17. helmikuuta 2016

Tarvitaan matkavinkkejä autolomalle Balttiaan

Minulla on kesälomamatkasuunnittelu täydessä vauhdissa. Kokeilemme meidän perheelleemme täysin uutta juttua eli matkailua omalla autolla. Tanskassa matkailimme muutama kesä sitten vuokra-autolla ja reissu sujui todella mukavasti. Nyt nostan vaatimuskerrointa (ja hermojen kiristymiskerrointa) sillä, että kohteeseen pitää suoriutua kotiovelta autolla eikä alla ole vuokrattua tila-autoa vaan viidelle ahdas oma perusfarkkumme.

Lomareissulla on kaksi pääkohdetta Liettuan Kuurinkynnäs ja Latvian pääkaupunki Riika. Liettuassa vietämme oletettavasti pari päivää ihan vain Kuurinkynnään hiekkadyyneihin tutustuessa. Riikassa vietämme enemmänkin aikaa ja ajalemme sen ohitse myös paluumatkallamme. Kaipailen kivoja vinkkejä ja kokemuksia Riikaan sekä vinkejä välille Riika-Kuurinkynnäs. Etenkin Etelä-Latvian majoitusvaihtoehdot kiinnostavat.

Ensimmäiseksi kiinnostaa kovasti, mihin ratkaisuun muut Balttian kävijät ovat päätyneet puutiaisaivokuumerokotuksen osalta. Oletteko ottaneet rokotukset? Balttiahan on Euroopan riskialuetta, mutta toisaalta suositus on, että lyhyillä matkoilla, joilla pysytään pääosin kaupunkialueilla ei rokotusta tarvita. Onko hiekkadyyni kasvustoineen riskialue tai linna puistoneen?

Tekemisen, nähtävyyksien ja hinnoittelun osalta Balttia on ainakin paperilla yllättänyt positiivisesti. Jopa niin positiivisesti, että olen alkanut miettimään, että onko osa paikoista mistään kotoisin.

Riika-listalla on seuraavaa:

 • Tietysti vanha kaupunki historiallisine nähtävyyksineen


 • Liivin vesipuisto Jurmalassa.
  Onko siisti? Kannattaako käydä? Pojat ovat vaatineet tämän vaihtarina vanhan kaupungin sietämisestä :) Joten paikan olisi syytä olla kiva tai joudun koko loppuloman kiskomaan narisevia lapsia mukanani. Meidän pojat ovat ihan myytyjä Vaasan Tropiclandialle ja Nokia Edenille, joten sellaiseen tasoon toivoisin paikan ylätävän. Kuvien perusteella liukumäkiä on paljon, mutta aina mietityttää, että onko niissä tarpeeksi virtausta ja kuinka puhdasta tai jäätävän kylmää vesi on... • Turaidan museoalue
  Minua kiinnostaisi kovasti, mutta tarjoaakohan paikka riittävästi virikettä lapsille? Onko siellä mitään lastenkierrosta tehtävineen? Pitäisikö tuonne varustautua omine tehtävineen ja infopaketteineen? Onko tuolla ravintolapalveluita?

 • Rundalen linna
  Kannattaako sen takia heittää isompi lenkki?

Mitä puuttuu listaltamme? Mitä suosittelisit meille?

Riikasta matkamme jatkuu kohti Klaipedaa. Vaihtoehtoisi ajoreittejä Google tarjoaa pari ja tarvittaessa voimme yöpyä paluumatkalla jossakin Klaipedan ja Riikan välillä ja ehkä heittää jonkun pienen syrjälenkin. Mahdollisten ajoreittiemme lähettyville en ole löytänyt mitään kivaa vierailukohdetta. Siauliain ristikukkulan ajattelin käydä bongaamassa, mutta muuten vierailulista on täysin tyhjä. Kai nyt melkein neljän tunnin automatkalle on pakko osua kiva kohde? Onko vinkkejä?

Ajoreittivaihtoehdot Riikasta Klaipedaan

Harkinnassa on myös lisäpäivät Virossa. Pärnu on toistaiseksi listan ykkösenä, mutta jos sinulla on kokemusta länsirannikon muista kivoista kohteista, kuulisin niistä erittäin mielelläni. Minä himoitsen koukkausta Saaremaalle, mutta muu perhe ei ole lämmennyt sille. Ei kuulemma jaksaa kiinnostaa heinäkattoiset talot :D

Meistä kukaan ei ole käynyt Latviassa eikä Liettuassa aikaisemmin, joten kokemuspohjaa ei ole lainkaan. Siksi odottelenkin kovasti vinkkejä :)

Joko teillä muilla on kesälomasuunnitelmat pitkällä?

