23. syyskuuta 2023

Arjen iloja

Viimeisen kuukauden verran kalenteriajassa on ollut erittäin kiireistä. Ehdin taas käydä reissussakin ja se lisäisi kiireitä. Kiva kiire toki :) 

Mutta takaisin arjen iloihin.

Sienet
Olen saanut naapurilta jo kahdesti kantarellejä. He poimivat niitä mökkireissulla, mutta eivät syö itse ja lahjottavat sukulaisilleen ja naapureilleen. Pihalla kävimme hauskan sanailun. Naapurin rouva kysyi, että saitko sienet. Vastasin saaneeni ja kiittelin vuolaasti. Naapurin rouva tokaisi miehelleen, että no nyt kuulit itse, että sienet kelpaavat. Naapurin mies oli hieman toppuutellut vaimoaan jakamaan sieniä naapureiden riesaksi. Tämä ajatusvirhe on nyt korjattu, me laulamme vähintään virtuaalisesti ylistyslaulua, joka kerta saadessamme sieniä! Meillä on kolme tulista kantarellirakastajaa perheessä.


Lisäksi ostin yhdeltä vakimyyjältäni 6l kantarelleja, jotka jaoimme vaarin kanssa. Nyt meillä molemmilla on kantarelleja pakkasessa. Uudelta "sienikauppiaalta" ostin kokeeksi pari litraa mustatorvisieniä. En ole ikinä ennen valmistanut niitä itse. Teimme ensimmäiseksi mustatorvisieni-kinkkumunakasta. Se oli ihanaa!

Sieniä iltahämärässä kuvattuna


Omenat
Omenasato mökillä on jäänyt erittäin vaisuksi. Yhdessä puussa on omenoita ja ne ovat jotakin myöhäisempää lajiletta ja olivat vielä viime viikolla raakoja. Syksyn ensimmäinen omenapiirakka piti tehdä kaupan ompuista. Niin varmaan ne seuraavatkin piirakat.

Teatterireissu
Kävimme poikien kanssa Kansallisteatterissa katsomassa Ronja Ryövärintyttären. Pojat hieman jupisivat, että näytelmä on tarkoitettu alakoululaisille. Mutta hyvä tarina imaisi mukaansa meidät kaikki. Ronjan roolin esittäjä Aksa Korttila oli suorastaan täydellin Ronja. Näytelmää esitetään vielä joulukuussakin ja meiltä suosittelut etenkin lapsiperheille. Lavastus oli myös hieno! Näytelmä on sen verran jännittävä, että minusta se ei sovi alle kouluikäisille. 





Muikkukahvit
Kaikki kahvinjuojat ja monet muutkin ovat juoneet munkkikahvit tai pullakahvit. Isäni eli vaari kehitteli ihan uudet kahvit nimittäin muikkukahvit. Muikkukahveilla muikut voi syödä sellaisenaan tai leivän päällä ja jos kokeilunhalua riittää, niin voihan muikkuja laittaa keksin päällekin. Jätin sen toistaiseksi kokeilematta. Minua kyllä nauratti vaarin muikkukahvit :D mutta hyvinhän ne toimivat.

Vaarin muikkukahvit! Nuorisolainen ihmitteli, että miksi kahvi on niin haalean väristä. No, tietenkin siksi, että kyseessä on kermakahvit tai siis muikkukermakahvit.

Muikkukahvit

Tälläisen ihanan kuvan sain napattua ennenkuin homma meni veljen kurmottamiseksi :)

Aurinkoista ja kivaa viikonloppua!

16 kommenttia:

  1. ooh - mitä kaikkea olettekaan ehtineet...
    Ihania juhlia - leipasta, kulttuuria! Nyt kyllä saamattomuus puhuu täällä osoitteessa. Työ vienyt kaikki mehut (osa viikoista reisun päällä) ja "hermolepo harrastus" askartelukin ollut aamuyön tuntien pakkopullaa - kun luvannut tehdä, niin onhan se tehtävä... Syyslomakin siirtyy ja muuttaa varmaan luonnettaan... joskus se on näin, että kaikki tökkii... siellä kyllä riittää tuota ihanaa poikamaistakin energiaa!! Sen tarttumista toivottelen niin teille isommille kuin itsellenikin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ollut oikein suma kaikkea ja nyt olemme vielä Hra Kepponen kanssa reissun päällä. Tämän jälkeen kalenteri onkin täynnä vain arkisia juttuja.

      Toivottavasti työsi jättää tulevaisuudessa energiaa muuhunkin. Tunnistan paremmin kuin hyvin sen, että työ imee mehut irti.

      Ehdin nähdä vain otsikkosi, että olitte suunnitelleet Marokon matkaa ja maanjäristys tuli ja sotki sen ja aiheutti paikallisille katastrofin ☹️ Uutta suunnitelmaa kehiin 👍

      Poista
  2. Suloinen lopetuskuva... jatkon voi kuvitella 😀

    Mitä ihanin ja kaunein omenapiirakka 🍎 Me saimme tänä vuonna ehkä 6 omenaa puustamme, siinä on muumiotauti. Olen kantanut mätiä omenoita lämpökompostin hävitettäviksi.

