7. joulukuuta 2023

1. adventti ja #jouluöverit

Jokunen lukija saattaa muistaa parin vuoden takaiset #jouluöverit. Jouluövereitä edeltävänä vuotena joulunvietto oli mennyt sairasteluksi, väsyneenä tarpomiseen ja jouluttaminen jäi vähäiseksi. Seuraavassa joulukuussa otettiin vaisumpaa joulua takaisin. Viime jouluna 2022 sukujoulu jäi väliin. Jouluviikon maanantaina kuopus sai positiivisen koronatestituloksen. Ensimmäiset lipesivät sukujoulurivistä jo tässä kohtaa. Torstaina, kun aatto viime vuonna oli lauantaina, keskimmäinen sairastui rajuun vatsatautiin ja loputkin vieraat peruivat tulonsa. Yllättäen olimme kaikki kuitenkin koko joulun terveinä, mutta meillä oli hiljaisempi joulu ihan vaan oman perheen kesken. Tänä vuonna onkin aika iskeä #jouluöverit. Tarkoituksena on juhlistaa joulukuuta aivan joka adventtina jotenkin.

Ensimmäinen adventti on juhlittu minun osaltani kahdesti. Koska minulla oli kynttiläaskartelu-herkuttelupikkujoulut sunnuntaina, juhlimme ensimmäistä adventtia kotona jo lauantaina. Meillä juhliminen on helppoa, kun juhlaksi riittää hyvä ruoka. Lauantaina otimme varaslähdön joulun kalapöytään. Alkupalana oli skagen rörää saaristolaisleivällä, pääruuaksi savulohta ja jälkiruuaksi joulutorttuja ja glögiä. Minä tosin ehdin syömään joulun ensimmäiset joulutortut jo vaarin luona.

Skagen röraa ja saaristolaisleipää

Savulohta


Ilonalla oli jo aito joulukuusi sisällä ja joulukoristeet esillä. Ihanan jouluinen fiilis.

Yli 20 vuoden ajan Ilona on saanut sukulaiseltaan lahjaksi ilmeisesti paikallisen käsityöläisen valmistaman joulutontun. Koko perhe aina arvuuttelee ennen joulua, että millainen tonttu tulee tänä vuonna. Upea kokoelma ja loistava lahjaidea!

Lähikuva neljästä tontusta. Yksityiskohdat ovat ihastuttavat.

Tämäkin on ihana koriste

Ilona oli kasannut meille syötävän joulukuusen. Siinä oli leikkeleitä, juustoa, kasviksia ja hedelmiä. Kaverina oli erilaisia suolaisia keksejä ja voileipäkeksejä. Joulukuusi oli ihanan värikäs ja herkullinen.

Syötävä joulukuusi



Tälläisiä kynttilöitä teimme jälleen. 


Oli varsin onnistunut ensimmäinen adventti ja #jouluöverit on aloitettu menestyksekkäästi. Tätä postausta viimeistellessä itsenäisyyspäiväkin on jo juhlittu, mutta palaan siihen myöhemmin. Polveni on parempaan päin, mutta edelleen aristaa astumista. Kuopuksen sormesta on otettu uusintäröntgen ja käyty näyttämässä sitä sen jälkeen Lastensairaalassa. Kaikki vaikutti olevan kunnossa. Töissä on vuoden lopun työkiireet ja muut paineet. Näyttäisi siltä jo, että jouluviikon alussa hiljenee, jollei mitään yllättävää tapahdu.

Kivaa perjantaita ja lähestyvää toista adventtia! 


16 kommenttia:

  1. Ihana tuo syötävä kuusi! Hyvää alkavaa viikonloppa! Minä vielä pakkailen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syötävä kuusi on ihana idea! Niitä on kuulemma netissä näkynyt enemmänkin, minun fiidiini ei ole niistä osunut kuvia tai videoita, joten se oli kiva yllätys.

      Mukavaa Rovaniemen matkaa!

