26. lokakuuta 2020

Ruokaviikko

Tässä satunnaisen lokakuisen viikon illalliset

Lauantai
Jauheliha-paprikatortillat

Esikoiseltamme olemme oppineet kivan vinkin tortilloihin. Täytteiden päälle murustellaan nachoja, ne tuovat tortillaan mukavaa rapeutta.

Kuka valmisti: Hra Kepponen
Kuka söi: Kaikki muut paitsi kuopus.
Mitä tykättiin: 5/5 kategoriaa. Oikeastaan hämmästyttävää, että vuodesta toiseen tortillat maistuvat


Sunnuntai
Savulohipasta. Lisäkkeenä salaattia ja kirsikkatomaatteja.

Minä teen savulohipastan hyvin helpolla tavalla.
1. Ota ensin tarvittavan määrän lohta huoneen lämpöön lämpiämään.
2. Keitä pennepasta. Otan vähän keitinvettä talteen.
3. Siirrä valutettu pennepasta takaisin kattilaan.
4. Laita isoon mukiin noin 1,5dl ruokakermaa ja 0,5dl keitinvettä. Sekoitan kermavesiliemeen valkosipulijauhetta, mustapippuria, hieman suolaa ja sitruunamehua
5. Sekoita neste pastan joukkoon
6. Annostelen pastan lautaselle, pastan päälle hieman juustoraastetta ja sitten päälle savulohta, sitruunamehua ja tilliä.

Kyseessä ei ole kastikeruoka, tuolla liemellä pastasta tulee "liukastettu" ja se ei kuivahda klimpeiksi.

Kuka valmisti: Minä
Kuka söi: Koko perhe.
Mitä tykättiin: 4/5 kategoriaa. Savulohipasta ei ole poikien suosikki, mutta sinänsä hyvä ruoka, koska se kelpaa kaikille.


Maanantai
Aasialainen kasvis-kanacurry. Tähänkin viikkoon sattui ilta, jolloin en syönyt kotona. Söin ystäväni Ilonan luona. 

Ilona syö paljon kasvisruokaa, kasvisten kypsyys oli täydellisen al dente, 5/5 ruoka ja ilta.

Taivaallisen hyvää suklaakuivakakkua

Tiistai
Nakkikastike, lisäkkeenä tomaattia ja etikkapunajuuria.

Kuka valmisti: Yhdessä Hra Kepposen kanssa. Hän pilkkoi nakit ja keitti perunat, minä tein loput
Kuka söi: Kaikki muut paitsi esikoinen
Mitä tykättiin: 5/5 kategoriaa. Keskimmäinen ja kuopus rakastavat nakkikastiketta ja tunnustan, että pidän siitä itsekin. Esikoisemme ei syö mitään makkaraa eikä makkararuokia, joskus hän saattaa syödä vähän nakkikastiketta.


Keskiviikko
Lihapullapasta

Lihapullapasta on hätävarapikaruokaa. Meidän perheessä sekä minä että lapset emme tykkää syödä mitään valmiita lihapullia kuumana, osa kuumennetuista eineslihapullista kutittaa suutani ja voi saada aikaiseksi jopa allergisia rakkuloita. Ainoa poikkeus on Ikean lihapullat. Joskus meillä on esimerkiksi Kivikylän lihapullia ja ne katoavat jääkaapista kylmänä.

Kuka valmisti: Hra Kepponen
Kuka söi: Koko perhe
Mitä tykättiin: 3+/5 kategoriaa. Menee arkiruokana, kunhan ei kovin usein syö.


Torstai
Kanakasvisnuudelit, jotka jäivät valitettavasti kuvaamatta. Sisältävät kanasuikaleita, wokkivihanneksia, valmiin thai-kastikepussin, purkin kookosmaitoa ja leveitä nuudeleita.

Kuka valmisti: Hra Kepponen
Kuka söi: Koko perhe
Mitä tykättiin: 4-/5 kategoriaa

Perjantai 
Suppilovahvero-herkkusienikeitto. Koska suppilovahveroita oli sen verran vähän jouduin jatkamaan keittoa herkkusienillä.

