19. tammikuuta 2014

Monopoly-huuma

Pojat ovat innokkaita lautapelien pelaajia. Muistelin, kuinka omassa lapsuudessani kävin kavereilla pelaamassa Monopolya ja pidin siitä todella paljon. Erehdyin toivomaan pojille joululahjaksi Monopolya ja joulupukki toikin sen.

Pojat pelaisivat sitä loputtomasti. Esikoinen osaa säännöt ja melkein kaikki hinnatkin ulkoa. Keskimmäinen osaa kadut.


Aikuisille on iskenyt paha Monopoly hyytyminen. Peli kestää aivan liian pitkään!

Pojat eivät antaneet aikuisten hyytymisen masentaa. He keksivät tavan helpottaa hyytyneen aikuisen pelitaakkaa. Pojat heittävät aikuisen puolesta, aikuiselle jää tehtäväksi vain mahdolliset ostopäätökset tai kiinnitykset. Mikäli aikuista ei haittaa se, että lasten rahavarat saattavat kasvaa kierroksen aikana moninkertaisesti aikuiseen verrattuna, tämä on kevyt tapa pelata. Keskimmäinen on parhaimillaan pelannut Monopolya omasta ja kolmen muun pelaajan puolesta :)

Lisämotivaatiota yksin pelaamiseen löytyi tableteille saatavista Monopoly appseista. Hra Kepponen investoi muutaman euron sähköiseen versioon. Käsittämättömän hyvin keskimmäinen pelaa peliä, vaikka ei osaa lukea (ja se on englanniksi). Sen mitä olen olan takaa vilkuillut pelin toteutus miellyttää silmää ja jäljittelee lautapelifiilistä.

Kuva täältä

Pelataanko teillä Monopolya?
Mikä on teidän perheen suosikkilautapeli?

28 kommenttia:

 1. Ei ole vielä tullut pelattua Monopolya perheen eskarilaisen kanssa. Kaapista se kyllä löytyy perheen vanhemman, kaksikymppisen, pojan jäljiltä, kuten monta muutakin lautapeliä. Eskarilainen pelaa joidenkin kavereidensa kanssa shakkia, isoveli on opettanut säännöt veljelleen. Pojan lempipeli eskarissa tuntuu olevan Muuttuva labyrintti ja kun sitä ei kaapissa entuudestaan ollut, sai pukki tuoda sen. Se on kyllä mukava peli, jota voi hyvin eri-ikäiset pelata keskenään, mummosta lapsenlapseen. Kun meitä on eskarilaisen kanssa kotona vain kaksi aikuista, eikä innostunutta aikuispeliseuraa ole läheskään aina tarjolla, harrastaa meidänkin eskarilaisemme välillä yksinpeluuta - jos ei muuta, niin ainakin voitto on ihan varma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme joskus pelanneet aikuisten kesken Muuttuvaa Labyrinttiä. Tykkäsimme siitä. Pitääpäs pitää mielessä, että sen voisi hankkia kotiinkin. Meillä esikoinen pelaa shakkia ip-kerhossa. Hän on niin hyvä, että keskimmäisellä ei ole mitään mahkuja.

   Yksinpelaamisen hyvä puoli on tosiaan varma voitto ja vähäinen riitely :)

   Poista
 2. Vuosi sitten jouluna pukki toi meille Monopolyn. Mies sitä kovasti toivo kun justiinsa lapsena oli niin paljon sitä pelannu ja oli niin hyvä peli. Itte oon aikanani vaan leikkiny niillä rahoilla, en koskaan pelannu. Joulun aika sitä pelattiin mutta siihen hyyty. Itte en tykänny ollenkaan ja Pojan keskittyminenkään ei ehkä piisannu. Tai oikeestaan tarviis olla se oma innostuminen siihen, niin varmasti pelais mukana. Kovin on vähällä ollu lautapelit nyt, vaikka niitä on kyllä mukava pelata, Afrikan tähti on kestosuosikki, helppo pistää pystyyn. Joululahjaks Poika sai nyt Salaisen Saaren (olikohan se sen niminen), kauheen hankalasti saatiin peli käyntiin ja meni yks peli ennen kun älyttiin miten kuuluu pelata mutta sitten aukes. Mies oli häipyny jo siinä vaiheessa eli sen pelaamisesta ei kovin usein tuu mitään kun ei voi pojan kanssa kaksin pelata. Tai voi, muttei oo ollenkaan sama.
  Aikuisten kesken pelattiin Trivial Pursuitia jouluna, tykkäsin ja pelasin muuten ensimmäistä kertaa elämässäni sitä. Scattergories on mun suosikkipeli, aikuisten kesken. Sitä ei saa enää kaupoista, harmi, oisin ostanu sen jo vaikka kelle lahjaks.
  Lautapelien sijaan ollaan perheen kesken viime aikoina laulettu Singstaria. Menee jotenkin kausittain nää pelijutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pelailtiin jossain vaiheessa Afrikan tähteä, mutta pojat hukkasivat niitä pahvikiekkoja niin paljon, että pelaaminen ei enää onnistu. Periaatteesta en osta uutta. Etenkään kun Afrikan tähti oli minun lapsuudestani, sain sen eskarivuotena joululahjaksi :(

   Itse tykkään Trivial Pursuitista myös.

