16. marraskuuta 2018

6*4 asiaa minusta

Monissa blogeissa on jo aikaa sitten vastattu 6*4 haasteeseen. Minä jäin empimään, koska ajatus vaikka työhistorian paljastamisesta tuntui liian uskaliaalta. Edelleen bloggaan osittain tuntemattomana. Asiakastyön vuoksi en alunperin halunnut nimeäni blogini yhteyteen. Vaikka nyt teenkin backoffice hommia, niin minusta on edelleen hyvä asia, että nimellä ei löydä blogiin. Vastaavasti en ole ikinä ollut halukas liittämään työntanjani nimeä mitenkään blogiini. Olen tykännyt lukea muiden postauksia, joten päätin sitten tarttua aiheeseen itsekin.

Neljä paikkaa, joissa olen asunut

1. Helsinki
Olen pääkaupunkiseudun kiertolainen: olen asunut Helsingin lisäksi myös Espoossa ja Vantaalla. Pisimmän aikaa olen asunut Helsingissä, tässä nykyisessäkin kodissa olemme asuneet Hra Kepposen kanssa jo 16 vuotta. Itä-Helsinkiläisiä meistä tuli aivan sattumalta. Tulimme potkimaan jalkalistoja uuden asunnon näyttöön ja päädyimmekin ostamaan sen. Espoolaisista työkavereista reviiritietoisimmat ovat haastaneet asuinpaikkavalintaani tiedustelemalla, että olenko sotkenut raha-asiani niin pahasti, että joudun asumaan Itä-Helsingissä. Tämä on ihan vapaaehtoinen valinta ja Itä-Helsingissä on paljon hyviä puolia. Tien toisella puolella kulkevat ulkoilureitit, uimarannalle kävelee alle 10 minuutissa, ala-aste on ollut kiva koulu ja kaikki tarpeelliset palvelut löytyvät isosta kauppakeskukseta vajaan 2km päästä. Toki kodin sijainti työpaikkaan nähden on aivan täysin väärä.

2. Tokio
Asuimme töiden vuoksi Hra Kepposen kanssa Tokiossa. Olen varmasti kehunut useasti Hra Kepposen joustavuutta. Hän oli niin joustava, että luopui omasta työpaikastaan muuttaakseen kanssani Tokioon ja hankki itselleen työn Tokiosta. Tokion aika oli minulle hyvin merkitsevä. Muutin sinne ensin yksikseni ja huomasin pärjääväni naisena aivan vieraassa patriarkkaalisessa kulttuurissa sekä töissä että siviilissä. Välillä lukutaidottomuuden kanssa selviäminen tosin vaati kekseliäisyyttä. Rakastuin Japaniin tuona aikana. Ajasta jäi myös välimatkan kestänyt ystävyyssuhde.

3. Vantaa
Ehdin aloitella peruskoulua Espoossa, mutta suurimman osan siitä kävin Vantaalla. Lukionkin kävin Vantaalla. Pidin pitkään Vantaata kotikaupunkina. Vanhempani ovat edelleen vantaalaisia. Yllättävän moni koulukavereistakin on palannut vantaalaisiksi.

4. Kalifornia
Opiskeluaikoinani olen asunut Kaliforniassa. Tuolloin kaikki eläminen tapahtui minibudjetilla, mutta aika oli elämyksellinen. Tuli reissattua autolla ympäri Kaliforniaa ja naapuriosavaltioita ja tuli telttailtua todella paljon. Kiersin monet kansallispuistot teltan kanssa. Luontoelämysten lisäksi sain varsinainen korkeakulttuurikylvyn. Syntymäpäiväjuhlissani paikallisessa baarissa tutustuin menestyvään kapellimestariin, joka juhli myöskin syntymäpäiväänsä, mutta aivan yksin. Minua 35 vuotta vanhempi herra liittyi sitten meidän synttäriseurueeseemme. Myöhemmin sain häneltä lahjaksi hänen koko konserttisarjaansa liput. Kävin myös muutamilla konserttiseurueen illallisilla. Erittäin mieleenpainuvia kokemuksia nuorelle vantaalaistytölle. Näin jälkikäteen aivan uskomaton tuttavuus. Vanhemmalla kapellimestariherralla saattoi olla agendalla yrittää iskeä minut, mutta sopivasti hänen "nuori" (hänkin olisi voinut olla äitini) vaimonsa oli onneksi aina esteenä ;)

