6. tammikuuta 2020

Kolmet uudenvuodenbileet

Meillä on ollut kolmet bileet tässä vuoden vaihtumisen yhteydessä: kahdet rauhalliset ja ne kolmannet olivatkin sitten varsin kuumottavat.

Aloitetaan rauhallisimmista juhlista. Uudenvuodenaattoa vietimme ihan vaan perhepiirissä aika laiskan pulskeasti. Mietimme, että jotain juhlallisuutta pitäisi olla, kun ensimmäistä kertaa jätimme raketit ostamatta. Pojat alkavat kasvaa rakettihuumasta ulos, joten turha polttaa rahaa taivaantuuliin. Halusimme tehdä jotain kivaa ja helppoa ruokaa ja päädyimme lettubileisiin. Vaikka maailma on pullollaan herkullisia ja erikoisiakin leivonnaisia, niin letut pärjää vertailussa aina. Söimme lettuja sekä suolaisena että makeana.

Onko teistä muistakin letut hyviä? Vai onko se vaan meidän perheen ominaisuus että letut ja vohvelit maistuvat aina.
 
 Lettujen täytteenä oli riisi-jauheliha-paprikaseosta. Osa perheestä laittoi lettunsa päälle juustoraastetta ja käytti letun mikron kautta


Lettujen teon suhteen pitää tunnustaa, että olemme siirtyneet niihin valmisjauhoihin, joihin lisätään vain neste. Aikoinaan vähän kummastelin kauppoihin rantautunutta lettujauhetta: "Kukakohan noitakin ostaan, kun lettutaikinan teko on niin helppoa". Meistä kaupan jauheella tehdyt letut ovat rakenteeltaan parempia ja vielä helpompi paistaa.

Tämä oli siis ensimmäinen vuosi, kun meillä ei ollut raketteja. Päätimme vastaanottaa uuttavuotta poreammeessa. Harmillisesti piha-aita peitti osan näkyvyydestä vilkkaimpaan rakettisuuntaan. Näköesteestä huolimatta oli kivaa lilliä lämpöisessä vedessä ja bongailla raketteja.


Uudenvuodenpäivänä saimme odotettuja vieraita Sveitsistä. Hra Kepposen serkku, hänen Elena-vaimonsa ja pieni poikansa tulivat meille. Ohjelmassa oli seurustelua, autoratakisat, Pipsa Possun katsomista, estä-taaperoa-pääsemästä-portaisiin-peli, ruokaa ja naisille poreallasvuoro.

Olen säästellyt tuota autorataa, kun se on niin näppärän kokoinen ja vetoaa aina lapsiin

Lainasin Elenalle saunahattuani, niin hänkin sai kokea Kardashian-hetken ;)

Kolmansista bileistä ei ole mitään kuvamateriaalia, koska en saanut osallistua niihin. Esikoinen piti perjantaina poreammebileet. Pari hänen kaveriaan ovat jo muutaman kerran käyneet meillä kylpemässä, nyt vieraita oli tulossa enemmän ja myös tyttöjä.

Bileitä edelsi pitkällinen keskustelu, sääntöjen sopiminen ja bileillä olen saanut pojan kiristettyä koulutyöhön joululomalla. Tietysti ymmärsin, mitkä riskit liittyvät siihen, että päästän lauman teinejä kotiimme keskenään. Olihan se varsin kuumottava paikka poistua kotoa bileiden ajaksi.

Esikoisen kanssa sovimme sääntöjen lisäksi bileiden keston. Poika ja vieraat tiesivät, että meillä on parikin webbikameraa kotona ja että hetkenä minä hyvänsä saatamme seurailla livelähetystä olohuoneestamme. Muutaman kerran vilkuilimme ja meno näytti rauhalliselta. Vieraat viihtyivät suurimman osa ajasta saunassa ja poreammeessa. Suurin kuhina oli siinä vaiheessa, kun tytöt lukittautuivat kylppäriin vaihtamaan bikinit päälle ;) Soittelimme muutaman videopuhelun teinille ja kaikki vaikutti olevan ihan kunnossa.

Bileet päättyivät klo 12 ja näimme, kuinka viimeiset vieraat lähtivät kotiinsa. Pakotin esikoisen vielä varmistamaan, että kaikki vieraat pääsivät onnellisesti kotiinsa. Poika tuossa kohtaa muljautteli silmiään, mutta noudatti komentoa. Sovimme etukäteen, että esikoinen siivoaa jäljet vasta seuraavana päivänä. Siivottavaa ei juurikaan ollut, lähinnä kylppärin mutaläikkäinen lattia kaipasi pesua ja osa vieraista oli tullut ilman omia pyyhkeitä josta kertyi pyykättävää. Esikoinen muuten varsin näppärästi siivosi ennen vieraidensa tuloa ja ostimme iltaan vähän pakastepizzaa ja cocista. 