   Poista
 3. Meillä oli Disneyn Monopoli-versio ja sitä pelattiin ihan jonkun verran kun se tuli, mutta kyllä se vaan on pitkä peli! Jäi sitten kaappiin pölyttymään, koska harvoinpa sitä on kolmea tuntia putkeen aikaa istua lautapelin ääressä... Voin muuten suositella Monopoly deal korttipeliä! Se on kiva ja huomattavasti nopeampi ;) Pelattiin jossain välissä ihan hulluna sitä - nyt en ole varma onko kaikki kortit enää tallella, pitäisi tarkistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan kuullut tuosta Monopoly Dealistä lainkaan. Pitääpäs tarkastaa, että olisiko sitä myynnissä. Voisin ostaa jonkun lyhyemmän pelin kesälomaksi. Ihan siltä varalta, että jos sattuu satamaan...

   Poista
 4. Monopoly on kiva peli, mutta siinä olet oikeassa, että se kestää ihan liian pitkään! Juurikin, kun sitä pitää pelata koko ajan ja aina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noi. Monopoly olisi tosi kiva, jos riittäisi muutama peli vuodessa.

   Poista
 5. Meillä junnu hurahti MOnopoly empire peliin. Siis uuteen monopoliin. JA jopa minä jaksan pelata sitä usein. Se on jännä ja hauska ja se kestää n. 15 min per peli. Se siis jopa loppuu joskus!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon pelin kesto sopisi mulle niin paljon paremmin :) Meille tuli selvästi väärä versio ;)

   Poista
 6. meidän 6v. sai joululahjaksi afrikan tähden ja äidin pitäisi olla jatkuvasti pelaamassa, 3x päivä on maksimi minulle, senkin jäkeen poika pelaa yksin peliä siirrellen sekä äidin nappulaa että omaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelihuuma selvästi vaivaa muitakin koteja :)

   Poista
 7. Meidän poika on ihan hassuna Uno-korttipeliin. Mummi opetti sen viime kesänä mökillä.

  Pukki toi 6v.pojalle jouluna Oppi j ilo-sarjan Leijonanmetsästys-pelin. Se on kuin sekoitus Afrikantähteä ja Trivial pursuitia.Se on ollut eillä tämän joulun hitti, mutta alkaa käydä tylsäksi nyt kun poika on oppinut kysymykset ulkoa....
  -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän esikoinen pelasi myös viime kesänä mummin kanssa mökillä Unoa. Korteista on vaan harmillisesti osa hukassa keskimmäisen hurrikaanin jäljiltä :(

   Meillä on tuon Oppi ja Ilo sarjan joku eläinkysymyslaatikko. Sama homma pojat - pojat osaavat jo kortit ulkoa :)

   Poista
 8. Meillä pelataan paljon ja yritän jaksaa innostua. Lapsikin on kyllä huomannut jo, että ennemmin kannattaa pyytää isiä pelikaveriksi kuin äitiä. Minun pelikiintiöni tuli teininä täyteen, kun jatkuvasti piti pelata kahden pikkuveljen kanssa. Monopolista jäi pahimmat traumat - peli päättyi lähes poikkeuksessa riitaan ja jonkun hermojen menetykseen. Muistan vielä liian elävästi sen talojen etsimisen kaappien alta, kuin raivoisin pelikaveri oli viskellyt ne ympäriinsä. Enpä siis usko, että meillä Monopolia nähdään!

  Kiva oli kuulla teidän lomakuulumisista. Meidän kotikulmilla näkee niin paljon huivipäivä, etten jaksaisi niissä maisemissa lomailla. Kerran jäähallille sattui yhtä aikaa kaksi musliminaista, joista näkyi vain vähän silmiä mustan kaavun alta. Tyttö tuijotti hetken ja kysyi, että ketä nuo rosvoksi pukeutuneet on. ;)

  -Kaisla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on mennyt yllättävän sujuvasti Monopolyn peluu. Kun lapset ovat pelailleet keskenään, niin on pelistä jonkun kerran poistunut joku lapsista tuohtuneena, koska hän on huijattu. Nappulat ovat toistaiseksi pysyneet laudalla.

   Tyttö on siinä oikeassa, että jos vetäisee perinteisen rosvoasun eli mustat vaatteet ja hiihtomaskin päällensä, niin saman verran identiteettiä paljastuu kuin kaavussa, jossa vaan silmät näkyvät.

