15. toukokuuta 2011

Bosnia-Hertsegovina

Yhtenä päivänä päätimme hurauttaa naapurimaahan Bosnia-Hertsegovinaan. Paikka on tuttu Balkanin sodasta, jossa maan kolme etnistä ryhmää sotivat toisiaan vastaan syyllistyen siviilien järjestelmälliseen terroriin.

Vierailukohteemme oli Mostar, joka on 1400-luvulla perustettu idyllinen vanha kaupunki. Mostarissa käytiin myös taisteluita. Uuden kaupungin puolella on jäljellä emmentaliksi ammuttuja taloja ja pommien jäljiltä olevia raunioita. Osa taloista on saneerattu, ja osaan niistä on jätetty yksittäisenä raitana näkyviin sodanjälkeinen kunto.

Mostarin vanha kaupunki on täysin kunnostettu. Kroatit tuhosivat kuuluisan vanhan sillan sodanaikana ilmeisesti vain huvikseen -sekin on korjattu. Vanha kaupunki on kuin karamelli, todella ihastuttava paikka! Matkailijat on siellä otettu hyvin huomioon, kaikki puhuvat englantia, maksaa voi maan oman valuutan lisäksi euroilla ja Kroatin kunilla. Vanha kaupunki on pieni, mutta muutama tunti siellä kuluu helposti nauttien kahviloiden tarjoilusta ja ihaillen kaupunkia. Ruoka oli hyvää ja jäätelö italialaistyyppistä ja maksoi 50c tötterö :)

Näkymiä Mostarin vanhasta kaupungistaSodanjälkiä

Tie Bosnia-Hertsegovinaan oli hyvä, pieni vuori oli matkalla ylitettävänä. Paikalliset ajavat rinteillä kuin kaistapäiset. Matkalla pysähdyimme Kroatian puolella syömään pieneen kylään, jossa oli yksi ravintola. Ravintolassa oli yksi lounasvaihtoehto. On kyllä aikaa, kun olen moiseen silavapossuun törmännyt...

Luvassa vuorten ylitystä. Autosta räpsäisty.


Maistuisiko lounas?

2 kommenttia:

  1. Älyttömän kauniit maisemat Mostarissa! Ilmakin näköjään suosi.

    Öö, voisi olla, että jonkin verran jäisi tuosta lounaasta lautaselle...

    VastaaPoista
  2. Leonida: Täytyy tunnustaa, että jonkin verran jäi lounasta lautaselle. Vaikka olenkin superkaikkiruokainen, niin sianihra ei nyt vaan uppoa :)

    VastaaPoista