Bileiden omaisuusvanhingot jäivät hyvin pieniksi. Yksi joulukuusenkoriste oli mennyt rikki ja teinit eivät olleet voineet vastustaa lahjaksi saamiani puhallettavia mukikellukkeita vaan olivat avanneet paketit ja ottaneet ne käyttöön. Ne ovat edelleen ehjät.

Bileiden aikana muu perhe oli vaarin luona ja keskimmäinen ja kuopus jäivät sinne yökylään. Yökylän järjestin kaiken varalta, että jos bileet eivät sujukaan hyvin, niin pikkuveljien ei tarvitse olla todistamassa jälkipuintia. Vähän oli vaikea rentoutua perjantai-iltana, kun tietysti kaikki hurjimmat skenaariot pieleen menneistä kotibileistä pyöri mielessä. Olin hyvin huojentunut, että teinien poreallasjuhlat menivät noin hyvin! Nuorisolla oli ollut kiva ilta, eikä naapurusto ole ainakaan vielä reklamoinut räpin soittamisesta pihalla. Tässä on sellainen riski, että joudun antamaan pojalle luvan uudestaankin poreallasbileiden pitoon. Vähän stressaavaa on edes ajatella uusia allasbileitä, mutta toisaalta ymmärrän hyvin, kuinka kivaa teineistä on hengailla keskenään ja tuonikäisille niitä hengailupaikkoja on vähäisesti. Eikä näiden bileiden perusteella ainakaan ole syytä evätä uusia juhlia. Toki pojan täytyy hoitaa koulutyötään sopimusten mukaisesti. Muistan omasta lukioajastani, kuinka mahtavaa oli, että koulukaverini Makken kotona sai isompikin kaveriporukka viettää iltaa.

Sen verran teimme Hra Kepposen kanssa riskinhallinta, että siirsimme kaiken alkoholin ja muutamat kolmiolääkkeet lukkojen taakse ennen bileitä. Ihan kaiken varalta.

Onko sinun teinisi pitänyt kotibileitä? Luvalla vai luvatta?

6 kommenttia:

  1. Uuuu, onpa kuumottavaa. Mutta hyvä nuoriso etttä juhli hillitysti. Meillä esikoinen pari kertaa pitänyt illanistujaiset ilman ongelmia. PAri kertaa istunut kamujen kanssa iltaa, niin että me ollaan saatu olla mukana. Me aikuiset. Sekin ollut tosi kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin niin tyytyväinen, että teinin poreammejuhlat menivät hienosti ja kodin siisteys oli suorastaan yllättävää. Aikuisten lasten äitiä Sirpaa lukuunottamatta kaikki bileistä kuulleet pelottelivat sillä, miten aina teinien bileet lähtee lapasesta. Ensimmäisestä kerrasta on selvitty oikein kunniallisesti ja minä ilman traumoja ;)

      Mahtavaa, että olet päässyt nuorison illanistujaisiin!! En tiedä, että kauanko meidän esikoisen ja minun pitää kasvaa, että pääsisin esikoisen bileisiin :D Olen kuulemma paha ylihuolehtija ;)

      Poista
  2. Oottepa olleet rohkeita, nimittäin meillä ei tulis kotibileet kuuloonkaan :D
    Liekö syynä se, että aikoinaan kaksi vanhinta lapsista niitä piti salaa ja mulle on selvästi jäänyt traumat ;)

    Ajatus on kuitenkin ihana ja lähtökohtaisesti pitääkin aina voida luottaa. Ihanaa myös, että teinit ovat käyttäytyneet hyvin.

    Mukavaa loppiaista ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen vähän tulkinnut elkeitä kotona siihen tyyliin, että riski salaa järjestettäviin bileisiin oli aika iso, joten päätin että keskustellaan asia avoimesti ja haetaan turvallisin vaihtoehto. Tiedän salabileistä, jotka pojan ystävän kotona kun vanhemmat olivat kylässä. Että kyllähän nuoret aina jonkun keinon keksii, jos riittävästi asiaa haluavat 😂😖😭

      Olin todella huojentunut, kun kaikki meni hyvin.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  3. Kyllä letut maistuu aina, suolaisena tai makeana, kaikki käy, niin vohvelista, pannukakkuun ja lettuihin ja banskulettuihin. :)

    Poreammeessa, jos missä uutta vuotta viettäisin minäkin, jos sellainen olisi.

    Meillä on jo aikuiset pitäneet teininä bileitä, mutta ei vielä nämä teinit muita kuin pyjamabileitä.

    Kivaa tiistaita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin letut maistuvat aina! 😋😋😋

      Menikö aikuisten lasten kotibileet teillä hyvin? Tuliko jotain yllättävää vastaan?

      Ihanaa viikonloppua Tiia!

      Poista