Kuka valmisti: Minä
Kuka söi: Vain aikuiset
Mitä tykättiin: 5/5 
 


Ruokaviikon paras juttu: suppilovahverokeitto ja Ilonalla syöminen.

Parannettavaa: söimme liikaa punaista lihaa, liian vähän kasviksia sekä kalaa. Pojat eivät syöneet yhtään kasvisateriaa kotona. Meillä pitää oikeasti tsempata, että perheen iltaruoka ei valmistuisi jauhelihasta tai kanasuikaleista. 

Mikä näistä ruuista on sinun suosikkisi?

Kivaa viikkoa!

14 kommenttia:

  1. olipa oivallisia ja makoisia ruokia.
    Näistä savulohipasta menee testiin! Nakkikastikkeen olisin itse jättänyt väliin (mutta saatan työntää sitä nuorisoon tällä viikolla, jääkaapissa on nakkipaketti)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Minä olen jopa saanut Hra Kepposen pitämään nakkikastikkeesta :) Meillä syötäisiin sitäkin varmaan ihan säännöllisesti, jollei se olisi kaikkien pahojen aineiden lähde: punaista prosessoitua lihaa, nitriittiä ja suolaakin vielä.

      Todellakin haluaisin syödä vähemmän lihaa, mutta silti hyvää ruokaa. En tiedä millainen savotta olisi ryhtyä opettelemaan kokkausta härkiksillä, tofuilla, mifuilla ja nyhtiksillä. Vaan mistä aika ja energia?

      Poista
  2. Sienikeitto kuulostaa houkuttelevimmalta ja tortillat toimii aina. Uteliaisuuttani kuitenkin kysyn, miten teillä on ratkaistu tilanne kun kaikille ei kelpaa joku ruoka? Onko jääkaapissa tähteitä nirsoilijalle vai syökö hän leipää vai joku muu ratkaisu? Mietin vaan kun omassa perheessä on myös muutamia ruokia jotka ovat jonkun lemppareita ja toisen inhokkeja, meillä vaan on tyydyttävä syömään myös sitä inhoamaansa ruokaa, mutta toisenlaisiakin ratkaisuja voisi pohtia jos vaan keksisi mikä se on. Kahta ruokaa en valmista ja tähteitä ei yleensä juurikaan kaapissa ole. Tai jos on, ei nekään tahdo kelvata sen paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on podettu nirsoilukriisiä kohta 15 vuotta ja monia erilaisia ratkaisuja on kokeiltu. Keskimmäisemme on ollut supernirsoilija, jolle vain harva ruoka on kelvannut. Kouluruokaa hän on syönyt todella huonosti. Esikoinen on ollut hyvä syömään ja kuopus jotain noiden kahden väliltä. Keskimmäisellä on sellainen kasvukausi käynnissä, että nykyisin maistuu kouluruokakin. Kuten poika sanoi, että pakko on syödä jottei kuole nälkään.

      Meillä jää aterioilta jonkin verran tähteitä ja ensisijaisesti nirsoilija ruokitaan tähteillä. Me keitämme esim. riisiä isomman määrän ja pakastamme sitä. Tai sitten pyöräytän hätävaraksi lapselle paistettua riitä ja laitan siihen kanan rippeet ja vähän katkarapuja. Mikrotettavan riisin avulla kastikkeen jämät saa käytettyä syötyä helposti. Perunoita keitämme myös reilusti ja niistä voi tehdä paistettuja perunoita tai käyttää munakkaaseen.

      Pienempiä lapsia pystyi ruokkimaan ihan vaan leivillä, mutta noita isoja sällejä ei vaan pysty. Toki tähteitä voi täydentää leivillä. Jos ei ole tähteitä, niin sitten käytetään eineksiä tai puolivalmisteita. Jääkaapissa on usein tuoretortelliineja, pakasteessa valmiskeittoja, joskus jääkaapissa mikroruokiakin. Sitten nirsoilija voi tehdä itselleen munakkaan tai puuron.