14 kommenttia:

 1. Ihana idea!! Meillä kaikki suunnitelmat vielä auki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä alkaa kesän odotus :) Minulla on aika suuret odotukset Balttiaa kohtaan, toivottavasti ne toteutuvat! Haluaisin historiaa, edullista ja maukasta ruokaa ja puuhaa pojille.

   Poista
 2. Voitko avata vähän matkabudjettia? Etsin edullista matkakohdetta perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki voin.

   Budjettia en ole vielä kovin tarkasti laskeskellut, mutta seuraavat kulut on tiedossani:

   -lauttamatka viidelle + auto Tallinkilla menopaluu n. 200€ (en ole tsekannut kilpailijoiden hinnoittelua)
   -4 yötä Riikassa huoneistossa keskustassa, kelvollisen oloiset alkaen 200€, meidän varaus 350€
   -2 yötä Kuurinkynnäällä alkaen 200€ mökissä, meidän varaus hotellissa 390€
   -1 yö paluumatkalla
   Arvioisin, että meidän lautta+majoituskulut ovat n. 1100€.

   Majoituskuluissa on helppo säästää tinkimällä esim. sijainnista tai tilasta. Nelihenkiselle perheelle on aina paljon enemmän valikoimaa ja edullisempia vaihtoehtoja kuin viisihenkiselle. Budjettiversiona kulut olisivat vaikka 5 yötä Riiassa 250€+200€ lautta = 450€ ja siihen ruuat ja bensat päälle.

   Meille ajomatkaa kertyy ilman kiertolenkkejä Balttiassa 1230km, helposti kilsoja tulee mittariin 1500. Eli jos menisi vaikka 7,5l sadalla menisi bensaa vähintää 113l -> 1,3€*113l=150€. Meidän matkakulumme ovat ilman ruokaa n. 1250€.

   Riikaan matkaa on Tallinnasta 309km suuntaansa, eli bensakulut vähintään 49*1,3€=64€. Eli Riiassa kävisi nelihenkinen perhe lomalla reilulla 500€ + ruoka + huvitukset. Jurmalan hienolla hiekkarannalla säiden salliessa voi oleilla ilmaiseksi tai pysäköintimaksun hinnalla ja vanhassa kaupungissa kierrellä ilmaiseksi.

   Ruokailukuluja en osaa arvioda. Huoneisto antaa joka tapauksessa mahdollisuuden laittaa myös ruokaa itse, joten jokaista ateriaa ei tarvitse syödä ravintolassa. Huoneiston vieressä on iso kauppakeskus, josta toivon saavan kätevästi pientä välipalaa ja ruokatarvikkeita. Lomalla täytyy joka tapauksessa syödä riippumatta siitä, että missä vietämme sitä. Toisaalta ruokaanhan voi kuluttaa hurjiakin summia rahaa, jos syö hyvin ravintoloissa ja kiertelee kahviloita. Elättelen toiveita hyvästä ja edullisesta ruokailusta, esim. Tripadvisorin rankingin kolmanneksi paras ravintola tarjoaa pasta-annoksia 6.5-8€. Saman listan oikein oivallisen näköisen paikan kaikki kala-annokset ovat hinnassa 11-15€. Hintatasosta minulla ei ole vielä omakohtaista kokemusta.

   Huvitukset: vesipuisto viidelle koko päiväksi 87€. Kallis, mutta Vaasassa maksoimme kesällä 2014 yli 120€. Turaidan linna on reilu 15€ sisäänpääsyineen ja parkkeineen. Se on epäselvää, että saako todellakin yksityisopastuksen koko porukalla alken 15€. Kuurinkynnäälle joutuu maksamaan lauttamaksun ja se on muistaakseni noin 20€ per suunta.

