21. kesäkuuta 2013

Suuri Muumioraportti

Saavuimme viime yönä Tanskasta. Oman pikantin lisänsä paluuseen toi se, että emme enää muistaneet mihin parkkeerasimme auton. Kyllä se sieltä "pienen" haeskelun jälkeen löytyi :) Reissu oli onnistunut, siitä lisää myöhemmin.

Kun muissa blogeissa tunnelmoidaan juhannuskuvilla, Kepposilta pukkaa muumiokuvia. Juhannuksen suuri muumioraportti!

Paikkana British Museum ja Egypt After Life osasto. Alkuun vähän vähemmälle huomiolle jääneitä muumioita.

Kissamuumiot

Sitten "oikeisiin" muumioihin

Nesperennub
"Nesperennub was alive around 800 BC and died aged approximately forty years, possibly due to illness. His body was discovered by local diggers at Luxor (the site of ancient Thebes) in the 1890s. The exact location of Nesperennub's tomb is unknown but the excellent preservation of his coffins indicates that it was probably among the 'tombs of the nobles'. These were already five, six or seven centuries old by the time he died, but burials there are generally better preserved than the newer tombs along the edge of the Nile floodplain."  Quote from British Museum web

Nesperennubista on British Museumin sivulla hieno kuvasarja magneettikuvineen ja selostuksineen palsamoinnista ja arkuista valmistustapoineen *klik*.

Kuvassa uloin arkku, vieressä näkyy sisempää arkkua


Vieressä sisemmät arkut


Lisää muumioita: Mummy of Katebet (nainen), late 18th Dynasty, about 1300BC, Thebes




Tuntematon naismuumio kyltteineen:




Ja vielä muutama arkku ja muumio


Myös lapsia palsamoitiin


Muistan lapsuuteni kiinnostuksen muinaista Egyptia kohtaan. Saman näen esikoisessani. Egypti on vielä haaveiden matkakohdelistalla. Budjetin ja loman osalta, matka olisi toteutettavissa, mutta hitsit kun ei rohkeus riitä. Alan jälleen keräilemään sitä (ja rahaakin, kun matkavaraus ei kohdistunut Egyptiin).

Vielä kuvapläjäys upeimmasta näkemästäni kohteesta British Museumissa: assyyrialainen seinäreliefi leijonan metsästyksestä. Kiveen hakattuja reliefejä on huonekaupalla. Todella tarkkaa, anatomisesti oikein kuvattua ja taidokasta työtä (noin 650 eKr).

"In ancient Assyria, lion-hunting was considered the sport of kings, symbolic of the ruling monarch’s duty to protect and fight for his people. The sculpted reliefs in Room 10a illustrate the sporting exploits of the last great Assyrian king, Ashurbanipal (668-631 BC) and were created for his palace at Nineveh (in modern-day northern Iraq)." Quote from British Museum web




Reliefi-huoneisiin kävellään näiden upeiden patsaiden välistä, jotka ovat olleet muinaisessa Khorsabadissa kuninkaan palatsin sisäänkäynnillä.



Miten löytää mielenkiintoisimmat kohteet British Museumissa?
-webbisivut ovat loistavat. Sieltä voi hakea kulttuurin, maanosan, kaupungin ja ajan mukaan.
-webbisivuilla on kohta highlights, jossa on kunkin kulttuurin merkittävimmät aarteet
-museosta saatavassa kartassa on laadittu valmiita kierroksia alkean lyhyestä tunnin kierroksesta.

http://www.britishmuseum.org/?ref=header

Museo on ilmainen (mutta toivoo 5 punnan lahjoitusta käynnistä).

***
Non-stop Kepposlifestyle jatkuu. Yritämme navigoida sukujuhlille, jonne kenelläkään ei tunnu olevan ajo-ohjeita. Muut (paitsi me) muistavat reitin, kunhan pääsevät lähemmäksi juhlapaikkaa. Ehkäpä seuraavaksi tuleekin Suuri Eksymisraportti :)
***

Mukavaa Juhannusta!

4 kommenttia:

  1. No olipas siinä muumio poikineen!
    Eksymisraporttia odotellessa ;D

    VastaaPoista
  2. Sanna-Mari:
    Nyt täytyy tyytyä muumioraporttiin :) Löysimme perille juhlapaikalle ja takaisin kotiin. Jotain hyvää seuraa siitä, että on reilusti myöhässä: muut ovat jo navigoineet paikalle ja osaavat ohjeistaa.

    VastaaPoista
  3. Tosiaan, muumio poikineen. Me käytiin muumioita katsomassa Barcelonassa. Ihan kiinnostavaa, mutta ei noin kiinnostavaa kuin teidän museossa. Mä mietin vaan sitä. millaista kaivauksilla on sinä päivänä, kun ne tajuaa, et NYT me löydettiin jotain SUURTA!

    VastaaPoista
  4. P:
    Kuvissa on vain pieni määrä muumioista. Niitä oli paljon ja sitten päälle vielä kaikki hauta-arkkuun varastoidut tilpehöörit. Siellä olisi muumioista innostunut lapsi (ja aikuinenkin) aivan innoissaan :)

    Fiilis varmaan on aivan huikea, kun kaivauksilla löytyy jotain suurta. Sitä en tiedä, että mikä on fiilis, jos uran aikana ei ikinä löydä mitään. Tai ei edes pääse kaivauksille saakka :(

    VastaaPoista