    Sienet, upeat sienet... ja opetuksena kiittämisen tärkeys 🙂 Hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin pojat tuntuvat keskenään taantuvan tasaisesti pikkupojiksi 😆😆😆

      Harmi tuota muumiotautia. Meidän omenapuumme söivät rusakot vuosikausia sitten ja uusien hankkiminen on edelleen harkinnassa. Se on pitkä harkinta 🤔

      Poista
  3. Tunnistan tuon, että jonkun toisen "ylituotanto" voi olla toiselle suuri ilo. Iskä harrasti aikoinaan kalastamista, ja ahvenia tuli niin, että vanhemmat olivat niiden kanssa ihmeessä ja sitten niitä jaettiin ympäri pitäjää. Minäkin sain usein mukaani isot paketit kalaa – mitä en osannut edes oikein arvostaa silloin. Nyt jos saisin ilmaiseksi kasan ahvenia, ottaisin ne riemusta kiljuen!

    Hihii, muikkukahvit. Piti lukea tuo väliotsikko oikein kahteen kertaan, että näinkö oikein. :-D Ihana idea ja ihana vaari. <3

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisten ylituotanto on mahtavaa kaltaisilleni "ei mitään tuotantoa, mutta kaikki maistuu" tyypille 😆😆😋 Olen päässyt nauttimaan ylituotantonnosta usein. Yksi parhaista oli kun sain työkaverilta muikkuja. Hän oli kaverinsa kanssa kerännyt niistä mätiä ja toi minulle pussin valmiiksi perattuna.

      Poista
  4. Onpa ihana naapuri! Olisipa minullakin tuollainen kun itse en ole ehtinyt sienestämään työkiireiltä. Kanttarellikastike on todella herkkua ja totta kai myös kanttarelleista tehdyt keitot - omnomnom! Työkaverini oli juuri jakanut mökiltään kuva kanttarellissaaliistaan, jota peukutin ja vinkkasin "minulle voi tuoda ylimääräiset sienet jos kaikkia ei itse käytä". Saa nähdä miten käy eli saako sieniä vai en :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on todella mukavia naapureita. Vanhat naapurit tunnetaan hyvin, osa meistä on asunut taloyhtiössä sen 20v. Meillä on uusia naapureita, joiden kanssa ei tunneta vielä niin hyvin. Tänä syksynä on ollut hyvä sienivuosi ja osalla on tosiaan sieniä jo liikaa omiksi tarpeiksi. Minäkin olen ostanut sieniä 16l, tosin osa vaarille.

      Poista
  5. Voisin koska tahansa juoda muikkukahvit! Tuosta poikien kuvasta ihan näkee ilmeistä, mitä tulee seuraavaksi tapahtumaan. Minulla on lapsista vastaavantyylisessä tilanteessa kuvasarja. Ensin hymyillään, toisessa kuvassa jo velmut ilmeet ja kolmannessa kaikki on jo ihan sikiön sokin. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin se menee, ensin ollaan viattomasti tässä vierekkäin, sitten jo näkee naamasta että kieroilu alkaa ja kohta ollaan sikin sokin 😆🙈😆
      Muikkukahvit toimii 👍

      Poista
  6. Mun ystävä on samanlainen sienestäjä, niin kauan mennään ja ollaan metsässä kun sieniä löytyy. Onneksi on niitä, joille voi sieniä viedä kun omat paikat on jo täpötäynnä :)

    Viimeinen kuva on tosi ihana. Nuorten kasvoista ja asennosta näkee heti , että kohta tapahtuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin yhdeltä sienestäjärouvalta sieniä ja hänen miehensä, joka luovutti sienet, kertoi, että rouva on myös sienestänyt hämärtyvässä illassa otsalampun kanssa 😆

      Poista
  7. Sä ehdit vaikka mitä, mutta eniten ihailen sitä, että osaat huomata nämä hyvät jutut. Tuolla mittarilla mullakin on vaikka mitä ihanaa, mutta en aina tajua hokata sitä. Että kiitos muistutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea on yhteinen aika läheisten kanssa, etenkin ruoka/kahvipöydän äärellä, hyvä keskustelu tai kirja ja kaunis maisema ❤️

      Poista
  8. Ihania tapahtumia teillä ja kiva, että vaarikin on jo kunnossa!

    Vaarin silakkakahvit kuulostavat poliittiselta historialta. Harri Holkeri kehotti aikoinaan pääministeriaikanaan suomalaisia syömään silakkaa (koska se oli edullista). Samainen ministeri Holkeri torjui kerran median haastatteluhalut vetoamalla siihen, että "minä juon nyt kahvia". Tästä tulikin sitten ihan lentävä lause pitkiksi ajoiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarilla olikin harmillisen pitkä toipuminen. Onneksi toipui ❤️

      Minä olen niin vanha, että käytössäni on edelleen "En kommentoi, minä juon nyt kahvia" lausahdus etenkin töissä. Saksalainen pomoni ei vieläkään ymmärrä kyseistä vitsiä. Mulla on kaverikin, jonka kanssa sitä toistellaan 😆 Sitten vielä päälle Kummelin "Kyllä tämä aina kotiolot voittaa" ja ollaan varmaan ehdolla vanhan, huonon huumorin palkinnoille 😆

      Poista