuvostoliiton pelossa Romania liittoutui Saksan kanssa. Ensin tuli pommituksia Neuvostoliiton toimesta ja Romanian vaihdettua puolta pommituksia tuli Saksan toimesta. Kommunismiajan hengessä vanhaa ei säästelty vaan tilalle rakennettiin moderneja ja funktionaalisia betonikuutioita. Sitten tuli Ceausescu ja lanasi omien hankkeittensa alta tuhansia vanhoja kauniita taloja. Ilman Ceaucescua Bukarest olisi varmasti erinäköinen kaupunki.

Maan heikosta taloudesta johtuen monet rakennukset ovat päässeet ränsistymään. Uusi arkkitehtuuri on monimuotoista Bukarestissa. On lasitorneja, on vanhaa ja uutta yhdisteleviä rakennuksia.

Bukarestissa on totisesti kerroksellisuutta. Kauniita vanhoja rakennuksia - osa kunnossa ja osa surullisesti rappiolla. Kommunismiajan betonilaatikoita. Kommunismiajan merkkirakennuksia, jotka tuskin istuvat mihinkään kaupunkiarkkitehtuuriin. Uusia rakennuksia.

Kaupungilla voi kävellä pätkän ihaillen kauneutta. Useinmiten kuitenkin katselet rumaa taloa ja mietit, että mitään rumempaa ei voi tulla vastaan ja sitten kun käännyt korttelin kulmasta on ennätys jälleen ylitetty. Sitten vastaan tulee joku aivan uskomaton helmi. Bukarest on keitos rumista aineksista höystettynä hienoilla sattumilla.

Löpinät sikseen ja sitten katsotaan vähän kaupunkia.

Aika valloittavan näköinen kirkon piha
Hoidettuja viheralueita oli vähän, tämä oli ehdottomasti kaunein

Kirkon sivurakennus
Todettakoon, että n. 50m päässä kirkosta kodittomat pitivät majaa ja käyttivät pientä tontin plänttiä ulkokäymälänään ja haju oli tyrmäävä.

Vanhan kaupungin charmia ja hyväkuntoisia rakennuksia

Valtion virastotalo vanhassa kaupungissa

Ehkä vähän Pariisi-fiilistä

Valitettavasti vanhan kaupungin jokaisella kadulla oli taloja joiden kunto on kuten yllä.

Paklatun julkisivun takana oli yleensä aina remppa jäänyt tekemättä.
Tämä porttikäytävä on ihan paraatipaikalta keskustasta ja talon alakerrassa toimii luksusasusteiden iso myymälä.

Suurennos samasta porttikongista

Säästäremontti 1: vain ensimmäinen kerros on saneerattu.
Kahden seuraavan kerroksen ikkunat on laudoitettu kiinni.

Säästöremontti 2: Julkisivu hohtaa, muuten rappaukset tippuu seinistä ja sähköjohdot roikkuu ulkona.

Aukiolla päin on hyväkuntoiset uudet kerrostalot, mutta niitä seuraa piiitkä jono ankeita betonilaatikoita

Peruskerrostalolook. Näitä oli todella paljon.
Tosin jos tätä vertaa vaikka Moskovan, Pietarin tai Belgradin lähiöihin on kyseessä laadukasta ja viihtyisää asumista.

modernia tyyliä

Ceaucescun suuruuden hullu Kansan palatsi. Alta jyrättiin yli 7000 taloa.
Köyhä maa rakensi maailman toiseksi suurinta rakennusta, ulkokuoreen käytettiin paljon marmoria. Marmorivarat hupenivat niin, että kansalaiset joutuivat keksimään jotain muuta perinteisen marmorisen hautakiven sijaan, kun kaikki toimitettiin Ceaucescun raksalle.

***

Kenelle suosittelisin matkakohteeksi Bukarestia? Öööö, en ehkä kenellekkään pelkkää Bukarestia. 

Transilvania upeine linnoineen, kirkkoineen, kauniine pikkukaupunkeineen ja upeine vuorineen saa minulta varauksettoman suosittelun. Bukarest on oiva läpikulkupaikka matkalla Transilvaniaan ja siellä voi hyvin pyöriä pari päivää. Kommunismikierros oli todella mielenkiintoinen. Huhujen mukaan Bukarestissa on vilkas yöelämä, mutta väsyneenä täti-ikäisenä en pysty kommentoimaan asiaa.

Ruoka Bukarestissa oli perushyvää, ei valittamista, joskin kulinaariset elämykset jäivät vähäisiksi. Kahvilakulttuuri leivonnaisineen oli oivallista.

Paras ruoka-annos: viiriäisenmuna-pekoni-salaatti

Herkullisia jäädykkeitä

leivoksia NAM!

6 kommenttia:

  1. Herkut on ainakin houkuttelevan näköisiä. Oli kyllä mielenkiintoinen pikaopas tuohon kaupunkiin. Osa kaupunkia näytti niin upealta ja osa taas ihan kammottavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkupuoli oli hyvin hoidossa Bukarestissa, joten kaloreiden saanti oli reissussa täysin turvattu :D Meidän tulee ystäväni kanssa tehtyä pysähdyksiä riittävän usein, koska hän haluaa nauttia kalorinsa viininä ja minä leivonnaisina ;) ;)

      Poista
  2. Juu ei käy kieltäminen, ei kaupunkin ihan parhaimpiaan (vielä) näytä.

    On tainnut rahat mennä parempiin suihin, jottei kaupungia ole päästy restauroimaan....:(

    Mä niin toivon, että rikkaiden ja klyhien välinen kuilu tossakin maassa hiukan kapenisi!

    Valoisaa loppuviikkoa räntäsateesta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romania ei mitenkään erotu tilastoissa erityisen korruptuneena maana, kun verrataan Itä- ja Etelä-Eurooppaan, mutta varmaan on rahaa mennyt parempiin suihin :( Ongelmana on se, että Romania on Euroopan köyhimpiä maita. Hattua täytyy nostaa siitä, että Romaniassa on julkinen terveydenhoito ja koulutus, jotka molemmat ovat edullisia.

      Mutta kyllä kun katseli elämäntyyliä Romanian maaseudulla, ei voi olla kuin tyytyväinen että synnyin Suomeen. Mahdollisuuksien määrä on niin paljon suurempi.

      Kiitos samoin - kivaa loppuviikkoa!

      Poista
  3. Mielenkiintoinen postaus. Tuon perustella juuri Transsilvania kuulostaa houkuttelevalta, ja miksei kommunismikierroskin. Mutta nuo leivokset vikassa kuvassa... Voi itku, miten alkoikaan tehdä mieli kunnon leivoskahvilassa käyntiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Transilvania oli kiva kokemus :) Jäi vähän kytemään mieleen, että olisipa ihanaa reippailla jossain vuoristossa. Sellaisia leppoisia pikkulenkkejä.

      Noi leivokset olivat vielä sikahyviä! Leivoskahvit olisivat niin paikallaan! Onneksi on kohta töissä torstainen pullapiiri :)

      Poista