13. toukokuuta 2016

Veljeydestä

Kun me olemme kuopuksen kanssa nauttineet lomasta Maltalla, kotona ovat asiat sujuneet heikommin. Perheessämme on ensimmäinen kipsi. Ihmettelen, että näin kauan siinä meni. Jotenkin uskoin poikien jo tulleen immuuniksi luunmurtumille ;) Ei ollut immuniteettia, keskimmäisellä on vasen käsi kipsissä. Onneksi vasuri.

Kun kuopus kuuli murtumasta, hän meni surkean näköiseksi ja halusi soittaa veljelleen. Hän istui puhelimen vieressä ja mietti, että miten voisi ilahduttaa veljeään. "Äiti, mitä voisin sanoa?" tuskaili poika.
"Toivottavasti käsi ei ole kipeä" ja "Mitä karkkia haluaisit tuliaiseksi" olivat kuopuksen lohdutuksen sanat keskimmäiselle.


Seuraavaksi keskimmäiselle iski flunssa  kuumeineen. Silloin kuopus sanoi "Äiti, voitaisiinko mennä kotiin aikaisemmin?"

Hiljaisuus.

"Veljellä on varmasti niin kurjaa eikä hänellä ole nyt kaveriakaan. Hänellä on varmasti ikävä minua. Haluaisin pitää seuraa hänelle."

Lähtöämme edeltävänä päivänä nämä kaksi selvittelivät välejään tönimällä  ja läpsimällä. Kyseessä ei ollut mikään harvinainen tapahtuma. Yhteiset puuhat päättyvät useimmiten riitaan.

Mieltäni lämmitti se, että empatiaa ja lämpöä veljeä kohtaan löytyy.

PS. Lomalaisena en ole vielä jaksanut edes miettiä, että miten poika pääsee uimaleirille ja mikä rumba siitä syntyy, jos hän joutuu jäämään pois. Plääh.

22 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tekee välillä äidille niin hyvää huomata, että kyllä ne oikeasti välittävät toisistaan, vaikka arjessa tuleekin kahnauksia.

   Poista
 2. Söpikset.

  SAmaa empatiaa on välillä havaittavissa, vaikka hyvin usein se peittyy nujakoinnin, naljailun ja älämölön alle. Mutta kiva tietää, että se on olemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekee tosiaan välillä hyvää huomata, että veljet tykkäävät toisistaan :)

   Poista
 3. Mahtavan íhanan empaattinen kuopus teillä. Mitä ihanaa veljesrakkautta. Niinhän se meilläkin on, otetaan yhteen ja kahinoidaan ja ollaan samalla maailman tärkeimpiä toisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veli on selvästi tärkeä, vaikka arjessa yhteiselo menee riitelyksi.

   Poista
 4. Voi miten ihanaa empatiaa. Toivottavasti poika kumminkin pystyy nauttimaan loppulomasta, vaikka veljet Suomessa ovatkin mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poika on nauttinut lomasta, vaikka veli onkin ollut mielessä. Kuopus sairastui viime yönä ja nukkui levottomasti. Hän puhui unissaankin lähtevänsä kotiin veljen luokse.

   Poista
 5. Onpa suloista tuo kuopuksen huoli. JA niin ihanaa taas tajuta, että veljesrakkauteen kuuluu myös se kahina. Toivoisin vain ettei meillä tarvitse isosti sattua jotain, että pojat sanoisivat toisilleen muutakin kuin vitun homo.:/
  (no sanoohan ne, mut aina ei muistu mieleen)

  Nauttikaa loppulomasta kuitenkin.
  Tsemppii kipsiselle. Onneksi kuitenkin näin reippaasti ennen kesälomaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veljesrakkaus tuntuu olevan pääosin kahinaa ;) Meillä esikoinen on jo sen verran esimurkku että häneltä harvoin saa muuta kuin tuhahtelua. Hirveällä vaivalla yritän karsia kaikki rumapuheet pois, joten jäljelle jää vihainen tuhina, silmien muljauttelu ja perinteinen ääliöksi kutsuminen.

   Poista
  2. Kiteytit tuossa hienosti omankin kasvatustyöni lopputuloksen (tuhina etc) :-D

   Poista
  3. Heh :D Eipä sitä olisi etukäteen uskonut, että tuhinakin vaatii kasvatustyötä. Välillä ihan urakalla.

   Poista
 6. Ihanaa veljesrakkautta ❤️. On aina mukava huomata, että sitäkin löytyy kaiken tuon kahinan ja riitelyn takaa. Nauttikaa nyt loppulomasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hyvä huomata, että veli on tärkeä ja rakas.
   Meillä on sellainen loppuloman käänne, että pojallani on korvakäytävän tulehdus. Onneksi ei ole välikorvan tulehdus, silloin emme olisi päässeet lennolle. Korva ei saa kasvua yhtään, mikä harmittaa kuopasta:( Noh, onneksi loma on melkein loppu.

   Poista
 7. Ihanaa veljesrakkautta ja tosi ikävä tuo murtuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äitinä ilahduttaa nähdä että veljesten välillä on myös lämpöä eikä pelkkää kinastelua :) Murtuma oli kyllä harmillinen juttu.

   Poista
 8. Olipa suloinen kirjoitus kipsistä huolimatta. Ihanat velikullat!
  Hyvää uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 9. Toi kipsi on ikävä juttu :( Aikoinaan eskarilaisella murtui ranne ja oli kipsi neljä viikkoa. Sen jälkeen kaikessa ajanlaskussa huomioitiin se kipsiaika ("jouluun on siis vielä pidempi aika kuin mitä mulla oli se kipsi, "sun loma kestää yhtä kauan kuin mulla oli se kipsi" jne)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapselle 4 viikkoa kipsiä on pitkä aika. Meidänkin keskimmäistä harmitti tietysti se, että tekeminen rajoittui eikä pääse muitten kanssa pihapeleihin eikä etenkään trampoliinille. Hra Kepponen oli ostanut lohdutukseksi uuden pleikkapelin ja kaveri oli ollut viikonloppuna yökylässä, joten ensimmäinen viikko menikin aika mukavasti.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Oli ne veljekset hetken niin söpöläisiä. Tänään onkin sitten ollut normaali turpaanmättömeininki *huoh*

   Poista