17. maaliskuuta 2011

Italiasera: Kirjallisuus

Ciacy, joka asuu perheensä kanssa Italiassa, pyörittää blogissansa kuukausittain Italiaseraa, jossa on vaihtuva Italiaa käsittelevä aihe. Tänään aiheena on kirjallisuus. Oma kiinnostukseni Italiaan on vähän pinnallisempaa sorttia, nimittäin matkailullista. Rakastan taidetta ja vanhaa arkkitehtuuria, joten Rooman, Firenzen ja Venetsian vetovoima on vastustamaton. Lisäksi rakastan kimmeltävää merta, kauniita maisemia ja ruokaa -ja Italiahan tuota kaikkea.

Mutta kirjallisuuteen... Kerron teille yhdestä lempparikirjastani: Axel Munthe - Huvila meren rannalla. Munthe eli 1857-1949 ja Huvila meren rannalla kertoo Axelin elämästä, etenkin Caprilla ja San Michelle huvilan rakentamisesta sinne.

No, miksi minua kiinnostaa ruotsalaisen ajat sitten kuopatun ukon elämä? Siksi, että Axel on kuin Capri parhaimmillaan: huikaiseva ja säkenöivä. Hän ollut aikansa kosmopoliitti ja älykkö. Viittä kieltä sujuvasti puhuva lääkäri. Älyn lisäksi Axelilla oli myös sydän paikallaan ja hän teki uransa aikana varsin paljon työtä ilmaiseksi. Axel on myös ihminen, joka janoaa kauneutta ja taidetta ympärilleen ja uskon että juuri siksi hän rakastuu Caprin korkeisiin kallioihin, hohtavaan mereen ja ylikulkeviin muuttolintuparviin. Varsin humaanina Axel haluaa suojella myös eläimiä ja etenkin Caprilla lepääviä muuttolintuja.

Tarkkanäköinen Axel kuvailee aikansa ihmisiä ja ilmiöitä välillä varsin pisteliäästikin, mutta pohjavireeltään kirja on lempeä. Kirja on toki kuvaus myös Axelin elinajan Euroopasta ja kuinka ihmisiä riepottelee vastoinkäymiset kulkutaudeista sotaan. Mutta kirja on ennenkaikkea ylistys Caprin kauneudelle.

Kirjan aloittaminen vaati minulta hiukan syventymistä, koska teksti on vanhahtavaa. Aluksi se tuntui raskaalta, mutta nopeasti solahdin tekstiin sisään ja aloin elää mukana Axelin jännittävää elämää. En tiedä olisiko mahdollisesti tuoreempi käännös saatavilla. Omani olen ostanut kirpparilta 20 pennillä ja kaupanpäällisenä tulin kellarin ummehtunut haju.

Kirja on vetänyt minut Caprille. San Michelle huvilassa voi vierailla (se kuuluu Ruotsille). Näkymät ovat edelleen lumoavat, Capri on kaunis. Mutta jokainen tietää, miten käy pahaiselle pikkukylälle, kun 15 minuutin välein lautat kuljettavat laumoittain turisteja paikalle ja jokaiseen mahdottomalta näyttävään rakennuspaikkaan nousee hotelli tai trattoria. Mieleni tekee silti vielä palata Caprille, keväällä silloin, kun Afrikasta palaavat muuttolinnut tulevat taivaan täyttävinä parvina Caprille lepäämään jatkaakseen matkaansa kohti pohjoista ja sohjoista.

Minulle Amalfin rannikon kauneus teki Capria suuremman vaikutuksen. Istuskelimme miehen kanssa Sorrennon ulkopuolella näköalapaikalla kahdestaan. Ympärillä oli niin kaunista. Ei ollut kiire mihinkään. Niinpä otimme kirjat ja suklaat esiin :) Se oli eräs elämäni nautinnollisimpia lukuhetkiä.