   Poista
 9. Munkin mielestä Monopoly on kiva, mutta todellakin kestää aivan liian pitkään! Toi Pinkin versio alkoi heti kiinnostaa! Meillä pelataan myös Unoa ja korttipelejä; mustaa maijaa ja peukku aasia...kivan lyhytkestoisia pelejä nämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monopoly on minusta sopiva muutaman kerran vuodessa pelattavaksi tyyliin joulunpyhinä, sateisena lomapäivänä, mutta ei tosiaan sovi päivittäiseen tai edes viikottaiseen käyttöön :)

   Poista
 10. Meillä suosikki on Afrikan tähti, ei onneksi vielä Monopoly. Se todella kestää (liian) pitkään! :)

  Mutta hyvän pelitavan teillä on lapset keksineet, pitääpä muistaa tämä muutaman vuoden päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullahan meinaa välillä loppua kärsivällisyys Afrikan tähdessäkin, jos tähti löytyy jostain Cape townin lähettyvillä, en tiedä oikein miten ajattelin kestävyyteni riittävän Monopolyyn ;)

   Teillähän jako tulee onnistumaan hyvin. Toinen pelaa äidin ja toinen isän puolesta :)

   Poista
 11. Meillä eskarilainen poika tykkää pelata. Vuosi sitten tuli joulupaketista Afrikan tähti ja se on ollut koko vuoden suosikki. Matkoille on helppo ottaa mukaan Uno. Lisäksi pelataan silloin tällöin niitä vanhempiakin pelejä (jotka menee siis jo nuoremmillekin) kuten Touhula-peliä. Viimeksimainittu on Lego Ninjago-pelin kanssa siitä kiva, että pelataan yhdessä joukkuessa pelilaudan vihollisa vastaan. Ei tule ainakaan pahoja kiukkuja häviöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteistyöpelit ovat kyllä mukavia, kun ei tule erikseen voittajaa tai häviäjää. Meidän pojat ovat Hra Kepposen kanssa pelailleet Taru Sormusten herrasta lautapeliä. Siinä olemme huomanneet, että yhteistyön tekeminen ei ole helppoa ja välillä tulee koko jengille häviö, siksi että kukaan ei suostu uhraamaan mitään itseltään. Meillä on Touhula mukana evakossa, mutta se ei ole päässyt pelivuoroon lainkaan suuren Monopoly innostuksen takia.

   Poista
 12. Heh, mä olen aina vihannut Monopolya :D En tiedä miksi, ehkä juurikin sen pitkäveteisyyden vuoksi, mutta en vaan tykkää. Kautta aikain suosikkini on ollut Afrikan tähti, aikuisten ja vähän isompien lasten kanssa eri aliakset ja pictionary ovat mielestäni parhaita, ja niitä tykkään pelata myös ihan vaan aikuistenkin kesken.

  Yleisesti ottaen tykkään lautapeleistä, paljonkin, kunhan niissä on jotain jujua. Joulupukki toi veikkaloisille rähinä-Aliaksen, ja sekin oli tosi kiva, osa sanoista oli vaan todella hankalia niin 8v ja 11v lapsille, kuin aikuisillekin. Mutta kun ne suosiolla skippasi, niin peli oli oikein kehityskelpoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun oma suosikkini on Carcassone. Sitä on pelattu monet kerrat. En tiedä millainen lastenversio mahtaisi olla, ehkäpä olisi syytä koestaa.

   Minäkin tykkään Pictionarysta ja Aliaksesta. Täytyy odottaa lasten kasvamista, kun pienemmät eivät vielä osaa lukea. Jotenkin mä vaan kuvittelen, että nuo kaksi voisi aiheuttaa kovastikin rähinää peliparien kesken :)

   Poista
 13. Meillä Monopolya pelataan paljon matkoilla ja tytär lähes aina pistää meidät konkurssiin. Tytär kanssa muistaa jokaisen tontin hinnan talon/hotellin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään nuoremman polven muistiin jää helpommin tonttien, talojen ja hotellien hinnat :) Eilen illalla meillä kuopus tuhersi itkua "Mä haluun Erottajan", kun se on niin arvokas".

   Poista
 14. Meillä eskarilainen on lautapelihullu. Nyt kova sana on just Carcassonne. Se aikuisten versio toimii loistavasti kun unohtaa talonpojat. Lisäosista ainakin kirkot ja kievarit sopii myös hyvin lapsillekin. Sen lisäksi kestosuosikkeja ovat Genial ja Kimble ja uusin hankinta Qin. Monopolia ei olla vielä kokeiltu just keston takia.

  Vilma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin kokeilla, että mitenkäs aikuisten Carcassone uppoaa pojille. Hitsit joutuu varmaan googlettamaan ohjeet, kun edellisestä pelikerrasta on niin kauan. Meillä on tosin kaikki hankitut lisäosatkin siinä samassa pussissa.

   Poista