12. joulukuuta 2023

Upea Slovenia

Hitsit, tässähän meinaa tulla kiire kirjoittaa vielä tämän vuoden puolella alkusyksyn reissusta, joka on vielä kokonaan kirjoittamatta blogiini. Kävin syyskuun alussa ystäväni Sirpan kanssa muutaman päivän matkalla Sloveniassa, johon ihastuimme molemmat.

Majoituimme maan pääkaupunkiin Ljubljanaan. Teimme sieltä retken huikean kauniille Bled-järvelle sekä jättimäiseen Postojna-luolastoon. Ljubljana on viehättävä pikkukaupunki, jossa on kompakti osittain autoton kaunis vanha keskusta. Kaupunkia halkoo Ljubljanica-joki, jonka rantaan keskittyy kaupungin iltaelämä monine ravintoloineen, joilla on isot ulkoterassit. Nähtävyyksiä Ljubljanassa on vähän, mutta aika kuluu kivasti ihan vaan nauttimalla kaupungista ja sen tunnelmasta. Nähtävyyksiä Sloveniasta kyllä löytyy ja maan pienen koon vuoksi, niihin on lyhyt matka.

Hintatasoltaan Ljubljana ei ole halpa, ruoka on hieman Helsinkiä halvempaa ja alkoholi selvästi halvempaa ravintolassa. Valitsemalla ruokapaikkansa turistien suosimien ravintoloiden ulkopuolelta, voi ruokailla selvästi edullisemmin. Paikallinen keittiö on aika lihavoittoinen ja raskas, mutta maukas. Jälkiruokapuolella Ljubljana saa loistavan arvosanan. Monien maitten ruokakulttuuri on hyvin edustettuna ja me söimme kerrassaan ihanassa libanonilaisessa ravintolassa kahdesti.

Olimme reissussa syyskuun alussa ja sää oli vaihteleva. Saimme kaunista auringonpaistetta, kunnon sadetta ja siltä väliltä.

Ensiksi muutama kuva tekemältämme jokiristeilyltä:


Ylhäällä näkyy linnantornia


Upea punainen rakennus on kirkko


Sitten jatketaan muilla kaupunkikuvilla

Kaupungin tunnus on nämä siltaa vartioivat lohikäärmeet

Tässä ollaan menossa funikulaarilla ylös linnalla. Itse linnassa ei ollut mitään nähtävää, sinne en suosittele ostamaan lippua. Ylhäältä on kivat näköalat ja söpö paikka.

Maisema linnalta kaupungille

Näkymä linnan pihalla

Polvi meinasi lopettaa toimintansa jo alkumatkasta. Niinpä menimme Sirpan kanssa paikalliseen maauimalaan vesijumppaamaan. Stadikalla ja Leppävaaran maauimalassa oli lämpöisempää vettä, mutta ihan kelvollinen paikka oli tämäkin.

Erinomainen libanonilainen ravintola

Sirpa juo paikalliset sumpit ja miettii, että riittääkö varmasti sokeri ;)

Rantakadun perinteistä slovenialaista ruokaa tarjoileva ravintola. Paikassa oli turistilisää, tilaamani pasta oli hyvä.

Saman ravintolan ihan käsittämätön jälkiruokataideteos. Pähkinäpohja, kakussa vadelmaa, päällä vadelmaa kuivattuna, vadelmakastiketta ja sitten tuollaisia pyöreitä palloja. Nyt en muista, mitä niissä oli sisällä, mutta nekin olivat niin hyviä. Lisukkeena vielä jäätelöä. Sirpan kanssa jaoimme jälkkärit ja olisimme tilanneet toisen, mutta pähkinä kutitteli sen verran suuta, että piti jättää väliin. Ihan huikea jälkkäri.

Tämä slovenialainen ravintola oli lähellä hotelliamme. Söimme siellä kerran illallisen ja sitten palasimme viimeisenä iltana syömään omat omenapiirakat.

Ilta alkaa hämärtää



Minusta Slovenia sopii hyvin matkakohteeksi pitkäksi viikonlopuksi. Kannattaa huomioida, että lähellä on ainakin kaksi maailmanluokan nähtävyyttä: Lake Bled ja Postojna Caves. Ne pystyy tsekkaamaan yhden pitkän retkipäivän aikana, mutta omasta mielestäni kannattaa tehdä eri päivinä. Pidemmälle reissullekin riittää näkemistä ja kokemista lähistöllä.

Olisin halunnut kirjottaa vielä tähän samaan postaukseen Postojnan luolista, mutta klo löi jo yksi yöllä ja nyt on pakko painaa Julkaise-painiketta ja mennä nukkumaan. Ehkäpä näen kirjoittamisen ja kuvaselauksen jäljiltä jotain ihania matkaunia.