 Tokiolainen puisto

Näkymä toimiston ikkunasta 2014

Neljä paikkaa, jossa olen työskennellyt


Olen ollut nykyisessä työpaikassani pikkasen päälle 20 vuotta, joten muistelot sitä edeltävistä työpaikoista ovat luokkaa "muinaishistoriaa". Minulle on jäänyt nuoruuden työpaikoista hyviä muistoja. Ensimmäinen kesätyöni oli Vantaalla, kaupungin toimistohommia ja pääsin samaan paikkaan kaikkiaan neljänä kesänä. Muista vieläkin yli 30 vuoden jälkeen nimeltä ihmisiä ekasta duunipaikasta, vaikka muuten nimimuistini on rapautunut.

1. Lasten ja aikuisten jumppaohjaaja
Nuoruuteni harrastus oli joukkuevoimistelu, jota harrastin päälle kaksikymppiseksi. Olin myös tuntitöissä omassa kotiseurassani kaikkiaan 10 vuotta. Tuona aikana olen ohjannut satujumppaa, tyttöjen voimistelua sekä naisten aerobicciä. Satujumpasta on jäänyt kaikkein lämpimimmät muistot. Näin jälkikäteen ihmettelen, että miten pärjäsin ilman mitään ongelmia yli 30 lapsen kanssa. Vuosikymmenen ajan maanantai oli aina jumppapäivä. Parhaimmillaan minulla oli silloin kaksi satujumppaa, 2 tyttöjen jumppaa ja naisten aerobic. Vedin nuo maanantait myös opintojen ja töidenkin ohella. Voimisteluseurani kurssitti aika ahkerasti seuran ohjaajia, joten aivan kylmiltään ei tarvinnut hommaan ryhtyä.

2. Yläasteen matemaattisten aineiden opettaja
Joudun äkillisessä suuremmassa rahapulassa hankkimaan täysipäiväisen työn opiskeluaikoina yhdelle lukukaudelle. Tämä taisi vielä olla pahaa lama-aikaa, joten olin todella tyytyväinen, kun satuin saamaan koko kevätlukukauden sijaisuuden omasta vanhasta yläasteestani. Yläkoulussa opettaminen li minusta raskasta. Ryhmät olivat isoja ja melkein joka luokassa oli joku oppilas, jolla oli paljon ongelmia. Ei ollut todellakaan kevyt homma.

Opettajana ollessa järkytyin osan tytöistä matemaattisista taidoista. Ne olivat todella heikot. Olen siitä saakka pyrkinyt edistämään ja kannustamaan tyttöjä matematiikan sekä tekniikan pariin. Yhä edelleen moni opiskelupaikka vaatii pärjäämistä matematiikassa eikä tyttöjen todellakaan kannata jättäytyä syrjään matematiikasta.

3. Kansanterveyslaitos
Opiskeluaikoinani olin tein tuntitöinä useampia työjaksoja Kansanterveyslaitokselle. Työskentelin erilaisille kyselytutkimusprojekteille, joille olen tehnyt datan optisen tallennuksen projekteja, perustilastoanalyyseja sekä koodannut tunnuslukulaskentaa. Tuohon aikaan minulla oli keskihajonnat, tilastolliset merkitsevyydet ja muut hallussa aivan viimeisen päälle. Minulle oli todellakin hyötyä tilastotieteen opinnoistani. Jännä juttu, että kaikki tuo tieto on haihtunut päästäni täysin.

4. Yksityisyrittäjä
Olin mukana alunperin 6 opiskelijan perustamassa ohjelmisto- ja sittemmin Internet-palveluita tarjoavassa yrityksessä. Alun jälkeen meitä jäi 3 yritykseen töihin. Yritys oli tunnettu yhdestä ensimmäisistä kotimaisista hakukoneista sekä Internet-liikenteen analysaattoreista. Yritys toimitti myös räätälöityjä ohjelmistoja. Tämä oli mielenkiintoinen näkymä start up toimintaan ja ensimmäinen myyntikoulutukseni sekä projektipäällikkökoulutukseni. Jos et myy ja toimita, et saa palkkaa.