      Meilläkään aikuinen ei yleensä laita kahta ruokaa. Meillä pojat osaavat itse keittää tortelliininsa tai paistaa munakkaansa. Joskus tehdään ruokaa, josta tiedämme, että lapset eivät syö, niin silloin varataan jotain erikseen pojille. Aika usein silloin ostan yhden valmiin grillibroilerin ja einesmakaroonilaatikon.

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä, tuo savulohipasta menee ehdottomasti kokeiluun! Meillä ollaan syöty nykyisin paljon keittoja, ja olen ollut superiloinen siitä, että porkkanasosekeitto tuoreilla sämpylöillä menee poikiin kuin häkää. Kandee kokeilla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitot ovat kyllä hyviä arkiruokia, etenkin jos kattilallisesta onnistuu ruokkimaan perheen kahdesti.

      Minä tykkään porkkanasosekeitosta ja erityisesti jos siinä on vielä pieni inkivääritvisti. Meillä ei vaan porkkana uppoa jälkikasvuun muutenkin raakana. Porkkanatikut ja -raaste maistuvat, mutta ne mokomat siilaa kaikki porkkanat keitoistakin pois :)

      Kasvissosekeittoa pojat syövät vähän nyrpeästi. Keskimmäisellä on kotitalouden läksynä sämpylöiden teko. Taidankin osuttaa leivontapäivään kasvissosekeiton.

      Poista
  4. Ihania arkiruokia ja hyvinhän siellä oli vaihtelua! Sienikeitto kuulostaa ihanalta, mutta meillä ei uppoa kuin minuun :D Punaisen lihan käyttöä yritän minäkin vähentää pikkuhiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Meillä onneksi mies jakaa rakkauden sieniruokiin :) Jos tarjolla on kanttarellikastiketta, niin ensimmäisenä jonossa on esikoinen.

      Minä saan melkein ruoka-ahdistusta, kun meillä käytetään niin paljon jauhelihaa. Hyvänä kakkosena kanasuikaleet. Haluaisin enemmän kasviksia ruokavalioon ja enemmän lihattomia ruokia. En vaan ole tottunut kokkailemaan niitä ja yllättävän usein kasvisruokareseptini sisältävät voita, vähintään puoli purkkia kermaa tai sitten reilusti jostain rasvaista juustoa. Tai pahimmillaan kaikki kolme kerralle. Tarvitsisin uusia reseptejä ja uusia taitoja!

      Poista
  5. Liputan nakkikastikkeen puolesta! Hittolainen, että nyt rupesikin tekemään mieli. ;-P

    VastaaPoista
  6. Savulohipasta on kyllä niin parasta.Teen sen yleensä kylmäsavulohesta ja laitan purjoa kuullotettua mukaan. Ja parmesaania raastetaan lautaselle kukin makunsa mukaan.😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäsavulohesta saa erinomaisen pastakastikkeen. Iso peukku sille :) Kylmäsavulohi kestää kuumentamista paljon paremmin kuin tuo lämminsavulohi, joten siitä voi tehdä ihan kunnon kastikkenkin. Meillä nirsoilevat lapset eivät oikein tykkää kylmäsavulohesta, siksi koko perheen pastassa on meillä lämminsavulohta.

      Poista
  7. Kiva taas lukea muiden ruokaviikoista. Etenkin tota savulohijuttua vois testata. Mä tykkään nakkikastikkeesta mut lapsista kukaan ei halua syödä sitä. Traagista.
    Mulla olis pakkasessa hyviä nakkeja, voiskin kysyä pojilta kumpaa pahaa teen, nakkikeittoa vai kastiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkikokkaaminen vuodesta toiseen ja vielä isolle ja nirsoilevalle sakille on aika kuormittavaa. Usein on ideat sekä motivaatio hukassa.

      Meillä on nykyisin useampia pastaruokia, jotka ovat melkolailla kastikeettomia. Nykyisin en jotenkaan lämpeä millekkään kermakastikkeelle enkä valkokastikkeelle, vaikka toki kermaa menee noihin kastikeettomiinkin versioihin.

      Poista