Ja sitten vielä matkailuvinkkejä:
-Valmismatkoja on useilla matkatoimistoille Sorrentoon, Ischiaan (kylpyläsaari) ja jopa Caprille
-Omatoimimatkailija voi lentää Napoliin tai Roomaan
-Roomasta pääsee junalla Napoliin ja Sorrentoon. Tai vuokra-autolla.
-Parhaiten alueesta nauttii erittäin vilkkaan turistisesongin (heinä-elo) ulkopuolella. Itse oli reissussa lokakuun puolivälissä.
-Helpoiten Amalfin rannikolla liikkuu vuokra-autolla.
-Caprille pääsee nopeasti lautalla
-Kannattaa myös vierailla Pompeijissa
-Ei ole varsinainen rantakohde

Kuva lainattu http://www.capri.net/





 Sorrento
Kartta lainattu

7 kommenttia:

  1. Ihanaa kun tulit mukaan. Minàhàn asun juuri tuolla alueella ja olitkin kivasti tuonut matkailuvinkkejà mukaan. Voisin lisàtà vielà maaseuduille menemisen, joka toisi vielà selkeàmmin sità italian arkea esiin. Minusta Capri on aivan ihana saari, paljon kauniimpi kuin Ischia, mutta Costieran kauniit pikkukylàt ovat valloittavia myòs. Minulla onkin blogissani (etenkin siinà edellisessà) paljon kuvia costieralta, pompeista ja muista.
    Tuo kirja oli minulle aivan tuntematon, mutta kuulosti mielenkiintoiselta. Jotenkin ihanan romanttiselta kuulosti myòs tuo sinun mainintasi, kuinka maksoit siità 20 pennià, hih...ajatella ettà nyt suomessa ei niin pientà rahaa edes ole.
    Oletko seurannut myòs Capri ohjelmaa, jota suomessakin (ehkà myòs tàllà hetkellà) nàytetààn?!?! Siinà tulee Capri myòs todella kauniisti esiin, vaikka me "paikalliset" huomaammekin, ettà osa kohtauksista on tehty nimenomaan Amalfin rannikolla eikà Caprilla, hih ☺

    VastaaPoista
  2. Ciacy: en tiennytkään, että asut noin "etelässä", olin jotenkin ajatellut, että asut pohjoisemmassa. Mikä kotiseutu sinulla onkaan *huoh*. Nyt mä oon hetken aikaa hiukan kateellinen...

    VastaaPoista
  3. Ihanaa että jaoit lukukokemuksesi. Kyseinen kirja on minullekin tärkeä, vaikken ole sitä saanut jostain syystä luettua.

    Kävi nimiitäin niin, että vuonna 2003, vain muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa, äitini kehoitti mua lukemaan ko. kirjan. Äitini oli ja minä olen himolukija mutta jostain syystä tuohon tarttuminen on multa jäänyt. Nyt pistän sen kyllä lukulistani kärkeen.

    VastaaPoista
  4. Fru Citron: kirja on yksi isänikin lempikirjoista. Isän kannustuksesta kirja päätyi lukulistalleni. Minulta meinasi jäädä kesken, koska olen lukijana niin laiska, että jos ekat 30sivua eivät saa kiinnostumaan, niin kesken jää. Tässä kirjassa piti taistella varmaan tuplamäärä sivuja ennenkuin pääsin kirjaan sisälle.

    VastaaPoista
  5. Aivan ihastuttava juttu!!! Kirja on minulle nimenä tuttu, mutten ole koskaan edes lehteilyt sitä. Siispä lukulistalle.

    VastaaPoista
  6. joo tààllà tosi etelàssà ollaan. En asu ihan costieralla (sinne matkaa puolisen tuntia) vaan tààllà maaseudulla vuorten keskellà, kuten oletkin varmasti jo kuvissa nàhnyt :D

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen kirja! Amalfille olisi ihana päästä ja olisi hyödyllistä osata viittä kieltäkin

    VastaaPoista