 Voimisteluhommissa, ei ohjaamassa vaan esiintymässä. 80-luvulla pääsimme voimistelujoukkueen kanssa esiintymään Amerikkaan. Minä olen tuo taaemman rivin reunassa oleva turkoosityttö

Neljä ohjelmaa, joita seuraan televisiosta
Katson tosi vähän mitään telkkarista, olen siirtynyt Netflixiin. Tänä syksynä on tullut ohjelmia, jotka ovat houkutelleet minutkin telkkarin ääreen tai edes Katsomo.fin ääreen.

1. Ensitreffit alttarilla
Olen katsonut kaikki kaudet. En tiedä miksi, mutta ohjelma vaan vetoaa minuun. Tykkäsin Maaretista asiantuntija todella paljon, onneksi tuli tälle kaudelle Marianne.

2. Love Island Suomi
Ensitreffit ja satunnaiset bachelor jaksot ovat olleet ainoat seuraamani realityt. Olen katsonut ehkä 5min Big Brotheria. Nyt olen antanut pikkusormeni realitylle hurahtamalla Love Islandiin. Tämän voisi listata myös kategoriaan "nolot paljastukset". Tosin katson jaksot aina läppäriltä ja sormi on aika herkästi sillä +15s eteenpäin painikkeella. Minua on viihdyttänyt nuorten ihmisten suhteiden kaaren seuraaminen ja sellainen rento hupsuttelu. Tykkään siitä, että ohjelma on suht hyvällä maulla toteutettu eikä perustu siihen, että katsojat odottaisivat "peittojen heilutusta" tai edes känniörvellystä.

3. Tanssii tähtien kanssa
Minusta vaan niin hyvin tehty ja tuotettu ohjelma. Tämä kausi on erityisen hyvä, koska mukana on monta nopeasti kehittyvää tanssioppilasta

4. Netflixistä menossa House of Cards
Pakko katsoa, koska aikaisemmat kaudet ovat olleet niin huikeat.

 Nolo tunnustus: Katson Love Island Suomea

Neljä paikkaa, joissa olen käynyt
Matkailu on ollut rakas osa elämääni ja olen reissannut aika paljon sekä työn puolesta että lomilla. Minulla on melkein aina matkabudjetin säästäminen menossa tai tarjousten kyttääminen.

1. Uusi-Seelanti
Ystäväni Tiina tuli miehensä kanssa tapaamaan meitä Tokioon ja Tokiossa hengailun jälkeen lähdimme neljästään roadtripille Uuteen-Seelantiin. Luonto oli aivan huikea. Parhaiten mieleeni on jäänyt Waitomon kiiltomatoluola ja Roturuan tuliperäinen alue geysiireineen ja värikkäine mineraalilampineen. Mieleeni on syöpynyt myös vasemmalla ajamisen vaikeus. Ajamisen sain  hanskattua, mutta hallintalaitteet osoittautuivat mahdottomiksi. Muistan huutaneeni kirosanoja auton ratissa, kun paikalliset eivät antaneet minulle lainkaan tilaa vaihtaa kaistaa. Noh, pikkasen vaikeahan heidän oli ajatuksiani lukea, kun vilkun sijasta minulla olikin aina päällä tuulilasin pyyhkijät :D Olemme myös muistelleet sitä ravintolaa Aucklandissa, jossa sai tilata maistelulautasen talon jälkiruuista. Valitsimme siihen kaikki suklaajälkkärit. Tarjoilija yritti toppuutella ja niinhän siinä kävin että emme saaneet raskaita suklaajälkkäreitä aivan kokonaan tuhottua. Parhaamme teimme.

2. Lappi
Rakastan Lapin kevättalvea. Kun anoppini oli vielä kunnossa, kävimme yhdessä Lapissa monena vuotena. Välillä oltiin tosi isolla porukalla liikkeellä, kun mukana oli täti perheensä kanssa. Hohtavat hanget, sininen taivas ja ihana kevätaurinko, joka paistaa iltaan saakka, on mahtava yhdistelmä. Lasten syntymän jälkeen meni 14 vuotta ennenkuin pääsin jälleen Lappiin viime pääsiäisenä.

