30. tammikuuta 2013

Petra

Viime vuodelta jäi kirjoittamatta Petran retkestä. Haluan ainakin itselleni talteen muistoja ja ehkä niistä on jollekin muullekin hyötyä tai iloa.

Ostimme matkanjärjestäjältä retken Petraan Eilatin lomallamme. Hinta oli suolainen, toki matkanjärjestäjäkin keräsi siitä omat provikkansa, mutta iso osa kuluista muodostui sisäänpääsystä alueelle ja rajanylitysmaksuista Israel-Jordania-Israel. Museoalueen lippu maksoi 95 USD, eli noin puolikkaan paikallisen keskimääräisen kuukausiansion verran. Retki oli hieno kokemus. Olen käynyt monissa "ulkomuseoissa" ja kyllä Petra sijoittuu aivan kärkipäähän (jaetulla ykkössijalla on chitzen itza ja Pompeji).

Etukäteen hiukan jännitin, että miten retki sujuu vilkkaan 5v kanssa, mutta se meni ihan mukavasti.

Rajamuodollisuudet olivat sujuvat, vaikka jonotettavia luukkuja oli aivan liian monta.


Bussimatka rajalta kesti muistaakseni noin puolitoista tuntia. Tie oli hyvä kuntoinen ja maisemat vuoristoon noustessa jännittävän näköiset. Petra sijaitsee vuoristossa, reilun kilometrin korkeudessa (tiedot tuntuvat vaihtelevan väliltä 1200m-1500m).

Aamuvarhain pysähdyimme 1000m korkeudessa kahville.

Bussin ikkunasta, aika läheltä Petraa

Muinaisesta Petran kaupungista on säilynyt ainoastaan hautoja ja jumalien palvontapaikkoja sekä jonkin verran nerokasta vesijärjestelmää. Kaupungin ovat perustaneet nabatealaiset noin 300 ekr. Vanhan testamentin tapahtumia on sijoitettu Petran alueelle. Siellä Mooses iski sauvallaan kallioon, josta alkoi valua vettä ja Aaron on haudattu läheisen korkean vuoren huipulle.

Petra on sijainnut kauppareitin varrella ja ollut kukoistava valtakunta noin ajanlaskun alun aikoihin. 106 jkr Petra liitettiin Rooman valtakuntaan ja Petra toimi Palestiinan provinssin pääkaupunkina. Petrassa on säilynyt Rooman valtakunnan aikaisia rakennuksia. Petra jatkoi kukoistustaan Rooman valtakunnan osana kunnes se tuhoutui pahasti maanjäristyksessä vuonna 363. Uusimpien tietojen mukaan Petra toipui järistyksestä ja jatkoi kukoistavana kauppapaikkana ainakin 500-luvun seuraavaan maanjäristykseen.

Länsimaalaisten tietouteen Petran toi sveitsiläinen tutkimusmatkailija Burckhardt vuonna 1812. Aaronin haudan etsimisen varjolla hän onnistui näkemään Petran rauniot vaikka ei ikinä päässyt vierailemaan siellä.


Tästä retki alkaa.  Ennen solaan laskeutumista on nabatealaisten pieniä hautamuistomerkkejä ja jumalien palvontapaikkoja.Laskeutumisen jälkeen alkaa Siq-sola. Se on lumoava. Solassa näkyy paikoittain hyvin säilyneenä nabatealaisten vesijärjestelmä.

Solassa. Vasemmalla vyötärön korkeudella näkyy vesikanavaSola päättyy alueeseen, jossa on kuuluisimmat haudat ja amfiteatteri. Niiden perässä on vielä upeat Rooman valtakunnan aikaiset rakennukset.

Petran kuuluisin rakennus
Al Khazneh

Amfiteatteri

Ylös vuorenrinteeseen on hakattu upeita hautamuistomerkkejä


Ylhäällä ollaan

Upeat maisemat ylhäältä kohti roomalaisaluetta

Hautamuistomerkit ovat sisältä täysin tyhjiä. Siellä voi vain ihailla eri kalliolajien värien kirjoa. Pojalle sisätilan tyhjyys ei ollut ongelma, hän ajeli siellä uudella kauko-ohjattavalla temppumönkijällään :)Petrassa asui ennen kuin siitä tehtiin ulkoilmamuseo beduiineja. Beduiinit joutuivat väistymään ja myönnytyksenä heille Jordanian valtio lupasi beduiineille yksinoikeuden Petrassa tuotteiden ja palveluiden myyntiin. Tarjolla oli matkamuistoa, pientä kahvilaa ja kyytiä hevosella, aasilla, rattailla tai kamelilla. Surullista oli se, että oppivelvollisuusmaassa osa myyjistä oli kouluikäisiä lapsia siitäkin huolimatta, että peruskoulu on maksuton (ja siis pakollinen).


Kävelyä Petrassa kertyy noin 5km. Solasta osa on päällystetty ja se on helppokulkuista. Vuorenrinteellä oleviin hautoihin vie portaiden lisäksi portaaton kiertotie. Heikompikin kävelijä pärjää reissussa. Sää oli retkemme aikana vaihteleva. Solassa tuuli ja oli varjoisaa, takki ja pitkähihainen tulivat tarpeeseen. Auringossa ja tuulensuojassa oli lämmintä.

