22. tammikuuta 2014

Abu Dhabi

Hra Kepponen myönsi minulle lomalla päivävapaan, jotta pääsin Abu Dhabiin katsomaan moskeijaa ja lounastamaan seitsemän tähden Emirates Palace hotellissa. Retkipäivä oli sen verran raskas, että päätös olla viemättä poikia retkelle, oli hyvä.

Retki alkoi mielenkiintoisesti. Kuljettaja tuli hakemaan minut hotellilta ja matkamme jatkui hakemaan retkifirman oppaita. Tiellä oli hirveä ruuhka ja kuljettaja hiukan röyhkeästi tunki tielle. Liikenteen seisoessa edellisestä autosta tuli kaksi miestä valittamaan, että kuljettaja osui heidän autoonsa. Minä takapenkiltäkin näin, että niin ei voinut missään nimessä tapahtua. Kuljettaja ajoi auton sivuun ja kiisti tapahtuneen. Vastapuoli väitti sitkeästi, että heidän puskuriinsa osui. Siitäkin huolimatta, että matkatoimiston autossa oli kuratkin koskemattomana väitetyssä osumapaikassa. Poliisi piti kutsua paikalle.

Matkatoimisto sai järjestettyä pikkubussin hakemaan meidät. Bussi ei päässyt kääntymään sovittuun tapaamispaikkaan ja jouduimme puikkelehtimaan liikenteen keskelle bussin viereen. Eikös juuri silloin ajovauhti kasvanut. Juoksimme bussin kiinni ja hyppäsimme vauhdissa kyytiin :)

Retki alkoi vierailulla Arabiemiraattien perustajan Sheikh Zayedin mukaan nimetyssä moskeijassa. Moskeija on upea! Se on valkoista marmoria, siellä on upeita lasi-ikkunoita, jättiläismäiset kristallikruunut ja maailman suurin käsintehty matto. Tosin mattoa lukuunottamatta, moskeijan materiaalit ovat pääosin Euroopassa valmistettu tai sieltä peräisin.

Kuva lainattu projektista vastanneelta firmalta täältä

Sitten omiin kuviini moskeijasta. Se on yksi kauneimmista näkemistäni rakennuksista.Seuraavaksi lounastin seitsemän tähden Emirates Palacessa. Hotelilla on 1,3km yksityinen ranta hienoilla näkymillä. Sieltä näkyy myös rakenteilla oleva Abu Dhabin hallitsijasuvun uusi palatsi. Hotellissa on kuulemma jokaista käytössä olevaa huonetta kohden noin neljä työntekijää.

Sisäänkäynti


Sisätilat olivat vähemmän prameat kuin odotin, vaikka kultauksessa ei oltu säästelty. Ehkä enemmän kuitenkin hillittyä tyylikkyyttä. Katto oli upea. Paikassa voi helposti kuvitella yöpyvänsä oikeassa palatsissa. Näkemieni kuvien perusteella uima-allasalue on myös upea.Hotellin yksityisrantaa kuvattuna ruokapöydästä. Kyllä kelpasi näiden näkymien edessä nautiskella buffet-pöydän antimista. Saavutus oli se, että buffessa ei ollut jonoa ja tungosta, vaikka suurinosa vierailijoista oli aasialaisia. Parhaat ruuat olivat valkoinen kala, ravut, arabialainen salaatti, sushi ja dim-sum. Jälkiruokabuffet oli paras, jota olen ikinä maistanut. NAM! 


Takana näkyy rakenteilla olevaa sheikin palatsia. Mahtipontinen rakennus. Toisaalta on sinne majoitettavaakin, koska maanperustajalla Abu Dhabin sheikillä oli 29 lasta.

Retki päättyi pieneen museoon, josta oli erinomainen näkymä Aby Dhabin keskustaan.

Pakko laittaa muistiin pari valokuvasta ottamaani kuvaa museosta. Abu Dhabi on aivan konkreettisesti takapajula ja risukylä vielä vuonna 1960. Keskustassa oli muutamia matalia tiilitaloja, ihmisistä suurin osa asui palmunoksista rakennetuissa majoissa. Joka kotiin(=telttaan) kuului ase, joka saa osan ensimmäisen maailman sodan aseista näyttämään uusilta. Öljy löytyi Abu Dhabista 1960 ja Dubaista 1966. 

Abu Dhabilaisia vuonna 1960

Abu Dhabi downtown 1960

Abu Dhabi downtown 2014

12 kommenttia:

 1. Upeita kuvia ! Erityisen kaunis tuo moskeijan lattia kukkakuvioineen . Jälkiruokapöytä näyttää myös herkulliselta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :)
   Moskeija oli upea. Jälkiruokapöytään kuului myös suklaalähde ja hedelmät olivat täydellisen kypsiä. Siis niin täydellisiä, että santsikierroksella jouduin valitsemaan pelkän ananaksen, mikä on aikamoinen suoritus kakku/pullaholistilta.