3. Galapagos
Huikeista huikein luontokokemus. Tämä oli lapsuuteni haave. Katselin nenä kiinni telkkarissa Galapagos-dokumenttisarjan ja siitä saakka haaveilin, että voisin joskus päästä käymään siellä. Aivan mahtavaa oli se, että sain jakaa kokemuksen ystäväni Jonnan kanssa.

4. Malediivit
Rakastan snorklaamista ja Malediivit on todellinen snorklaajan paratiisi. Jonkin aikaa Malediivien matkan jälkeen mietin, että pitäisikö lopettaa kaikki muut ulkomaan matkat ja käydä vain ja ainoastaan Malediiveillä. Matka on kuitenkin pitkä ja reissu sinne tulee kalliiksi, joten päädyin muihin kohteisiin. Toivon, että pääsisin vielä joskus uudestaan Malediiveille yhdessä Hra Kepposen kanssa.

Malediivit


Neljä ruokaa, joista pidän
Minä rakastan ruokaa, joten neljä on ihan liian vähän vaihtoehtoja.

1. Savulohi
Lisukkeeksi salaattia tai nälkäiselle keitetyt perunat ja kermaviilikastike.

2. Sienet, etenkin kanttarellit
Kastikkeena, keittona, risotossa ja mikä parasta jos kanttarellikastikkeen yhdistää suosikkeihini savuloheen tai pihviin.

3. Kunnon pihvi
Pihvin kaveriksi punaviinikastike ja uunijuurekset. Tai kanttarellikastike ja keitetyt perunat

4. Sushi

Näiden lisäksi herkkujenherkkulistaltani löytyy kotimaisia perinneruokia kuten kesäkeitto, lohikeitto ja kaalilaatikko. Eikä pidä unohtaa parsaa.


Neljä juomaa, joista pidän

1. Vesi
Oikuttelevan mahani takia yleisin juomavalintani on vesi. Mahani ei oikein tykkää mistään muusta juomasta, joten juon aamulla vettä ja usein juon juhlissakin vettä ja ruuan kanssa juon tietysti vettä.

2. Kahvi
Rakastan kahvia, mutta vatsani ei siedä sitä. Suodatinkahvia en juo juurikaan, joskus otan espresson tai latten.

3. Cocis
Rakastan cocista. Sitä oikeaa sokericocista. Nykyisin juon mitään hiilihapotettuja juomia todella vähän. Ennen tuli juotua light cocista, mutta vatsani takia olen lopettanut täysin niiden juomisen.

4. Viini
Olen valko-, puna- ja kuohuviini-ihminen. Tykkään niistä kaikista. Jos pitäisi vaan yksi valita, niin se ehkä olisi valkoviini. Vatsani takia viininjuontini on nykyisin tosi vähäistä. Joskus ravintolassa otan lasin viiniä ja riehakkaimpina/uhkarohkeimpina hetkinä kaksi lasia.

Tätä oli hauska kirjoittaa. Uppouduin pitkäksi aikaa menneiden muisteluun. Tosi harmi, että osa nuoruuskuvista on hukkateillä. Olisi ollut niin kiva löytää enemmän noita jumppakuvia.

16 kommenttia:

  1. Ihania muisteluita!

    Haluaisin matkustella paljon nykyistä enemmän, mutta olemme jumiutuneet johonkin niksipirkka-moodiin, jossa haaveillaan mutta ei toteuteta. Tulee kyllä tosi halvaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin alkaa sulle matkacoachiksi. Ensin matkustat tänne Helsinkiin ja jonkun hyvän brunssin äärellä voimme suunnitella matkoja teille :)

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Nyt täytyy sanoa, että pieni kateudenpistos tuntui Kalifornian ja Uuden-Seelannin kohdalla :) Tosin jälkimmäiseen meillä on ns. ikuinen kutsu ja majoitus voimassa, kun eräs blogiystäväni (nuori mies) käväisi Helsingissä ja majoittui meillä muutaman yön joitakin vuosia sitten.

    Ainiin, erään ystäväni lanko on ollut tämän syksyn Ensitreffeissä. Se matematiikanope :) Yhtään jaksoa en ole (ikinä) itse katsonut, ehkä pitäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekä Kalifornia että Uusi-Seelanti ovat mahtavia matkakohteita. Kalifornia on aika helpostikin toteutettavissa, kun edullisia lentoja saa melkein ympäri vuoden.