Keskimmäinen olisi aika hyvin jaksanut kävellä koko matkan, mutta meiltä loppui aika paluumatkalla kesken ja ostimme hevoskärrykyydin. Jestas miten pomppuista ja löyhkäävää kyyti olikaan! Mutta se oli keskimmäisen kohokohta Petran-retkessä :)

Meidän hevoskyyti (kuriositeettina tingitty hinta oli 20€)

Muut kohokohdat pojalla oli kauko-ohjattavalla ajelu ja paikallisoppaan kanssa remuaminen. Matkanjärjestäjän pitää ostaa jordanialaiset opaspalvelut (vaikkakin tarpeettomat) ja opas ystävällisesti viihdytti poikaa koko opastetun retkiosuuden ja minä sain kuunnella suomalaisoppaan selostukset. Poika oli superreipas. Retkibussi lähti seitsemältä ja koko pitkän päivän tosi myöhäiseen lounaaseen vedimme parilla voileivällä, limsalla ja suklaapatukoilla.

8 kommenttia:

 1. Mielettömiä kuvia! Ja mitkä maisemat.
  Tulipa samalla vähän yleissivistystäkin lisää. :)

  Mutta tuo heppa tuossa viimeisessä kuvassa... voi mikä polo!

  VastaaPoista
 2. Olen jo jonkun aikaa haaveillut Jordaniasta ihan matkakohteenakin ja Petrasta tietysti.

  Kiva kuulla, että retki onnistui 5-vuotiaan kanssa,tänä talvena meillä ohjelmassa samanikäisen kanssa Chitzen itza ;)

  VastaaPoista
 3. -Jassu-
  Paikka oli kyllä komea ja kuvia kertyi ihan älytön määrä. Voisin silti väittää, että mulla on aika uniikkeja kuvia - kuvasin monessa kohtaa kuinka poika ajeli sillä kauko-ohjattavallaan :)

  Mun kävi sääliksi sitä koniparkaa. Päivä alkoi lähestyä iltaa ja polle ei meinannut enää ilman raippaa vetää ketään :(


  Anonyymi:
  Chitzen Itza on upea. Tosin osa kiipeämisestä voi olla 5v hiukan hankalaa, koska ei ole kaiteita ja askelväli on suuri. Kävimme myös Tulumissa, mikä on pieni alue, mutta huimaavan kaunis.

  Oman vierailuni aikaan Xel Hal ja Xcaret olivat hienoja paikkoja snorklaukseen ja Xcaretin iltashow oli hieno. Xcaret on tekemällä tehty ja siellä snorklasivat pelastusliivit päällä myös uimataidottomat amerikkalaisturistit. Xel Hassa oli vaikka mitä kaloja.

  Nautinnollista matkaa!

  VastaaPoista
 4. Voi tuolla haluaisin käydä! Elokuvissa ja ohjelmissa olen nähnyt paikan ja tuo sola...siinä on jotain taianomaista.

  VastaaPoista
 5. zirk:
  Juuri Petran takia valitsin Eilatin lomakohteeksemme. Muuten oltaisiin varmaan oltu viikko Kanarialla uima-altaalla :)

  Minäkin haaveilin pitkään Petrasta. Suomalainen arkeologiryhmä on tehnyt Petrassa tutkimusta ja Helsingissä oli museossa Petra-näyttely. Sen katalogi oli aivan huikea (itse näyttelyyn en ehtinyt). Välillä pakettimatkoja ei ollut lainkaan saatavilla lähialueelle, nyt niitä on reilusti ja usein jopa tarjouksessa. Yhtäkkiä Petra olikin täysin saavutettavissa - mitenköhän sama onnistuisi Galapagos-saarten osalta?

  Esikoisen kanssa haaveillaan pyramideista, se on ainakin Galapagosta todennäköisemmin toteutuva :)

  VastaaPoista
 6. Heippa ja terkut Meksikosta. Upea reissu 5-vuotiaan kanssa. Sellaista tulin tänne kommentoimaan (jos joku vaikka myöhemmin eksyy ja lukee meksikonkin osalta), että Chitzen Itzassa ei enää vuosiin ole saanut kiivetä raunioilla. Cobassa sen sijaan on Jukatanin alueen korkein "pyramidi" 42 metriä ja sen huipulle saa kiivetä. Haasteellista aikuisellekin ;) Ja lapsille Tulum on varmasti näistä raunioista kivoin kaikkien niiden iguaanojen takia! Helteen takia kaikki vähemmän mukavia 5-vuotiaalle kuin vaikka Xcaret tai oman hotellin ranta/altaat ;) Lapsille suosittelisin lisäksi Puerto Morelosin lähellä olevaa Crococun-eläinpuistoa, jossa saa mm. syöttää apinoita ja ottaa krokotiilin syliin!

  VastaaPoista
 7. Ja josko noi Galpagos-saaretkin vielä joskus tulisivat seuramatkan suoran lennon päähän. Nythän jo Keniaan ja safarille pääsee matkanjärjestäjän matkoilla ja suorilla lennoilla ;)

  VastaaPoista
 8. Mukava kuulla, että on ollut onnistunut reissu.

  Me olimme miehen kanssa Meksikossa 2000 ja silloin Chitzen Itzassa sai vielä kiivetä pyramidille. Minulla oli silloin polvi huonossa kunnossa ja en päässyt ylös saakka.

  Meillekin on jäänyt Tulumista mieleen iguaanit, jotka olivat varsin kookkaita :)

  VastaaPoista