9. tammikuuta 2016

Pölhötädit päiväntasaajalla

Se on kuulkaas taas tarjolla laadukkaita youtube-videoita. Viimeksi oli tarjolla modernin joulutanssin merkkiteos. Nyt menee vielä paremmaksi. Tarjolla on fysiikan ihme: lavuaarista virtaavaa vettä :) Jotta et heti alkaisi väheksyä materiaaliani, kerrottakoon että retkikuntamme matkusti maapallon toiselle puolelle kuvaamaan tätä jännittävää spektaakkelia.

Noh, miten päädyin lavuaarikuvauksiin?

Unelmareissun viimeinen kohteemme oli Ecuadorin pääkaupunki Quito. Tässä vaiheessa oli jo elämysähkyä ja matkaväsymystä. Lennolla Galapagokselta Manner-Ecuadoriin mietimme, että olisimme voineet samalla istumisella jatkaa kotiin saakka. Edessä oli kuitenkin reilu vuorokausi Quitoa.

Quitoon olimme ostaneet puolen päivän kulttuurikierroksen, onhan kyseessä kaunis siirtomaa-ajan kaupunki monine upeine kirkkoineen. Lennolla aloimme miettimään, että haluaisimme vaihtaa retkemme johonkin kevyeen hömppään. Niinpä tiedustelimme heti lentokentällä oppaaltamme, että voisimmeko vaihtaa retken käyntiin päiväntasaajalla. Oppaasta paistoi pieni järkytys, kulttuurikierroksen vaihtaminen lavuaarin katseluun. Turisteille annetaan, mitä turistit haluavat ja retken vaihto onnistui.

Päiväntasaajalla - kirjaimellisesti

Päiväntasaajan nähtävyytenä on maan pyörimisliikkeestä johtuvan coriolisvoiman vaikutukset. Tästähän on vähän ristiriitaista tietoa, että mikä on eniten vaikuttava tekijä siihen, että mihin suuntaan vesi poistuessaan lavuaarista pyörii. Mutta minä uskon corialisvoiman vaikutukseen. Eteläisellä pallonpuoliskolla samasta lavuaarista vesi pyöri myötäpäivään ja samasta lavuaarista pohjoisella vesi pyöri vastapäivään ja päiväntasaajalla se hulahti pyörimättä lävitse. Nyt on teidänkin aika uskoa coriolisvoimaan: ystäväni kuvasi todistusaineistoa.

Näin se vesi kiertää myötäpäivään. Tarkkaile lehtiä!

Ja nyt päivätasaajalla vesi tuleekin suoraan lävitse.

Lähestulkoon yhtä kiehtovaa on se, että coriolisvoimien ansiosta keitetty kananmuna on suhteellisen helppo asettaa naulan kannan päälle. Todella tarpeellinen taito! Meikäläinen oli se turistiryhmän toinen, joka otti heti tämän taidon haltuun ja sain siitä diplominkin. Olen nyt diplomimunanasettelija :)


Coriolisvoima vaikuttaa myös ihmiseen. Päiväntasaajalla ei ole helppo tehdä tasapainoa vaativia liikkeitä. Me ei olla mitään eilisen teeren tyttöjä näissä tasapainoiluhommissa. Siinä, missä tavallinen turisti yritti seistä yhdellä jalalla, meikät veti homman ihan eri sfääreihin. Kuka muu muka?



Varsinainen koitos oli kävellä silmät kiinni tuota viivaa pitkin niin, että jalka tulee aina toisen eteen. Sekin me suoritettiin tuosta vaan. Siitäkin olisi videomateriaalia :D

Oppaamme oli mennyt jonnekkin nurkkaan häpeämään meitä, mutta onnistuimme löytämään hänet paluumatkalle :D :D Että sellainen oli Quiton turistikierroksemme

***

Tässä vaiheessa minut hyvin tuntevat tietäisivät kysyä, että jätinkö todellakin koko vanhan kaupungin ja kaikki kirkot väliin? (Diplomimunanasettajan lisäksi olen myös kivikasabongauskuningatar). Ehdimme tekemään kävelykierroksen kevyessä vesisateessa ja toki ratsaamaan sen pääkirkon Iglesia de La Compania de Jesusin ja toisenkin kirkon. Paluumatkalla päiväntasaajalta kävimme vielä ihailemassa näköaloja. Joten ihan Quito ei jäänyt pelkiksi lavuaareiksi.

Vanha kaupunki:




Näköalapaikalta:

Iglesia de La Compania de Jesus:


Kuvaus sisällä oli kielletty, kuva lainattu https://en.wikipedia.org/ 

Kuva lainattu https://en.wikipedia.org/ 

10 kommenttia:

  1. Voi, miten viihdyttävä matkakertomus jälleen kerran! Sun pitäisi ruveta kirjoittamaan erilaisia oppaita. Perhe-elämästä, ruuasta, matkoista. Susta tulisi varmasti myös oppaidenkuningatar! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Todella mielenkiintoista - ja hyvin näyttää vaaka onnistuvan. ;) Minusta oli hyvä valinta. Olisi ollut kiva saada kuva teidän oppaasta myös. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Coriolisvoiman vaikutuksen kyllä tunsi vaakaan tehdessään, joten luulisin tämän fysiikan ilmiön pysyvät muistissa hetken aikaa :)
      Matkaoppaan lievälle tyrmistykselle saattoi olla syynä ihan puhtaasti meikä. Olin nimittäin matkaa varatessa erikseen kertonut, että olen hyvin kiinnostunut vanhoista kulttuureista ja niiden merkkirakenuksista ja tarvitsen matkaoppaan, jolla on asiat hyvin hallussa, jotta pysyisin tyytyväisenä. Jos tätä painotettiin paikallisoppaan valinnassa, niin onhan se sitten aika yllätys, että lennosta vaihdetaankin retki lavuaarien tutkintaan.

      Poista
  3. Hahaa, ihan mahtavaa vaihtaa kulttuurikierros hömppään! :-D Eikä tuo mitään hömpää edes ollut, vaan luonnontiedettä, eli siis paljon tärkeämpää kuin jotkut rakennukset, joita (enemmän tai vähemmän samanlaisia) näkee joka kolkassa maapalloa. Tai ehkä ei nyt kuitenkaan ihan samanlaisia, kun en nyt tarkemmin ajatellen muista nähneeni ennen sisältä noin komeaa kirkkoa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirkkoja on tosiaan tullut nähtyä sen verran paljon, että oli kiva nähdä jotain muutakin. Tästähän tuli ihan nettovoittoretkikohde, koska päiväntasaajaretken lisäksi ehdimme kuitenkin käymään kaksikin kirkkoa. Enkä minäkään tuossa vaiheessa matkaa olisi enää jaksanut kiinnostua, että rakennuksien ja niiden historian detaljeista

      Poista
  4. No hitsi miten mielenkiintoista, eihän tuota tule näin äkkiseltään ajateltua, mutta tietenkin noin, siis tuo vesi. Voi uskomaton tuota kirkkoa!

    Pirtsakkaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin hämmästyttävää, että veden virtaaminen lavuaarista voi olla näin jännittävää :)

      Kiitos samoin - mukavaa sunnuntaita! Minä tulin juuri luistinradalta :)

      Poista
  5. Upea matkakertomus! Teillä oli kyllä huippumatka ja siitä jäi hienoja muistoja! Minäkin olisi vaihtanut kulttuurin lennosta lavuaarin ihmettelyyn... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Meillä oli aivan huippureissu, varmaan kuukausi meni ihan vaan kelatessa kaikkea, minkä koimme.

      Poista