   Poista
 2. Liikenteessä sattuu, onneksi vain suukopinaa. Onpa satumaisen kaunis moskeija. Ja ruhtinaallinen ruokapaikka.
  Mielenkiintoiset vanhat kuvat. Näkee mitä öljy on tuonut tullessaan. Kiitos hienoista kuvista ja mielenkiintoisesta tarinasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia :)
   Sama autonkuljettaja ajoi minua illalla takaisin Dubaista hotelliin. Puolitoista tuntia oli kuulemma mennyt, mutta poliisikin oli todennut, että puskuriklommo ei ole voinut tulla tällä reissulla.

   Öljy on kyllä muuttanut maata radikaalisti muutamassa vuosikymmenessä. Vaikka maan tilanne naisten ja etenkin siirtotyöläisten oikeuksien suhteen on hävettävän heikko, on silti rahalla saatu paljon hyvääkin aikaiseksi. Koko maan toimiva infrastruktuuri, terveydenhuoltoa ja koulua. Toivoisin, että Arabiemiraatit lähi-idän bisneskeskuksena ja kukoistavana taloutena pystyisi näyttämään tietä parempaan myös ihmisoikeuksien ja tasa-arvon suhteen.

   Poista
 3. Phuuh mitä ruokia, vau... Muutenkin aika vakuuttavan oloinen palatsi :)
  Oliko muuten buffetlounas tuolla törkyhintainen vai ihan ok? Mietin vain, kun joskus tuollaisissa upeissa paikoissa ruoka saattaa kuitenkin olla hämmästyttävänkin kohtuuhintaista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emirates Palace oli kyllä varsin viimeistelty ja hyvin rauhallinen. Tilat ovat niin isot, että missään ei ollut tungosta. Buffetlounas oli lounaaksi tyyriin puoleinen, todennäköisesti elämäni kallein lounas. Tarkkaa hintaa lounaalle en tiedä, koska otin sen retken järjestäjän kautta ja siihen kuului kuljetus ja provikat niillekin. Aamupalan hinnaksi hotelli ilmoittaa 43€.

   Poista
 4. Ihania kuvia ja tuo auringon valo. Olen nähnyt vastaavia kuvia Abu Dhabista ja samanlaista muutama vuosikymmen sitten. Kuvassa yksi liikenneympyrä ja muutama rakennus ja nyt täynnä pilvenpiirtäjiä. Samaisessa paikassa kävimme kanssa tällaisessa luxus hotellissa ja tytär sanoikin, ettei tämä ole hotelli vaan prinsessa Jasminen palatsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkaan taivaan ja auringon näkeminen oli ihanaa. Tosin molempia olisin voinut nähdä enemmänkin (oli tosi kehno sää). Öljyrahat ovat mahdollistaneet todella kiihkeän rakentamisen arabiemiraateissa, pikkukylät ovat muuttuneet isoiksi kaupungeiksi ja väkiluku on jatkuvassa kasvussa. Surullista sinänsä, että maan hyvinvointi ei ylety sitä rakentaviin siirtotyöläisiin saakka.

   Poista
 5. Tullainen kukkalattia olisi ihana omassa kylpyhuoneessa.

  Olet oikeassa, työläiset asuvat peltimajoissa tehden pitkiä päiviä ja työturvallisuus hoidetaan omaa henkeään uhaten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kanssa kelpaisi tuollainen marmorilattia, joka on koristeltu. Mitenköhän se toimisi lattialämmityksen kanssa?

   Jostain luin, että raksatyöläisen keskipalkka on n. 150€. On vaikea ymmärtää, että miten sillä elää ja syö. Saatikka, että siitä jäisi jotain kotiväelle lähetettävää...

   Poista
 6. Jeskamandeera miten ihana lomapäivä sinulla on ollutkaan!! Varmasti ohjelman täyteinen, ehkä liiankin, ja uuvuttava, mutta silti - mulla meinasi liikutus tulla, kun katsoin noita upeita moskeijakuvia, ja jälkiruokapöydän kohdalla piti jo vähän niiskasta ja huokasta - voi miten ihanaaaa! :) Sinun kanssa ois kyllä upea reissata - tekä ottaa ilon irti kaikesta kauniista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moskeija oli todella kaunis. Retkipäivä oli kaikkiaan varsin onnistunut. Jälkkärikuvaan ei osunut sitä suklaa putousta (vai mikä se onkaan suomeksi). Hedelmien kypsyysaste oli aivan täydellin.

   Minä kärsin ruuhkat välillä Sarjah-Dubai mennen tullen. Tai eikai sitä kehtaa kovin kärsimykseksi sanoa, koska nukuin suurimman osan :)

   Minä ottaisin sinut mielelläni matkaseuraksi! Kerron vaan, että milloin? Mulle kävisi kotimaankin reissut. Perhe ei oikein lämpene pitsi-Raumasta. Eikä niitä nirppanokkia kiinnosta mennä autolla Viroon Saaremaalle eikä Latviaankaan. Eikä Dubrovnikiin.

   Poista