      Poista
  2. Niin ihania herkkuja, kuola valuu täällä. Rennon leppoisaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me elämmä syödäksemme :D etenkin juhlapyhinä ;)

      Poista
  3. Jouluöverit kuulostaa hauskalta :)
    Aivan ihanat nuo pikkuiset tontut. Uskon, että on kiva miettiä etukäteen minkälainen kaveri on liittymässä muiden joukkoon. Ja mitä herkkuja olikaan tarjolla, kuusi varsinkin näyttää todella hienolta. Sulla on nyt sitten parit joululahjat tehtynä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää vähän kiriä aina välillä vaisumpia joulua jouluövereillä :)

      Minulla pari pientä lahjaa nyt kasassa ja muutenkin lahjatilanne on suht hyvä, koska ostin dekkariristeilyltä ison osan lahjoista.

      Poista
  4. No nyt on joulun odotus/vietto lähtenyt tehokkaasti käyntiin. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tykitetään ainakin jouluherkkuja jo ennakkoon. Ei sitten tarvitse yrittää ahtaa kaikkea kolmen päivän aikana :D Nuoriso on toivonut ISOA joulukinkkua vaarin paistamana, niin taistellaan kinkkua menemään jouluna.

      Poista
  5. Te olette ihana ruokaperhe :) Toi teidän kalapöytä kuulosti herkulta ja voisi toimia täälläkin, jos vaan löytyisi mitään kunnianhimoa mihinkään ruokajuttuun. JA toi joulukuusi!!! Mahtava idea, jonka bongasin kai pirkkalehdestäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me rakastamme ruokaa :) Arkiruuan tekeminen on välillä aikamoista pakkopullaa, mutta juhlaruuasta jaksamme innostua kaikki.

      Minä teen nykyisin kaikki leivän päälletulevat kala/katkarapumössöt samalla lailla, että sotken ainekset tuorejuustoon. Tuorejuustoa voi notkistaa pienellä lorauksella ruokakermaa tai hätätapauksessa maidolla. Jos laittaa sekaan vaikka kylmäsavulohta, tilliä ja vähän pippuria ehkä sitruunaa, niin on lohimössö. Kun laittaa kylmäsavulohen sijasta katkarapuja, niin on katkarapumössö. Tosi simppeliä. Savulohi oli suoraan kaupan tarjoustiskistä :)

      Keskimmäisen tyttöystävä päätti tulla meille viikonlopun sijasta jo itsenäisyyspäivänä, koska hän kiinnosti nähdä mitä meillä syödään itsenäisyyspäivänä. Tyttöystävä on todella pieni ruokainen ja valikoiva syöjä, mutta on kuulemma kiva nähdä, että mitä on pöydässä ja ehkä maistaa jotain.

      Poista
  6. Taitavasti väsättyä, kaunista, tunnelmallista, herkullista 🎄🍷❤️
    Ai että on kiva katsella näitä kuvia. Mukavaa tätä viikoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita :)
      Kivaa tätä viikkoa. Hurjaa ajatella, että joulu on jo ensi viikolla.

      Poista
  7. Ruoan suhteen aina överit - makuhermot&-aistit... niistä kannattaa pitää hyvää huolta!! Energiaa ei ole koskaan liikaa....
    Ihana napostelukuusi... vastaavaa miettynyt jouluksi, joko kuusi tai sitten kranssi.... väkeä vai niin paljon, että mistä kyllin iso alusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruoka on ihana asia elämässä :D

      Näin videon, jossa tehtiin jättimäisiä napostelulautasia siten, että suoraan leivinpaperille, joka teipillä kiinni pöytään. Sitten pöydässä oli useampi samanlainen kokonaisuus.

      Poista
  8. Upeat jouluöverit. Minulla oli tarkoitus nyt jouluna kokoilla tuota syötävää joulukuusta mutta herkkuja pöytä notkuu muutenkin täytyy säästää se toiseen ajankohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin lähti joulunodotus käyntiin ensimmäisen adventin jouluövereillä :)

      Poista