   Poista
 3. Olimme viime kesänä muutaman päivän Saaremaalla (isä, äiti, 11v.tyttö) ja tykkäsimme kovasti. Saarella oli mukavia nähtäviä mm. Kuressaaressa oleva linna, Pangan pengermä (sai kerätä fossiileja), Kaalin kraateri ja Säären majakka. Kaikkien näiden voisin kuvitella kiinnostavan myös poikia. Saarenmaa oli kovin rauhallinen ja vanhanaikainen paikka, missä tuli mukavan rento ja "ajaton" fiilis. Kuressaaresta löytyi myös hyviä ruokapaikkoja (pääkadun italialainen, jonka nimeä en muista oli paras). Saarelle meneminen pienellä lautalla (kannattaa ottaa liput ennakkoon) oli myös oma kokemuksensa. Toivottavasti saat perheen mielen muutettua, Saarenmaa on parin päivän vierailun arvoinen ehdottomasti !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaremaa kuulostaa kommenttisi perusteella entistä ihastuttavammalta kohteelta. Olen jo pidempään suunnitellut, että pääsisin käymään siellä. Täytynee jatkaa perheen motivointia :)

   Poista
 4. Nyt ollaan lempiaiheeni äärellä. Kyllä otimme rokotukset, kun muutimme Latviaan ja siellähän todella on moninkertainen määrä punkkeja... Mutta ensi kesänä varmaan lähdemme näyttämään tyttärelle maan jossa on syntynyt, niin emme luultavasti rokota. Rundalen linna on huikea ökypönkeä linna, mutta mielestäni kyllä näkemisen arvoinen. En osaa sanoa tuosta vesipuistosta, mutta Jurmala itsessään on jotain niin käsittämätöntä, että siellä käynti on joka tapauksessa ehdotonta. Riiassa on aina ihanaa, mutta mitähän vinkkejä osaisin kertoa edes, kun olen jotenkin niin sokea kaikelle, eli on vaikeaa nostaa jotain ylitse muiden.

  Innolla jään odottamaan matkaraporttia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin minun on vaikea tehdä päätöstä rokotusasiassa, vähän mietityttää, että pitäisikö kuitenkin ottaa rokotukset, vaikka ilmeisesti niitä ei suositella. Äh, onpa nyt vaikeaa.

   Rundalen linna näyttää hienolta. Sitä mietin, että mahtaakohan se kiinnostaa poikia lainkaan. Minun tekisi kyllä mieli kiertää sen kautta.

   Poista
 5. Meillä on ensi kesänä Riikassa aikaa 3 päivää ja minua kiinnostaisi varsinkin huonomman ilman varalle millaisia ovat kaupungin suklaamuseo ja palomiesmuseo? Kiinnostaisiko myös 9v poikaa?

  Siellä taitaa olla myös jonkinmoinen eläintarha?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tripadvisorin perusteella eläintarha vaikuttaa kävijöiden mielestä hyvältä kohteelta. Suklaamuseo on saanut aika kehnoja arvioita, museo-osuus on ilmeisesti hyvin vaatimaton. Toisaalta siellä on myynnissä suklaa workshop ja noin ajatuksena sellainen on ihana. Uskon, että meidän lapset innostuisivat workshopista, jos siellä tehdään jotain herkkua, jonka voi syödä. Hinta on aika kova, meidän perheelle museosta ja workshopista tulisi yli 60€ lasku :( Palomiesmuseosta oli netin perusteella vaikea saada käsitystä. Kuvat eivät oikein latautuneet, esineistöä on tuhansittain, mutta laatua ja esillepanoa en päässyt katsomaan. Pääsymaksu taisi olla euron luokkaa.

   Mukavaa Riikan lomaa!

   Poista
 6. Tämän päivän Kalevassa kehutaan Autoliiton julkaisemaa matkailukirjaa ' Autolla Baltiaan ja Koillis-Puolaan'. Ellet ole sitä lukenut, niin varmaan kannattaisi. Omia kokemuksia ei valitettavasti ole jakaa.

  Tarmotar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon hyvästä vinkistä! Olin kuullut, että Autoliiton on hyvä autolla Eurooppaan kirja, mutta vinkkaamasi kirja sopii meille paremmin.
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 7. Terveiset viikonloppureissulta:
  *Riian Hoponhopoff-busseissa oli myös suomenkielinen selostus eli lapsillekin tietoa alueista ja nähtävyyksistä ;)
  *5D Riga-elokuva englanniksi ja sen perään 5D vuoristorata oli 9-vuotiaan mielestä tosi hauska (turisti-infon yhteydessä keskustassa osoitteessa Latviešu Strēlnieku laukums 1)
  *Jurmalan uimaranta on siisti ja erittäin pitkälle matala eli turvallinen lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkeistä!!
   Ihanaa kesän jatkoa!

   Poista