 

8 kommenttia:

  1. No tosissaan kutsuva suussasulava jälkiruoka.
    Arvelin ensin niitä pallukoita suklaalusikoiksi. Lystikäs ajatus. 🙂

    Kauniit on maisemat, rakennukset, silta. 🌷
    Köysiradan olen kokenut Italiassa, kiva keksintö.

    Olikohan vaikea herätä tänä aamuna kun noin myöhään kirjoittelit? ☘️
    Hyvää tätä päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälkiruuat Sloveniassa oli positiivinen yllätys. Paikallinen apple strudelkin oli erittäin herkullinen.

      Minä kärsin nukahtamisvaikeuksista ja vuorokausirytmin kääntymisestä yövalvomiseksi hyvin helposti. Nousen nykyisin vasta 8:30-45. Aamuni alkaa lähes poikkeuksetta klo 9:00 palaverilla. Ehdin juuri etäpalaveriin tuolla marginaalilla. Minusta ei ole enää mitään apua nuorison aamuherätyksiin. Alkuyöstä herään siihen, jos joku pojista käy vessassa tai kuten viime yönä siihen, että nuhainen nuori kuorsasi vienosti toisessa huoneessa. Aamulla en herää mieheni kännykän herätykseen enkä edes perheen aamumetellin :D

      Kesälomalla pitää skarpata koko ajan, että en valvoisi liian pitkään. Reilussa viikossa onnistun saamaan unirytmini sellaiseksi, että uni tulee välillä 03-05.

      Kiitos samoin - kivaa tätä päivää!

      Poista
  2. Mä olen käynyt Sloveniassa silloin, kun se oli vielä Jugoslavia (oltiin perheen kanssa asuntovaunumatkalla kiertämässä Eurooppaa). Tai ainakin luulen, että kyse oli samasta paikasta, sillä kävimme Postojnska Jama -tippukiviluolissa, jotka olivat upeat. Muuta en sitten Jugoslaviasta muistakaan. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ljubljana oli kuulemma Jugoslavian aikaan maan eurooppalaisin paikka ja suosittu lomakohde. Siellä oli myös kaikenlaista saatavilla, mitä puuttui muualta itäblokin maista. Kaupunki oli myös hienossa kunnossa. Näin kertoi Romaniasta kotoisin oleva ystäväni, joka sanoi olleensa todella onnekas, koska pääsi Jugoslaviaan lomailemaan.

      Postojnska Jama on nykyisin nimeltään Postojna caves ja on edelleen mieleenpainuva paikka! Aion vielä rutistaa postauksen ulos siitäkin.

      Poista
  3. Ooooh - tämä reissu tuli ihan puskista - siis iloisena yllätyksenä ja odotan jo Postojna luolien postausta.... Meillä on muutama "helppo" Euroopan maa käymättä - nuoremme nauravatkin, että jätämme ne vanhuuspäivien varalle, kun kunto ei riitä pitkiin lentoihin ja seikkailuihin maasta toiseen, hih...
    Vanhan Jugoslavian aikaan ollaan liikuttu lähimailla ... joku silta ns. "rajajoki" Brezicessä lienee nykyään Slovenian puolella, mutta ehdottomasti upea postauksesi tärppeineen pistetään mieleen, kun ollaan näille seuduin suuntaamassa. "Uusia balkanin maita" kierrettiin 7 "paikallisella Onnibussilla" 2018 - Slovenia ei osunut reitille - täytyypä osuttaa seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Slovenia oli varsin iloinen yllätys. Tykkäsimme Sirpan kanssa molemmat. Kävellen haltuun otettavat kohteet ovat mukavia. Ljubljanan suhteen alkaa kohta olla sellainen tilanne, että vilkkain sesonki on liian vilkas. Matkailijat ovat löytäneet Slovenia.

      Minulla Slovenia on ollut haavelistalla jo pitkään. Meinasi jäädä tänä vuonnakin väliin, koska Finnair ilmoitti lentävänsä Ljubljanaan kesäkaudella aika myöhään ja kesäsuunnitelmani olivat jo lukkoonlyötyjä. Onneksi löytyi aika sitten elo-syyskuun vaihteessa. Suoraan reissusta aloinkin sitten valmistelemaan kuopuksen rippijuhlia.

      Minulla on vielä Balkanin maista Pohjois-Makedonia käymättä ja Kosovo myöskin. Vaikka Kosovo ei taida virallisesti ollakaan maa. Lake Ohridin alue kiinnostaisi kovasti.

      Poista
  4. Slovenia on kaunis paikka vaikka olenkin käynyt siellä kun oli vielä osa Jugoslaviaa. Täytyy laittaa omallekin haavereissujen listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Sloveniaa. Se on erinomainen kohde pitkäksi viikonlopuksi. Lake Bled ja Postojna caves olivat molemmat todella upeat ja Ljubljanan kaupunki mukavan pieni ja söpö.

      Poista