      Matikanopen parisuhdetta on tullut tänä syksynä seurattua :)

      Poista
    2. Juu, ollaan me jo pari kertaa käytykin punapuita katselemassa, mutta aina sinne kaipaa uudelleen.

      Poista
  3. Ihania uusia juttuja susta. JA hei oletko kirjoittanut tuosta Japanin ajasta? Olisi kiva tietää enemmän...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japanin ajasta on tullut mainittua joskus vähän kuin sivulauseessa, mutta en ole siitä sen kummemmin kirjoitellut. Kyseiseltä ajalta on jäänyt paljon hyviä muistoja, joten ehkäpä joku päivä intoudun muistelemaan aikaa Tokiossa.

      Poista
  4. Ihana postaus :) Susta paljastui vaikka mitä uutta, kuten tuo Japanin aika. Minustakin olisi kiva kuulla siitä lisää.

    Mukavaa viikkistä! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypäs pitää mielessä tuo toive Japanijutuista. Siitä ajasta on kyllä niin paljon muistoja. Osa aika absurdeja otsikolla "ei voi ulkkari ymmärtää"

      Kiitos samoin - mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. Kiva postaus, ja monenlaista olet ehtinyt touhuta. ;-)

    Täällä ilmoittautuu toinen Love Islandin katsoja. :-D Minustakin se on varsin mukava ja harmiton sarja, eikä ollenkaan sellainen kuin olin kuvitellut. Luulin sitä sellaiseksi Big Brother -kopioksi, ja aluksi ihmettelin, että missä ne känniörvellysbileet viipyvät. Mutta niitä ei tullutkaan, eikä kyllä yhtään harmittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Minä kanssa epäilin Love Islandia Big Brotheriksi ja ihan vahingossa jouduin katsomaan jonkun alkupään jakson ja totesin, että se oli juurikin harmitonta viihdettä. Tyypit ovat sopivasti söpöjä, hassuja ja vähän lapsellisia - tai ainakin ohjaus on heidät sellaiseksi luonut :D

      Poista
  6. Kiva kertomus.Ei kai aina kaikkea yksityisyydestä tarvitse tietääkään, pääasia että blogissa on kiva vierailla ja seurata asioita,joista on kiinnostunut.Ainakin minun mielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Olen aivan samaa mieltä, kaikkea ei tarvitse tietää eikä kaikkea kannata jakaa. Eikä tästä postauksesta nyt mitenkään hirvittävän paljastava tullut, vaikka jokunen työpaikka ja kotikaupunki paljastuikin ;)

      Poista
  7. Olet kuule oikea maailmankansalainen. Pakko sanoa noille espoolaisille työkamuillesi, että näin paljasjalkaiselle stadilaiselle Espoohan on ihan böndeä, haha. ;)

    Sarjat oli hauska ylläri ja tälläinen scifihörhö nyt tunnustaa, ettei yhtäkään noista ole tullut seurattua, mutta House of Cards pyörii kyllä mielessä, että josko. Nytkin syrjähyppäilen ja seurataan miehen kanssa Karppi-sarjaa.

    Tämä oli kiva ja sushi oli sellainen, jonka oletinkin olevan listalla.

    Kivaa sunnuntaita <3

    Itä-Helsingistähän pääsee joka paikkaan ja alkaa monella tavalla olla hyvin keskeinen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Espoolaiset työkaverit kun katsovat maailmaa sieltä espoolaiselta toimistoltamme, niin yllättäen Helsinki onkin ihan böndeä :D :D Työmatkan helpottamiseksi olisi ollut järkevää ryhtyä espoolaiseksi, mutta kun lapset menivät kouluun täällä Itä-Helsingissä, niin muuttaminen kävi tosi hankalaksi.

      Minä katselen yleensä kotimaiset poliisisarjat ja Karpinkin olen nähnyt. Karppi oli hyvä, mutta Sorjonen vielä parempi. Hra Kepponen katsoo scifiä, joten minun on tullut varmaan katsottua jonkun verran kaikkia Netflixin scifisarjoja. Minulta on suurin osa jäänyt kesken ja osa jopa Hra Kepposeltakin.

      Poista